Može li Hrvat da postane novi kralj boksa?

Tajson Fjuri i Entoni Džošua su trenutno vladari u teškoj kategoriji boksa, ali Flojd Mejveder očekuje da uskoro budu skinuti sa trona.

Izvor: AK

Subota, 07.03.2020.

09:00

Može li Hrvat da postane novi kralj boksa?
Foto: Reuters/Andrew Couldridge

Dok se najavljuje novi okršaj Fjurija i Dionteja Vajldera, a Džošua čeka priliku da ukrsti rukavice sa zemljakom i stavi konačnu tačku na to ko je najbolji bokser današnjice, neka nova imena isplivavaju na površinu.

Sve je odavno upoznat sa mogućnostima Aleksandra Usika, Dilijana Vajta, Džozefa Parkera i Endija Ruisa kao pretendentima na glavne pojaseve, ali tu je i nova generacija boraca.

"Dobićemo novo šampiona teške kategorije koji neće biti iz Velike Britanije niti iz SAD, koji će privući veliku pažnju. Dobro zapamtite moje reči", rekao je nedavno Mejveder.

U centru pažnje su po jedan Rus, Kazahstana, Kubanac i Hrvat. Zagrepčanin Filip Hrgović ima 27 godina, a bokserski stručnjaci kažu da mu je samo nebo granica.

Dobio je svih deset borbi u profesionalnoj karijeri, nokautiravši usput i bivšeg izazivača na titulu šampiona sveta Erika Molinu.

Prošle godine Hrgović je nokautom rešio sve tri borbe zbog čega je nominovan u WBC verziji za "Nadu godine".

Već sada se nalazi među glavnim kandidatima da bude izazivač za titulu prvaka sveta 2021.

I dalje je relativno nepoznat široj javnosti, ali ga mnogi pamte po tome što je tokom sparing meča 2013. rasekao obrvu Dejvidu Heju zbog čega je odložena njegova borba sa Fjurijem 2013.
Foto: Reuters/Action Images
Drugo ime na koje bi trebalo obratiti pažnju je Kazahstanac Ivan Dičko. Ovog 29-godišnjeg momka trenutno "nosi" želja za osvetom Entoniju Džošui.

Dičko smatra da je nepravedno izgubio od Džošue u polufinalu Olimpijskih igara 2012. u Londonu odlukom sudija.

Otkako je postao profesionalac 2017. ustremio se da ispravi nepravdu pa je nokautirao svih devet protivnika u međuvremenu.

"Zna da me nije pobedio i da me još uvek ne može pobediti. Pobedio je zbog domaćeg terena i na kraju osvojio zlato. Sada ima šansu da dokaže da je to zaslužio, a ne da mu je poklonjeno"
, pomenuo je Dičko Britanca prošle godine. Tu je i Frenk Sančes, vrlo vešt borac, proizvod dobro poznate kubanske škole.

U amaterskoj karijeri je ostvario više od 200 pobeda, uključujući i trijumf nad Erislandijem Savonom, koga je Džošua jedva savladao na OI 2012.

U profesionalnoj karijeri ima 14 uzastopnih pobeda, od čega 11 nokautom, a najveći test ga očekuje predstojećeg vikenda protiv Amerikanca Džoija Davejka. Ova lista ne sme proći bez Rusa, a najveća nada njihove škole je dvometraš Arslanbek Mahmudov.

"Lav" je nokautirao svih deset protivnika u profesionalnoj karijeri, uključujući sedam u prvoj rundi, a samo jednom je boksovao više od tri runde.

Fizički impozantan i zastrašujući, Mahmudov je više razbijač nego bokser, a izostanak elegantnosti maksimalno nadoknađuje sirovom snagom. Trenira ga Mark Ramzi, koji pažljivo planira put 30-godišnjeg Rusa koga očekuje u ringu protiv Fjurija ili Džošue u narednim godinama.

Ovo su samo neka od imena nove generacije teškaša, u budućnosti obratite pažnju i na Adama Kovnackog, Danijela Dubou, Efea Ajagbu te Majkla Hantera, koji je u decembru pobedio Aleksandra Povjetkina u Saudijskoj Arabiji.

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: