Srbi u Evropi: Bavarci, zašto otkaz Đorđeviću?

Srpski košarkaši su po Evropi malo zatajili prošle nedelje, Nemanja Nedović je žestoko namučio "kraljevski klub", ali je najsnažnije odjeknula vest o otkazu selektoru Srbije u Bajernu iz Minhena.

Izvor: M.Ljubisavljeviæ

Utorak, 03.04.2018.

13:00

Srbi u Evropi: Bavarci, zašto otkaz Đorđeviću?
StarSport

Saša Đorđević više nije trener bavarskog kluba i na tom mestu ga je zamenio Dejan Radonjić, nekadašnji trener Crvene zvezde.

Bajern je to i ozvaničio u ponedeljak objavom na svojim oficijelnim kanalima i društvenim mrežama, a u danima pre promocije Radonjića, nagovestio ju je košarkaški menadžer Miodrag Ražnatović.

Međutim, kao što Radonjićev uspeh nije bio sporan na klupi kluba sa Malog Kalemegdana, tako se ne može reći da je bio sporan uspon Bajerna ove sezone.

Tačno je da Đorđević na klupi Panatinaikosa nije beležio zavidne rezultate u odnosu na ono na šta su navijači PAO navikli, ali su se kockice u Bajernu nekako složile.

Od kada je došao u julu 2016, sve kao da je bilo tempirano za ovu sezonu u kojoj Bajern igra dobro i u domaćem prvenstvu i u Evropi.
StarSport
Bavarci trenutno imaju skor 23-3 u Bundesligi, a jedino Alba može realno da ih ugrozi. Prvi poraz u domaćem prvenstvu desio se u četvrtom kolu od Vircburga, tri puta su ove sezone pobeđivali evroligaša Bamberg, u pobedili jednom i Albu, a sve to su pratili uspesi u Evrokupu.

Bajern je do pre desetak dana bio u seriji trijumfa koja je trajala na tri fronta i ta serija je prekinuta. Ako se zna da su Bavarci prošlu sezonu završili četvrti, onda je napravljen pozitivan pomak.

Evrokup? Prošle sezone je Bajern stigao do četvrtfinala, ove je otišao korak dalje. Devet trijumfa u regularnom delu i samo jedan poraz u Top 16 fazi od Torina početkom godine. Čak i u toj utakmici Bajern je imao svojih šansi. Torino je kontrolisao rezultat, Bajern bi pravio nalete i približavao se, ali nije uspevao da prelomi.

Oscilacije su presudile u tom meču, ali rezultatskih oscilacija u pogledu pobeda tokom sezone nije bilo. Osvojen je nacionalni Kup posle 50 godina, pobeda u četvrtfinalu EK i eliminacija Uniksa govore za sebe kao sportski rezultati.

Da li je slučajnost ili čudna ironija, ali jedan od prvih poraza kada je Đorđević preuzeo Bajern bio je od Darušafake na pripremnom turniru u Bonu 2016. godine, a Darušafaka je sada bila i jedan od poslednjih. Činjenica je da Bajern nije smeo da ispusti +23 u Istanbulu.

Uprkos tome čudi odluka čelnika bavarskog kluba da otpuste srpskog stručnjaka, pa ostaje pitanje zašto ako već nije zbog sportskih rezultata.

Doktor Dobrić

StarSport
Suprotno uobičajenoj praksi da srpski igrači iz ABA lige idu na kraju, ove pravimo izuzetak zbog jednog momka - Ognjena Dobrića.

Dobrić je to zaslužio jednim od najboljih izdanja u dresu Crvene zvezde i to ne zbog broja poena, skokova ili blokada, već zbog energije koju je uneo u igru i zbog koje publika voli da gleda košarku.

Poslednjih nedelja se jedan od kandidata za reprezentativni tim Saše Đorđevića pokazao i kao dobar bloker u kontrama, a dobru defanzivu je pokazao i protiv Mornara.

Bio je pouzdan na šutu za tri poena kada se lomio meč i još jednom kad je tesno pokazao da ima materijala za važne utakmice kao što je prošle godine radio u završnici domaćeg košarkaškog šampionata.

Dobrić je Mornaru u majstorici polufinala ABA lige ubacio 19 poena, a u Evroligi je pre toga dao Realu 12. Okliznuo se kada je Dončić pogodio trojku za pobedu, ali smo već desetinama puta do sada videli ono zbog čega već sada možemo da kažemo - Dončić je Dončić.
EPA-EFE/Carlos Diaz
Od srpskih igrača u Evropi, ime Nemanje Nedovića postaje redovno kao i vremenska prognoza u vestima jer srpski bek redovno puni poentersku kolonu na više od 20.

To se desilo i protiv Real Madrida u evroligaškom duelu koji je Unikaha tesno izgubila 89:88. Nedović je bio jedan od najboljih na parketu u svojoj ekipi, ali je Unikaha naspram sebe imala Fabijana Kozera koji je iskoristio loše postavljanje nogu Sase Salina u odbrani za polaganje u poslednjim sekundama za pobedu.

Nedović je imao 25 poena, tri skoka i dve asistencije i tri izgubljene lopte. Jedna od te tri lopte je otišla u aut u poslednjem minutu kada je Unikaha mogla da se odlepi na više od dva poena prednosti.

Nešto bolje je Unikaha prošla sa Olimpijakosom posle produžetka. Nedović je sa 17 poena doprineo pobedi svog tima 87:85. Greška koju je kasnije napravio protiv Reala nije se desila protiv Pirejaca, pa je pravovremenim doturanjem lopte Džejmsu Ogastinu omogućio šut za pobedu.

Nikola Milutinov je u tom meču uzvratio sa deset poena i 12 skokova za Oly, ali baš on nije stigao da izblokira Ogastinov šut za trijumf.

Nedovićev saigrač iz Malage Dragan Milosavljević ostao je bez učinka protiv Reala, a od igrača iz Španije Goran Huskić je za Burgos ubacio deset poena Obradoiru u španskom prvenstvu.

"Poludeli Italijani"

Starsport
Marko Gudurić je sa osam poena napravio tek toliku razlliku da Fenerbahče pobedi Demir u Turskoj, ali se protiv Himkija u Evroligi nije upisivao u listu strelaca za šest minuta. Njegov saigrač Nikola Kalinić je to učinio jednom i ubacio dva poena.

U Nemačkoj se i dalje čeka povratak Milana Mačvana koji se oporavlja od povrede, a u njegovom odsustvu proigrao je Stefan Jović. Pleja Bajerna koče povrede ove sezone, protiv Oldenburga je imao 11 poena i sedam asistencija, ali je Bajern teško potučen pre tri dana sa 100:77.

Dejan Musli je u Bambergu krenuo dobro, ali se prošle nedelje nije proslavio sa dve izgubljene lopte protiv Ludvigsburga za šest minuta. Nekadašnji centar Partizana i Unikahe je imao i dva poena. Nešto bolji je bio u Evroligi u kojoj je protiv Armanija imao deset poena i pet skokova.

Najveći konkurent Bajerna iz Minhena u Nemačkoj, berlinska Alba igra dobro, ali Stefan Peno za desetak minuta ne stiže da pokaže šta zna. Alba je pobedila Vircburg 80:76, ali je srpski igrač doprineo pobedi sa svega dva poena.

"Italijani" su prošle nedelje "poludeli". Aleksa Avramović je zatrpao koš Pezara sa 29 poena, dok je Milenko Tepić Dinamo Sasariju ubacio 24, iako to obično nije njegova primarna uloga u ekipi.
StarSport
Čast šutera nije u nedelji za nama uspeo da odbrani Marko Simonović sa tri pogotka protiv Avtodorožnika, ali jeste Stevan Jelovac koji je ubacio 20 poena Rigi u porazu Nižnjeg 94:90.

Od ostalih igrača koji konkurišu za nacionalni dres, Branko Lazić je prema rečima trenera Dušana Alimpijevića odigrao protiv Mornara jednu od najenergičnijih odbrana otkako je Alimpijević u klubu, dok Nemanja Dangubić ne igra još od februara.

U perspektivi bi možda trebalo imati Dejana Davidovca koji je sezonu počeo lošim šutem, a završava je kao jedan od igrača kojima ćete bez dvoumljenja dodati loptu kada ima iole otvorenu poziciju za šut.

Srpskim igračima u regionu sledi završnica ABA lige, a onda kreće košarkaška Superliga u kojoj ćemo videti može li Ilija Đoković iz Borca da ponovi protiv Zvezde i Partizana partije kakvu je odigrao zimus u Kupu i u kakvoj će formi dočekati završnicu sezone Partizanov Vanja Marinković i Đorđe Gagić posle pauze zbog izostanka iz plej-ofa ABA lige. Evroliga:

Nemanja Nedović (Unikaha) – 17 p, 3 sk, 3 as, 1 ukr.l za 29 min (Unikaha – Olimpijakos 87:85)
Nikola Milutinov (Olimpijakos) – 10 p, 12 sk, 1 as, 1 izg.l za 25 min.
Dragan Milosavljević (Unikaha) – 3 p, 7 min
Nikola Kalinić (Fenerbahče) – 2 p, 1 sk, 1 ukr.l, 3 izg.l, 17 min (Himki – Fenerbahče 64:73)
Vladimir Štimac (Anadolu Efes) – 7 p, 4 sk, 14 min (Anadolu Efes – Barselona 83:107)
Luka Mitrović (Bamberg) – 2 p, 6 sk, 11 min (Brose Bamberg – Armani Milano 78:83)
Dejan Musli (Bamberg) – 10 p, 5 sk, 2 as, 20 min.
Vasilije Micić (Žalgiris) – 6 p, 19 min (Žalgiris – CSKA 85:73)
Ognjen Dobrić (Crvena zvezda) – 12 p, 3 sk, 1 as, 25 min (Crvena zvezda – Real Madrid 79:82)
Branko Lazić (Crvena zvezda) – 2 p, 1 ukr.l, 13 min

Španija:

Nemanja Nedović (Unikaha) – 25 p (6-4 za tri poena), 3 sk, 2 as, 21 min (Unikaha – Real 88:89)
Goran Huskić (Burgos) – 10 p, 2 sk, 2 as, 21 min (Burgos – Obradoiro 86:77)

Turska:

Marko Gudurić (Fenerbahče) – 8 p, 2 sk, 2 as, 19 min (Demir – Fenerbahče 80:88)
Vladimir Štimac (Anadolu Efes) – 6 p, 8 sk, 1 izg.l za 14 min (Ušak – Anadolu Efes 78:81)
Nikola Janković (Sakarija) – 5 p, 4 sk, 23 min (Sakarija – Istanbul BB 86:95)

Nemačka:

Stefan Jović (Bajern) – 11 p, 3 sk, 7 as, 4 izg.l, 31 min (Oldenburg – Bajern 100:77)
Dejan Musli (Bamberg) – 2 p, 1 sk, 2 izg.l za 6 min (Brose Bamberg – Ludvigsburg 80:73)
Stefan Peno (Alba) – 2 p, 1 as, 11 min (Alba – Vircburg 80:76)
Sava Lešić (Rokits) – 11 p, 5 sk, 25 min (Rokits – Bremerhaven 98:90)

VTB:

Marko Simonović (Zenit) – 3 p, 3 sk, 16 min (Zenit – Autodorožnik 79:93)
Stevan Jelovac (Nižnji Novgorod) – 20 p, 9 sk za 31 min (Riga – Nižnji Novgorod 94:90)

Italija:

Aleksa Avramović (Vareze) – 29 p, 2 as, 2 ukr.l, 25 min (Vareze – Pezaro 88:68)
Milenko Tepić (Brindizi) – 24 p, 4 sk, 2 as, 38 min (Brindizi – Dinamo Sasari 105:98)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: