Kada nam je sve osim teškog poraza postalo uspeh?

Crvena zvezda se nalazi pred veoma teškim zadatkom u drugom kolu Lige šampiona pošto u grupi C gostuje "ranjenom" i moćnom Pari Sen Žermenu. Parižani nisu nepobedivi, ali Zvezdi opet niko ne daje gotovo nikakve šanse.

Izvor: B92

Sreda, 03.10.2018.

11:00

Kada nam je sve osim teškog poraza postalo uspeh?
StarSport

Čak i kladionice pišu da je sve osim ubedljivog poraza uspeh i još jednom se treba zapitati – zašto uopšte igrati protiv nekog ako se i poraz predstavlja kao uspeh.

Fudbal svi vole da gledaju zato što jedan CSKA može da sruši i veliki Real Madrid iako to pre utakmice verovatno niko ne bi rekao.

Real jeste Real, ali ime ne igra utakmicu. Igraju je fudbaleri kojima može da se desi loš dan. A u sportu se ponekad treba uzdati i u sreću koju naravno treba zaslužiti.

Da li šanse za bod ili sva tri u Parizu uopšte postoje, hoće li opet biti predviđanja kako će srpski šampion primiti tri, pet ili koliko god golova i kako zaustaviti zvezda pariskog tima?

Sve to su neka od pitanja koja se pitaju mnogi koji će večeras od 18:55 sedeti uz tv aparate ili možda na stadionu Park prinčeva gde Zvezda ide "na noge" ekipi PSŽ.

Šanse postoje, istina male, ali postoje bar za novi bod Zvezde. Mnogo više će se pitati Parižani jer su daleko jači i kvalitetniji tim od crveno-belih, ali niko nije neprobojan. Kada se ovlaš pogleda skor PSŽ i osam pobeda u Ligi 1 uz gol razliku 27:6 istina ne daju mnogo razloga za optimizam, ali analizom igre dva večerašnja rivala, otvara se nekoliko mogućnosti.

Kada sam pred utakmicu sa Napolijem pisao gde Zvezda ima svojih šansi, unapred sam nekako najviše mislio da bi PSŽ mogao da bude najopasniji po srpski tim u ovoj grupi, iako je Liverpul pokazao da je u ovom trenutku bolji od francuske ekipe.

Zvezda je uzela bod Napoliju i sada sledi teži posao iako je i PSŽ u sličnom prelaznom periodu između dva trenera kao što je i Napoli.

Tomas Tuhel je nasledio Unaja Emerija i do sada izmenjao nekoliko formacija u napadu tražeći onu idealnu kombinaciju koja će najviše odgovarati ubitačnom napadačkom triu Mbape, Nejmar, Kavani.

Od 3-4-1-2, preko 4-2-3-1 (koju igra i Zvezda), do klasične 4-3-3 (protiv Liverpula npr) i 3-5-1-1, svaka je imala određenih prednosti i mana.

Pre svega, stil igre koji gaji Tuhel i igra visokog presinga i kontrapresinga, ne odgovara mnogo Zvezdi i treba očekivati da će Zvezda igrati "bunker" uz veliki broj ispucavanja.

Tuhelovi igrači vole da okruže protivničkog fudbalera duboko na njegovoj polovini i formiraju trapez kako bi mu odsekli sve opcije za dodavanje. Iz sredine igrači poput Veratija umeju da pošalju oštru loptu na bok odakle se iz neretko iz prve ona vraća u peterac (Tuhel je to radio i u Dortmundu).

Osim toga, igraju munjevite kontre koje su svojevremeno i sa Obamejangom izgledale brzo, a tek sad... Ako se odbrana skoncentriše na jednoj strani, Parižani na suprotnoj često izvlače jednog fudbalera kome šalju oštru loptu i time razbijaju odbranu. Ako znamo da na jednoj strani imaju Nejmara koji može da izdribla bilo koga, a na drugoj Mbapea koji je brz kao metak, time se vrši pritisak na defanzivce kojima u glavi može da bude samo "Au j**** šta ako pogrešim i poklonim loptu?!".

Dilema u odbrani zbog toga ne bi trebalo da bude mnogo, Filip Stojković, Milan Rodić, Vujadin Savić ako je dovoljno spreman i Miloš Degenek.

Formacijski Milojevć neće menjati (4-2-3-1), Nenad Krstičić se ispred štoperskog tandema ne dovodi u pitanje, verujem i Branko Jovičić, a pitanje je ko će biti ispred njih.

Umesto Gorana Čaušića mogao da zaigra Dušan Jovančić i da i on popuni "bunker" vraćajući se pozadi uz povremene izlete na polovinu rivala.

Jovančić ume da povuče loptu dugim korakom napred, što ne odgovara odbrani PSŽ naročito ako mu se pridruže bekovi i ostali igrači osim štopera.

Zašto? PSŽ je pokazao da je ranjiv kada se brani. Tuhelovi momci se često brane u formaciji 4-4-2, gde ovi ispred poslednje linije prave "dijamant". Pozadi je obično Markinjos, pa su u liniji Di Marija i Rabio ili neko drugi, a "isturen" je u tom dijamantu Nejmar.

PSŽ se tu praktično brani sa šestoricom pošto Di Marija i Nejmar retko učestvuju u odbrani i takva taktika prolazi u francuskoj ligi, ali u Ligi šampiona protiv ekipa kao što je Liverpul nije mogla u nekoliko navrata. Francuzima stoga ne odgovara kada ih napada više igrača jer su navikli da se sami oslanjaju na navalu. Tako je recimo Anžer pravio razliku u prvom poluvremenu pre mesec dana.

Anžer se branio u nekoj varijanti 6-3-1, udvajao Nejmara, Di Mariju i Mbapea i tako frustrirao napad PSŽ koji kroz sredinu nije mogao da prođe, ali ni da iz sredine ubaci loptu na krila.

Tuhel je kasnije prilagodio formaciju i "Sveci" su dobili sa 3:1. Zvezda bi tako mogla da rizikuje istrčavanjima napred, ali je crveno-belima kao „hleb nasušni“ potreban brz igrač koji bi mogao da širi odbranu na krilnim pozicijama.

Ako Srnić bude u igri, onda bi Ben mogao na poziciju centarfora, kako bi se između Silve i Kimpembea (verovatno) dobilo na brzini umesto na snazi.

Tako bi se Zvezda još jednom opredelila za kontre i eventualno prekide kao jedinu šansu za neki gol. Međutim, još jednom će na odbrani biti mnogo više akcenta i njena fizička sprema i hrabrost će mnogo toga predodrediti.

A jedna od stvari koju treba probati je da se „uđe u meso“ Nejmaru i Mbapeu, da se Kavani „odseče“ i onda se Zvezda nečemu može nadati u Parizu.

PSŽ mora da juri bodove, Zvezda taj pritisak nema i možda može da iskoristi nervozu Parižana ako se mreža Milana Borjana ne zatrese u ranoj fazi meča.

Međutim, preduslov za bilo kakav pozitivan ishod oko 21 sat na Parku prinčeva je pristup da poraz nije uspeh kao što bukmejkeri predstavljaju.

Sve ostalo je u redu. Probaš, odigraš najbolje što umeš pa šta bude.

Miloš Ljubisavljević
Foto: Starsport

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: