Težak ispit pred Srbijom – Portugal ima tri jake postave

Nakon uspešne premijere kvalifikacija za Mundijal 2022, na debiju novog selektora, fudbalere Srbije očekuje i najveći izazov.

Izvor: B92

Subota, 27.03.2021.

09:00

Težak ispit pred Srbijom – Portugal ima tri jake postave
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

U subotu od 20.45 na "Rajku Mitiću" gostuje jedna od najboljih reprezentacija sveta – Portugal.

Aktuelni šampion Evrope koji će biti i jedan od favorita za odbranu titule na leto. Predvodi ga jedan od najboljih fudbalera svih vremena, najbolji strelac u istoriji fudbala Kristijano Ronaldo.

Međutim, nije zbog toga Portugal toliko moćan, već zbog podrške koju Ronaldo ima.

Selektor Fernando Santoš ima na raspolaganju, bez preterivanja, bukvalno tri sjajne postave.

Bukvalno je na "mukama" pred svaki meč za izbor igrača jer na svakoj poziciji raspolaže sa po trojicom igrača koje bi svaki trener hteo u svom timu.

Da li ispred gola da bude Rui Patrisio ili Antoni Lopes, a zašto ne i Rui Silva?

Da li štoperski tandem da budu Ruben Dijaš i Pepe, ili možda Domingoš Duarte i Žose Fonte, ili možda Diogo Leite i Ruben Semedo? Da li na levom beku da igra Rafael Gereiro ili Nuno Mendeš, mada ne bi pogrešio ni sa Marijom Ruijem, a još teža trilema je desno – Žoao Kanselo, Rikardo Pereira ili Sedrik Soareš.

Super-teško je izabrati i centralnu trojicu jer su mu na raspolaganju majstori igre poput Bruna Fernandeša, Žoaa Mutinja, Danila Pereire, Serđa Oliveire, Vilijama Karvalja, Rubena Neveša, Renata Sančesa i Rafe Silve.

A šta tek reći za napad.

Ako je Ronaldo "zacementiran" u starnih 11 kao kapiten, onda za ostale dve pozicije podjednako konkurišu osmorica igrača – sjajni Bernardo Silva, drugi strelac Bundeslige Andre Silva, potom budućnost Portugala Žoao Feliks, a ništa manje kvalitetni nisu Diogo Žota, Pedro Neto, Rafael Leao, Fransisko Trinkao i Pedro Gonkalveš.

Ipak, Portugal nije delovao toliko strašno pre nekoliko dana protiv Azerbejdžana.

Slavio je ovaj "moćni" tim samo 1:0 i to autogolom gostiju u 37. minutu.
Santoš je meč počeo sa sledećih 11: Lopes Mendeš, Dijaš, Duarte, Kanselo Neveš, Mutinjo, B. SilvaRonaldo, A. Silva, Neto

Očekivano, dominirali su Portugalci, imali skoro 30 šuteva ka golu rivala, 14 u okvir, ali su tokom više od 90 minuta igre imali samo jednu "veliku" šansu.

Imali su Portugalci više od 730 dodavanja (86% uspešnih), pokušavali su i dugim loptama, uputili 34 centaršuta, ali su gosti čvrstom i disciplinovanom igrom skoro pa odoleli.

Mnogo opasniji Portugal je bio u drugom poluvremenu, i to nakon što je Bruno Fernandeš zamenio Mutinja, pa nema sumnje da će superstar Mančester junajteda početi od starta meč na "Rajku Mitiću" i da će sa njim Portugalci biti mnogo opasniji.

Naravno, ni Srbija nije Azerbejdžan, "orlovi" se sigurno neće braniti 90 minuta, već će tražiti šansu da zatresu mrežu gostiju, s obzirom da raspolažemo više nego moćnim arsenalom u napadu. Nadamo se samo da će odbrana Srbije konačno profunkcionisati, tačnije izbeći početničke greške koje su postale bukvalno "znaštitni znak" ove generacije "orlova".

Jer naš tim nije primio gol na samo pet od poslednjih 25 takmičarskih mečeva, a bilo je i previše amaterskih poteza, računajući i poslednji duel sa Irskom.

Selektor Stojković ima na raspolaganju nekoliko sjajnih pojedinaca u defanzivi, ali tek treba da otkrije dobitnu kombinaciju.

Partizanova deca Nikola Milenković i Strahinja Pavlović su bili odlični protiv Iraca, Pavlović se čak nametnuo kao pokretač napada, ali je najiskusniji među njima Stefan Mitrović napravio nekoliko nedopustivih poteza.

Nije pomoglo ni što ispred njih nije bio baš najidealniji tandem centralnih veznih igrača, pa je realno očekivati da će Piksi ubaciti protiv Portugala najverovatnije Gudelja, a možda i Nemanju Maksimovića, umesto Uroša Račića i Saše Lukića.

Levo je skoro izvesno da će Kostić početi umesto Mladenovića, a videćemo da li će selektor ukazati opet poverenje Gajiću koji je odigrao svih 90 minuta protiv Iraca.
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©
Iako je u sredu napad Srbije opet bio najbolji deo tima, očekuju se i tu promene, pre svih u vidu Aleksandra Mitrovića u startnoj postavi, dok je pitanje da li će pokušati sa Sergejem Milinković-Savićem umesto Filipa Đuričića, s obzirom da retko izgleda dobro na terenu kada su zajedno SMS, Tadić i Mitrović.

Naravno, ima Stojković na raspolaganju dosta prostora za kalkulacije i taktiziranje, jer neće pojedinci savladati tim kakav je Portugal, a možda se opet odluči i za neko šokantno rešenje.

U svakom slučaju, Srbiju u subotu uveče ne očekuje nimalo lak posao, bez obzira na neubedljiv start rivala u kvalifikacijama.

Stiže tim koji je poražen samo dva puta u poslednjih 21 utakmicu, a jedan od tih poraza je bio minimalac protiv prvaka sveta Francuske.

U međuvremenu je Santošev tim "ispratio" Šveđane sa 3:0, dao Hrvatima, vicešampionu sveta, sedam golova u dva susreta, a usput smo "stradali" i mi".

Igrale su Srbija i Portugal u grupi i u kvalifikacijama za predstojeći EURO, a nakon za nas ohrabrujućih 1:1 u Lisabonu, naš tim je rasturen na "Mitiću" 4:2 u septembru 2019.

A većina igrača iz tog sastava (Patrisio – Gereiro, Dijaš, Fonte, Semedo, Fernandeš, Karvaljo, Danilo – B. Silva, Guedeš, Ronaldo) će biti na terenu i u subotu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: