"Orlovi" u grupi smrti traže šansu na Svetskom prvenstvu

Rukometaši Srbije spremni dolaze na početak Svetskog prvenstva u Nemačkoj i Danskoj, ali je pred njima izuzetno težak put da se plasiraju dalje iz prve grupne faze, a kamoli da ostvare neki veći uspeh.

Izvor: Luka Nikoliæ

Četvrtak, 10.01.2019.

10:25

Foto: Starsport

Svetsko prvenstvo u rukometu 2019. godine biće održano u dve zemlje, Nemačkoj i Danskoj. Trajaće od nešto više od dve nedelje, od 10. do 27. januara, i okupiće sam "krem" svetskog rukometa na jednom mestu, u borbi za titulu prvaka sveta.

Ukupno 24 ekipe nalaze se u prvoj grupnoj fazi i one će biti podeljene u četiri grupe po šest reprezentacija, a celo Svetsko prvenstvo biće odigrano u šest gradova širom Nemačke i Danske.

Sistem odigravanja je takav, da iz svake od četiri grupe prolaze tri najbolje plasirane ekipe, od ukupno šest, i one formiraju nove dve grupe, u kojima će se naći po šest reprezentacija. Bodovi će se prenositi iz prve u drugu grupnu fazu.

Po tri ekipe iz svake grupe koje ne izbore plasman u dalji tok takmičenja neće završiti Svetsko prvenstvo tada, nego će ići u nokaut fazu u kojoj će se boriti za plasman od 13-24. pozicije.

Srbija učestvuje na Svetskom prvenstvu posle dve godine pauze, a "orlovi" su poslednji put igrali 2013. u Španiji kada su zauzeli 10. mesto.
Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images
Rukometaši Srbije bili su u čevtrtom "šeširu" pred žreb, a sa te pozicije smešteni su u grupu A, u kojoj će imati jako težak zadatak jer će im protivnici biti domaćin Nemačka, Rusija, Francuska, te nešto slabiji Brazil i Ujedinjena Koreja (spoj Južne i Severne Koreje).

Svi mečevi grupe A biće igrani u Berlinu, u Nemačkoj, gde će i Svetsko prvenstvo zvanično biti otvoreno duelom domaćina i Koreje, u četvrtak u 18.15.

O težini grupe u kojoj je Srbija govori i to što su dve reprezentacije koje se nalaze u istoj postavljene za jedne od glavnih favorita za osvajanje svetskog trona.

Francuska, branilac titule i šestostruki svetski šampion, prvi je favorit za titulu, dok je Nemačka, trostruki osvajač takmičenja, treći favorit za titulu, odmah iza drugog domaćina Danske.

Izabranici Nenada Peruničića probleme u prvoj grupnoj fazi jedino ne bi trebalo da imaju protiv Ujedinjene Koreje, koja na prvenstvo dolazi kao totalni autsajder. Svetski stručnjaci protiv Brazilaca očekuju egal i veliku borbu i eventualni poraz od te reprezentacije značio bi siguran kraj za srpske rukometaše, ali za prolaz dalje biće potrebna i pobeda protiv barem Rusije, koja nije kvalitetom u rangu sa Francuzima i Nemcima, ali nije ni daleko.

Ako želite da "zaronite" u kladioničarske vode, kvota na to da će Srbija osvojiti SP je 150 – dakle, ako uložite 100 dinara, dobićete 15.000.
Foto: Starsport
Srbija će na Svetskom prvenstvu imati čak šestoricu debitanata, a za početak takmičenja i prvu utakmicu protiv Rusije u petak biće prijavljeno 16 rukometaša.

Sastav Srbije za SP u Nemačkoj i Danskoj:

Golmani: Svetislav Verkić (Vojvodina), Vladimir Cupara (Kilce) i Dejan Milosavljev (Vardar).

Bekovi: Miljan Pušica (Minden), Miloš Orbović (Temišvar), Stefan Vujić (Steaua), Ivan Mošić (Ademar Leon), Lazar Kukić (Logrono), Nemanja Zelenović (Gepingen), Draško Nenadić (Celje) i Nemanja Obradović (Visla).

Krila: Vukašin Vorkapić (Metaloplastika), Bogdan Radivojević (Rajn Nekar Leven), Nemanja Ilić (Tuluz) i Vanja Ilić (Logrono).

Pivoti: Zoran Nikolić (Konstanca) i Mijajlo Marsenić (Fuhse Berlin).

Selektor Nenad Peruničić imao je šta da poruči srpskim debitantima

"Momci treba da pokažu zbog čega su tu. Ima mnogo novih i treba da pokažu zbog čega su tu, umesto iskusnijih i onih sa većim imenom i prezimenom. Ovo im je prilika da nadograde sebe i sa ponosom predstavljaju svoju zemlju", kazao je Peruničić pred početak turnira.
EPA-EFE/ANTONIO BAT
U pripremnom periodu stvari nisu izgledale baš najbolje po srpske rukometaše – u tri prijateljska meča "orlovi" su doživeli dva poraza.

Jedina pobeda zabeležena je protiv Tunisa sa 29:25, a onda su usledila dva vezana poraza protiv Makedonije, prvo sa šest, a onda sa jednim golom razlike.

U tom drugom meču Srbija je mnogo bolje parirala Makedoncima iako je tokom većine duela gubila sa tri gola razlike. Srpski rukometaši su stigli Makedonice, završnica je bila neizvesna, ali je na kraju Makedonija pobedila golom Filipa Lazarova 12 sekundi pre kraja utakmice.

I pored tih poraza, Nemanja Zelenović rekao istakao je da veruje u svoj tim pred Svetsko prvenstvo.

"Ova ekipa ima karakter i u njoj leži veliki potencijal.Nemamo previše vremena da razmišljamo o onome što je bilo. Znamo tačno gde smo grešili i šta bi trebalo da ispravimo. Odbrana je snaga koja bi trebalo da nas krasi. Tu smo se tražili i bilo je dosta grešaka", jasan je Zelenović.
EPA-EFE/ANTONIO BAT
Od ostalih balkanskih zemalja, Hrvatska i Makedonija se nalaze u istoj grupi, grupi B, gde će se za prolaz dalje boriti sa Islandom i Španijom, dok će lak posao imati protiv Bahreina i Japana.

Hrvati su jedni od glavnih favorita za osvajanje Svetskog prvenstva, kao što su i Španci, pa će Makedonci najveću šansu za prolaz u drugu grupnu fazu imati protiv Islanda, u duelu u koji je zakazan za poslednje kolo grupne faze i koji će vrlo verovatno odlučivati o tome ko će ići dalje.

Elem, Francuska je branilac titule i favorit, a odmah iza nje su domaćini Nemačka i Danska. Srbija, iako igra u "renoviranom" sastavu, nije totalni autsajder, ali joj analitičari ne daju velike šanse za osvajanje.

Srpski rukometaši nikada nisu bili svetski šampioni, izuzev 1986. u Švajcarskoj dresu tada još Jugoslavije.

Ipak, ako se negde čuda dešavaju to je u sportu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: