Sezona Jokića i Bogdanovića – ima li mesta za ostale Srbe u NBA?

Pred nama je još jedna duga i zanimljiva NBA sezona u kojoj ćemo gledati čak šest srpskih igrača.

Izvor: Luka Nikoliæ

Utorak, 22.10.2019.

09:00

Sezona Jokića i Bogdanovića – ima li mesta za ostale Srbe u NBA?
Foto: FIBA

Prošle godine videli smo pisanje istorije penkalom Nikole Jokića, koji je odigrao sezonu koju nikada nismo videli od jednog košarkaša sa ovih prostora.

Jokić je bio ključni igrač ekipe koja je bila legitimni pretendent za šampionski prsten NBA lige, Denver Nagetsa. Istog takvog Nikolu očekujemo i sezone 2019/20.

Boje Sakramento Kingsa će ponovo braniti Bogan Bogdanović i Nemanja Bjelica.

Bogdanović ulazi u treću sezonu u ligi i očekivanja koja se sada postavljaju pred njim, gledajući i partije koje je pružao u dresu Srbije, su enormna.

Sa druge strane Bjeličina uloga će najviše zavisiti od novog trenera Luka Voltona, a ostaje da vidimo da li će mu biti povećana minutaža.

Boban Marjanović je letos napustio Filadelfiju i potpisao za Dalas Maverikse, gde će potencijalno igrati više nego ikada, dok je prvi put "preko bare" zakoračio Marko Gudurić.

Tu je i Alen Smailagić, supertalentovani ruki Goldent Stejt Voriorsa.

Pa, da počnemo...
Photo by Justin Tafoya/Getty Images
Nikola Jokić

(31,3 minuta, 20,1 poen, 10,8 skokova, 7,3 asistencije prošle sezone)

Jokić iza sebe, kako smo već naveli, ima istorijski dobru sezonu. U tek četvrtoj u karijeri u NBA ligi 24-godišnji centar iz Sombora pomerio je granice na nezamisliv nivo.

Nikola ne samo da je bio glavni igrač Denvera, već je bio čovek bez kojeg je gledanje te ekipe bilo nezamislivo.

Maltene svaki napad kada je Nikola bio na terenu išao je, barem nekim delom, preko njega, a bio je ubedljivo najaktivniji centar u ligi, to jest igrač sa najviše kontakta sa loptom.

U odnosu na sezonu pre toga napredovao je u skoro svakoj bitnoj kategoriji. Popravio je broj poena, procenat šuta, hvatao više skokova, imao veći broj asistencija, više blokadi...

Jedine zamerke mogle su se naći u gorem procentu šuta za tri poena, te u nešto većem broju faulova i izgubljenih lopti.
Photo by Zhong Zhi/Getty Images
Reći da se isto ne očekuje i ove sezone bilo bi pogrešno. I ove godine tim Majka Malouna juriće najveća dostignuća, ali će sada biti za sezonu iskusniji, uigraniji...

Mejnstrim mediji se nisu preterano bavili jedinim pojačanjem Denvera letos, krilnim centrom Džeramijem Grentom.

Grent je došao iz Oklahome i tim iz Kolorada je za njega dao pik prve runde, što je otpočetka govorilo o tome koliko mislie da će dobiti igračem koji je daleko od vođe i nosioca igre.

Ono što će Grent doneti, a što se već moglo videti tokom predsezone, je neko ko igra dobru odbranu, dominira u reketu na obe strane i može da nadomesti maltene svaki zaostatak koji ima Jokić.

U tom smislu Denver bi trebalo da dodatno napreduje, a od Grenta, kada bude bio u tandemu sa Jokićem, mogli bi da očekujemo velike stvari - možda čak i veće nego što smo videli od tandema Jokić-Milsap.
Photo by Steve Dykes/Getty Images
Iza bivšeg centra Mega Bemaksa je poprilično neuspešno leto sa reprezentacijom Srbije, sa kojom je zauzeo peto mesto na Mundobasketi i igrom bio daleko od očekivanog.

Kao što je trener Nagetsa Maloun već rekao, u Kini je Jokić korišćen van prirodne pozicije "petice" i biće mu drago da se vratio u komfornu zonu u NBA.

Jokić je prošle sezone bio Ol-star i to se od njega očekuje i ove. Takođe je bio najbolji centar lige i, gledajući da nije nazadovao ni tokom jedne sezone do sada, nešto slično se očekuje i sada.

Može li do MVP? Videćemo. Ako Jokić nastavi da napreduje, ako se partnerstvo sa Grentom pokaže prema očekivanjima i dodatno mu olakšao posao...

Analitičari pred početak sezone ne isključuju mogućnost da epitet najkorisnijeg igrača NBA lige opet ponese Evropljanin, posle Janisa Adetokumba, a isto misli i trener Maloun.

"Ulazimo u novu sezonu i ne znam kako neko može da ne spomene Nikolu u MVP priči, zbog toga šta je sve uradio prošle sezone. Govorili su da nije spreman i da ima slabe atletske mogućnosti. Mislim da je mnogima dokazao da nisu bili u pravu", rekao je Meloun pred početak sezone.
AP Photo/Darren Abate
Marko Gudurić

(22 minuta, 9,4 poena, 1,9 skokova, 2,2 asistencije prošle sezone u Fenerbahčeu u Evroligi)


Gudurić je nastavio da napreduje velikom brzinom i napravio je iskorak u NBA možda i ranije nego što su mnogi očekivali.

Pre četiri godine Marko je prešao u Crvenu zvezdu iz FMP-a i odmah pokazao da nije samo tu da popuni roster. Kod Dejana Radonjića je igrao povremeno, dobijao šansu sa klupe, ali je njegova uloga rasla i rasla.

Toliko je narasla da je posle samo dve sezone u Zvezdi zaradio transfer u Fenerbahče, a posle još toliko u Turskoj zaradio šansu u NBA ligi.

On u prethodnih par godina jeste značajno napredovao, ali nije u većini stvari oko kojih su se analitičari brinuli kada su spekulisali još davno o njegovom potencijalnom prelasku u NBA.

Gudurić poseduje zavidan košarkaški IQ, neretko je sa pozicije "dva" ili "tri" bio u ulozi sekundarnog plejmejkera i pouzdan je šuter što je pokazao minule sezone sa 47 odsto za tri poena.

Ipak, problem sa hitrošću i brzinom je nešto što mu možda bude pravilo probleme u NBA, ali je sreća to što poseduje brojne druge kvalitete kojima može da je nadomesti.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Nedostatak "fizikalija" je isto stvar koju u NBA cene mnogo više nego u Evropi i nešto u čemu se nikada nije isticao, ali smo na primeru Bogdana Bogdanovića videli da igrač koji zna da se adaptira i koji poseduje suv kvalitet ne mogu da zaustave nepisana pravila NBA.

U Memfisu Gudurić dobija ekipu koja nema imperativ pobede i koja će zavisiti od igrača sličnih njemu - mladih, perspektivnih i neiskusnih.

Grizlisi su svesno prošle sezone ušli u "ribilding" i naoružali se strpljenjem, a baš to će im biti potrebno i u razvijanju Gudurića.

Ipak, problem može da nastane zbog ostalihi igrača na njegovoj prirodnoj poziciji beka. Tu, za sada, Memfis ima dva igrača koji će najverovatne dobiajti šansu pre njega - Dilona Bruksa i Grejsona Alena.

Marku neće biti lako da se izbori za minute ni na "trojci", gde bi potencijalno mogao da zaigra, pošto su tu iskusni Kajl Anderson i Džej Krauder.

Gudurić ima samo 24 godine, tek dolazi u NBA i nalazi se u ekipi koja će dosta eksperimentisati i čekati u narednih par sezone. Vreme je adut i njega i njegove nove ekipe, a strpljenje najveća vrlina.
Photo by Elsa/Getty Images
Bogdan Bogdanović

(27,8 minuta, 14,1 poen, 3,5 skokova, 3,8 asistencija)

Bogdanović ulazi u svoju treću NBA sezonu nakon što je prošle napravio napredak i iskorak u nekim parametrima, ali pao u drugim.

Bivši as Partizana se dosta tražio prve sezone, a u tom segmentu nije imao preterano uspeha ni tokom druge.

Nije pomogla ni neodlučnost trenera Dejva Jejgera koji nije bio siguran kako da uposli Bogdanovića koji je uvek uspevao da pokaže kvalitet.

Dobre vesti za Bogdanovića su odlazak Jejgera i dolazak Luka Voltona, nekadašnjeg plejmejkera ali i trenera LA Lejkersa, koji bi mogao da srpskog košarkaša vrati na prirodnu poziciju "dva" i čak i da mu neretko poveri organizacione zadatke.

I sam Bogdan bio je svestan toga da mu pozicija "tri" ne odgovara i da se na njo ne pronalazi kako je potrebno.

"Volton je svestan mojih sposobnosti u vidu plejmejkera i beka. On me vidi kao kombo-beka, što mi se izuzetno sviđa. Ja ne volim da budem samo šuter ili samo plejmejker, već volim da 'miksujem'", naveo je Bogdanović.
Photo by Lintao Zhang/Getty Images)
Biće izuzetno zanimljivo videti ukoliko se njegova uloga bude menjala sa novim trenerom i kako će to, ukoliko se desi, uticati na dalji tok karijere.

Podsetimo da je pred Bogdanovićem jako bitna sezona s obzirom da će nakon nje doneti odluku o svojoj budućnosti i da lošim partijama može sebi da oduzme veliku svotu novca sa bankovnog računa.

On je pred početak sezone odbio ponudu od 51 milion dolara na četiri godine od Sakramenta, rekavši "da nigde ne žuri i da ugovor može biti potpisan bilo kada".

Bogdan je rešio da se "kladi na sebe" i to je ono što deluje kao njegov karakter tokom cele karijere. Veruje u napredak, što sebe što ekipe, te da će za godinu dana biti bolji nego sada.

A, ako nam partije koje je pružao na Mundobasketu govore o bilo čemu to će biti i slučaj, s obzirom da je najbolji igrač Srbije bio zvanično najbolji strelac prvenstva a nezvanično najbolji igrač istog.

Ukoliko bude uspeo da održi formu sa Mundobasketa tokom većeg dela sezone više je nego realno očekivati da miljenik Aleksandra Đorđevića napravi toliki iskorak da ponese epitet igrača koji je najviše napredovao (Most Improved Player, MIP).
Photo by Maddie Meyer/Getty Images
Nemanja Bjelica

(23,2 minuta, 9,6 poena, 5,8 skokova, 1,9 asistencija)

Bjelica ulazi u petu sezonu u najjačoj ligi na svetu, drugoj zaredom u Sakramentu posle tri godine traženja u Minesoti.

Dobro je poznato da je popularni Beli bio na korak od povratka u neki od evropskih klubova pre godinu dana i da su ga razgovor sa Divcem i ponuda Kingsa u poslednjem trenutku nagovorili da ostane u NBA.

Bjelica je prethodne sezone zabeležio najbolje učinke u karijeri u nekoliko kategorija - minuti po meču, procenat šuta, broj poena, broj skokova, broj asistencija...

Iako je često bio kritikovan i imao neke partije za zaborav, krilni centar Srbije je odigrao najkonstantnije tokom cele NBA karijere i delovalo je kao da mu je odluka da ostane bila ispravna.

Njegova uloga naredne sezone dosta će zavisiti od novog trenera Luka Voltona, koji će imati pred sobom neke bitne odluke na "visokim" pozicijama, a našem reprezentativcu neće ići u korist to što iza sebe ima par izuzetno loših partija na Mundobasketu.
Photo by Ezra Shaw/Getty Images
Trenutno prva četvorka Kingsa je Marvin Begli, koji bi neke minute mogao da dobije i na centru, gde su tu još Dvejn Dedmon, Rišon Holms i Heri Džajls.

Ukoliko Begli bude bio glavni na "četvorci", što će najverovatnije biti slučaj, Bjeličini minuti zavisiće od toga koliko će Volton želeti da na toj poziciji koristi Harisona Barnsa i Trevora Arizu.

Ariza i Barns su igrači koji su nekada važili za čiste "trojke", ali su vremenom i godinama postali sve uigraniji na "četvorci", gde bi veoma lako mogli da "uguše" reprezentativca Srbije.

Bjelica je imao bitnu ulogu u Sakramentu prošle sezone, prvi put nakon odlaska iz Evrope i epiteta najboljeg igrača Fenerbahčea, ali postoji bojaznost da se ove godine vrati u vreme iz Minesote.

Takođe postoji i nada da će Volton primeniti sistem igre u kojem je Beli procvetati i biti jedan od najbitnijih igrača ekipe koji ulaze sa klupe.
Photo by Tom Pennington/Getty Images
Boban Marjanović

(11,7 minuta, 7,3 poena, 4,2 skoka, 0,6 asistencija)

Marjanović je prošlu sezonu započeo u LA Klipersima, a završio je u Filadelfija 76ersima, dok je samo godinu dana ranije igrao u Detroit Pistonsima.

Ringišpil od NBA karijere nekada najboljeg centra Evrope nastavio se i letos, kada nije dobio novi ugovor od Filadelfije, ali jeste od Dalasa.

Marjanović je prošle sezone dobio bolju priliku u 76ersima nego u Los Anđelesu tokom regularnog dela sezone, ali trener Bret Braun jednostavno nije imao dovoljno vremena da ga uklopi u sistem i nije mu pružio minute u bitnim mečevima iako su mu opcije na centru izuzev Džoela Embida bile dosta loše.

Situacija sa centrima u Dalasu nije dobra i tu svoju šansu može da pronađe 31-godišnji Marjanović.

Za startnog centra projektovan je Dvajt Pauel, koji je letos dobio novi ugovor od Mavsa, a iza njega nalaze se samo Maksi Kliba i Bobi.

Postoji opcija da i Kristaps Porzingis zaigra centra, čime bi automatski bio bolji od bilo koje druge opcije, ali se to verovatno neće desiti jer je Letonac više puta napominjao da jednostavno ne želi da igra na toj poziciji.

Šansu da se dokaže Boban bi trebalo da ima, a da će mu biti zabavno govori i već veliko prijateljstvo sa Lukom Dončićem, koji će ove sezone da "menja" Tobajasa Herisa.

Takođe Bobanu ide u prilog i to što će sarađivati sa Rikom Karlajlom i ostalim trenerima u Dalasu koji su godinama unazad jedni od najcenjenijih u celoj ligi.
EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
Alen Smailagić

(17,4 minuta, 9 poena, 4 skoka i 1 asistencija prošle sezone u Razvojnoj ligi)

Veliko je pitanje da li će 19-godišnji Smailagić uopšte dobijati priliku ove sezone u ekipi Golden Stejta, ali je svakako sjajna stvar što se za ugovor u tom timu izborio igrajući za Razvojni tim istog.

Smailagić je izuzetno interesantan igrač sa jako velikim potencijalom. Igra na pozicijama "četiri" i "pet" i tu leži njegova šansa s obzirom da su Voriorsi jako "tanki" na istim.

Za poziciju startnog centra u GSW boriće se Kevon Luni i Vili Koli-Stajn, dok je najbolja "četvorka" posle Drejmonda Grina Markiz Kris.

Gledajući roster Voriorsa prvi minuti u NBA ligi nisu uopšte nerealni za Srbina, koji je ovog drafta bio 39. po redu.

Bilo kako bilo, vreme je najveći adut talentovanog reprezentativca Srbije i nigde ne treba žuriti, ali bi svaki minut proveden na terenu u dresu Voriorsa, sa Klejom Tompsonom i Stefom Karijem u postavi, bio zlata vredan.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: