Zvezda je nivo iznad, Trinkijeri nije mađioničar

Novi košarkaški "večiti" derbi između Crvene zvezde i Partizana mnogima je doneo radost, ali mnogima i tugu. Crveno-beli deo Srbije slavi pobedu, dok crno-beli pogled spušta ka podu.

Izvor: Luka Nikoliæ

Nedelja, 25.11.2018.

09:00

Zvezda je nivo iznad, Trinkijeri nije mađioničar
Foto: Starsport

Većina ljudi i će verovatno brzo zaboraviti meč između Zvezde i Partizana (77:71 za KKCZ) u devetom kolu ABA lige. Jeste, Zvezda je pobedila – ali odigrano je deveto kolo ligaškog dela takmičenja i ova pobeda, izuzev prestiža, ne donosi mnogo.

Kako je rekao i sam Milan Tomić posle meča: "Ako su najvrednije ove u decembru, kako se zovu one u maju? Ne gledam ja tako".

I taj stav Tomića je pravi. Pobeda u derbiju jeste važna, bitna je za samopouzdanje igrača, bitna je za "širenje po kafićima i poslu", što kaže Trinkijeri, ali kada se bude sagledala sezona ovo će biti još samo jedan trijumf ili samo jedan poraz, kao onaj protiv Cibone, Krke, Cedevite...

Ako sa te strane posmatramo rezultat u derbiju onda je meč bio bitan, jer jedna utakmica može da presudi o tome ko ide u plej-of, a ko ranije na plažu.

Zvezdaši će zasluženo slaviti pobedu. Zvezda je bila bolja, nadigrala je protivnika i slavlja treba biti, ali ne i velike euforije.

Pred njima je, kao i pred Partizanom, duga, duga sezona u kojoj će biti mnogo bitnijih mečeva od ovog derbija. Osvajanje ABA lige je svakako prioritet obema ekipama, a to ko je dobio prvi derbi u sezoni biće zaboravljeno, kao što i uvek biva.
Foto: Starsport
Ne shvatite pogrešno – pobeda u derbiju je predivna stvar, ali i da li prevažna? Navijačima verovatno, ali što se tiče celokupne sezone...

Ako pogledamo samu utakmicu bilo je kao što je očekivano – veoma napeto, od početka pa maltene do samog starta.

"Grobari" su napravili sjajnu atmosferu, isto kao što "delije“ rade kada imaju domaćinsto. Spektakl je počeo bolje po Zvezdu, ali su se onda "zapalili" Lendejl i Janković.

Australijanac je koristio lošu rotaciju Odža u odbrani i kašnjenje na šut visokog centra, te pogodio sve tri trojke koje je šutnuo u prvoj četvritini. Ništa manje hvale ne ide Stefanu Jankoviću, bivšem crveno-belom.

Oko Jankovića se dosta polemisalo pre njegovog prvog "večitog" derbija u dresu Partizana. Da li će se uplašiti, da li će ga "pojesti" pritisak?

Stefan je imao sreću da se prvi derbi od prelaska u suprotni tabor igra pred domaćom publikom, tako da je opterećenje na njemu bilo minimalno. To je iskoristio u prvom kvartalu, "eksplodirao“ van linije 6,75, ali potom praktično nestao sa terena.
Foto: Starsport
Sa druge strane Zvezda se dosta mučila posle jako dobrih prvih pet minuta. Šut nije ulazio, Partizan je olako dolazio do otvorenih šuteva za tri poena i tim Milana Tomića je dobijao kaznu za kaznom.

Iako je bio dosta bolji, Partizan je na poluvreme otišao sa samo tri poena prednosti. Zvezda je na pauzi zamenila dresove i kao da je sav pritisak od publike i svu nervozu ostavila u staroj garnituri.

Zvižduke vatrenih navijača Partizana su preuzeli navijači Zvezde, kojih je oko pedesetak bilo u jednom delu "Pionira". "Grobari" nisu mogli da dobace do navijača crveno-belih čašama koje su bacili, ali su na parketu zvezdaši ubacivali sve što su hteli.

"Blickrig" Zvezde i serija 16:0. I sve Trinkijerijeve zamisli, sve što je hteo, planirao, imao na umu... Sve je palo "u vodu“.

"Nije dosta igrati 20 minuta. Treća četvrtina nas je prelomila i tu smo izgubili napad, odbranu, bilo je individualnih rešavanja, a nismo dovoljno dobri da imamo individualna rešavanja. Voleo bih da imam 15 tajm-auta po četiri minuta, možda i to ne bi bilo dosta… Probao sam sa niskim, sa viskim, jedan bek, dva beka, lopta unutra, lopta napolje, ali opet kažem – ide na mene. Još nismo našli ko nosi ekipu na ramenima. To ja ne mogu, ja ne mogu da dam koš, da napravim blok, dam pâs, da zagradim", izjavio je Trinkijeri posle meča.

Koliko god Trinkijeri bio dobar trener, koliko god partizanovci mislili da je on "mađioničar" koji će, od ekipe sa kojom Nenad Čanak nije mogao mnogo, napraviti evropski Boston, to jednostavno nije moguće.
Foto: StarSport
Crvena zvezda je igrački kvalitetnija od Partizana. Budite saglasni, kritikujte, smejte se, ali to je činjenica. Ne neuporedivo kvalitetnija, ali kvalitetnija.

Drugo poluvreme meča to je i pokazalo – ne preterano bolja odbrana Zvezde je apsolutno "pojela" Partizan u nastavku. Crno-beli nisu mogli ništa da pogode, procenti su naglo opali i sve što je ulazilo u koš u prvom poluvremenu sada nije.

Partizan nije dovoljno kvalitetan i nema dovoljno kreativne igrače da pronađe rešenje kada nekoliko stvari ne funkcioniše u isto vreme. Nije ni Zvezda, a to je pokazala u nekoliko navrata u Evropi. Ipak, Evrokup i ABA liga nisu isto.

Posle meča videli smo odgovor Tomića da "nisu u krizi". I nisu. Forma se tempira, igrači igraju kada je potrebno, Zvezda je prva u ABA, u EK ide ka prolazu dalje.

Tomić je trener koji tek treba da počne da se dokazuje i za to mu treba dati vremena, jer u svom mandatu u crveno-belima, koji je jako kratak, pokazao je da je barem to zaslužio.

Što se tiče Andree Trinkijerija situacija je slična. On, ipak, ne mora da se dokazuje jer kao šef stručnog štaba ima impozantan renome.

Da li će mu to pomoći da bude teran od navijača ako Partizan veže par lošijih rezultata? Verovatno neće, ali oni koji znaju o čemu pričaju će Italijanu dati vremena, dati prostora i pustiti ga da radi svoj posao, posao koji na klupi Partizana dugo vremena niko nije znao da radi kao on.

Rim nije izgrađen za dan, a nije ni Pikaso slikao penkalom. Ako razumete šta hoću da kažem.
Foto: StarSport
Trinkijeri je pred meč rekao da je derbi utakmica za igrače, ne trenere. Tako nešto pokazao je, pre svega, Stratos Perperoglu.

Grk je igrao fantastično na početku sezone, bio ključan u "demoliranju“ Budućnosti, ali je odjednom nestao. Nije ga bilo, figurativno rečeno, sve do devetog kola ABA.

Njegov doprinos bio je ključan da se Zvezda drži u igri tokom prvog poluvremena, kao i da se Partizan "slomio" u trećoj i početkom četvrte četvrtine. Stratos je meč završio sa 25 poena, imao je 5/9 iz igre, indeks 30.

Tomić je tokom meča rotirao u svom stilu, nešto slabije, a priliku je pravo ni iz čega dobio Marko Kešelj i na njoj mu se i odužio. Kešelj je pre svega bio odličan u odbrani, uvek aktivan na skoku i ni u jednom trenutku nije stao.

Džo Reglend je bio odličan. Postigao je 19 poena, upisao šest asistencija i pored Perperogulao bio najbolji akter meča, a mora se istaći i partija Muhamada Fajea koji je neprimetno nakupio 11 poena i sedam uhvaćenih lopti.

Ono što "bode oči" je još jedno nepojavljivanje Ognjena Dobrića. Čovek koji je verovatno najbolje iskoristio minute od svih igrača Zvezde tokom sezone opet nije dobio priliku, a razlog takvog nečega ostaje nejasan.

Dobrić iz meča u meč ostaje nedorečen zbog male minutaže. Ipak, sa devet poena za 15 minuta u ABA ligi za sada ostaje samo pitanje vremena kada će dobiti neku od ključnih uloga u redovima crveno-belih.
Foto: StarSport
Što se Partizana tiče najviše zapada za oko slaba partija Zagorca. Njemu je ovo bio prvi "večiti" derbi i očekivanja su bila velika, uprkos povredi i zaštitnoj masci koju je nosio tokom utakmice.

Rade je odigrao katastrofalno – 0/5 iz igre, ali još gore Partizan je izgubio 18 razlike dok je on bio u igri. Partija koju će morati ekspresno da zaboravi, ali koja svakako ne bi smela predstavljati problem u njegovom napretku.

Janković, pored one tri trojke u prvom kvartalu, nije ni šutirao, dok je Lendejl nastavio da pogađa i završio na 18 poena. Ipak, ni Australijanac se nije proslavio sa +/- kategorije jer je bio na minus 18, naspram Banđe Sija i Alekseja Nikolića koji su imali po plus devet.

Tomić je nad Trinkijerijem bio u prednosti jer on svoj tim uigrava već nekoliko meseci, a Andrea samo nekoliko nedelja.

Mesta za izgovore nema i obe ekipe se okreću narednim utakmicama. Naredni mečevi se igraju za maltene dve nedelje, zbog reprezentativne pauze. Šta će biti do tada, kako će pobeda u derbiju uticati na trenere i njihove izabranike?

Derbi jeste derbi, ali posle ovog niko neće sebi da pripiše trofej ili potpiše kapitulaciju.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

204 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: