"Dan D" u Londonu – Đoković i Federer na korak od spektakla

Završni masters u Londonu došao je do polufinala, a na korak od novog međusobnog duela su Novak Đoković i Rodžer Federer.

Izvor: Luka Nikoliæ

Subota, 17.11.2018.

11:05

Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Đoković je u prva tri meča grupne faze bio nestvarno dobar – Čilić, Zverev i Izner ne samo da mu nisu uzeli set, već mu nisu napravili ni brejk.

Sa druge strane Rodžer Federer je odigrao izuzetno loše u prvom duelu protiv Nišikorija, ali onda sa po 2-0 rutinski savladao Dominika Tima i Kevina Andersona.

Đoković se u polufinalu sastaje sa Južnoafrikancem Kevinom Andersonom koji mu je postao česta "mušterija" u poslednje vreme.

Novak je u prvom duelu sa Kevinom poražen davne 2008. na Mastersu u Majamiju, ali je zatim usledilo sedam uzastopnih pobeda Srbina, ne računajući na poraz koji je doživeo na egzibicionom turniru Lejver kup.

Srpski teniser je visokog Južnoafrikanca ove godine pobedio dva puta, u finalu Vimbldona i u četvrtfinalu Šangaja, oba puta bez izgubljenog seta.

Forma u kojoj se nalazi Novak podseća na onu iz najboljih dana, recimo 2011. i 2015/16. godine. On je na Završnom mastersu krenuo odlično od samog starta.
AP Photo/Tim Ireland
Džon Izner je pretrpeo tri brejka, Zverev je "počišćen" sa terena, ali se doduše dobro držao sve do 4:4 u prvom setu (završeno 6:4, 6:1), dok je Marin Čilić odigrao odličan meč, ali nije uspeo da dođe ni do seta.

Đoković je sa tri pobede u grupnoj fazi osvojio 600 bodova i eventualnim plasmanom u finale osvojio bi još 400 i napravio dodatnu razliku nad Rodžerom i Rafom pred početak nove sezone, koju će dočekati kao prvi teniser sveta.

Anderson je na turnir u O2 areni došao u najboljoj formi, posle Novaka, i to je i pokazao u grupi "Lejton Hjuit". Kevin je uništio i Tima i Nišikorija, obezbedio plasman u polufinale i zatim bez previše otpora izgubio od Federera.

Najbolji srpski sportista je, bez sumnje, veliki favorit u meču koji je na programu od 21.00 i sve sem njegovog trijumfa bi bilo veliko iznenađenje, a Andersonu, u koliko god dobroj formi on bio, bi bio uspeh i da osvoji set.

Novak traži priliku da u finalu dođe do svoje šeste titule na Završnim mastersima kojom bi se izjednačio sa Federerom po broju tih trofeja, s obzirom da je trenutno na cifri od pet.
Photo by Julian Finney/Getty Images
U drugom polufinalu, od 15.00, sastaju se Rodžer Federer i Aleksander Zverev.

Zverev je tokom turnira više puta izjavljivao da je umoran, da je sezona za tenisere predugačka, kao i da se nijedan drugi sport ne igra 11 meseci, ali te njegove izjave nisu imale nikakav uticaj na njegovu igru.

Saša je protiv Novaka stvarno igrao jako dobro sve do ključnog trenutka na 4:4. On je u gemu pre nego što se "raspao" imao dve brejk prilike i prva deonica tog meča je lako mogla da pripadne upravo njemu.

Dobra igra Zvereva na turniru potvrđena je i protiv Iznera u poslednjem kolu (2-0), dok meč protiv Čilića u prvom, koji je pobedio sa 7:6, 7:6, nije pravi primer njegove dobre igre, s obzirom da je u tom duelu bilo previše oscilacija i da je Marin maltene sam sebe pobedio, iako je mogao da bude ubedjiv u pobedi.

Bilo kako bilo, mladi Nemac, koji inače ima pravo da učestvuje na NextGen turniru u Milanu, ima dobar skor protvi Federera i Švajcarcu nikada nije bilo lako da izađe na kraj sa skoro dve decenije mlađim protivnikom.
Photo by Julian Finney/Getty Images
Rodžer i Saša su se do sada sastali pet puta u zvaničnim mečevima i Federer vodi sa 3-2, dok su odigrali i dva duela na Hopman kupu gde su obojica odneli po jednu pobedu.

U tih pet duela niko nije slavio dva vezana puta (što i nije preterano neočekivano), a u najskorijem meču pobedu je zabeležio Rodžer, upravo na Završnom mastersu 2017. kada je u grupnoj fazi bio bolji sa 2-1 (6:1 u trećem setu posle velike borbe).

Federer za svoje standarde ima solidnu sezonu, ali za čoveka u 38. godini igra nestvarno, a s obzirom da se Novak vratio u prepoznatljivu formu imali smo priliku da nedavno gledamo jedan njihov duel.

Rodžer je u polufinalu Šangaja poražen od Borne Ćorića, zatim je osvojio Bazel, a u Parizu je ispao u polufinalu upravo od Đokovića, posle maratonskog meča od više od tri sata u kojem su odlučile nijanse.

Duel Federera sa Nišikorijem je bio verovatno najgori njegov u poslednjih nekoliko meseci i on ne bi treblao da se pominje, pogotovo jer je Švajcarac u naredna dva meča (Tim, Anderson) odigrao fantastično i zasluženo došao do završnice.
Photo by Julian Finney/Getty Images
U onom manje zanimljivom delu turnira na koji mnogi zaboravljaju takođe se došlo do polufinala. Da, pričamo o dubl konkurenciji.

Od 13 časova sastaju se Džejmi Mari/Bruno Soareš i Majk Brajan/Džek sok, dok u drugom polufinalnom meču od 19.00 igraju Pjer-Ig Erber/Nikola Mau i Huan-Sebastijan Kabal/Robert Farah.

Džek Sok i Majk Brajan su bili dominantni u prva dva meča, veoma dominantni, ali su onda u poslednjem "pregaženi" od Erbera i Maua, na veliko iznenađenje. Tim porazim su pali na drugo mesto svoje grupe i sebi zakomplikovali posao s obzirom da igraju protiv jačeg protivnika iz druge grupe.

Mari i Soareš su pobedili u sva tri meča grupne faze i prvi polufinalni par bi svakako trebalo da bude neizvesniji.

Erber i Mau igraju protiv Kabala i Faraha, kolumbijskog para.

Francuzi su u četiri međusobna duela sa Kolumbijcima odneli tri pobede i favoriti su u ovom duelu i pobeda Kabala i Faraha bi bila iznenađenje, pogotovo s obzirom na koji način su Pjer-Ig i Nikola okončani grupnu fazu.

Sve u svemu – pred nama je dug i zanimljiv teniski dan u kojem će najveći fokus biti usmeren na singl duele i moguću pripremu za novi spektakl između Rodžera i Novaka.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: