Srbi u Evropi: Gudurić vođa Fenera, odlični Davidovac

Dejan Davidovac je bio ključ Zvezdine pobede nad Žalgirisom, Marko Gudurić je godinu počeo odlično u Feneru, a Nikola Dragović je imao moćni dabl-dabl protiv Estudijantesa, a Štimac je možda predmet nepravde u Efesu.

Izvor: MLJ

Utorak, 09.01.2018.

12:00

Srbi u Evropi: Gudurić vođa Fenera, odlični Davidovac
StarSport / EPA / EPA

Već u prvih desetak dana nove godine bilo je momaka koji su privukli pažnju svojim igrama u Evropi, ali već na strartu 2018. iz Efesa ne dolaze nema tako vedri nagoveštaji.

Promene u stručnom štabu Anadolu Efesa nisu uticale na rezultate jer "Pivari" i dalje nikako da uđu u formu, ali jesu na partije Vladimira Štimca.

Srpski centar je tokom prvog dela sezone bio prava dabl-dabl mašina. Jedan od najboljih i najpouzdanijih košarkaša Efesa je početkom godine protiv Panatinaikosa imao četiri poena, pet skokova i četiri asistencije, a samo nekoliko dana kasnije nije ga ni bilo u timu koji se suprotstavio Gazijantepu u turskom prvenstvu.

Novi trener Efesa Ergin Ataman je procenio da za jednog od najboljih skakača u Turskoj nema mesta u timu među šest stranaca, a i proitv Bamberga je odigrao svega šest minuta.

Štimac je do odlaska Velimira Perasovića upisao nekoliko nastupa vrednih MVP priznanja kako u Turskoj, tako i u Evroligi pa zaista čudi odluka Atamana da na taj način izbacuje iz ritma svog centra.

Gudurićev uspon

EPA
Ako se po jutru dan poznaje onda bi ovo mogla da bude godina proboja Marka Gudurića na evropskoj sceni. Bivši igrač Crvene zvezde je u pobedi nad Bujukšehirom bio jedan od najboljih na terenu sa 11 poena i šest skokova i doprineo je usponu Fenerbahčea na prvo mesto.

Žuto-crni su to mesto preuzeli od Tofaša koji ga je čuvao sve do 14. kola turske lige. Fenerbahče je pobedio 89:75, Tofaš Ivana Paunića je poražen od Trabzona 91:83, a Gudurić od Željka Obradovića dobija stabilnu minutažu.

Više minuta je dobio protiv Baskonije pre tri dana (33 minuta) i odmah zablistao sa 18 poena (5/7 iz igre, 6/7 penali). Krajem prošle godine je i protiv Bešiktaša bio dvocifren pa Gudurić polako izrasta u jednog od lidera tima sa Bosfora.

Žoc još uvek čeka na povratak Nikole Kalinića koji se povredio opet tek što se vratio na parket u decembru.

Iz Turske je krajem prošle godine otišao Đorđe Gagić i vratio se u Partizan. Srpski centar je na početku sezone imao dosta dobrih izdanja u dresu Jesilgirešuna, ali je vremenom opadao njegov učinak i bio je zadovoljan povratkom u Beograd.

Stefan Birčević je ostao na Bosforu i u dresu Istanbula. Njegova ekipa je poražena od Karšijake 84:76 pred Božić, a Birčević je ubacio 14 poena i pokazao se nešto bolje nego prethodnih nedelja.

To nije bilo dovoljno jer je Karšijaka poslednju četvrtinu utakmice otvorila sa 8:0 pa nije pomoglo ni 20 poena Ivana Buve. U revolveraškom obračunu između Zenita i Lijetuvos Ritasa gotovo da nije bilo Marka Simonovića (4p) koji je "praćku" prepustio Kajlu Kjuriku (30p) pa je Zenit na krilima Drua Gordona i Kjurika pobedio sa 98:96.

Zenit jeste pobedio, ali su se za poraz Himkija od Kaleva 92:84 pobrinula dvojica Srba. Bojan Subotić i Branko Mirković su za Kalev ubacili po 14 poena, Subotić je imao sedam skokova, a Mirković još sedam asistencija.

Stefan Marković još uvek ne hvata ritam, a za šest minuta je pogodio jednom uz jednu dve asistencije.

Nedović je petoj brzini ušao u 2018. godinu, Unikaha je izgubila od Valensije a Nedović je ubacio 23 poena. Njegov tim je zahvaljujući nekolicini bitnih koševa Abaldea u finišu poražen, ali je pobedio Obradoiro u 15. kolu Endesa lige.

Srpski bek koji se krajem decembra poigravao sa Barselonom rešio je da razigrava saigrače i upisao osam asistencija a Obradoiro je pobeđen 96:76. Međutim, trojke nikako nisu išle, pa je meč završio sa šest poena. Broj asistencija je porastao i kod Stefana Jovića u Nemačkoj čijim su saoigračima iz Bajerna noge osetno teške poslednjih dana. Bajern je početkom godine poražen u Evrokupu od Fiat Torina što se ne može pripisati samo odličnom izdanju Gereta.

Duga sezona uzima danak pa igrači Saše Đorđevića nisu delovali sveže čak i kada bi u naletima pokušavali da stignu italijansku ekipu. U međuvremenu je upisana nova pobeda u Nemačkoj, "stradao" je Miteldojčer sa 95:77. Milan Mačvan nastavlja sa dobrim ol-raund izdanjima (14p, 6sk protiv Torina).

Srpski krilni centar je Miteldojčeru ubacio 13 poena, a Stefan Jović je imao osam uz devet asistencija. Koliko njih dvojica zajedno imao je sam Đorđe Drenovac koji je bljesnuo sa 21 poenom baš protiv Bajerna.

MVP Dragović, Zagorac traži formu, Nedović odličan

Rade Zagorac ne može još uvek da se snađe u Betisu iako su njegove partije tokom leta u Americi obećavale da će postati razlog više da ostajemo budni tokom noći da bismo pored Klipersa, Kingsa, Nagetsa, Timbervulvsa i Pistonsa gledati i Memfis Grizlise.

Zagorac je za Betis u porazu od Barselone 82:89 odigrao skromno sa svega tri poena, ali je igrao još skromnijih pet minuta. "Skromno" s druge strane nije pojam koji može da opiše igru Nikole Dragovića u pobedi Saragose nad Estudijantesom 102:97.

Srpski igrač je odigrao čak 44 minuta i za to vreme potrošio dosta lopti, ali ubacio 18 poena i imao 16 skokova i pet asistencija. Indeks 33 mu je doneo priznanje za MVP igrača 15. kola Endese.

Dejan Todorović je šuterski bio nešto bolje raspoložen od Dragovića (5/8 naspram 5/15) i "standardan" protiv Gran Kanarije sa 14 poena, ali su Baskijci izgubili sa 90:85. Dvocifren je protiv Andore za San Burgos bio Goran Huskić dok je na drugoj strani dobro odigrao Oliver Stević.

Protekle nedelje se od srpskih igrača istakao i Danilo Anđušić. Momak koji je bio noćna mora za protivnike Partizana kada uđe u seriju je deo tog svog arsenala u napadu pokazao i protiv Asvela kada je pogodio tri trojke iz četiri šuta.

Zvezdin "faktor Davidovac"

Dejan Davidovac je još jednom pozitivno iznenadio od domaćih igrača i jedini je koji od srpskih igrača iz Zvezde povremeno izađe iz senke Tejlora Ročestija i Džejmsa Feldina.

Davidovac je u poslednjoj četvrtini protiv Žalgirisa ubacio tri ključne trojke (13 poena ukupno) iz teških pozicija i tako iz Pionira poslao kući najprijatnije iznenađenje Evrolige praznih ruku.

Zvezda je pobedila 77:65 kod kuće, a kada su Ročesti i Feldin bili zatvoreni, tim se okrenuo Davidovcu. I on je napravio razliku. Iako mu je šut jedna od najslabijih tačaka, posle utakmice je rekao da je na šutu radio pa je otud i došlo nekoliko važnih pogodaka.

Nisu se ponovili protiv Budućnosti za čijih 16 trojki nije bilo leka u krcatoj "Morači" pa je Zvezda prepustila prvo mesto ABA lige Podgoričanima u ponedeljak uveče.

Jedan od njegovih poteza je završio i u top 10 poteza Evrolige, a nije nijedna od trojki. Reč je o odbrani obruča zbog čega trener Dušan Alimpijević može samo da zadovoljno trlja ruke jer je pouzdano rešenje koje može da pokriva pozicije od jedan do tri proradilo unutar postojeće ekipe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: