"Orlovi" do Kine – evroligaši pod upitnikom i neka nova lica

Izvor: B92

Utorak, 07.11.2017.

10:00

StarSport

Trud naših momaka za dres sa nacionalnim grbom teško može da se dovede u pitanje, tim pre što uspesi reprezentacije nisu izostajali ni kad se ne bismo pojavili u najjačem sastavu na najvećim takmičenjima.

Međutim, povrede (najnovija je Lučić) i maler srpskih igrača su izvesni koliko i kiše u jesen, pa su one najčešće poslednjih godina i bile uzrok izostanka nekih od najboljih igrača sa prvenstava.

Sada je tu još jedan faktor – spor između FIBA i Evrolige. NBA klubovi su se već izjasnili da neće puštati svoje igrače da igraju u kvalifikacijama (Teodosić, Bogdanović, Marjanović, Jokić, Bjelica su među onima koji igraju u NBA), sa ‘evroligašima’ će verovatno biti problema, pa će delom mlađe snage, a delom igrači iz liga koje ne igraju EL biti oslonac za mečeve protiv Austrije (24.) i Gruzije (27. novembar).

Selektor Aleksandar Đorđević je saopštio spisak od 24 igrača za predstojeće mečeve, a igre “Orlova” ćemo pratiti iz nedelje u nedelju.
StarSport
Kada se pogleda startna petorka: Stefan Jović, Nemanja Nedović, Marko Simonović, Milan Mačvan i Miroslav Raduljica, ekipa izgleda sasvim respektabilno. Međutim, pitanje je hoće li Srbija zaigrati u tom sastavu, delom zbog izbora selektora Đorđevića, ali i zbog drugih navedenih faktora.

Jović je jedan od momaka koji su u toku Evrobasketa zaradili povrede. Startni plej Bajerna se u međuvremenu oporavio, igra solidno, a pre nekoliko dana je rekao i da jedva čeka kvalifikacije.

Bivši plej Crvene zvezde poenima ne puni kolone, ali Bajernu ide dobro (7-1 odnos pobeda i poraza). Imao je osam poena protiv Fraport Skajlajnersa i pet protiv Albe (80:70 za Bajern). Napadački u Bajernu preuzima Džered Kaningem ali Jović ima po jednu ukradenu loptu i 4.5 asistencija u proseku u minuloj nedelji.
StarSport
U startnoj petorci Bajerna su još bili i Lučić (do povrede) i Mačvan. Sva trojica su bili u Turskoj pre dva meseca, a pre nedelju dana su iz Saveza potvrdili da će na sve njih Saša Đorđević moći da računa.

Mačvan je posebno bio dobar protiv Albe kojoj je ubacio deset poena, a imao je po tri skoka i asistencije. Raduje to što kada igra leđima blizu koša ne prolazi, vraća loptu spolja i otvara nove napadačke opcije.

Protiv Mačvana je igrao Stefan Peno koji je na parketu proveo 14 minuta I upisao tri poena. Od momaka sa Evrobasketa, protekle sedmice je dobar bio i Vasa Micić koji je starter u Žalgirisu. Poverenje je legendarnom Šarunasu Jasikevičiusu uzvratio sa 20 poena (sedam asistencija) protiv moskovskog CSKA u petak, a samo nekoliko dana ranije je ubacio 19 poena Lietkabelisu.

Igra strpljivije, ne forsira prodore gde se nađe licem u lice sa dva ili više igrača i saigrači kroz trojke od toga profitiraju. Sam Micić samopouzdanje demonstrira time što se ne libi da šutira za tri poena i pred prve mečeve u kvalifikacijama, to je ohrabrujuć znak.
StarSport
Šansu bi u narednom periodu mogao da iskoristi neki od mlađih igrača. Pre svega Aleksa Radanov, ali i Vanja Marinković možda dobije zapaženiju ulogu.

Marinković je odigrao nekoliko dobrih partija za Partizan. Svakako se izdvaja ona protiv Zadra gde je nemilosrdno rešetao (33 poena), ali je odigrao dobro i meč pred derbi sa Zvezdom kada je Ciboni ubacio 19.

Protiv Zvezde u derbiju u ponedeljak nije išlo (1/6 za tri i sedam poena za 35 minuta) ali i trener Partizana Miroslav Nikolić rekao je da mladi igrači poput njega moraju da se kale.

Još jedan od takvih momaka je Marko Pecarski koji je pre nekoliko dana u juniorskom derbiju i pobedi Partizana ubacio 26 poena i uhvatio 13 skokova. U seniorskom je pokazao da ima dobar tajming (fantastičan putbek kao dokaz), ali da mora bolje da čita napad protivnika. Za desetak minuta, šest poena bez promašaja iz igre, sasvim solidno.
StarSport
Od Ivana Paunića koji je posle nekoliko ciklusa ponovo pozvan u reprezentaciju bi uz odbranu moglo da se očekuje nešto više šuteva nego ranije, dok Marko Simonović u Zenitu počinje da liči na onog starog pre povrede.

Na utakmici protiv Ulma, ali i protiv Kalvea pokazao je dobru šutersku formu koja bi mogla dosta da znači za širenje reketa. Ipak, da bi do toga došlo, mora da popravi šut spolja jer je recimo protiv Ulma šutirao trojke 1/6, ali je sve ostalo pogodio za ukupnih 17 poena ii 6/12 iz igre. Kalveu je u ligi ubacio 15 koševa.

Nemanja Nedović je krajnje neizvestan za mečeve kvalifikacija jer je teško poverovati da će Unikaha pustiti jednog od svojih najboljih igrača iz prošle sezone. Slično je i sa Dejanom Muslijem koji je u minuloj sezoni bio jedan od najboljih visokih igrača Evrokupa, ali i Draganom Milosavljevićem.

Musli se minulog vikenda nije našao u planovima Đoana Plaze, Milosavljević nije uspeo da se upiše u strelce, a Nedović jeste sa 12 poena, ali uz loš šut iz igre (3/17) pa je Baskonija na kraju pobedila Unikahu.
StarSport
Od Zvezdinih igrača su na spisku Branko Lazić, Nemanja Dangubić i Nikola Jovanović. Lazić već ima iskustvo igranja u nacionalnom dresu, njegova uloga u Zvezdi je osim kapitenske poznata odavno.

Specijalista za odbranu uz povremena utrčavanja uz osnovnu liniju i šut za tri poena. Timu koji vodi kao kapiten ide solidno u ABA ligi i zadovoljavajuće u Evropi (5-2 i 2-3), a Lazić je protiv Partizana u derbiju imao dva poena, dve ukradene lopte i nekoliko iznuđenih izgubljenih lopti protivnika.

Jovanović atletski deluje sjajno na parketu i može da isprati i nižeg igrača od sebe u igri jedan na jedan, ali lako ulazi u problem s faulovima. Delom zbog neiskustva, delom zbog nedostatka “kredita” kod arbitara. Dangubić je Partizanu ubacio 12 poena, promenio je mehaniku šuta i popravio šut spolja (2/3 protiv Partizana).

Među pozvanima je i standardni reprezentativac u prethodnih nekoliko godina, Stefan Birčević koji je trenutno u Istanbul Bašakšehiru, a u nacionalni tim bi mogao da se vrati Milenko Tepić koji je u iznenađenju Brindizija nad Avelinom (92:88) pogodio sa zvukom sirene za produžetak, a ukupno ubacio 10 poena.

Ipak, na osnovu nedavnih igara čini se da posebnu pažnju zaslužuje Bilbaov Dejan Todorović koji u poslednjih mesec dana igra zaista dobro. U više navrata po 15+ poena, a protiv Barselone je ubacio 11 poena i imao pet skokova. Barsa je bila bolja na kraju (104:83). Identičan poenterski učinak je Todorović imao i u Evrokupu protiv Lokomotive, ali su i Lokosi bili ubedljivi sa 102:86. Iz Turske su u ponedeljak stigle zabrinjavajuće vesti. Turski igrači iz Fenerbahčea su najavili da žele, ali ne mogu da igraju za reprezentaciju, što bi moglo da bude i signal da još jedan momak iz Srbije možda ne obuče dres protiv Austrije i Gruzije – Marko Gudurić.

On je Karšijaki ubacio 12 poena, koliko su imali Jan Veseli i Kostas Slukas, nije mu prvi put da je dvocifren i za sada se dobro snalazi u sistemu Željka Obradovića.

Od Miroslava Raduljice se u reprezentaciji uvek mogu očekivati kvalitetne partije, Sava Lešić je sa poludistance korektno rešenje, a Nikola Milutinov je ojačao i unapredio svoju igru u Olimpijakosu. Uz njih za nacionalni dres konkuriše i Ilija Đoković koji trenutno nastupa za Borac ii igra redovno u KLS, gde Marko Marinović i Nemanja Todorović najviše doprineli da Borac u aktuelnoj sezoni ima tri pobede i jedan poraz.

Ko će istrčati na teren protiv Austrije i Gruzije definitivno će biti poznato 21. novembra kada se ekipa okuplja, ali na osnovu skorašnjih izdanja srpskih igrača ne bi trebalo da bude problema ni u jednoj, ni u drugoj utakmici, a cilj “Orlova” je da se bez poraza plasira na Mundobasket 2019. godine u Kini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: