(Ne)sreća nema ništa s tim – selektor promašivao, glavni aduti podbacili

Imamo igrače u najjačim evropskim ligama, dve godine da uigramo tim, odlučujući meč igrali na svom terenu ali jednostavno fudbalska reprezentacija Srbije nije na nivou potrebnom za EURO.

Izvor: B92

Petak, 13.11.2020.

08:00

Default images

U najvažnijem meču generacije, utakmici decenije, kada je trebalo da odigraju najbolje, naši fudbaleri su po ko zna koji put podbacili i razočarali naciju.

Bez konkretne koncepcije, bez ideje, bez požrtvovanosti, bez žara, bez strasti, pa moglo bi se čak reći i bez želje su izgledali naši fudbaleri tokom većeg dela meča na "Rajku Mitiću".

Krenuli su bojažljivo, uplašeno, grčevito i dozvolili gostima da odmah nametnu svoj ritam igre i disciplinovanim, neprekidnim presingom u potpunosti diktirali ritam kako je njima odgovaralo.

Nismo videli bukvalno ništa tokom više od 70 minuta u igri srpskog tima, čak ni individualno od strane momaka od kojih se očekuje da svojim kvalitetom preokrenu ritam kada ne ide timu.

Potpuno su podbacile najveće zvezde tima Dušan Tadić, Sergej Milinković-Savić i Aleksandar Mitrović, a bez njihovog doprinosa ostatak tima nije ni mogao da liči na tim.

U ovakvim utakmicama sve polazi od selektora, pa je i takva igra bila refleksija onoga što je Ljubiša Tumbaković spremio.

Njegov kolega sa druge strane Stiv Klark ga je u potpunosti taktički nadmudrio, a nije ga poremetila ni Tumbakovićeva "varka" sa Gudeljom u odbrani.
Foto: TANJUG/ FOTO FŠ/ bs
Škoti su pokazali koliko je presudna uigranost i timska igra pa su bez velikih superzvezda u timu delovali za klasu bolje od "orlova" tokom dve trećine susreta.

Igrali su svoju igru koja ih je krasila u poslednjih nekoliko meseci čime su nanizali osam mečeva bez poraza (sada devet) što im je najbolja serija još od osamdesetih godina.

Strpljivo su čekali svoju priliku i dočekali je u 52. minutu kada se desilo ono što se jednostavno moralo desiti kao i uvek kada je u pitanju igra Srbije – greška u odbrani.

Kostić je "otovorio" Škotima prostor za igru ispred kaznenog prostora, a Rajan Kristi iako okrenut leđima golu Srbije poslao loptu u milimetar precizno tamo gde je bilo potrebno da se ona otkotrlja u mrežu.

Tek sredinom drugog dela Srbija je uspela da zaigra kao tim, nakon promene formacije u 4-4-2, sa Gudeljom u vezi i kada je Mitrović dobio pomoć u napadu.
Nisu "orlovi" dominirali, ali je konačno bilo neke ideje u napadu i to je posle dosta sreće donelo i rezultat u poslednjem trenutku.

Pokušali su naši fudbaleri da iskoriste momentum, krenuli su silovitu ka golu Škotske u produžecima, ali nije bilo tu neke konkretne ideje niti uigranih akcija već se iz mnogobrojnih centaršuteva tražio trenutak nepažnje rivala.

On nije stigao, a penali su kao i uvek lutrija u kojoj ovaj put Srbija nije imala te čuvene "sreće".

Golman Rajković nije uspevao da "pročita" hladnokrvne Škote, a sudbina je htela da tragičar postane momak koji je mnogobrojnim golovima bio jedan od najzaslužnijih što su "orlovi" uopšte došli u priliku da se bore za EURO.

Na kraju još jedno veliko ništa od srpskih fudbalera, slede još četiri godine čekanja na nastup na Evropskom prvenstvu i verovatno još jedan "novi početak" za našu reprezentaciju koja će sada još teže nego što je to bio slučaj povratiti poverenje nacije.

Predrag Rajković

Nije mu bilo lako, konstantno je bio uključen u igru zbog bezidejnosti srpskog tima prilikom presinga Škota, koji su s druge strane pretili i sa distance i iz kaznenog prostora. Zaustavio je nekoliko šuteva, ali kod Kristijevog nije imao šanse. U penal seriji je imao nekoliko dobrih procena, ali nije uspeo da "pročita" nijednog Škotlanđanina.

Nikola Milenković

Brzo je napravio bespotreban faul za žuti nakon čega je igrao sa dosta grča, a posebno mu nije prijalo kada je dobijao loptu u noge, pa je često vraćao golmanu. Bio je znatno sigurniji kada je selektor promenio formaciju u sistem sa četiri defanzivna igrača. Nadali smo se da će "presuditi" Škotima prilikom jednog od brojnih prekida, ali nije uspeo da zapreti iz vazduha.

Stefan Mitrović

Ipak nije adekvatno rešenje za centralnog igrača odbrane u sistemu sa trojicom štopera. Napadači Škotske, pre svih Lindon Dajks su lako dobijali vazdušne duele, često je "ispadao", a poput Milenković nije bio siguran ni sa loptom u nogama, ali nije pravio kardinalne greške. Meč završio pre vremena zbog povrede u produžecima.

Nemanja Gudelj

Selektor se kockao ubacivši Gudelja u odbranu kao zamenu za nespremnog kapitena Kolarova i promašio. Nije Gudelj preterano podbacio u odbrani, znao je da iznese loptu kada je potrebno, ali je bilo jasno da nije na prirodnoj poziciji. To se potvrdilo prilikom promene formacije kada se vratio u vezu što je odmah uticalo i na bolju igru Srbije. Stoga se nameće pitanje da li bi Škoti uspeli da kontrolišu ritam meča 70 minuta da je Gudelj od starta bio na svojoj poziciji?

Nemanja Maksimović

Jedna od slabijih partija u nacionalnom dresu. Iako je pristojno odradio defanzivni deo posla, bio je potpuno neupotrebljiv u kreiranju akcija, što je bio najveći problem našeg tima na ovom meču. Očekivano je bio jedan od prvih igrača koje je selektor zamenio.

Saša Lukić

Malo je nedostajalo da nastavi golgeterski niz i donese vođstvo Srbiji u prvom poluvremenu, ali je lopta prošla za malo pored gola. Osim tog dobrog šuta sa distance, nismo videli onog Lukića koji se prethodnih nedelja nametnuo kao jedan od nosilaca igre italijanskog Torina. Morao je mnogo više da se uključi u kreiranje napada, posebno u situaciji u kojoj su Tadić i Milinković-Savić potpuno "zatvoreni".

Filip Kostić

Do pre nekoliko meseci jedan od najjačih aduta ove selekcije je sada bio njena najslabija karika. Dugo nije igrao, daleko je od takmičarske, a posebno od vrhunske forme, pa se njegovo slabo izdanje stavlja pre svega na dušu selektora jer nije bio spreman za startnih 11. U napadu ga nismo ni videli, a onda je usledila i velika greška u defanzivi kada je poklonio loptu Kristiju posle čega je napadač Škotske matirao Rajkovića.

Darko Lazović

Dugo je bio odsečen od igre, prodisao je tek u formaciji 4-4-2 kada je dobio mnogo više prostora za probijanje desne strane. Nije mu bilo lako protiv verovatno najboljeg levog beka sveta Endija Robertsona, jer je pre svaga morao da vodi računa i o odbrani s obzirom da je u pitanju jedan od najboljih asistenata Premijer lige. Uprkos tome uspevao je da pritisne odbranu Škotske, ali je ipak falio bolji centaršut za konkretnu šansu Mitrovića i napadača.

Sergej Milinković-Savić

Junak pobede u Oslu je "potonuo" u Beogradu. Očekivalo se dosta, najviše, ali je pružio najmanje. S nestrpljenjem smo čekali da "stvori" nešto, ali to nismo dočekali. Srbija je mnogo bolje zaigrala nakon što je zamenjen, a promenjena i formacija.

Dušan Tadić

Još jedan koji je razočarao kada se očekivalo najviše. U prvom poluvremenu nije ni mogao da pruži više zbog otežanih uslova za igru, ali se nije istakao ni u nastavku kada se teren osušio, a on dobio veću podršku u napadu ulaskom Kataija i Jovića. Trčao je mnogo, tražio loptu, ali nije uspeo da kreira nijedan opasan napad.

Aleksandar Mitrović

Ključni faktor u kojem je Klark nadmudrio Tumbakovića video se u nastupu Mitrovića. Škoti su potpuno odsekli našeg najboljeg strelca iz igre i tako potpuno otupili napad Srbije. Nije mu dao da diše Skot Metomini koji je koristio sve moguće načine da ga izbaci iz ritma. Nije problem što Mitrović nije imao dovoljno prostora da zapreti golu Škotske, nije ni dobio adekvatne lotpe od rivala, već što za razliku od meča sa Norveškom nije imao prostora ni da otvori prostor za saigrače iz napada i raširi odbranu rivala. Na kraju je postao tragičar promašivši penal u petoj seriji čime je zaseno silne golove kojima je "gurao" Srbiju do finala baraža.

Filip Mladenović

Jedan od retkih dobrih poteza selektora iako pomalo neočekivan je bilo uvođenje beka umesto krila pri rezultatu 0:1. Ipak, Mladenović je momentalno preokrenuo situaciju na terenu, uneo živost u igru Srbije i dao joj dodatnu dimenziju po levoj strani koja je nedostajala sa Kostićem na terenu. Gospodario je uz levu aut-liniju, bio besprekoran u odbrani i vrlo aktivan u napadu gde je posle njegovog centaršuta Srbija i stigla do jedinog gola.

Aleksandar Katai

Trebalo mu je malo vremena da uhvati ritam i privikne se na sudijski kriterijum koji se u kvalifikacijama za EURO malo razlikuje od Superlige. Kada se uključio u sistem, značajno je igra Srbije živnula, posebno zbog odlične saradnje sa Mladenovićem po levoj strani. Nekoliko puta je zapretio i sa distance, ali je u nekim situacijama mogao i morao bolje.

Luka Jović

Konačno je utišao sve kritičare i udahnuo Srbiji život u poslednjem trenutku. Maksimalno je iskoristio što su se najsnažniji Škoti fokusirali na Mitrovića i pronašao prostor da zatrese mrežu za 1:1 u 90. minutu. Nadamo se da će mu ovaj gol biti prekretnica i pomoći da vrati samopouzdanje koje mu je neophodno kako bi se izborio za veću minutažu u Real Madridu, jer će nam u godinama koje slede biti neophodan Jović iz Ajntrahta.

Uroš Spajić

Ušao je u 108. minutu mesto povređenog i iscrpljenog Mitrovića. Odradio svoj deo posla u odbrani za tih 12 minuta na terenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

234 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: