PAO je njegova igračka, ne poštuje ni Obradovića

Zamislite da Crvena zvezda ili Partizan imaju tu lagodnost da igraju Evroligu svake godine, nevezano za rezultate. E sad, zamislite da predsednik ekipe kaže kako on ne želi da njegova ekipa učestvuje u tom takmičenju i pritom za svoje ispade plaća drakonske kazne.

Izvor: Luka Nikoliæ

Ponedeljak, 23.04.2018.

11:17

PAO je njegova igračka, ne poštuje ni Obradovića
Foto: ANA-MPA/SPYROS CHORCHOUBAS (Janakopulos prvi s desna)

Dimitris Janakopulos, vlasnik grčkog Panatinaikosa, neometano uživa u svom poslu, dok bi u Srbiji verujem bilo poziva na linč.

Janakopulos neretko olakšava posao novinara puneći rubriku svojim ispadima u javnosti i nepoštovanjem nekih renomiranih ličnosti, a za to prima nedovoljno kritike od javnosti, a pogotovo pratilaca svog kluba.

Gde bi bio PAO da nema Dimitrisa? Najverovatnije gde i sad. A gde bi bio bez porodice Janakopulos? E, to je već druga priča.

Familija Janakopulos, uz Panatinaikos, poseduje najveću grčku farmaceutsku kompaniju “VIANEX“. Pavlos i Tanasis zaslužni su za celo bogatstvo porodice. Dimitris, Pavlosov sin, malo manje. On je čekao, čekao i čekao... i na kraju dočekao.

Braća Janakopulos su vodili klub od 1992, kada je prešao na profesionalan nivo, sa kraćim prekidima predsedništva, a 2011. bili su spremni da prodaju PAO nekom stranom investitoru, jer zbog godina nisu više mogli da aktivno vode klub. Čak je i sam Dimitris izjavio kako ne bi imao vremena da upravlja PAO, kad ono... Dimitris Janakopulos 2012. postaje predsednik kluba, kao i većinski vlasnik, a usput postaje i zamenik direktora porodične farmaceutske kompanije.

Ko i šta predstavlja Panatinaikos?

Photo by Matthias Kern/Getty Images
Kada neko pomene Panatinaikos šta vam prvo padne na pamet? Šest evroligaških titula, Dijamantidis ili Željko Obradović (ŽOC)? Sigurno ne Dimitris Janakopulos, čak ni njegova porodica, iako se on maksimalno trudi da to bude tako.

“U potpunosi nisam saglasan sa vašom tvrdnjom da je decenija uspeha Panatinaikosa personfikacija Obradovića. Zasluge za sve uspehe idu na račun porodice Janakopulos. S druge strane, svakako da je Obradović bio glavno 'oruđe' na tom putu. Ali, opet, esenciju uspeha čini 'Trojstvo' – menadžment, tim, navijači", rekao je jednom prilikom Grk.

Baš me zanima koji drugi trener bi vam za 13 godina doneo pet titula prvaka Evrope. To jest ne zanima me, već znam, nijedan. Sam Pet Rajli da se dogovorio sa Filom Džeksonom da ’skoknu’ malo do Evrope, mrtva trka bi bila sa Obradovićem, a pare u klub može da ’gurne’ svaki drugi bogataš, uz dužno poštovanje prema Janakopulosovima.

Ako mislite da je to što je pokušao da diskredituje Željka najgore što mu je Dimitris rekao, varate se.

“Dok je bio s nama imali smo veoma dobar odnos, deleći emocije i momente koji dodatno zbližavaju ljude. Ipak, sve se promenilo kada mi je 2012. godine rekao da ne želi da ostane, od tog trenutka – postao je mrtav za mene kao čovek. Iako je fantastičan profesionalac, dok sam ja ovde on će uvek biti gost u našoj hali“, nadovezao se Janakopulos.

Zamislite, posle 13 godina i toliko trofeja, čovek hoće da ide iz kluba, iz bilo kog razloga, sve i da je "pljunuo" Pavlosa Janakopulosa u lice, i onda se prema njemu neko ponaša ovako.

Ali dobro, ništa čudno, to je samo deo Janakopulosovih ispada. Dimitris je funkciju predsednika kluba 2014. prepustio izvesnom Manosu Papadouplosu, pa je kontroverzni Grk ostao ’samo’ vlasnik.

Iskazivanje nezadovoljstva na nezdrav način

YTSS@Olympiacos B.C.
Ako mislite da su naši navijači i funkcioneri pristrasni i imaju konstante ispade prema sudijama, to jeste tačno, ali Janakopulos je za sve njih viši nivo.

Kod nas, ako vam je dete nezadovoljno suđenjem protiv njegove ekipe možda se malo izviče, izbaci frustracije na nekoj društvenoj mreži, a u porodici Janakopulos to morate da se plati oko 150.000 evra.

Prva značajna kazna bila je 2013. kada je Dimitris kažnjen sa navedenom cifrom zbog vređanja sudija i kritikovanja suđenja u korist Barselone, u plej-ofu Evrolige. Prestroga kazna ili ne, nije se previše potresao.

Panatinaikos je 2015. u četvrtom meču plej-ofa dočekao CSKA iz Moskve, gubio je 2-1 i morao da je pobedi u “OAKA“ areni kako bi zadržao šanse za fajnal-for. Pobedio je PAO taj meč, ali je Janakopulos izgubio živce.

Iz, verovatno samo njemu poznatih razloga, na kraju utakmice je uleteo u svlačionicu sudija i verbalno i fizički nasrnuo na delioce pravde.

“Minut nakon što smo ušli u svlačionicu vrata su gurnuta i otvorio ih je gospodin Janakopulos sa još dva čoveka. Bacio je veliku sveću na gospodina Ankaralija, ali je pogodio stolicu. Bio je veoma agresivan, držali smo ga ja i jedan od ljudi koji su ušli sa njim, a drao se ’Ubiću vas, nećete živi izaći iz Grčke večeras! Ovo vam obećavam, ubiću vas, vašu porodicu i to je obećanje’, ponovio je to par puta i onda dodao:

’Je***u ti majku, ženu i decu pred tvojim očima’, pa je napokon otišao. To je sve trajalo oko dva minuta i nije bilo nikakvog obezbeđenja niti policije da nas zaštiti“, glasio je zvanični izveštaj šefa sudija posle meča.

Kazna – 150.000 evra. Pretila je Evroliga sa izbacivanjem ekipe, sa suspenzijma, dodeljivala novčane kazne i zbog ponašanja navijača, ali ništa ne može ometi Janakopulosa u iznošenju svog stava, ma koliko sulud bio.

Detinjasto prepucavanje sa navijačima

instaSS@dpg7000
Kada bi ga pitali šta se promenilo od kada je on 2012. preuzeo kontrolu nad klubom odgovor bi verovatno bio da nije ništa. U neku ruku je to tačno, PAO i dalje osvaja trofeje – tri tutle domaćeg prvenstva, šest uzastopnih trijumfa u kupu, niz koji je ove godine prekinuo AEK jednom sjajnom pričom, ali međutim nijedna titula Evrolige, tačnije nijedan jedini odlazak na završno takmičenje to jest fajnal-for.

Šta li se promenilo, da nije možda... trener!? Ma, nemoguće, esencija uspeha je, ipak, porodica Janakopulos.

Kontroverzni Grk nastavio je ove sezone da izbija na naslovne strane svih medija. Naime, jednom prilikom je na svoj instagram okačio sliku na kojoj je ismevao Željka Obradovića, na šta su se navijači Fenerbahčea uvredili.

Krenuli su uvredljivi komentari Turaka i odgovori Janakopulosa. Razuman je bio Dimitris, vređali su ga, vređali su njegovu porodicu, pominjali ratove i rekao je da ne želi takve komentare na svom profilu, pošteno.

Sve bi bilo u redu da na kraju poruke turskim navijačima nije rekao „da će doći u njihove domove i je**ti ih dok ne prokrvare“.

Čoveče, pa nije on neki klinac koji još uvek ne kapira šta je u redu, a šta nije. On je predsednik jednog velikog evropskog košarkaškog kluba, a po ko zna koji put javno je pretio ljudima nasiljem.

Pravična kazna i zanemarivanje iste

Evroliga i Đordi Bartomeu reaguju, reklo bi se, konačno pravično. Dvanaestomesečna zabrana gospodinu Janakopulosu prisustvovanju bilo kakvim utakmicama u režiji Evrolige. Ni u svojoj, ni u tuđim halama. Kazna je kasnije revizirana i smanjena na pet meseci plus novčana naknada od 60.000 evra koju mora da plati.

Šta mislite, šta se posle svega dogodilo? Došao je, naravno, na utakmicu 24. kola regularnog dela protiv Olimpijakosa i kažnjen je sa još 60.000 evra.

Dobro, nije strašno, nije ogromna suma novca, neće valjda opet. Hoće, na prvi utakmicu plej-ofa protiv Real Madrida – kazna 120.000 evra. Dobro, mnogo je to para, valjda čak i za njega, neće opet. Nego šta će, dolazak na drugu utakmicu plej-ofa u "OAKA" areni koštao je Janakopulosa dodatnih 180.000 evra.

Sezona nije gotova, kao ni suspenzija. PAO će odigrati minimum još dve utakmice do kraja sezone, a kazne bi trebalo da prate uspostavljeni trend, pa će pod uslovom da se pojavi na mečevima u Madridu morati da plati 240.000 to jest 300.000 evra, a ako serija ode u maksimalnih pet mečeva poslednja kazna iznosiće 360.000 evra.

Videćemo da li će se Grk pojaviti u španskoj hali, a ako to bude slučaj karte za pet mečeva svoje ekipe ispašće ga 900.000 evra, možda i više od toga, u zavisnosti od rezultata. Janakopulosov novčanik verovatno strepi od toga da li će PAO da ode na fajnal-for.

Šta je to za njega, ima se – može se, ma koliko glupo bilo.

D€VOTION TO 💷💶💴💵

A post shared by dimitris giannakopoulos (@dpg7000) on

Prazne pretnje ili povratak PAO u FIBA?

Pošto je gospodin Bartomeu prešao sa pretnji na delo došlo je do pobune Dimitrisa. Posle nekoliko provokativnih slika i komentara tipa “Završićemo vas, niko se ne šali sa Panatinaikosom“, u svom stilu, zapretio je izlaskom iz najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja.

Hoće li se PAO oprostiti od Evrolige i priključiti FIBA Ligi šampiona? Iskreno, neće. Preti Janakopulos, kači sve i svašta na svoj instagram profil, ali finansijski deficit, pobuna navijača i nazadovanje igračkog kadra nisu nešto što bi mogli da pretrpe. Tako da koliko god pretnji da bude, pre će PAO biti izbačen nego što će izaći. Mada, kako kažu, sve je moguće u ljubavi i ratu.

Niko ne kaže da je Bartomeu potpuno pravičan i da je svetac, niko ne kaže da pare ne kontrolišu sve sportove, ujedino i košarku, da postoji korupcija u najvećim svetskim organizacijama, ali da li mora baš ovako da se bori protiv toga. Sve je jasno kada na najskorijem sastanku čelnika EL i klubova niko nije podržao Panatinaikos u svojoj ’borbi’, već su stali na stranu Evrolige.

Ovo konstanto kršenje zabrane prisustva Evrolige i pretnja istupanjem podseća me kao kad malom detetu kažete da nešto ne može da ima, pa ono krene da plače i da se duri, dok ne dobije to što želi.

Možda ne znamo gde ćemo gledati PAO dogodine, ali je poprilično jasno da ćemo Janakopulosa viđati na istom mestu. Podršku svoje porodice izgleda da ima, a navijači, koji su doduše većinski glasali za ostanak Panatinaikosa u EL, jedini bojkot koji mogu da prirede je bojkot Đordija Bartomeua.

Ono što Dimitrisa čini voljenim od strane navijača njegove ekipe je to što je on u stvari ostrašćeni navijač kome je dato upravljanje svoje omiljene ekipe. Uvek je motivisao igrače svoje ekipe, pružao im podršku i verovao u njih.

On je bio onaj lik koji siđe na teren i zamoli navijače da ne prave nerede i ulagao je celog sebe u svaku utakmicu svoje ekipe. Neverovatna posvećenost ulozi je verovatno nešto po čemu će ’Zeleni’ pamtiti svog vlasnika, ali nije nešto gde će on ostaviti najveći pečat.

Sve u svemu, Dimitrisu želimo sreću i uspehe PAO u narednim utakmicama, a sreća će im trebati jer vraća se Serhio Ljulj.

Luka Nikolić (@luksie1)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: