Koliko mogu Marinine "lavice" – Srbija deveti favorit SP

U noći između srede i četvrtka u Australiji počinje Svetsko prvenstvo u košarci.

Izvor: B92

Sreda, 21.09.2022.

10:00

Koliko mogu Marinine
Foto: FIBA.com

Košarkašice Srbije će treći put nastupiti na Mundobasketu.

Prethodni put su igrale 2014. u Turskoj gde su bile osme, a debi su imale 2002. u Kini kada su završile kao 12. Što se tiče Srbije, najveća snaga Maljkovićevog tima bi trebalo da bude već prepoznatljiva odbrana.

Srbija je poslednjih godina pravila velike rezultate, aktuelni je šampion Evrope, dok su na Olimpijskim igrama stigle do polufinala.

Iako je odbrana zaštitni znak našeg tima, prednost Srbije je i raznovrsan arsenal kojim može da rešava mečeve.

Naše košarkašice su do medalja na velikim takmičenjima znale da dođu i uz pomoć sjajnog šuta, "run and gun" ritma, kao i već pomenutim "davljenjem" rivala svodeći meč na mali broj poena.
Foto: KSS
Audt Srbije je i uigranost, jer se Maljkovićeva za SP sa svojim timom spremala čak tri meseca.

Međutim, Maljkovićeva je u Sidnej dovela novu generaciju srpskih košarkašice bez četiri igračice iz startne petorke koje su osvojile poslednji Evrobasket.

Marinine "lavice" su ostale bez ozbiljnog ofanzivnog "naoružanja", pa je pitanje koliko daleko mogu da stignu oslanjajući se najviše na odbranu.

Na SP u Australiji Srbija je rangirana kao deveti favorit. Iako su Srpkinje aktuelne evropske šampionke, FIBA veće šanse za osvajanje od evropskih selekcija daje Francuskoj, BiH, Kanadi, Belgiji.

Ipak, prva tri kandidata za medalje su Kina, domaćin Australija i moćne aktuelne šampionke SAD.

Srbija u Sidneju igra u Grupi B sa Australijom, Francuskom, Japanom, Malijem i Kanadom.

U pitanju je bukvalno "grupa smrti" jer osim Australija koja će biti tvrd orah zbog domaćeg terena, tu su finaliskinje Olimpijskih igara Japanke, kao i trećeplasirane iz Tokija Francuskinje.
Foto: FIBA.com
Kanada se nije proslavila na OI, ali ima u svom timu nekoliko WNBA igračica i mogla bi da bude jedno od iznenađenja turnira, dok je Mali jedini pravi "autsajder" u grupi.

U prvom meču na SP Srbija će igrati protiv Kanade. Utakmica je na programu u četvrtak ujutru u 5 časova po našem vremenu.

Biće to četvrti međusobni duel dva tima, a Kanada vodi 2-1. Ipak, u poslednjem susretu Srbija je bila bolj asa 72:68 na Olimpijskim igrama.

Kanadu su u tom susretu predvodile Nira Filds sa 19 poena, Kia Nurs sa 16 uz 6 skokova i 4 asistencija, te Šej Koli sa 12 poena.

Sve tri su i sada u sastavu, a tu su i dve WNBA igračice Bridžer Karleton i Natali Ačonva.
Foto: FIBA.com
Karleton je vrhunska šuterka, koja je ubacila Bosni i Hercegovini 28 poena uz samo jedan promašaj iz igre (11/12).

S druge strane, Ačonva je "iks-faktor" u reketu i uz Nursv verovatno ključni pojedinac ovog tima Kanade.

Osim njih, pažnju treba obratiti i na Letisiju Amihir, 21-godišnje krilo Univerziteta Južna Karolina od koje se očekuje da bude lider Kanade u narednim godinama.

U pitanju je devojka koja je zakucava, da – zakucavala sa svega 15 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: