Zverev "ukaljao" Novakov savršen kraj godine

Kakav turnir za kraj neverovatne godine. Novak Đoković bio je savršen, iz meča u meč, ali je kraj isto tako savršenih šest meseci "ukaljao" Nemac Aleksander Zverev. Ipak, Novaku se ne sme apsolutno ništa zameriti, a Saši ništa oduzeti.

Izvor: Luka Nikoliæ

Ponedeljak, 19.11.2018.

09:00

Zverev
Photo by Julian Finney/Getty Images

Đoković je na turnir u Londonu došao u fantastičnoj formi. Iza sebe je imao titule na Vimbldonu, Sinsinatiju, US openu i Šangaju, te finale u Parizu.

U Bersiju je bilo sjajno, sve do finala kada ga je pobedio izvanredni Karen Hačanov. U Londonu je bilo ne sjajno – nego nestvarno, dok u finalu nije doživeo maltene istu sudbinu kao u Parizu.

Došao je mlad teniser, pun samopouzdanja i želje za pobedama i dokazivanjem i pobedio, mora se zaključiti, iscrpljenog Đokovića.

Novakova nedelja u glavnom gradu Engleske je bila toliko dobra da je prevazišla očekivanja i najvatrenijih navijača najboljeg srpskog sportiste. Bila je toliko dobra, do finala.

Do tog meča sa Sašom Novak je u četiri meča nije izgubio nijedan servis gem, prepustio je samo dve brejk lopte rivalima (Zverevu u grupi, u meču koji je dobio 6:4, 6:1) i bio je na pragu da postane prvi teniser od Ivana Lendla u prošlom milenijumu da osvoji Završni masters bez izgubljenog seta.

Nažalost, nije se izjednačio sa Federerom sa po šest "završnih" titula, ali je potvrdio dominaciju i prvo mest ATP rang liste, uprkos bledom izdanju u finalnom duelu.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Sam turnir počeo je jednim velikim iznenađenjem. Već prvog dana videli smo frapantan rezultat u grupi "Lejton Hjuit" jer je Kei Nišikori sa 2-0 pobedio Rodžera Federera.

Možda čak i veće iznenađenje od tog bila je Nišikorijeva igra u naredna dva meča – prvo ga je deklasirao Kevin Anderson, a zatim i Dominik Tim, pa je Nišikori ostao bez polufinala iako je u prvom meču sa 2-0 pobedio velikana kao što je Rodžer. Ko bi rekao?

Kevin Anderson je "mleo" protivnike i već se pre poslednjeg duela u grupi sa Federerom plasirao u polufinale, pa je samim tim i u tom duelu odigrao najgore. Federer je rutinski savladao visokog Južnoafrikanca i zakazao duel sa Sašom Zverevim, drugoplasiranim iz grupe "Gustavo Kuerten".

Đoković je prvog dana svoje grupe "počistio" Iznera napravivši mu čak tri brejka, dok je Zverev imao jako težak posao sa Marinom Čilićem.

Zverev je u tom meču bio na pragu gubitka prvog seta – u tom delu igre Marin je vodio sa 3:0 i imao tri brejk lopte koje nije iskoristio. Dobio je još jednu na 4:1, a zatim je pretrpeo brejk i izgubio set u taj-brejku.

U drugom setu Hrvat je poveo sa 4:3 kada je oduzeo servis protivniku, ali je ponovo poražen u taj-brejku. Taj meč je, u neku ruku, obeležio grupnu fazu Završnog mastersa kada pogledamo da je Zverev na kraju bio pobednik, a maltene sigurno bi ispao sa turnira da ga je Čilić tada pobedio. Samo da je iskoristio neku od tih brejk lopti u prvom setu.

Ipak, nezahvalno je pričati u maniru "šta bi bilo kad bi bilo". Zverev je zasluženo osvojio turnir i jedan meč, koji je ipak zasluženo dobio, ne može to osporiti.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Sve je bilo spremno za polufinalne mečeve. Sve sem Rodžera i Kevina, koji su nedugo nakon početka duela poslati kući.

Šalu na stranu, u prvom polufinalu Zverev je, možda malo i neočekivano, pobedio Federera, a sigurno je da niko nije predviđao da će se to desiti u dva seta.

Posle veoma mirnih 11 gemova u prvom setu i nijedne prilike za brejk Nemac je podigao nivo igre i sa nulom "brejknuo" Rodžera, te rešio prvi set u svoju korist.

U drugom setu se došlo do taj-brejka, a tu je jedan od skupljača loptica napravio malu pometnju. Zverev je servirao za 4:4, poen je bio u razmeni, a onda je jednom dečaku ispala loptica. Saša je zaustavio poen, na šta je imao puno pravo, i on se ponovio.

Odservirao je as, zatim uzeo još jedan poen, da bi na svoj servis Federer pogrešio lagan volej. Nemac je iskoristio drugu meč loptu i plasirao se u finale, a zatim se nepotrebno izvino Rodžeru i njegovoj publici.

Razmažena publika u O2 areni je zviždala Saši zbog prekinutog poena a on im se izvino. Federer je, posle te nemile scene, rekao svom skoro dve decenije mlađem kolegi da apsolutno nije potrebno da mu se izvinjava.

Rodžer je godinu završio na lep način, barem kada pogledamo taj gest, ali je Zverev na još lepši.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Došlo se do finala, a tu mu je protivnik bio Novak Đoković koji je apsolutno "uništio" Kevina Andersona (6:2, 6:2) u meču o koji ne treba trošiti reči sem reći da je Novak bio savršen.

U finalnom meču, bio je sušta surotnost.

Zverev je dobro ušao u duel. Dobro je servirao, držao se fantastično u dužim razmenama i ništa nije razdvajalo Nemca i Srbina sve do 4:4.

Nagli pad Đokovića iskoristio je Zverev je iskoristio. Novak mu je od 30:30 u svom servis gemu poklonio dva poena, a Saša je odservirao za meč.

Do trenutka kada je Novak pretrpeo prvi brejk osvojio je svaki svoj servis gem od početka turnira. Prepustio je rivalima samo 19 poena do meča sa Zverevim, samo dve brejk lopte. Neočekivan pad u igri nastavio se i u drugom setu, te je Zverev napravio tri uzastopna brejka.

Povratka nije bilo i drugi set bio je praktično preslikan duel sa Hačanovim u finalu Pariza.
Photo by Julian Finney/Getty Images
Barem na kraju se mora istaći i Završni masters u dubl konkurenciji. Majk Brajan i Džek Sok su se tek sredinom sezone sastali, zbog povrede Majkovog brata Boba. Krenuli su da igraju i odmah i da dominiraju, jer su u Londonu krunisali fantastičnu polusezonu titulom, nakon osvajanja Vimbldona i US opena.

Zaključak singl turnira je sledeći: Đoković je imao fantastičnu nedelju koja bi trebalo da se pamti po plasmanu u finale, a ne i samoj igri u tom meču. Zverev je zasluženo osvojio najveći trofej u karijeri i njega čeka blistava karijera, ali to smo već znali.

Pred Novakom je, koliko god to zvučalo čudno, takođe blistav nastavak karijere zbog više stvari.

On u 2019. mora iskoristiti to što u prvih šest meseci brani smešan broj poena i zbog toga bi brzo trebalo da zaboravi krah protiv Zvereva. Na sreću, do početka nove sezone ima više od mesec dana što je više nego dovoljno da se u novu godinu uđe sveže, sa novom motivacijom i žarom za titulama.

Saši "kapa dole" za fantastičnu sezonu i osvajanje prestižnog turnir. A, što se Novaka tiče, kao i uvek – nebo je granica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: