Od senzacije do Nolana Smita – šta je sledeće za KK Partizan?

Košarkaški klub Partizan će naredne sezone ponovo zaigrati Evroligu. Posle osam godina pauze, ali daleko od prvog puta u eliti.

Izvor: LN

Četvrtak, 16.06.2022.

15:45

Od senzacije do Nolana Smita – šta je sledeće za KK Partizan?
foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Partizanu će ovo biti 14. put da igra Evroligu od kada se ovo takmičenje igra u novom formatu, pod novim nazivom.

Učešća crno-belih u modernoj Evroligi (dakle, od 2000. godine pa nadalje) obeležna su velikim pobedama protiv timova sa neuporedivim na papiru kvalitetnijim igračima, ali su, na kraju krajeva, uglavnom bila bez onih najviših dometa. Izuzev jednog, kada su izabranici Duška Vujoševića bili jako blizu senzacije u Parizu.

Ovog puta karta za Evroligu nije obezbeđena na terenu, pošto je četa Željka Obradovića izgubila u finalu ABA lige od Crvene zvezde, ali slavlje navijača to trenutno mnogo ne zanima.

Partizan se vraća u Evroligu. Posle skoro decenije pauze, nakon 13 godina igranja u nizu. I sve ostalo pada u drugi plan.
2001/02

Crno-beli su debitovali u tada novokomponovanom evropskom klupskom takmičenju 2001. godine.

Trener je bio Duško Vujošević, a u ekipu su činili velikani kao što su Nenad Krstić i Miloš Vujanić, ali i neki igrači koji su kasnije vodili Partizan sa klupe, Nenad Čanak i Vlado Šćepanović.

Srpski predstavnik u EL je bio u Grupi D i završio ju je na nedovoljno dobrom šestom mestu, ispred Cibone i Ostendea, a iza TAU Keramike, AEK-a, Urala, Skavolinija i ASVEL-a.

Najbolji strelac bio je Šćepanović sa čak 19,7 poena, najbolji dodavač Vujanić sa 2,8 asistencija, najbolji skakač Jovo Stanojević sa 8,1 uhvaćenom loptom, najbolji kradljivac Vesa Petrović sa 1,6 ukradenih, a najbolji šuter Čanak sa čak 56 odsto za tri poena.

Na kraju skor od 6 pobeda i 8 poraza uz koš-razliku od –53. 2002/03

Naredne sezone ekipa Partizana se solidno promenila. Nije bilo Šćepanovića, ali su tu bili Vujanić, Krstić i Čanak, uz Fredija Hausa, Dušana Kecmana, Kostu Perovića, Vuleta Avdalovića...

Vujošević je crno-bele vodio do samo do poslednjeg mesta Grupe C.

Grupu je osvojio CSKA, a iza njega su se poređali Ulker, Olimpijakos, Virtus, ASVEL, Real Madrid i Šljonsk.

Crno-beli su imali 4 pobede i 10 poraza uz koš-razliku od –72.

Najbolji strelac i asistent bio je Vujanić sa 25,8 poena i 3,2 uspešna dodavanja. Najbolji skakač bio je Đuro Ostojić sa 6,3 skoka, Haus je imao čak tri ukradene po meču, a najbolji šuter bio je Vujanić sa 40,8 odsto za tri poena.
Profimedia/AFP PHOTO PASCAL GEORGE
2003/04

Ni treće sezone u EVroligi Partizan nije uspeo da se plasira u Top 16 fazu, pošto su završili Grupu A na sedmom, pretposlednjem mestu.

Iza njih je bila samo Lotomatika, a ispred su se našli AEK, Po-Ortez, Union Olimpija, Ulker, Cibona i Barselona.

Partizan je imao 6 pobeda i 8 poraza uz koš-razliku od +3.

Nosioci igre iz prethodne sezone i dalje su bili tu, a najviše je "eksplodirao" Fredi Haus.

Haus je bio najbolji strelac sa 15,5 poena, 6,1 skok, 1,3 asistencije i 3,4 ukradene lopte po utakmici.

Najbolji asistent bio je Džerald Braun sa 2,3 asistencije, najbolji skakač Đuro Ostojić sa 7,2 uhvaćene lopte, najbolji kradljivac i poenter Haus, a najbolji šuter Predrag Materić sa 66,7 odsto za tri, uz, doduše, jedan poen po utakmici. 2004/05

Duško Vujošević je i dalje bio na kormilu Partizana, ali je ove sezone ostvaren najgori učinak do tada.

Samo 2 pobede i 12 poraza i poslednje mesto na tabeli Grupe A, iza Olimpijakosa, Estudijantesa, Prokoma, Real Madrida, Cibone, Efesa i Bolonje.

U ovoj sezoni u sastavu crno-belih su se mogla pronaći neka zanimljiva imena poput Semiha Erdena, Milana Gurovića, Luke Bogdanovića...

Dejan Milojević je apsolutno dominirao sa 20,8 poena, 11,5 skokova, 3,3 asistencije i 3,5 ukradenih lopti po meču.

Najbolji asistent je bio Vule Avdalović sa 4,1 dodavanjem, koji je imao i 46,2 odsto šuta za tri, iza samo Borisa Bakića koji je šutirao 66,7 posto, ali na 1,7 poen po meču. 2005/06

Još jedna sezona za zaborav za navijače "Parnog valjka".

Ponovo damo 2 pobede i čak 12 poraza i poslednje mesto u Grupi C. Tu grupu osvojila je Unikaha, a iza su bili PAO, CSKA, Real, Ulker, Montepaski i Po-Ortez.

I drugu sezonu zaredom dominirao je Dejan Milojević sa 16,4 poena, 10 skokova, 2,3 asistencije i 1,9 ukradenih lopti po meču.

Najbolji asistent bio je Vontigo Kamings sa sedam uspešnih dodavanja, dok je ujedno i sjajno krao lopte sa čak tri po meču.
Foto: Profimedia
2006/07

Konačno, sezona u kojoj su Vujošević i Partizan uspeli da prođu prvu fazu Evrolige i plasiraju se u Top 16!

Posle ukupno četiri pobede ostvarene u dve sezone, crno-beli su uspeli da zauzmu šesto mesto, ispred Cibone i Union Olimpije, i prođu dalje sa šest pobeda i osam poraza.

U Grupi B su završili iza velikana kao što su Panatinaikos, Makabi, Huventud, Unikaha i Lotomatika Roma.

Predrag Drobnjak, Vontigo Kamings, Kosta Perović, Uroš Tripković, Dušan Kecman... To su bila imena koja su navijačima Partizana donela dugo čekano.

U Top 16 fazi, ipak, crno-beli zamalo ostaju bez prolaza.

Završili su je sa 2-4, dok je Olimpijakos prošao dalje sa 3-3. Crno-bele su koštala dva poraza od crveno-belih iz Pireja, pogotovo onaj na domaćem terenu rezultatom 94:82.

U ovoj sezoni najbolji strelac je bio Predrag Drobnjak sa 15,7 poena. Najbolje je dodavao Kamings sa 3,4 asistencije, skokovi su bili rezervisani za Drobnjaka i Perovića (6,6; 6;4), dok su lopte krali Kamings, Drobnjak i Kecman (1,7; 1,6; 1,5). 2007/08

Najbolja sezona Partizana od osnivanja Evrolige 2000. godine!

Prolaz u Top 16 fazu je ponovo obezbeđen, ovog puta kroz Grupu C. Crno-beli su bili ispred Lotomatike, Roana i Brosea, a iza Panatinaikosa, Reala, Barselone i Fenerbahčea.

Na kraju opet 6 pobeda i 8 poraza.

A, onda i prolaz u plej-of!

Izabranici Duška Vujoševića su Top 16 fazu počeli porazima od Montepaskija i Panatinaikosa, a onda su vezali četiri pobede – prvo su pali Efes i Montepaski u Beogradu, onda je turski tim poražen i u Istanbulu, a prolaz je obezbeđen u poslednjem kolu protiv Grka na domaćem parketu sa 82:73.

Ipak, u četvrtfinalu Evrolige nije bilo prolaza pored prekaljene TAU Keramike. Izjednačio je Partizan na 1-1 u seriji, ali onda doživeo težak poraz u "majstorici" u Španiji.

Najbolji strelac ekipe je bio Nikola Peković sa 16,4 poena po utakmici. Gorostasni Crnogorac je imao i 6,9 skokova u proseku, isto koliko i Veličković.

Milt Palasio je imao 3,3 asistencije po meču, Slavko Vraneš je udarao jednu blokadu po utakmici, a mrežice su najbolje palili Milenko Tepić i Dušan Kecman sa oko 38 posto šuta za tri. 2008/09

Godina u kojoj je u prvoj grupnoj fazi bilo šest ekipa, ali to nije omelo Partizan da je završi sa skorom 5-5 i ponovo, treću godinu zaredom, prođe u Top16 fazu.

I da zatim drugi put u nizu završi u plej-ofu, ovog puta iza Panatinaikosa, ali ispred Unikahe i rimske Lotomatike.

U četvrtfinalu, ipak, novi poraz. Moskovski CSKA je bio bolji sa 3-0 u pobedama.

Ove sezone se niko nije preterano isticao u redovima Duška Vujoševića.

Veličković je bio najbolji poenter sa 11,5 po utakmici. Kao skakač se istakao Stefon Lazme sa 6,6 uhvaćenih lopti, asistirao je Tepić sa 3,3, a krao Lazme sa 0,9 po meču, uz šta je imao i 1,5 blokadi. 2009/10

Partizan ove sezone ne samo da je osvojio "triplu krunu", već je ostvario i najveći uspeh u istoriji moderne Evrolige.

Otišlo je dosta igrača poput Tepića, Tripkovića, Veličkovića i Lazmea, ali su došli Mekejleb, Roberts, Marić...

Prva faza Evrolige ponovo je završena uspešno, sa novih 5-5, ispred Ritasa, Efesa i Orleana, a iza Unikahe i Olimpijakosa.

U Top 16 fazi nije bilo lako, ali su prepreke prevaziđene uprkos dva poraza u poslednja dva kola, sa skorom 3-3, iza Barselone, a ispred Marusija i Panate.

A onda... Četvrtfinale.

Pobeda protiv Makabija u Tel Avivu (85:77) i poraz u narednom meču doneli su Vujoševiću i njegovim izabranicima priliku da na domaćem terenu obezbede plasman na Fajnal-for.

U prvom meču 81:73 za crno-bele, a u drugom 76:67... I overena karta za Pariz. A u "Gradu svetlosti"...

Miloš Teodosić baca er-bol na šutu za tri, ali lopta upada u ruke Džoša Čildresa... Meč odlazi u produžetak i ostalo je istorija, šampion Srbije je "tek" četvrti u Evropi.

Te sezone Partizan je do povrede nosio Aleks Marić sa 14,6 poena, 8,4 skoka i 1,2 ukradene lopte po utakmici.

Najbolji dodavač bio je Mekejleb sa 3,4 asistencije, a imao je i dve ukradene lopte. Slavko Vraneš je blokirao (1,5 u proseku), a Kecman je podigao procenat šuta za tri na 45 odsto. 2010/11

Crno-beli su ostali bez Vujoševića ove sezone i njega je zamenio često osporavani zamenik Vlada Jovanović.

Tada poprilično mladi trener je uspeo da prođe prvu fazu Evrolige ostavivši iza sebe Himki i Prokom, sa 5 pobeda i 5 poraza i koš-razliku od –59.

U Top16 fazi, ipak, nije uspeo da dođe ni blizu uspeha koji je ostvario Vujošević.

Pet poraza od Reala, Efesa i Sijene, a onda u poslednjem kolu utešna pobeda protiv turskog tima – i to na gostovanju.

Džejms Gist je bio najbolji poenter i skakač sa 11,4 poena i 6,9 skokova.

Kurtis Džerels su sjajno asistirali (3,8; 3,3) i krali (1,3). Dobar je bio i tada mladi Jan Veseli sa 10 poena, 3,6 skokova i 0,9 blokada po meču. 2011/12

Posle mnogo, mnogo godina desilo se i ono što je nekada moralo. Partizan nije uspeo da prođe prvu fazu Evrolige.

Zaustavljeni su crno-beli, i dalje pod vođstvom Jovanovića, u Grupi C sa 4 pobede i 6 poraza i koš-razlikom od –35.

Iza njih bio je samo Spiru Šarloa, a ispred Armani, Efes, Makabi i Real Madrid.

Utešna nagrada je bila nagrada MVP kola za Milana Mačvana.

Peković je tada na sedam mečeva bio najbolji sa 15,4 poena, ali je igrač sezone bio Mačvan sa 15,3 poena, 8,2 skoka, 2,2 asistencije i jednom ukradenom loptom.

Najbolji asistent bio je Ejsi Lo sa 3,4, uz 1,2 ukradene lopte, dok se mora istaći i Mačvanov šut iz igre (64% za dva, 38% za tri). 2012/13

Još jedna sezona za zaborav za Partizan.

Evroliga završena posle prve faze sa 2 pobede i 8 poraza, uz koš-razliku od –41.

Spasa nije bilo u povratku Vujoševića na klupu, pa su crno-bele su na začelju grupe ostavili Ritas, Brose, Bešiktaš, CSKA i Barselona.

Jedini dvocifreni u toj sezoni bio je Vladimir Lučić sa 13,3 poena po utakmici.

Najbolji skakač bio je Dru Gordon sa 7,5 uhvaćenih lopti, asistirao je Leo Vesterman sa 4,1 dodavanjem, krao Lučić sa 1,6, a blokirao Gordon sa 1,1. 2013/14

Partizan ove sezone nije bio mnogo bolji nego prethodne, pošto je u regularnom delu imao 3 pobede i 7 poraza uz koš-razliku od -47, ali je uspeo da prođe u Top 16 fazu.

Završili su ispred Nantera i Budiveljnika, a iza Fenera, CSKA i Barse.

Nada "grobara", međutim, nije dugo trajala u narednoj fazi. Posle osam kola ostvarena je samo jedna pobeda, a na kraju je sezona završena sa učinkom od 4-10.

Te sezone je Bogdan Bogdanović dobio nagradu za "Zvezdu u usponu" elitnog klupskog takmičenja.

Boganović je podelio nagradu za najboljeg strelca ekipe sa Terensom Kinsijem (14,8).

Sada as Atlanta Hoksa je delio 3,7 asistencija po meču i krao 1,6 lopti, po čemu je bio najbolji u timu. U skokovima je dominirao Žo Lovernj sa 8,6, a vredi istaći i 12,5 poena na 44% za tri Davisa Bertansa. To je, na žalost navijača nekadašnjeg šampiona Evrope Partizana, bilo to što se tiče Evrolige za narednih osam godina.

U sezoni 2013/14 Partizan je izgubio u polufinalu ABA lige od Cedevite trojkom Nolana Smita u poslednjoj sekundi i time ostao bez mogućnosti da se takmiči u eliti, u koju nije uspeo da se vrati sve do sezone 2022/23.

Šta je sledeće za Partizan i Željka Obradovića? Ostaje da sačekamo i vidimo.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

194 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: