Šta čeka Srbiju: Popravni sa Portugalom, Ukrajina je ključ

Žrebom u Dablinu određeni su protivnici fudbalera Srbije u kvalifikacijama za Evropskog prvenstvo 2020. godine i poznat je put kojim će "orlovi" morati da idu do takmičenja na kojem nisu bili skoro dve decenije.

Izvor: Luka Nikoliæ

Nedelja, 02.12.2018.

15:30

Šta čeka Srbiju: Popravni sa Portugalom, Ukrajina je ključ
Foto: Starsport

Dablin nije bio preterano oštar prema "orlovima" koji su dobili ne preterano laku grupu, ali grupu koju sigurno mogu da prođu.

Izabranicima selektora Mladena Krstajića zvanične kvalifikacije nisu jedini put ka EP, jer to mogu da urade i preko plej-ofa Lige nacija, ali za sada je najbolje ne pričati o toj poslednjoj opciji.

"Orlovi" svakako imaju dobre šanse da prođu na EURO 2020 iz grupe B. Portugal, Ukrajina, Litvanija i Luksemburg biće protivnici naših reprezentativaca i može se reći, već sada, da se prolaz na Evropsko prvenstvo očekuje.

Portugalci, aktuelni šampioni Evrope predstavljaju najboljeg protivnika i potencijalno veliki izazov ukoliko i tada za tu reprezentaciju bude nastupao jedan od najboljih fudbalera u istoriji tog sporta Kristijano Ronaldo.

Ukrajina, sa druge strane, može biti pravi "trn" za "orlove" na putu do EP, jer predstavljaju jednu veoma kompaktnu i nepredvidivu ekipu, koja je doduše dosta limitirana.

A, šta kažu istorija i statistika?
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
U Beogradu naši fudbaleri su izjednačili golom Boška Jankovića, dok je meč odigran u Portugalu završen istim rezultatom, a tada je Srbiji bod doneo tada mnogo mlađi Branislav Ivanović u 88. minutu.

Ove dve reprezentacije sastale su se i u kvalifikacijama za najskorije Evropsko prvenstvo, koje su Portugalci kasnije i osvojili.

Srbija je tada poražena oba puta, i zanimljivo da je takođe oba puta rezultat bio identičan – 2:1 za protivnike. Posebno zapamćen je onaj u Begradu, kada je bilo nerešeno do 78. minuta kada se desio "raspad" – Mutinjo je doneo prednost gostima, a zatim su po crveni karton zaradili i Aleksandar Kolarov i Nemanja Matić.

Krstajiću i njegovim izabranicima, ako Mladen uopšte ostane trener od 2019. godine, ostaje da se nadaju da će okraši sa Portugalom biti "treća sreća" i da će konačno u grupi sa aktuelnim evropskim prvakom uspeti da se izbore za EURO.

Što se tiče kompletne istorije i svih imena pod kojima je Srbija nastupala ni tu statistika ne obećava, s obzirom da Srbija ima dve pobede, dva remija i pet poraza.
EPA/TOLGA BOZOGLU
Ukrajina je manje poznati protivnik Srbije, manje poznat barem od Portugala, ali verovatno najbitniji rival sa kojim će "orlovi" igrati u borbi za EP.

Srbija je Ukrajince dobila iz drugog šešira, što se može okarakterisati kao dobro, jer je u istom šeširu bio velikan kao što je Nemačka, ali i loše, jer bi naši verovatno lakše na kraj izašli sa npr. Islandom.

Bilo kako bilo, Srbija i Ukrajina su se u međusobnim duelima sastajali tri puta u skorijoj istoriji i doživeli sva tri puta poraz, ali nijednom u zvaničnim mečevima.

Ukrajinci su slavili u prijateljskom meču 2008. sa 2:0, na turniru u Kipru minimalnim rezultatom, te najskorije u prijateljskoj utakmici 2016. godine kada je protivnik Srbije slavio golovima Šahova i Jarmolenka.

Ono što dodatno zabrinjava Krstajića i ljude u stručnom štabu Srbije je trenutna forma Ukrajinaca – oni su bili ubedljivi u Ligi B Lige nacija i posle tri meča ostvarili tri pobede, protiv Slovačke i Češke, te porazom od Slovaka u poslednjem kolu nisu ni izbliza ugrozili svoj status i plasman u Ligu A od naredne sezone.

S obzirom da dva mesta vode na Evropsko prvenstvo, a ne treba očekivati da će aktuelni šampion Portugal da ostane bez mesta tek tako, Srbija i Ukrajina će voditi žestoku borbu za tu poziciju i plasman na EURO 2020.
EPA/TOLGA BOZOGLU
Poslednja dva protivnika u grupi B, Litvanija i Luksemburg, ne bi smela da predstavljaju ni najmanji problem Srbiji.

Litvanci su dobro poznati "orlovima" s obzirom da su upravo njih dva puta pobedili u nedavno završenoj Ligi C Lige nacija i grupu koju je Srbija osvojila.

Srbija je slavila minimalnim rezultatom u gostima, te sa ubedljivih 4:1 u Beogradu i razlika u kvalitetu bila je jasna, tako da bi eventualno iznenađenje Litvanaca nad Ukrajinom ili Srbijom bilo značajno u konačnom plasmanu u grupi.

Što se Luksemburga tiče sve je kristalno jasno – oni se nalaze u Ligi D Lige nacija i tu će ostati i naredne sezone, iako nisu bili loši tokom grupne faze. Posle šest odigranih mečeva imali su deset bodova i drugo mesto, četiri boda iza Belorusije.

Oni će se sledeće sezone Lige nacija takmičiti sa Litvanijom, sa kojom su tu negde po kvalitetu, tako da to jasno govori i pretnji koju predstavljaju.
Foto: Starsport
Andrej Ševčenko, legendarni fudbaler i selektor Ukrajine, lepo je pojasnio stanje u našoj grupi rekavši: "Dobili smo verovatno najtežu ekipu iz trećeg šešira, Srbiju, a tu su i evropski šampioni (Portugal)".

Veoma izjednačena grupa, barem što se tiče timova iz prva tri šešira, i jedna veoma kompetetivna grupa je ona u kojoj se nalazi Srbije. Portugalu neće biti lako ni sa nama ni sa Ukrajinom, dok bi veliki kiks za sve tri reprezentacije bio ispuštanje bodova protiv Litvanaca ili Luksemburžana.

Selektor Portugalaca Fernando Santoš je ponovio ono što smo čuli već milion puta, da Srbija ima kvalitetne igrače iz kvalitetnih liga.

"Tu je Srbija, poznajemo ih veoma dobro, imaju sjajne igrače, nekoliko njih koji igraju u najjačim šampionatima sveta", izjavio je Santoš.

Srbija ima odličan tim i jeste osvojila svoju grupu u Ligi C Lige nacija, ali fudbal koji je igran u većini tih mečeva, stilski i kvalitativno, neće biti dovoljan da se nadigra realno gledano jači Portugal, a ni veoma kvalitetna i ne toliko fudbalski "priznata" Ukrajina.

Kompetetivna, poprilično izjednačena i neizvesna grupa B kvalifikacija za EURO 2020. Biće zanimljivo.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: