Ajzea će pomoći Jokiću, ali Maloun drži "ključeve" plej-ofa

U Denveru su uzbuđeni što im se za 'sitne novce' pridružio jedan od kandidata za MVP prošle godine Ajzea Tomas, a u Koloradu drže palčeve da ovog puta prođu bez povreda.

Izvor: M.Ljubisavljeviæ

Sreda, 18.07.2018.

09:24

Ajzea će pomoći Jokiću, ali Maloun drži
Getty images

Pitaju se i kako Tomas može da pomogne ekipi posle godinu dana 'lutanja' NBA ligom od 'izdaje' Seltiksa preko epizoda u Klivlendu i obali Kalifornije do uspona na Stenovite planine u Koloradu.

Pred početak prošle sezone pridružio se i krilni centar Pol Milsap i plej-of je delovao kao sigurna priča, ali su Nagetsi ostali kratki za onu jednu utakmicu sa Minesotom, iako su do 82. utakmice imali čak 46 pobeda.

Više od pola sezone, 44 utakmice je zbog povrede ručnog zgloba propustio upravo Milsap. Starteri Denvera su pre njegove povrede odigrali svega 14 mečeva zajedno, a nakon njegovog povratka još sedam – jer se u međuvremenu povredio Geri Heris.
Getty images
Ove sezone su Nagetsi na 'trojci' ostali bez Vilsona Čendlera i na njegovoj poziciji zamišljaju Vila Bartona. Petorka Marej, Heris, Barton, Milsap i Jokić je u minuloj sezoni odigrala svega 65 minuta zajedno i nadigrala protivnike za čak 47 poena.

Svaka kombinacija spomenutih igrača kada igraju bar četvorica, bila je dominantna na parketu izuzev kad Jokić izađe iz igre.

Jedino tada je Denverov 'net rejting' u minusu (-6.9). Pošto je Čendler otišao, i inače ofanzivno orjentisani Nagetsi su ostali bez još jednog solidnog igrača u odbrambenoj rotaciji.

Dolaskom Ajzee Tomasa, svi 'čipovi' su bačeni na napad i to možda pomogne timu iz Kolorada, jer bi upravo Ajzea mogao da nadomesti ovaj 'minus' kada se Jokić nađe na klupi, a igra Denvera 'raspadne'.

Tomas je pretprošle godine pre povrede kuka vodio Boston Seltikse do 53 pobede u regularnom delu sezone. U plej-ofu je zaustavljen u finalu od Klivlend Kavalirsa sa 4-1, ali je tokom čitave te godine briljirao na prednjem delu terena.
Getty images
Najviše se koristio pik end rol igrom, koja odgovara Jokiću kada je Srbin na terenu, a kada nije, tu je pokretljivi Plamli. Ako odbrana uspe da zatvori taj pik end rol, tu su šuteri kojih Denver ima na svakoj poziciji.

Ajzei prija i kada se nađe protiv sporijih krilnih centara ili centara, dok Jokiću prija kada se na postu nađe sa nižim igračima od sebe.

Osim toga, Tomas ume da iskreira i sam bilo iz prodora ili iz step-beka. Jedno od pitanja je
koliko će hteti da drži loptu u rukama, pošto je poznato da napad Nagetsa najbolje funkcioniše kada lopta ide od ruke do ruke.

Najveći problem u napadu Nagetsa postojao je u četvrtoj četvrtini. Uprkos tome što je ekipa Denvera u napadačkom rejtingu bila šesta, koji postotak manje od tri poena ispod Golden Stejt Voriorsa, u četvrtoj četvrtini bila je tek 23. u ligi.

Da li zbog mladosti košarkaškaša koji su igrali te završnice, ili zato što se do završnice oni na parketu 'zadihaju', manje je važno - problema je u svakom slučaju bilo.

Tomas bi i tu mogao da pomogne. Pretprošle sezone je zaradio nadimak 'Mr 4th quarter" (Gospodin Četvrta Četvrtina), baš zbog toga što je briljirao kada najviše treba.
Getty Images
Pored pitanja o držanju lopte u napadu i, posredno, snazi ega Tomasa, postavlja se i ono hoće li moći da bude 'onaj stari' kada zaigra za Denver? On veruje da hoće, ukoliko mu se pruži prilika.

Međutim, jedna od najvažnijih, ako ne i najvažnija nedoumica jeste, kako će trener Majk Maloun uspeti da iskontroliše ego svog novog igrača i to iskombinuje sa željom Mareja da ne bude potisnut u stranu.

To gotovo sigurno nije isti onaj Tomas sa kojim je Maloun radio u Sakramento Kingsima pre četiri, pet godina, a ni Marej nije isti onaj ruki koji će biti zadovoljan i sa nekoliko minuta u rotaciji iza Džamira Nelsona ili Emanuela Mudieja, tim pre što nijedan od njih dvojice više nije u Denveru.

Zbog toga će verovatno baš Maloun u rukama držati 'šifru' kako da otključa sve potencijale svog novog pleja, ali i za održanje dobre hemije u ekipi.

Uspe li u tome, Nagetse uz Jokića na nešto višem nivou, skoro sigurno očekuje plej-of na Zapadu, koji je prelaskom Lebrona Džejmsa u Los Anđeles Lejkerse postao najjači godinama unazad.

Samo da Nagetse zaobiđu povrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: