Sedamnaest godina bezobrazne dominacije "velike trojke"

Od dolaska "velike trojke" na tenisku scenu i uspostavljanja apsolutne dominacije – taj sport više nije isti.

Izvor: Luka Nikoliæ

Nedelja, 29.03.2020.

09:10

Sedamnaest godina bezobrazne dominacije
Photo by Julian Finney/Getty Images

Novak Đoković, Rodžer Federer i Rafael Nadal potpuno su promenili način na koji ljudi gledaju na tenis – to su uradili svojom dominacijom.

Prvi član "trojke" koji je osvojio Slem titulu je bio Rodžer Federer, na Vimbldonu 2003. godine.

Od tog trenutka samo 11 Grend slem titula, od ukupno 67, do danas nije osvojio neko od pomenute trojice tenisera, skoro 17 godina kasnije.

Federer ima 20 GS titula (6 Australijan open, 1 Rolan Garos, 8 Vimbldon, 5 US open), Nadal ima 19 (1 AO, 12 RG, 2 Vimbldon, 4 US), a Đoković 17 (8 AO, 1 RG, 5 Vimbldon, 3 US).

Od kada su počeli da gaze sve pred sobom osvojili su ukupno 56 Grend slem titula, a ko je osvojio preostalih 11? Endi Rodik, US open 2003.

Rodiku je ovo bila prva Grend slem titula u karijeri i u finalu je pobedio Španca Huana Karlosa Ferera, bez izgubljenog seta.

Na ovom turniru svoj Grend slem debi imao je Rafael Nadal, a šampion prethodnog Slema (Vimbldona) Rodžer Federer zaustavljen je u osmini finala od strane Davida Nalbandijana. Gaston Gaudio, Rolan Garos 2004.

Kao i Rodik, Gaudio je osvojio jedan Grend slem u karijeri, i to upravo ovaj. On je u finalu pobedio GIljerma Koriju posle ogromnog preokreta, nakon što je gubio 2-0 u setovima.

Federeru je ovo bilo prvi put da bude prvi nosilac, ali je ispao u trećem kolu, dok Nadal nije ni učestvovao. Marat Safin, Australijan open 2005.

Prethodnu godinu Federer je završio sa čak tri Grend slem titule, a u Melburn je došao kao izraziti favorit za osvajanje.

Safin je u prvom kolu razbio upravo Đokovića, koji je debitovao na slemovima, a u polufinalu je šokirao Federera, da bi zatim osvojio titulu trijumfom nad Lejtonom Hjuitom.

Ovo je bila Rusova druga i poslednja GS titula. Huan Martin del Potro, US open 2009.

Posle više od četiri godine dominacije "velike trojke", ujedno kada je i Đoković osvojio prvu GS titulu na AO 2008, došao je novi šampion.

Del Potro je napravio senzaciju i osvojio prvu i, ispostaviće se, za sada jedinu Grend slem titulu pobedivši Rodžera Federera u finalu posle pet odigranih setova.

Ova godina je bila zanimljiva jer je i na kratko zaustavljena Nadalova dominacija u Francuskoj, pošto ga je sa Rolan Garosa izbacio Robert Soderling. Endi Mari, US open 2012.

Član popularne i slabo prihvaćene "velike četvorke" u Njujorku je upisao svoju prvu Grend slem titulu.

Mari je posle dramatičnih pet setova pobedio Đokovića u finalu i time postao prvi Britanac koji je osvojio neki Slem posle čak 76 godina, prvi posle Freda Perija.

Ovaj turnir obeležilo je i to što je bio prvi još od 2004. na kojem ni Federer ni Nadal nisu došli do polufinala. Endi Mari, Vimbldon 2013.

Mari je u svojoj domovini uspeo da uđe u drugo Slem finale zaredom i podigne drugi trofej, i to opet pobedivši najboljeg srpskog sportistu.

Uz gromoglasnu podršku publike, Britanac je savladao Novaka u tri odigrana seta. Pre finala Endi je imao veće probleme, pošto je igrao pet setova sa Fernandom Verdaskom i četiri sa Jeržijem Janovičem.

Nadal i Federer su neslavno završili ovaj turnir, ispadanjem u drugom, to jest prvom kolu. Sten Vavrinka, Australijan open 2014.

Švajcarac je već neko vreme nagoveštavao da može da bude taj koji će, barem na trenutak, razbiti dominaciju "velike trojke", i to je i uradio u Melburnu.

Federera je sa puta sklonio Nadal, ali onda u finalu nije mogao da naudi Vavrinki, a razlog je bila povreda zbog koje nije mogao da bude ni blizu vrhunca.

Sten je na ovom turniru pobedio i Đokovića, posle epskog trilera i pobede od 9-7 u petom setu. Marin Čilić, US open 2014.

Na ovom turniru sve je išlo kao po planu, pošto su na papiru lake protivnike u polufinalima imali Đoković i Federer.

Ipak, desilo se čudo – Novaka je savladao Kei Nišikori, a Rodžera Marin Čilić, zakazavši jedno od najneočikivanijih Slem finala u istoriji.

Ovo izdanje Otvorenog prvenstva SAD bilo je prvo od 2005. u kojem nijedan član "velike četvorke" nije bio u Grend slem finalu – podatak koji je na snazi do danas. Sten Vavrinka, Rolan Garos 2015.

Novak Đoković do ovog trenutka nije osvojio ni jedan Rolan Garos, a svima je bilo poznato da mu je to jedna od najvećih želja u karijeri.

Sve se "namestilo" za srpskog tenisera, pa čak i protivnik u finalu. Vavrinka je važio za izuzetno nezgodnog protivnika, ali kvalitetom nije mogao da parira Federeru i Nadalu.

Novak je na ovom turniru pobedio Nadala u četvrtfinalu, ali je Sten odigrao verovatno najbolji meč u karijeri i osvojio drugu GS titulu. Endi Mari, Vimbldon 2016.

Treća i poslednja GS titula za Endija Marija, opet pred svojom publikom.

Endi je u finalu pobedio Miloša Raonića, koji mu je prethodno počistio put savladavši Rodžera Federera u pet setova.

Novak je na ovom turniru doživeo šokantnu eliminaciju od strane Sema Kverija u meču koji je trajao dva dana. Sten Vavrinka, US open 2016.

Poslenji Grend slem turnir na kojem neko od "velike trojke" nije bio šampion sve do danas, skoro četiri godine kasnije.

Vavrinka je, ponovo, savladao Đokovića u finalu, i ponovo je bio bolji nakon što je izgubio prvi set, a onda osvojio naredna tri.

Zanimljivo, na ovom turniru Sten je morao da spasava meč loptu u trećem kolu protiv Dena Evansa.

Federer na ovom turniru nije učestvovao zbog povrede, a Nadala je izbacio tada zahuktali Luka Puj. Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: