Let “Orlova”: Birča kao Kari, bljesnuo Radanov

Izvor: MLJ

Utorak, 21.11.2017.

09:31

Let “Orlova”: Birča kao Kari, bljesnuo Radanov
StarSport

Srpski košarkaši u Evropi i regionu nisu odigrali nedelju poenterski zapaženu kao neke od prethodnih, ali je bilo onih koji i dalje potvrđuju svoju formu.

Jedan od njih je Stefan Birčević koji je u porazu Istanbula od Bešiktaša ubacio 15 poena uz šut za tri poena 4/5.

Da je pogodio još neku reklo bi se da je srpski krilni centar šutirao trojke skoro kao plej Golden Stejta Stef Kari. Birčević ume dobro da se izvuče i sačeka povratni pas pa da iz viška ili pik end popa profitira solidnim šutem za tri poena koji je demonstrirao protiv Bešiktaša.

Posle odlične sezone baš u Bešiktašu, Vladimir Štimac je svoju sjajnu formu preneo i u novi klub, Anadolu Efes. Zbog svoje forme i minutaže svakako može da bude zadovoljan, ali ne toliko i zbog skorašnjih rezultata ekipe.

Imao je dabl-dabl protiv Tofaša u turskom šampionatu sa 13 poena i 12 skokova, ali je Efes poražen. Štimac jeste koristio prodore Mekoluma, ali je Tofaš u Turskoj odneo sav plen 80:69 i prekinuo neugodan niz od osam poraza u utakmicama sa Efesom. Dvocifren je Štimac bio i u utakmici sa Panatinaikosom, ali je Panata u neizvesnoj završnici izašla kao pobednik 82:81.

Štimac je u Evroligi fino kombinovao sa Brajantom Danstonom, a plod te saradnje je izjava Štimca da “voli Danstona”, ali i demoliranje Makabija 92:72 u Tel Avivu. Sa 15 poena, deset skokova i indeksom 22 Srbin je bio jedan od boljih igrača na parketu. Kada je reč o dabl dablu ove nedelje ne treba izostaviti ni Miroslava Raduljicu koji na okupljanje reprezentacije Srbije dolazi u dobrom raspoloženju zbog 26 poena i 14 skokova u kineskom Đangsu Dragonsu. Njegovi “Zmajevi” su sa 125:95 oduvali Sečuan, a Raduljica je bio dominantna sila pod košem.

Sličnim se pokazao i Nikola Milutinov. Milutinov sam skoro kao čitava petorka Zvezde. Možda zvuči kao šala, ali nije. Beogradski crveno-beli su do nogu potučeni u Pireju od atinskih crveno-belih, a jedan od momaka koji je “kumovao” tom porazu je bio i Milutinov.

Bilo da se igra skrin end rol, da treba da se uhvati ofanzivni skok i lopta vrati u obruč zakucavanjem ili da se hvata alej-up Milutinov je bio tu. Zvezda je još jednom prikazala lošu odbranu koja je do kraja rezultirala porazom 85:59, a Milutinov je upisao dabl-dabl sa 13 poena i 12 skokova.

Pored loše odbrane, Zvezda je bila neefikasna i u napadu pa su srpski košarkaši iz redova šampiona ABA lige Dobrić, Lazić, Dangubić, Radičević i Jovanović skupa imali 17 poena, jedva četiri više od centra Atinjana. Dok se Luka Mitrović u Bambergu bori za minutažu, Dragan Milosavljević i Dejan Musli je u Unikahi dele na ravne časti i igraju solidno svoje role, Mačvan u Bajernu i Micić u Žalgirisu mogu da budu vrlo zadovoljni zbog igranja u kontinuitetu.

Mogu da budu i svojim skorašnjim učincima jer obojica gotovo po pravilu poslednjih nedelja imaju po dve cifre u kolonama gde se pišu poeni igrača. Mačvan je protiv Galatasaraja u Evrokupu imao deset, a Micić 12 uz osam asistencija protiv Baskonije, s tim što je Baskonija razbila Žalgiris u Evroligi.

Mačvan i Mitrović su igrali u minuloj nedelji i jedan protiv drugog u Nemačkoj. Kapiten reprezentacije (11p) je izašao kao pobednik nad nekadašnjim kapitenom Zvezde (2p). Mitrović je bio starter i igrao je petnaestak minuta u porazu Bamberga 77:68, ali mu je potrebno nekoliko dobrih vezanih partija da bi pokazao zbog čega je kod Dejana Radonjića svojevremeno dobio važnu ulogu u ekipi i kapitensko zvanje.

Za Bajern je igrao i Stefan Jović ali se nije upisivao u strelce.

Koš u porazu Himkija od Makabija nije postizao ni Stefan Marković. Uloga većine igrača Himkija je da u napadu čuvaju leđa Alekseju Švedu, ali to pretprošle nedelje nije sprečilo “Pefija” da ubaci 15 poena u pobedi nad Baskonijom.

Šved je u VTB ligi protiv Zenita ubacio 34 od 66 poena svoje ekipe, pa su ostalim saigračima ostale “mrvice”.

Sedam poena je ubacio Marković, ali je Simonovićev Zenit pobedio evroligaša sa komotnih deset poena razlike, a Simon je takođe ubacio sedam koševa. Ilija Đoković je u KLS i ABA 2, asistirao, Nikola Rebić je krao lopte, a Aleksa Radanov je pored 15 poena i devet skokova imao i nekoliko atraktivnih zakucavanja. Raduje je pristup i igra bez mnogo ustezanja što ga ubuduće može učiniti samo pouzdanijim rešenjem kom će uloga i minutaža postepeno rasti, kako u timu, tako i u reprezentaciji.

Na Pirinejima je poslovično pouzdan bio Dejan Todorović koji je u vazduhu pokazao i malo magije. Tabu mu je bacio alej-up Todorović je zaobišao odbranu i skočio. Igrač koji nije ispratio svoju rotaciju do kraja video je Todorovića i pokušao da odbrani napad ali je Todorović uspeo da pod kontaktom poentira uz faul.

Njegov Bilbao je do kraja ubedljivo poražen od Lijetuvos Ritasa, ali je srpski igrač pružio još jednu vrlo dobru partiju.

Sve bolji je u poslednje vreme i 20-godišnji Vanja Marinković. Marinković kako u Evrokupu, tako i u ABA ligi ume da uđe u razornu seriju šuteva spolja, a ove sezone se već vidi da polako preuzima igru Partizana. Iako crno-beli kao i njihov večiti rival moraju da rade na odbrani, barem za napad ne moraju previše da brinu. Nedelju za nama obeležila su dva teška poraza Zvezde u Evroligi od CSKA i Olimpijakosa, bledi Partizan protiv Albe u Evrokupu i Olimpije u ABA ligi, ali i pristojna izdanja srpskih igrača u evropskim klubovima.

Pred nama je okupljanje reprezentacije kada će se videti ko će 24. i 27. novembra igrati protiv Austrije i Gruzije. Sudeći po igrama Srba po Evropi, “materijala” svakako ima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: