B92 na NBA finalu u Detroitu

Veliki spektakl NBA Finale ove godine igran je u Los Andjelesu i Detroitu. Tako je ponovo oživeo rivalitet s kraja osamdesetih, kada su na jednom kraju terena bili Medžik i Vorti, a na drugom Tomas i Dumars. Veliki spektakl pravili su navijači i u Stejpls Centru i u Oburn Hils Palasu, a novinar B92 Ilija Kovačić pratio je sve što se dešavalo na i iza scene velikog finala i razgovarao sa komesarom NBA Dejvidom Šternom, GM-jem Detroita Džoom Dumarsom, turskim internacionalcem Mehmetom Okurom...

Izvor: Ilija Kovaèiæ

Subota, 19.06.2004.

12:59

Default images

Pred početak treće utakmice finalne serije operativci NBA organizovali su prijem za sve akreditovane novinare, kao i zvaničnike lige u Krajslerovom muzeju. Bila je to prilika da se na jednom mestu vide svi modeli ovog poznatog proizvođača automobila koji su se smenjivali tokom dvadesetog veka upotpunjeni NBA motivima. Na ovom prijemu istoristili smo priliku da na kratko porazgovaramo i sa NBA komesarom Dejvidom Šternom.

B92: Uvek sam se pitao kako se dan pre drafta pripremate da pravilno izgovorite imena svih igrača?

Štern: Prvo dobijem spisak svih igrača koji mogu da se pojave na draftu, potom dobijem izgovor i uvek posle toga pitam još nekoga da bih mogao da dobijem još dva mišljenja o izgovoru i kada dodje draft veče, ja ta imena imam u formi izgovora, tako da imam i treću kontrolu da ću pravilno izgovoriti. Ime mogu samo jednom da pročitam i želim da budem siguran da sam ga pravilno izgovorio.

B92: Da li očekujete da će se ta imena sve više pojavljivati?

Štern: Da, imena sa teškim izgovorom sve je više i to je jako dobro. To znači da je igra postala još više globalna.

B92: A momci iz Srbije i Crne Gore?

Štern: Svi momci iz Srbije i Crne Gore imaju imena koja se teško izgovaraju i svi oni su jako dobri košarkaši.
Dvorana pred treću utakmicu polako punila. Atmosfera još nije bila ni blizu onoj kakva je obično na duelima u Oburn Hils Palasu. Igrači sa manjom minutažom su trenirali i vežbali, dok su zvezde poput Pejtona ili Bilapsa imale mentalnu pripremu.

Treća utakmica završena je ubedljivom pobedom Pistonsa koji su tako poveli sa 2-1 u seriji. Oduševljeni navijači slavili su Bilapsa, Hamiltona i Bena Valasa. Na ovom meču u NBA finalima debitovao je i naš Darko Miličić.

Dan posle velikog trijumfa na treninzima oba rivala osećala se blaga tenzija. Ipak Pistonsi su bili mnogo opušteniji od Lejkersa. Na prvi pogled videlo se da odnosi u timu iz Los Andjelesa nisu najzdraviji, dok je timski duh Detroita cvetao.
Drugi strani igrač u Detroit Pistonsima je turski reprezentativac Memet Okur. Popularni Memo je jedan od najboljih Darkovih prijatelja u Detroitu, što nije krio ni prilikom razgovora za B92.

Okur: Ja sam iz Turske, a moj deda je iz Sarajeva.

B92: Da li te je naučio jezik?

Okur: Ne nikada nisu pričali jugoslovenski, samo turski.


B92
: Šta misliš o Darku?

Okur: O čoveče, on je lud....on je pozitivno lud, ima dobar stav, radi naporno. Da li znaš šta mu fali? On mora da igra. To nije pravi Darko i on odmah mora da igra. Ne znam zašto je to tako, ali je dobro, ima samo 18 godina, dobio je neko iskustvo, igrao je u finalu i biće sjajan igrač.

B92: Gde vidiš Darka za dve tri godine?

Okur: Sa mnom u Efesu.....ili kako ti se zvao tim? Hemofarm.

B92: A šta mi možeš reći o Igoru Kokoškovu?

Okur: On me je od prvog dana uhvatio pod svoje. Radi sa mnom na svakom treningu i posle i pre utakmica. Naučio me je mnogo stvari na terenu. I van njega pričamo o mojoj igri. On od mene pokušava da napravi velikog igrača, jer i on sam ima veliki potencijal. Sa njim stalno radimo i on je sjajan momak.

B92: Šta za tebe znači činjenica da si pored Hida Turkolua jedini Turčin u NBA?

Okur: Sjajan je osećaj jer svaki klinac sanja da igra u ovoj ligi. Da igra finale i uzme titulu. Ja sam srećan, uživam i dobro mi ide.

B92:  Da li ima talentovanih klinaca u Turskoj?

Okur: Da sigurno ima mnogo klinaca 16-17 godina moje i Hidove visine koji znaju da šutnu, da igraju, da spuste loptu na zemlju. Znaju igru i mislim da će dosta turske dece da stigne do NBA.
Čovek koji se pita za sve u organizaciji Detroit Pistonsa svakako je Džo Dumars, velika legenda ovog kluba. Posle uspešne igračke karijere, ispostavilo se da vrednim radom i talentom može vrlo dobro da se snalazi i u ulozi operativca.

B92: Gospodine Dumars želeo bih prvo da čujem vaše mišljenje o Igoru i Darku?

Dumars: Igor Kokoškov je veliki, veliki trener. On je jedini strani trener u NBA. Mislim da će on biti super trener. On je mlad, veoma je pametan, razume igru. Već sada je uspešan i srećni smo što je ovde sa nama.

B92: Da li mislite da će u bliskoj budućnosti da dobije šansu da bude prvi trener neke NBA ekipe?

Dumars: Rekao sam jednom od trenera ovde u Detroitu da mislim da će Igor Kokoškov biti prvi strani glavni trener nekog NBA tima, jer jako dobro razume igru u NBA. On je najpametniji strani trener koji može da sagleda okolnosti u NBA.

B92: U NBA postoji već trend dovodjenja stranih igrača, da li mislite da će u bliskoj budućnosti biti mnogo više stranih trenera poput Igora?

Dumars: Mislim da da. Mislim da je jako bitno da se po svetu ne traže samo najbolji igrači, već i najbolji treneri. Tako da ako postoji dobar trener u Beogradu ili možda u Nemačkoj, treba biti pametan i dovesti ga ovamo. Igor je samo prvi i siguran sam da će ih biti sve više.

B92: Šta po vašem mišljenju Igor donosi Pistonsima? Da li ima neko znanje koje američki treneri nemaju ili je preuzeo neke stvari od američkih trenera i američke košarke?

Dumars: Ono što je jako dobro kod Igora, to je da ima znanje u dve kulture: evropskoj košarkaškoj kulturi i američkoj košarkaškoj kulturi. On je sposoban da kombinuje te dve kulture i zbog toga je jako dobar. On je donosi mnogo više od srpske košarkaške kulture i razume našu i zato je uspešan.
B92: Da pričamo malo o Darku, ovo je njegova prva sezona, bio je drugi pik na draftu, kakvo je vaše mišljenje o njemu godinu dana pošto ste ga draftovali?

Dumars: Veoma smo srećni i zadovoljni sa Darkom Miličićem, jer je on nedelju dana pre drafta imao samo 17 godina. Samo mlad klinac i mi to razumemo. Ja sam razumeo kada sam ga draftovao da je bio mlad i da nije bio spreman da zaigra odmah. Rekao sam ljudima u Detroitu i u čitavoj Americi da Darka nisam uzeo da bi mi igrao sledeće sezone, već kroz dve-tri kada postane bolji igrač. Veoma smo srećni sa njim ovde i imamo tim koji je dovoljno dobar da osvoji šampionsku titulu sada i da sačekamo njega da kroz dve tri godine postane vrhunski igrač.

B92: Da li ste zadovoljni napretkom njegove igre ove sezone?

Dumars: On je mnogo naučio od prvog do današnjeg dana. Zna mnogo o NBA košarci, kako da igra protiv različitih igrača. Bilo je veličanstveno gledati ga kako raste kao igrač.

B92: On je veoma mlad, da li pratite i razvoj njegove ličnosti?

Dumars: Naravno, kada je došao bio je ... kao što rekoh, nedelju dana pre drafta imao je samo 17 godina. Moj sin ima 13. Ponekad gledam Darka i mnogo liči na mog sina. Razumem da je mlad momak, ali je naučio mnogo jer je okružen ljudima kao što su Ben Valas, Rašid Valas, Elden Kembel i ostali.

B92: Darko i Igor nisu prvi i jedini Srbi u Detroit Pistonsima. Imali ste Ratka Vardu i Željka Rebraču.

Dumars: Ratko Varda....Ratko je ovde bio godinu dana i bio je jedan od mojih omiljenih likova. Bio je zabavan momak, stvarno volim Ratka. Željko je ovde bio tri godine i postao sam veoma blizak sa njim. Mnogo vremena smo provodili zajedno i on je jedan od mojih najomiljenijih ljudi. Sjajna osoba. Čak sam bio i u njegovom rodnom gradu – Somboru. Bio sam u Somboru, u Novom Sadu. Tako da sam obišao čitavu Srbiju posećujući moje srpske prijatelje.

B92: S obzirom da su to četvorica Srba, kakvo je vaše mišljenje o srpskoj košarci?

Dumars: Mislim da su srpski košarkaši veoma pametni, sjajni sportisti i svi su jako dobri šuteri i razumeju kako se igra i zbog toga je dobro dovoditi srpske igrače.

B92: Imali ste priliku da posetite Srbiju i Crnu Goru prošle godine. Šta sve videli tako po pitanju košarke i običnog života?

Dumars: Nisam imao priliku da previše gledam košarku, jer sam bio na pregovorima oko ugovora Darka Miličića tako da nije bilo previše košarke, ali sam imao priliku da jedem hranu, da putujem, idem u restorane, da posetim “Akapulko” i imao sam priliku da vidim i upoznam veoma, veoma divne ljude. U Beogradu sam upoznao sjajne ljude..
B92: Stižu olimpijske igre, kao i revijalna utakmica Srbije i Crne Gore i “Drim tima”, šta očekujete od ovih dogadjaja?

Dumars: Očekujem da će publika i navijači u Beogradu biti senzacionalni, mislim da će atmosfera biti neverovatna, mislim da će utakmica biti sjajna, da će Srbija odigrati odlično i mislim da će američki tim pokušati da izvede šou, pa ko god bude u prilici da gleda, videće neverovatnu košarkašku predstavu.

B92: I na kraju razgovora osvojili ste dva šampionska prstena pre 15 godina, da li možete da uporedite tu generaciju sa današnjom i da li je današnja u mogućnosti da dodje do titule prvaka?

Dumars: Mislim da je tako. Mislim da imamo dobar tim, bez prave superzvezde. Ja verujem u ovaj tim, imam pouzdanje, jer igraju srcem, a da bi bili šampioni, moraju imati srce, a mi ga imamo.

Posle ovakvih reči Džoa Dumarsa očigledno da za budućnost naše košarke ne treba da brinemo. Svoju slavu Igor Kokoškov i Darko Miličić će nastaviti da šire u Detroitu, ali isto tako i da pomeraju granice uspeha. Prvi strani trener, najmlađi finalista i obojica prvi Srbi sa NBA prstenom postavili su novi standard, očekujemo da i ostali krenu njihovim stopama – ili će Igor i Darko postati deo nove šampionske dinastije Detroit Pistonsa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: