Biti il' ne biti – koga će Pešić zvati u borbi za Mundobasket?

Nisu prošla ni dva meseca od debakla na Evrobasketu, a vreme je za nove izazove košarkaške reprezentacije Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 25.10.2022.

13:00

Biti il' ne biti – koga će Pešić zvati u borbi za Mundobasket?
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

U fokusu je druga runda kvalifikacija za Mundobasket koju su "orlovi" sjajno počeli pobedama nad Grčkom u Beogradu i Turskom u Istanbulu.

Međutim, selektor Svetislav Pešić za novembarski kvalifikacioni "prozor" i mečeve sa Velikom Britanijom (11. novembar, Njukasl) i Turskom (14. novembar, Beograd) ne može da računa na igrače iz NBA i Evrolige.

Ipak, jedan igrač iz elitnog takmičenja bi bio na raspolaganju selektoru Pešiću, jer su italijanskih klubovi Olimpija i Virtus odložili međusobni duel kako bi "azuri" mogli da računaju na svoje reprezentativce.

To znači da bi Pešić mogao da pozove bivšeg kapitena Miloša Teodosića, mada je verovatnoća za to mala nakon nespretnog izbacivanja slavnog pleja iz nacionalnog tima pred Evrobasket.

Pešić će u svakom slučaju morati da pronađe pobednički tim sa košarkašima koji su inače u drugom, pa i trećem planu kada je u pitanju reprezentacija.
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Nadamo se da će Partizan i Crvena zvezda oslobode bar po jednog igrača za ovaj ciklus, a dobra vest je da će Pešić moći da računa na igrače iz Evrokupa, a verovatno i momke koji nastupaju za ruske klubove.

To znači da bi u reprezentaciji mogao da bude jedan od najboljih centara Evrope Nikola Milutinov, ali i njegov saigrač iz CSKA Dejan Davidovac.

Rade Zagorac se za sada dobro snašao u dresu Avtodora.

Što se tiče ostalih liga, u dobroj formi je Dušan Ristić u španskoj Fuenlabradi, a u reketu je potencijal mladi Dušan Miletić iz Đirone.

Poziciju u reketu može da popuni joše jedan povremeni reprezentativac, Dejan Kravić koji je proteklog vikenda imao dabl-dabl u dresu italijanskog Pezara.
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Nikola Đurišić iz Mege i Marko Jagodić-Kuridža iz Budućnosti su potencijalni kandidati iz ABA lige, tačnije iz Mege, a pažnju treba obratiti na Dušana Beslaća, sjajnog šutera Vojvodine.

Ne treba zaboraviti ni Nemanju Dangubića u Promiteasu, kao ni Stefana Pena u litvanskom Lijetkabelisu.

U dobroj formi je još jedno dobro poznato ime, Stefan Birčević iz rumunskog Kluža, a u formu se polako vraća i veteran Dragan Milosavljević u Megi.

Videćemo da li će Pešić dodatno eksperimentisati sa nekim novim imenima poput Alekse Novakovića iz Borca ili Marka Pecarskog iz Mornara.

A možda je ovo i savršena prilika da KSS za sebe veže talentovanog Marija Nakića iz Igokee. Srbija je u nezavidnoj situaciji u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2023.

Trenutno drži poslednje, treće mesto koje vodi na Mundobasket sa skorom 3-3, koliko ima i Belgija.

Grčka ima pobedu više, Letonija dve, dok je Turska na 2-4, a Velika Britanija na 1-5.

Srbija nema pravo da kalkuliše, mora da dobije sve četiri preostale utakmice, računajući duele sa Grčkom u Atini i Britanijom kod kuće u februaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: