B92.net GOAT – najjači čovek na svetu

Često je teško "izmeriti" ko je najbolji svih vremena u nekom sportu, ali kada je u pitanju takmičenje najsnažnijih ljudi na planeti, tu nema mnogo dilema.

Izvor: B92

Petak, 22.10.2021.

09:00

B92.net GOAT – najjači čovek na svetu
Foto: Profimedia/Filmstill

Zbog brojnih pobeda koje je ostvario na svim najvećim takmičenjima, kao i dugotrajnosti, za GOAT-a među "snagatorima" se bez konkurencije smatra Litvanac Židrunas Savickas.

Veliki Z (Big Z) kako ga zovu, na sceni je od kraja prošlog veka, a do danas je ostvario impresivne 82 pobeda na profesionalnim "strongman" takmičenjima uz još skoro 40 pobeda u dizanju tegova.

Iako "strongman" nije mejnstrim sport, vrlo je popularan u celom svetu, pa je i konkurencija žestoka.

Glavni Savickasovi takmaci za "GOAT" titulu su Brajan Šo i Bil Kazmir, dok se među mlađom gardom "snagatora" izdvajaju braća Stoltmen, Novikov i Luk Ričardson, kao pojedinci koji bi mogli da dostignu nivo moćnog Litvanca. Savickas se zainteresovao za nadmetanje snagatora nakon što je gledao jedno takmičenje na TV 1989. godine.

Samo tri godine kasnije zabeležio je prvo učešće kao 17-godišnjak, ali je poražen od znatno starijih i iskusnijih takmičara.

Međutim, tada počinje da trenira dizanje tegova i već na svom drugom nastupu oborio je sve litvanske rekorde.

Već 1998. godine stiže do prve "snagatorske" titule – osvaja litvansko "Strongest man" takmičenje, što je tokom karijere uradio ukupno 16 puta.

Te 1998, pa 2000. se kvalifikovao za svetska "Strongest man" takmičenja, ali nije uspevao da stigne do finala.

Utešnu nagradu našao jeu srebrnoj medalji na Svetskom prvenstvu u dizanju tegova sa 1.020 kilograma, samo 2,5 kg manje od šampiona Breda Gilingema. Iako su mnogi verovali da mu je karijera okončana kada je 2001. "pocepao" obe pateralne tetive na kolenima, on se vratio na scenu samo devet meseci kasnije titulom šampiona Litvanije u dizanju tegova, a nedugo zatim i osvajanjem "Strongest man" turnira.

Te 2002. osvaja srebro na Svetskom Strongest man (WSM) takmičenju u Maleziji, što je ponovio i naredne dve godine, da bi prvu titulu prigrabio 2009. na Malti.

Nakon toga je još četiri puta osvajao svetsku "Strongest man titulu" – 2010, 2012. i 2014, uz tri srebra.

U međuvremenu, od 2003. do 2008. je svake godine pobeđivao na "Arnold strongman klasiku", koji je osvojio u još dva navrata – 2014. i 2016.

Upravo mu ove titule najviše donose "GOAT" naslov jer se Arnoldov klasik smatra vernijim testom čiste snage nego mnogo poznatiji WSM. Vrhunac u tom periodu je doživeo 2005. kada je osvojio IFSA (Međunarodna federacija sportista snage) Evropsko prvenstvo čime se kvalifikovao na IFSA Svetsko prvenstvo na kojem je oborio tri svetska rekorda na putu do titule koju je odbranio sledeće godine.

Savickas je trijumfovao i na pet od sedam takmičenja tokom inauguralne Strongman Lige šampiona, osvojivši titulu sa 58 bodova ispred našeg Evrina Katone.

U aprilu 2010. je postavio rekord od 70 metara u nošenju stalka sa 300 kilograma.

U septembru te godine je u duelu sa Brajanom Šoom na svetskom Strongman turniru, koji je dobio na odbrojavanju, postavio svetski rekord u dizanju gigantskog balvana sa 210 kilograma.

U tom periodu je bio trostruki uzastopni šampion sveta u dizanju balvana.
Snagator iz Litvanije u aprilu 2011. ulazi u Ginisovu knjigu rekorda prešavši "Farmerovu stazu" od 20 metara sa opterećenjem od 150 kilograma u rukama za 7,55 sekundi.

Iako je 2012. izgubio Ligu šampiona od Katone, i u Sarajevu je postavio novi svetski rekord, podigavši balvan od 215 kilograma.

To mu je bio sedmi uzastopni svetski rekord u dizanju balvana, ne uključujući prvi koji je postavio 2010.

I sledeće godine je to učinio, još dva puta, osvojivši usput Ligu šampiona, a potom je vratio titulu svetskog šampiona koju mu je prethodne godine preoteo Šo.

Na tom takmičenju je deseti put oborio rekord u dizanju balvana sa 220 kg.
Nadmašio ga je 2013. za jedan kilogram na evropskom Strongest man takmičenju koje je osvojio, dok mu je Šo opet "ukrao" svetsku titulu.

Litvanac naredne godine popravlja rekord sa balvanom na 227 kg na putu ka četvrtoj tituli na Svetskom Strongest man turniru, uz još jedan rekord – podigavši 15 puta 329 kg težak gigantski čunj.

On je 2014. na Arnoldovom klasiku podigao kolosalnih 523,9 kilograma u "mrtvom dizanju".

Savickas od 2016. i titule na Arnold strongman klasiku nije osvajao velike međunarodne turnire, ali je ostao nadmoćan na domaćem terenu, kao i u pojedinačnim takmičenjima poput dizanju balvana i timskim šampionatima.

Procenjuje se da je tokom karijere zaradio oko 15 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: