Denverov trejd – korak ka tituli ili štednja?

Denver Nagetsi povukli su značajan potez, ali teško je presuditi da li je on korak ka stvaranju šampionskog tima ili je prvenstveni motiv bila ušteda.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2022.

09:50

Denverov trejd – korak ka tituli ili štednja?
Foto: Profimedia

Nagetsi su razmenili igrače sa Vašington Vizardsima – poslali su Vila Bartona i Montea Morisa za Kentavijusa Koldvel-Poupa i Iša Smita, što je generalno unapređenje za Nagetse, ali je to još uvek daleko od priče o tituli.

Koldvel-Poup je sjajan trojkaš (39 odsto šuta prethodne sezone, 41% u 2020/2021) od koga se očekuje da eksploatiše razigravanja spoljne linije od strane Nikole Jokića.

U svakom timu u kojem je igrao (Pistons, Lejkers, Vizards) bio je pretnja sa perimetra, ali je ipak i dalje reč o igraču "uloge" sa prosekom od 13 poena po utakmici od koga ne treba očekivati drastičan doprinos za igru Nagetsa.

KKP će svakako podići šuterski ali i defanzivni nivo igre Nagetsa, jer je sposoban i da dobro čuva najbolje protivničke bekove.

Svojevrsna je verzija Arona Gordona na beku, uz bolji šut, što je Denveru bilo neophodno, ali pitanje je koliko će to da značajno unapredi rezultate tima iz Kolorada.
Foto: Profimedia
Jer druga polovina trejda je donekle oslabila klupu Nagetsa jer je Moris svakako bolji igrač od Smita, a bio je bitan deo rotacije Majkla Melouna, posebno tokom odsustva povređenog Džamala Mareja.

Sada Meloun ostaje samo sa neiskusnim Bounsom Hajlendom kao rezervnim plejmejkerom, a neizvesno je koliko će Mareju biti potrebno vremena da se potpuno oporavi od povrede, a onda i da dostigne Ol-star formu.

Nagetsi će imati jednu od boljih startnih petorka u ligi: Marej, Koldvel-Poup, Porter, Gordon, Jokić, deluje impresivno, ali uz konstantnu brigu o zdravlju Mareja i Portera.

Međutim, utisak je da Nagetsi trenutno imaju još slabiju klupu nego prošle sezone, što ih je koštalo konkurentnosti u borbi za plasman u završnicu plej-ofa.

Povrh svega, tu je nekoliko igrača iz rotacije koji postaju slobodni agenti i pitanje je koga će želeti i moći da zadrže, a u prvom planu su Devon Rid, Ostin Rivers, Brin Forbs i Demarkus Kazins.
Foto: Profimedia
Kada pogledamo ovaj trejd iz svakog ugla, moglo bi se reći da je motivacija tima iz Kolorada bila pre svega finansijska, jer su se Nagetsi njima spustili ispod granice poreza za luksuz i uštedeli značajno više od razlike u ugovorima od sedam miliona dolara po sezoni.

To nas vodi ka još jednoj dilemi – da li su to Nagetsi uradili kako ne bi trošili bespotreban novac ili kako bi otvorili prostora za neko veliko pojačanje.

Ovih dana mediji spekulišu o interesovanju za bivšeg Ol-stara Viktora Oladipa, još jednog "rizičnog" igrača jer je zbog povreda odigrao svega 129 utakmica od 2017.

Oladipo ne bi trebalo da bude previše skup, a Nagetsi sada imaju upražnjeno mesto na beku.

Međutim, s obzirom na oporavak Džamala Mareja i Majkla Portera Džuniora, najboljih igrača tima posle dvostrukog MVP-ja Jokića, pojedini analitičari smatraju da Nagetsi nemaju nameru da se značajno pojačaju i troše preko mere koja bi ih opet uvela u zonu velikog poreza što je retko recept za osvajanje titule.
Foto: Profimedia
A čeka ih Jokićev ugovor koji bi trebalo da bude najveći u istoriji lige vredan 260 miliona dolara.

Vlasnik tima Stan Krenke nije poznat kao neko ko će žrtvovati svoje bogatstvo za titulu, posebno nakon što su dva tima u njegovom vlasništvu osvojila titule.

Kolorado Avalanš je pokorio NHL posle 21 godine i svakako je ta titula više obradovala građane Denvera nego što bi možda NBA prsten.

Osim toga, Krenke je vlasnik i NFL šampiona Los Anđeles Remsa, ali je mnogo isplativije osvojiti Superboul nego NBA.

Naravno, logično je očekivati da će Krenke biti motivisan da osvoji i NBA ligu i uđe u "legendu" sa tri titule, ali retko ko je uveren u to.

Šteta, s obzirom da u svom timu ima trenutno najboljeg košarkaša na svetu na vrhuncu svoje forme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: