Politika, protesti, odlaganje, isti broj bodova – "El klasiko"

U senci političkih previranja u Kataloniji, u sredu uveče od 20 časova će se konačno ove sezone sastati Barselona i Real Madrid.

Izvor: B92

Sreda, 18.12.2019.

09:00

Politika, protesti, odlaganje, isti broj bodova –
Photo by Alex Caparros/David Ramos/Getty Images

Dva tima nalaze se na deobi prvog mesta na tabeli LaLige sa po 35 bodova posle 17 kola, a u derbi ulaze nakon remija proteklog vikenda.

Iako dva tima nisu na nivou na koji smo od njih navikli, i dalje predstavljaju dva najjača španska tima i između njih ćemo pre svega tražiti šampiona.

Barselona je efikasnija od Reala ove sezone sa 43 gola naspram 33 rivala. Međutim, Katalonci su ranjiviji u zadnjoj liniji pa su primili 20 golova, osam više od Madriđana.
Iako nijedan tim nije slavio proteklog vikenda, više samopouzdanja su stekli Madriđani jer su golom Karima Benzeme u 95. minutu izbegli poraz od Valesije (1:1).

Real je na Mestalji odigrao 11. uzastopnu utakmicu bez poraza, što je "kraljevski" klub vratilo u borbu za titulu naizgled izgubljenu još pre dva meseca nakon poraza na Maljorki.

elim da osvojim ovo prvenstvo", kaže Benzema, koji sa Lionelom Mesijem deli čelo liste strelaca LaLige sa po 12 golova.
Photo by Aitor Alcalde/Getty Images
Barsa će u odbrani biti jača za Đordija Albu i Nelsona Semeda, koji se vraćaju iz povreda, dok se za mesto u startnih 11 opet izborio Ivan Rakitić.

U centru pažnje, ipak, biće napad, odnosno prvi "El klasiko" za Antoana Griznama, koji je do ove sezone vodio bitku sa Realom u gradskim derbijima sa Atletikom i osam puta tresao mrežu.

Trener Barse Ernesto Valverde zbog povreda ne može da računa na Usmana Dembelea i Artura Mela, dok je Zinedin Zidan u znatno većem problemu.

Pre svih, svoj debi u "klasiku" neće imati najveće letošnje pojačanje "kraljevskog" kluba Eden Azar, a izostaće još Marko Asensio, Hames Rodriges, Lukas Vaskes i pouzdani bek Marselo.
Photo by Angel Martinez/Getty Images
Šansu da zaigra u najvećem evropskom derbiju imaće srpski reprezentativac Luka Jović.

On nije dobijao mnogo minuta u poslednje vreme, ali se nalazi među 19 igrača koje je Zidan poveo u Barselonu.

Ključni faktor za Madriđane na gostovanju na Kamp Nou biće svakako borba između dva kaznena prostora. Luka Modrić, Toni Kros i Kazemiro mora da odigra meč sezone ako Zinedin Zidan planira da slavi u Kataloniji.

Hrvat, Nemac i Brazilac su glavna kreativna pokretačka snaga "kraljevskog" kluba, pa ako oni zakažu u duelu sa triom Buskets-Rakitić-De Jong, Real će biti u problemu. Međutim, glavni adut Reala prilikom napada na gol Barse biće svakako Karim Benzema.

Odlaskom Kristijana Ronalda Francuz se istakao kao "iks-faktor", postigavši 12 golova uz 5 asistencija.

Benzema je ove sezone značajno promenio svoj taktički pristup igri. Više nije pretnja samo u petercu, već se sjajno pozicionira u odnosu na tok meča.

Dobio je slobodu od Zidana da se slobodno kreće pa se često vraća u sredinu i sa Modrićem i Krosom kreira akciju od početka, pa je više "lažna devetka" nego klasičan centarfor na kakvog smo navikli.

Protestanti ugrožavaju El Klasiko

Photo by Alex Caparros/Getty Images
Predstojeći derbi neće proteći bez političke konotacije. Zbog napete situacije igrači dva tima će biti smešteni u istom hotelu u blizini stadiona iz kojeg će istovremeno krenuti u klupskim autobusima.

Više od 25.000 katalonskih protestanata je dogovorilo okupljanje ispred Nou Kampa pred možda i najveći derbi na svetu u ovom trenutku.

Boraca za samostalnost Katalonije će biti i među 99.000 gledalaca na tribinama, pa je realno očekivati političke parole i incidente tokom utakmice.

To će pokušati da spreči oko 3.000 specijalaca koji će biti raspoređeni širom Nou Kampa.

Međutim, za razliku od prvog termina odigravanja 26. oktobra, ovaj put "El klasiko" neće biti odložen.
Standings provided by Sofascore LiveScore

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: