Srbi u Evropi: "Zemljo košarke", pozdravi se sa Evropom

Srbija će naredne sezone moći da se raduje samo pojedinačnim učinkom srpskih košarkaša u Evropi jer tamo "zemlja košarke" sledeće godine neće imati svog predstavnika.

Izvor: M.Ljubisavljeviæ

Ponedeljak, 16.04.2018.

20:02

Srbi u Evropi:
Foto: StarSport

Kako se bliži završnica sezone u evropskim ligama kanali se sve više daljinskim prebacuju na kanale koji prenose NBA ligu.

Na regionalnu ABA ligu je spuštena zavesa pa su Branko Lazić i Ognjen Dobrić kao kandidati za nacionalni dres odigrali svoje poslednje mečeve tokom vikenda u Podgorici.

Ono što je nakon podgoričkog finala još postalo poznato je da su protiv CSKA u Moskvi petog aprila odigrali i poslednju evroligašku utakmicu bar do sezone 2019/20 ako ostanu u crveno-belom dresu jer će EL od jeseni igrati Budućnost kao novi šampion ABA lige.

Da nije baš sve gotovo sa ove strane Atlantika u regularnoj sezoni svedoče igre Nikole Jankovića, Alekse Avramovića, Vladimira Lučića i Nemanje Nedovića.
Foto: Getty images
Vladimir Lučić se ove nedelje izdvojio izuzetnim dabl-dabl učinkom od 19 poena i deset skokova. Bivši igrač Partizana je protiv Frankfurta odigrao jedan od najboljih mečeva u poslednjih godinu dana.

Prvi trenerski dani na klupi Bajerna za Dejana Radonjića nisu krenuli idealno jer je Frankfurt do poluvremena uspeo da povede protiv Bajerna, a onda nošen nestvarnim Tajem Vebsterom i Filipom Skrabom poveća na +14 na sedam minuta do kraja utakmice.
Dva dobra poteza Hobsa, Lučić i ostali uspeli su da to preokrenu i trojkom Jovića na pola minuta do kraja obezbede pobedu 87:83. Jović je na kraju završio sa 11 poena.

Bajern se bori za svaki bod jer posle 29 utakmica ima skor 26-3, a drugoplasirana Alba 25-4. Lučić je stoga proradio u pravo vreme da bi se izbegao nepredvidivi Bamberg u plej-ofu.
Foto: EPA/TIMM SCHAMBERGER
Baš u Bambergu je konačno i Luka Mitrović prikazao deo onoga što se od njega očekivalo kada je kapitensku traku u Zvezdi menjao za nemačkog evroligaša.

On je protiv Volter Tajgersa ubacio 16 poena za svega dvadeset minuta na terenu i imao je još četiri asistencije.

Na poziciji centra je dobar bio i Dejan Musli koji je dao 14 koševa uz četiri skoka za 19 minuta pa su njih dvojica skupa postigli skoro trećinu poena svoje ekipe u pobedi 97:63.

Sava Lešić igra u odličnoj formi u Rokitsima, ali je njegova ekipa gotovo otpisana očajnom serijom 2-8 u poslednjih deset utakmica. Serijom tokom koje je Lešić neretko bio dvocifren.

Takav je slučaj i protiv Bajrojta kom je srpski krilni centar ubacio 17 poena i uhvatio osam lopti, ali je poražen 82:65.

Dok se Stefan Jović, Vladimir Lučić i Milan Mačvan spremaju za ulaz u plej-of sa prvog mesta, Stefan Peno se sa Albom za to prvo mesto bori.

Alba je u seriji 10-0 a u najnovijem trijumfu nad Ludvigzburgom Peno je učestvovao sa osam poena.
Foto: EPA/DANIEL DAL ZENNARO
U Španiji je još jednom najbolji bio Nemanja Nedović, iako je ovog puta Goran Huskić poenterski iskočio u prvi plan.

Huskić je za Burgos postigao 17 poena protiv Betisa i pobedio 101:96. S druge strane, Nedovićeva Unikaha koja igra sve bolje je pobedila vrlo teškog protivnika prethodnih nedelja – Pešićevu Barselonu.

Bek Unikahe je postigao 15 poena i dodao loptu za koš još sedam puta. Na istom meču se u strelce upisao i Dragan Milosavljević sa osam poena i dva skoka za 20 minuta, ali je najzaslužniji za trijumf ipak Karlos Suares koji je na terenu poentirao, skako i dodavao.

Suares je na kraju bio na ivici tripl-dabla sa 12 poena, devet skokova i osam asistencija, a Unikaha je pobedila 80:78.

Dejan Todorović je poslednjih nedelja „nestao sa mape“. Atleta iz Mrkonjić Grada je tek jednom poentirao protiv Huventuda, a njegov Bilbao je demoliran 84:54.

U Turskoj je dobro odigrao Nikola Janković za Sakariju, ali u porazu od Štimčevog Anadolu Efesa 100:74. Janković je imao 18 poena i 12 skokova.
Foto: EPA/PANAGIOTIS MOSCHANDREOU
Nikola Milutinov je u Grčkoj dobio deset minuta protiv Panioniosa i nije mogao više od šest poena i dva skoka, dok na Apeninima za minutažu ne mora da brine raspucani Aleksa Avramović. Avramović je u trijumfu Varezea nad Ređo Emilijom opet bio na koti 20+.

Za 34 minuta Avramović je ubacio 21 poen i imao po četiri skoka i asistencije. Milenko Tepić je posustao posle jedne sjajne partije pre dve nedelje, pa je Kapo d’Orlandu ubacio samo tri poena za 25 minuta u dresu Brindizija.

Stevan Jelovac je upisao dabl-dabl u porazu Nižnjeg Novgoroda od Jeniseja (16 p, 11 sk), a u Litvaniji je nesiguran bio Vasa Micić.

Micić je u pobedi Žalgirisa nad Lijetuvos Ritasom čak pet puta izgubio loptu što sigurno nije razveselilo nekada odličnog pleja na klupi Žalgirisa Šarunasa Jasikevičijusa.

Micić je za nešto manje od pola sata igre postigao devet poena i sedam asistencija.

Blesingejm i porazi u ključnim trenucima

Foto: StarSport
Ako se vratimo u april 2014. godine setićemo se novinskih stupaca ispunjenih naslovima "Blesingejm srušio Zvezdu", "Šok u Areni, Cibona u Evroligi, a Zvezda u kvalifikacijama" i sličnih.

Tada je u jednoj utakmici Džerald Blesingejm rasturio defanzivno orjentisan tim Dejana Radonjića sa 28 poena, Cibona je uspela da savlada Zvezdu, a Cedevita u drugom polufinalu Partizan. Kao uteha je i jednima i drugima ostao domaći šampionat u kom je Partizan osvojio titulu.

Crno-beli gigant je nakon toga posrnuo, crveno-beli su otišli u Evroligu zahvaljujući finansijskim problemima Cibone i tamo pravili neke dobre rezultate. Sezonu 2015/2016. obeležilo je učešće u Top 8.

Sve je nekako tempirano za konstantan napredak, kako u Evropi, tako i u regionalnoj ligi gde je tim sa Malog Kalemegdana osvojio tri titule uzastopno i isto toliko puta igrao EL.

Fajnal for Evrolige se ove sezone igra u Beogradu i pred kraj prošle sezone su se mnogi nadali da je možda baš ova sezona vreme za ’napad’ na F4. Onda se srpskom timu desio Nemanja Gordić koji je sa nešto manje od 19 poena u proseku u četiri finalne utakmice potopio nade crveno-belih da će ispuniti glavni cilj – a to je novi prsten na Jadranu.

Ako je jedna utakmica Blesingejma i Šarića mogla da se uzme kao ’incident’, onda je svakako teško pronaći opravdanje za pet poraza u sezoni, tri u finalu protiv napadačkog tima Dušana Alimpijevića.

Lazić je imao nekih neshvatljivih poteza poput zavlačenja iza table prilikom prodora, a Dobrić nekih otvorenih promašaja.

Dobru igru iz polufinala sa Mornarom Dobrić nije preneo i u finale pa u drugom, trećem i četvrtom meču igranim prošle sedmice nije prebacio 11 poena.

Kapiten crveno-belih je zbirno u tri utakmice imao 11 koševa, uz tri ukradene lopte na drugoj strani parketa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: