Kreće desetodnevno "ludilo" zvano Četiri skakaonice

Bliži se nova godina, a u svetu sporta to je znak za samo jednu stvar – kreću Četiri skakaonice.

Izvor: B92

Subota, 28.12.2019.

09:00

Kreće desetodnevno
Photo by Linnea Rheborg/Getty Images

Od Oberstdofra, preko Garmiš-Partenkirhena i Insbruka do Bišofshofena – najbolji ski-skakači današnjice će se boriti za večnu slavu.

Tokom desetak dana, od 28. decembra 2019. do 6. januara 2020. ovaj zimski sport će imati pažnju kao neka velika fudbalska utakmica.

Ovosezonsko 68. izdanje će, nažalost, ostati upamćeno i po prekidu jedne velike tradicije. Prvi put od sezone 1991/1992 neće nastupiti legendarni Japanac Noriaki Kasai.

Međutim, jedan Japanac će ipak biti u centru pažnje, prošlogodišnji šampion Rjoju Kobajaši.

Kobajaši je slavio na sve četiri skakaonice pre godinu dana, a iako ove ne dominira kao prethodne sezone u kojoj je imao 13 pobeda u Svetskom kupu, u Oberstdorf stiže kao favorit.

Ovaj 23-godišnjak je postepeno podizao formu tokom prethodnih nedelja pa je slavio na dva od poslednja tri takmičenja, u nemačkom Klingentalu i švajcarskom Engelbergu.
Photo by Matthias Hangst/Getty Images
Glavni izazivači biće mu Austrijanac Štefan Kraft, Poljak Kamil Stoh i Nemac Karl Gajger, a iz drugog plana bi mogli da iznenade šampion iz 2015/2016 Peter Prevc i Austrijanac Jan Herl.

Kraft ima možda i najbolji početak sezone u karijeri. Ovaj 26-godišnjak je trijumfovao početkom meseca u Nižnjem Tagilu, te stigao do dva druga mesta u Kligentalu i Engelbergu.

Stoh nakon trećeg mesta na premijeri sezone u Visli nije bio na podijumu, da bi slavio pre sedam dana prvog dana u Engelberegu.

Nemac Gajger je bio drugi u Nižnjem Tagilu, a potom treći u Engelbergu, gde su se na poslednjem takmičenju pred Četiri skakaonice na podijumu našli Prevc i Herl.

Ne treba zaboraviti ni iskusne Norvežane – Tandea, Forfanga i Johansona, a tu je i mlada nada Marijus Lindvik.
Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images
Ove sezone je do podijuma stizao samo Danijel-Andre Tande, ostvario je pobede na prva dva takmičenja u Visli i Ruki, ali nema sumnje da će biti na visini zadatka na Četiri skakonice.

U generalnom plasmanu pred prestižni turnir vodi Japanac Kobajaši sa 440 bodova, drugi je Kraft sa 369, treći je Gajger sa 347, dok je Stoh sa 275 za nijansu ispred Tandea sa 273 i Filipa Ašenvalda sa 272.

Za svaku skakaonicu će se dan pre takmičenja održati kvalifikacije tokom kojih će pravo nastupa izboriti 50 najboljih skakača.

Oni će za glavni nastup biti podeljeni u 25 perova koji će se "boriti" u prvoj seriji, a u drugu će proći 25 pobednika plus pet takozvanih "laki luzera", odnosno skakača sa najboljim rezultatima.

Najboljih 30 će se u drugoj seriji boriti za pobedu na osnovu rezultata.

Raspored:

I Oberstdorf
28. decembar 16.30 – kvalifikacije
29. decembar 17.30 –
skokovi

II Garmiš-Partenkirhen
31. decembar 14.00 – kvalifikacije
1. januar 14.00 –
skokovi

III Insbruk
3. januar 14.00 – kvalifikacije
4. januar 14.00 – skokovi


IV Bišofshofen
5. januar 16.30 – kvalifikacije
6. januar 17.15
– skokovi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: