(R)evolucija NBA – igra se značajno promenila FOTO

Košarka je sport koji konstantno evoluira, ali je njena promena posebno naglašena kada je u pitanju NBA liga.

Izvor: B92

Sreda, 15.01.2020.

11:45

(R)evolucija NBA – igra se značajno promenila FOTO
Photo by Tim Warner/Getty Images

Iz godine u godinu iz decenije u deceniju se igra u NBA značajno razlikuju, ali je retko kad bila takva razlika u osnovnim principima igre kao u poslednjih 10-20 godina.

To nam na najbolji način ilustruje "Fedawayworld" grafikom koja pokazuje s kojih pozicija se najčešće šutiralo u sezoni 2001/2002, a gde je fokus u aktuelnoj 2019/2020.

Ova grafika pokazuje da su bukvalno iščezli šutevi sa poludistance, što je značajno uticalo i na razvoj igrača, te postepeni nestanak i pad nekih od najvećih zvezda ove igre.

Primera radi, Karmelo Entoni je uvek bio specijalista upravo za poludistancu, pa je promenom fokusa njegov uticaj na igru iz godine u godinu opadao zbog čega je jedva i našao tim ove sezone.

Drugi primer su šutevi za tri poena. Ove sezone Džejms Harden je pokušao 517 puta sa distance, odnosno 13,6 trojki po utakmici. Poređenja radi, glavni uzrok ove šuterske "revolucije" Stef Kari je pre povrede prosečno pokušavao 9,3 puta po meču da postigne trojku.

Kako bi se stvari stavile u bolju perspektivu u odnosu dva perioda igre, najbolji trojkaš NBA u istoriji Rej Alen (rekorder sa 2.973 trojke) je u sezoni 2001/2002 prosečno pogađao 3,3 trojke po utakmici

Ove sezone Harden pogađa 5,3 šuteva sa distance. Antoan Voker je bio igrač koji je na početku 2000-ih pokušavao više od osam trojki po meču, a Harden trenutno ima skoro 14 pokušaja po nastupu.

Došli smo do toga da danas šut za tri poena nije bitno oružje samo za bekove šutere, već bukvalno za svakog igrača i svaku poziciju.

Zbog toga više nije neobično kada se centri, među kojima su i naši Nikola Jokić i gorostas Boban Marjanović "otvore" na šut nekoliko puta po meču.

Treneri bi ih nekad kaznili sa nekoliko utakmica na tribinama zbog nediscipline, a sada je to povremeno i deo taktike. Čak je i Dvajt Hauard razvio svoj šut sa distance pa pogađa čak 60% svojih pokušaja.

Priredio A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: