Ni na nebu ni na zemlji

Jedna od najvećih enigmi ove NBA sezone je ekipa Minesota Timbervulvsa.

Izvor: Luka Nikoliæ

Četvrtak, 26.12.2019.

09:00

Ni na nebu ni na zemlji
Photo by Elsa/Getty Images

NBA franšiza iz Mineapolisa u sezonu je ušla sa velikim očekivanjima, ali ih do sada, nakon nešto više od jedne trećine sezone, nije opravdala.

Ne samo da ih nije opravdala, već je jedno od najvećih razočaranja cele lige. "Vukovi" se trenutno nalaze na 13. mestu Zapada sa učinkom od 10 pobeda i 19 poraza.

Iza Minesote trenutno su samo Nju Orleans Pelikansi i osakaćeni Golden Stejt Voriorsi, a ekipa kao što su Memfis Grizlisi – koji polu-otvoreno tenkuju – nalazi se trenutno isprednjih.

Minesota ima mnogo problema i verovatno najveći je nejasan pravac u kojem želi da se kreće. Skup dosta dobrih i dosta loših igrača, momaka koji ulaze u cvat svojih karijera i momaka koji ih tek započinju...

Na čelu "Vukova" je Skot Lejden već tri i po sezone, 60-godišnjak koji tu funkciju po raznim NBA timovima obavlja još od kraja prethodnog milenijuma.

Lejden od početka svog mandata na raspolaganju je imao dve potencijalno ogromne zvezde – Karl-Enotnija Taunsa i Endrjua Viginsa.
AP Photo/Craig Lašig
Tauns i Vigins su ove sezone, možda po prvi put (uglavnom zbog "zaostajanja" Viginsa), istovremeno zaigrali onako kako se od njih očekuje, ali to nije urodilo plodom.

Tauns definitivno igra na MVP nivou i prosečno beleži 26,5 poena, 11,7 skokova, 4,4 asistencije, 1,3 blokade, jednu ukradenu u 3,1 izgubljenu loptu po meču.

Vigins je neuporedivo bolji nego prethodne sezone sa 25 poena, 5,2 skoka, 3,1 asistencijom, 1,2 blokade i 2,4 izgubljene lopte po meču.

I pored toga, Minesota se nalazi na rubu propasti sa ranije pomenutim učinkom ali, što je možda još bitnije, sa 11 poraza zaredom.

Tauns se nedavno povredio i već je propustio nekoliko utakmica, ali to je daleko od opravdavajućeg izgovora za ekipu koja je i dalje bez ijednog NBA prstena, od svog osnivanja 1989. godine.

Minesota je gubila neke utakmice koje nije "smela", kao poraz od 115:107 na domaćem terenu protiv Memfisa ili od Pelikansa rezultatom 107:99.

Gubili su i od Denvera, Portlanda, Lejkersa i Dalasa na gostovanjima što im niko ne može zameriti, ali je teško naći izgovor za ekipu koja je planirala da se bori za plej-of, a sada stoji da je poslednju pobedu zabeležila 28. novembra, pre mesec dana, protiv San Antonija.

O problemima Minesote se priča već neko vreme i svima je jasno da nešto ne štima, ali je novi talas spekulacija pokrenuo najskoriji poraz "Vukova".
AP Photo/Jeff Chi
Poraz u San Fransisku Minesoti su naneli Golden Stejt Voriorsi sa 113:104, što možda i nije toliko čudno samo po sebi, uzimajući u obzir da je Tauns bio van sastava.

Ipak, ono što je poteglo raspravu je raspodela minutaže kod posrnuhil Timbervulvsa.

Endrju Vigins je šutirao loše (10/27), ali na terenu prvoeo 39 minuta i postigao 22 poena, što nije ništa čudno, kao ni 30 minuta Đorđija Đenga, koji je bio jedini centar u odsustvu Taunsa.

Ono što je bilo zanimljivo je što izuzetno cenjeni Robert Kavington već neko vreme dobija sve manju i manju minutažu, a protiv Voriorsa je odigrao svega 12 minuta (4 poena, 4 skoka).

Ubedljivo najbolji plejmejker ekipe Džef Tig dobio je samo 19 minuta (12p, 4as, 3/5 iz igre), dok ni neko u koga Vulvsi polažu velike nade Džeret Kalver nije dobio priliku, 14 minuta, 0 poena.

Znatno povećanu minutažu dobio je Džordan Meklaflin, koji je doduše uspeo da ubaci 19 poena za 22 minuta, dok je 21 minut igrao Trevon Grejam, uz jako loše procente i svega osam poena, uzimajući vreme raspoloženom i dosta plaćenijem Tigu.

Taj meč sam po sebi ne bi možda izazvao dodatne alarme u redovima Minesote, ali kada je uzet u kontekst sa svim ostalim dešavanja u timu koji sa klupe predvodi Rajan Sonders dosta toga postaje nejasno. Minesota ima dva "max" igrača u vidu Taunsa i Viginsa (27 miliona dolara godišnje), ali nikog više ni približno plaćenog kao njih dvojicu, ali ni približnog kvaliteta.

Što se tiče mladih talenata tu prednjači pomenuti Kalver koji za sada nije pokazao šta sve ume u svojoj ruki sezoni, a nade o tome da že Džoš Okogi postati neko ko će da preokrene tok franšize su odavno "umrle".

Da stvar bude još gora "Vukovi" su postali meta ismevanja zbog nedavne objave na društvenoj mreži Tviter.

Zvanični profil ekipe je 14. novembra, posle druge uzastopne pobede, objavili komentar kojim su se rugali kritičarima koji su im predviđali loš učinak ove sezone.

Od tog momenta Minesota je upisala tri pobede i 15 poraza, a ljubitelji NBA lige su se rado prisetili pređanjih komentara i pokrenuli lavinu kritički nastrojenih komentara.

Kristalno je jasno da Minesota mora da izabere prave što je brže moguće i ili svim snagama pojuri još neku zvezdu ili "pomoćno osoblje" koje će se najbolje uklopiti uz Viginsa ili Taunsa.

Takođe, Minesota ima opciju da "unovči" ono što ima i da se potpuno okrene "tankovanju" i mladim igračima, to jest budućim pikovima, što je definitivno bolnija, ali neretko i bolja varijanta.

Bilo kako bilo, vreme je za promene u Mineapolisu, jer ona trenutno predstavlja najgoru vrstu NBA ekipe – nisu dovoljno dobri da se bore za titulu, a možda i plej-of, a previše su dobri da bi otvoreno mogli da "tankuju".

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: