CSKA – "Armija" koju čeka Vladanova "garda"

Pobeđivali su Benfiku i Bazel ove sezone, Partizan im je bio "taličan" pre više od decenije, a sada ih čeka Crvena zvezda. Saznajemo kakvu to ekipu u 1/16 finala Lige Evrope čeka tim Vladana Milojevića.

Izvor: MLJ

Ponedeljak, 11.12.2017.

16:46

CSKA –
Foto: Getty Images

Fudbaler Partizana Zoran Tošić koji je igrao u CSKA reći će – vrlo ozbiljnu ekipu. Tošić je uz Miloša Krasića deo istorije moskovskog kluba i njenog poglavlja ispisanog redovnim igranjem u Evropi.

U Crvenoj zvezdi ne mogu da kažu da su na žrebu imali sreće jer se suočavaju sa timom koji ove sezone i Ligu šampiona i domaću ligu igra jako dobro.

Možda trenutno peto mesto u nacionalnom šampionatu za najmlađeg trenera u Ligi šampiona Viktora Gončarenka nije dovoljno dobro, ali do kraja sezone ima još vremena.

Liga Evrope je drugačija priča. Tu se sve svodi na dve utakmice koje Zvezda protiv "armejaca" igra u februaru naredne godine.

Kada je CSKA postao jak?

Getty Images
Zvezda prvi meč protiv CSKA igra 13. februara na svom stadionu. Revanš je 21. februara u Moskvi. Ta dva meča će ujedno biti i prve utakmice koje dve ekipe igraju jedna protiv druge.

CSKA do sada protiv Crvene zvezde nije igrao, ali jeste protiv Partizana. Crno-beli su bili "talični" Moskovljanima jer su preko Partizana (ali i Parme, Oksera i Sportinga) došli do prve evro-titule, Kupa UEFA 2005. godine.

Do tog trenutka značajnijih rezultata u evropskim okvirima nije bilo, a pre dvehiljaditih izleti CSKA u Evropi bili su više "turistički" nego takmičarski, a i nisu bili toliko česti.

U novom veku su postali relevantan faktor na više scena. Od početka 21. veka do sada imaju šest titula prvaka, konstantno su u vrhu, a jednom su stigli i do četvrtfinala Lige šampiona, u sezoni 2009/2010. kada su ispali od Intera predvođenog Dijegom Militom. CSKA je tada posle Huande Ramosa na klupu doveo Leonida Slutskog i odmah dobio rezultat.

Da dva poraza od po 1:0 budu časna, "neroazuri" su se kasnije pobrinuli osvajanjem titule evropskog prvaka. Zanimljivo je da su u Ligi šampiona baš ove godine doživeli najteži poraz kod kuće – 4:1 od Mančester junajteda. Kada je reč o Ligi Evrope, najteži porazi su bili 2:1 i 1:0 od Marseja i Porta. U gostima tek po 2:0 od Oksera i Šahtjora. Sve to govori koliko je reč o tvrdoj ekipi.

Proverene snage pozadi

Foto: Starsport
CSKA možda jeste tvrda, ali je Mančester baš u septembru ukazao i na neke slabosti. Iako stub odbrane čine braća Berezutski, Aleksej i Vasilij, te Sergej Ignaševič ova odbrana je kod kuće kapitulirala čak četiri puta.

Momak koga je nekada želeo Arsenal Igor Akinfejev, dok je Arsen Venger još "pogađao" s omladincima, čuva mrežu "armije", a za sve njih je Romelu Lukaku bio noćna mora u septembru.

Međutim, Lukaku je realizovao ono što mu je servirano sa bokova protiv odbrane koja se uglavnom branila u varijanti sa tri igrača. Ukoliko CSKA bude krenula napadački, a pozadi ostavi više prostora na bokovima, Milan Rodić i Filip Stojković koji često izlaze napred mogli bi da dobro posluže Pešića za gol.

Još bi interesantnije bilo šta bi po boku mogao Radonjić kada se vrati. Braća Berezutski su u ozbiljnim godinama, a Radonjić je pre povrede bio u naletu forme.

Međutim, pozadi je i bek Šenjikov, pa tek treba videti šta će osmisliti mladi trener Viktor Gončarenko.

I stari i mladi "vojnici"

Getty Images
Aleksandar Golovin je jedna od "zlatnih koka" na kojoj CSKA narednih godina može mnogo da zaradi ako talentovani vezista razvije puni potencijal.

Njega su nedavno pratili Totenhem i Arsenal, a ostrvski mediji već su pokrenuli borbu dva velika rivala oko toga ko će prvi dovesti Golovina.

On je još tokom Evropskog prvenstva prošle godine u dresu Rusije pokazao da mu ne treba dozvoljavati da se namesti na desnu nogu, mada ume da bude opasan i levicom. Zna da čuva loptu i uputi pravovremeno dodavanje za gol, a za svoju 21 godinu je i strpljiv.

Manje je poznat Timur Žamalatadinov 20-godišnji ofanzivni igrač koji je ušao kao zamena i onda rešio meč protiv Benfike u pobedi 2:1, jedne od tri pobede CSKA u Ligi šampiona ove sezone.

Ima instinkt da se nađe na pravom mestu u pravo vreme. Od onih koji umeju da igraju jedan na jedan, tu je Brazilac Vitinjo. Sa njime bi odbrana Zvezde mogla da ima problema jer zna da krene napred, a ne libi se da šutira iz daljine.
Brazilac Vitinjo čini napad sa pouzdanim napadačem Alanom Dzagojevim, a u samom špicu je isturen Pontus Vernblum.
Getty Images
I pored toga, jedna od najvećih snaga CSKA su tokom uspešnih godina bili domaći treneri, ili bar oni sa ruskog govornog područja. Takav je i Gončarenko u poslednjih godinu i nešto dana.

Tokom karijere je bio defanzivac, igrao je najduže za BATE Borisov, od 1994. do 2002. godine i rano se povukao zbog povrede.

Od tada je radio kao asistent u Borisovu do 2007. da bi potom preuzeo da vodi ekipu koja je dominirala beloruskim šampionatom. Njegov BATE je 2008/2009. postao prvi beloruski tim koji je igrao grupnu fazu LŠ.

Bio je i u Krasnodaru, Uralu, da bi potom došao u Moskvu. On je formaciju 4-2-3-1 zamenio svojom 3-5-2 koja ima i prednosti i mane. Prednost je što je dva špica teže izolovati, a mana što je protok lopte na sredini sporiji. Osim toga, ukoliko protivnik ima brze fudbalere koje neko može dobrom loptom da isturi napred, sa time se nije lako nositi.
Foto: Starsport
U Ligi šampiona ima dva poraza od Mančester junajteda (4:1, 2:1), dve pobede nad Benfikom (2:1 i 2:0) i pobedu i poraz u duelima sa Bazelom (2:1 i 0:2). Upravo je poraz kod kuće od Bazela bio odlučujući za plasman u narednu rundu u koju Moskovljani nisu otišli sa devet bodova.

CSKA ove sezone u ruskoj ligi igra dobro. Poraženi su od ekipa kao što su Lokomotiva i Rubin, pobedio ih je i "Grof" Božović sa Arsenalom iz Tule 1:0 u oktobru, ali su onda napravili seriju od šest utakmica bez poraza u svim takmičenjima.

Trenutno su peti iza Lokomotive, Zenita, Krasnodara i Spartaka. Upravo Spartak je "armejcima" naneo težak ligaški poraz pred zimu 3:0 u nedelju.

Možda će baš Spartakov bratski klub, Crvena zvezda biti tim koji će ekipi CSKA naneti prvi težak prolećni poraz. I to u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: