Srbiju čeka Engleska, ako Srbija uopšte i dođe

Remi Srbije i Ukrajine značajno je uticao na status nosilaca u izuzetno komplikovanom žrebu za Evropsko prvenstvo koji će se održati 30. novembra u Bukureštu.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Četvrtak, 28.11.2019.

13:00

Srbiju čeka Engleska, ako Srbija uopšte i dođe
Foto: Pedja Milosavljevic/StarSport

Golom Artjoma Besjedina u 93. minutu na "Rajku Mitiću" Ukrajinci su izborili mesto nosioca uz Italiju, Belgiju i Englesku, te verovatno Nemačku i Španiju.

Da je izgubila, Ukrajina je mogla da završi u drugom "šeširu" po jačini, u slučaju pobeda Španije nad Rumunijom i Nemačke nad Severnom Irskom u poslednjem kolu.

Ukrajinci su remijem sa "Orlovima" sa pozicije nosioca izbacili aktuelnog šampiona sveta Francusku, koja će biti u drugom "šeširu" uz drugog finalistu Mundijala Hrvatsku.

Pri slaganju rangiranja, u grupama u kojima je bilo šest ekipa prvoplasiranom timu će se oduzeti bodovi osvojeni protiv poslednjeplasirane selekcije i tako ćemo dobiti lestvicu najboljih prvoplasiranih, a onda i najboljih drugoplasiranih reprezentacija.

Reprezentacije će u žrebu biti podeljene u četiri grupe sa po šest ekipa. U prvoj će biti šest najboljih prvoplasiranih reprezentacija, u drugoj će biti preostale četiri prvoplasirane ekipe i dve najbolje drugoplasirane reprezentacije.

U trećoj će biti preostale drugoplasirane reprezentacije, a u poslednjoj će biti dve najslabije drugoplasirane reprezentacije uz četiri pobednika dodatnih kvalifikacija u kojima će učestvovati Srbija (polufinale sa Norveškom, finale sa pobednikom meča Škotska – Izrael).

Glavni problem u ovom žrebu je činjenica da se igra u 12 evropskih zemalja te da je domaćinima, koji se plasiraju na EURO, garantovano da će igrati u svojim gradovima.

Kako bi se to moglo odraditi u žrebu, UEFA će neke reprezentacije domaćine razmestiti i po nižim grupama na žrebu, kako se ne bi dogodilo da ne igraju kod kuće.

Već se mogu napraviti i neke kalkulacije. Ako bi se u ovom trenutku završile kvalifikacije, grupe bi izgledale ovako:

I: Italija, Belgija, Engleska, Nemačka, Ukrajina, Španija
II: Francuska, Poljska, Danska, Hrvatska, Holandija, Češka
III: Rusija, Portugal, Švajcarska, Turska, Austrija, Švedska
IV: Finska, Mađarska, Island*, BiH*, Srbija*, Gruzija*

* ove reprezentacije igraju u dodatnim kvalifikacijama.
Rusija bi trebalo da bude u drugoj grupi, ali bi zamenila mesta s Češkom (najjačom u trećoj grupi) jer dva domaćina ne mogu biti u istoj grupi.

Zemlje domaćini moraju biti u grupama koje se igraju kod njih, a zbog političkih razloga neke reprezentacije ne smeju igrati međusobno. To su Ukrajina/Rusija, Srbija/Kosovo, Rusija/Kosovo, BiH/Kosovo.

Kako stvari trenutno stoje, s obzirom da Rusija ne sme da igra sa Ukrajinom, a Ukrajina mora biti nosilac, Belgija bi morala da bude smeštena u grupu sa Rusijom.

To znači da bi Ukrajina morala da igra u grupi sa Holandijom. Finska bi takođe morala da ide u grupu sa Rusijom jer Rusija ne može na Mađare, koji su takođe domaćini, a pobednici dodatnih kvalifikacija, među kojima su takođe neki domaćini, igrali bi u svojim grupama.

Rusija ne može da izvuče pobednika grupe D dodatnih kvalifikacija, u kojima je Kosovo, što je još jedan razlog zašto bi u toj grupi bila Finska.
Da u ovom trenutku završe kvalifikacije, potencijalne grupe EURO 2020 izgledale bi ovako:

Grupa A: Italija, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švajcarska/Turska/Austrija/Švedska, pobednik Grupe D baraža

Grupa B: Belgija, Danska, Rusija, Finska

Grupa C: Ukrajina, Holandija, Portugal/Švajcarska/Turska/Austrija/Švedska, pobednik Grupe A baraža

Grupa D: Engleska, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švajcarska/Turska/Austrija/Švedska, pobednik Grupe C baraža

Grupa E: Španija, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švajcarska/Turska/Austrija/Švedska, pobednik Grupe B baraža

Grupa F: Nemačka, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švajcarska/Turska/Austrija/Švedska, Mađarska

U slučaju da su dve zemlje domaćina u istoj grupi, žrebom će se odrediti ko će biti domaćin u njihovom međusobnom duelu.

Srbija će u polufinalu dodatnih kvalifikacija gostovati Norveškoj 26. marta, a pobednik će u finalu 31. marta igrati sa boljim iz duela između Škotske i Izraela.

Ukoliko pobedi u prvom meču, Srbija će biti domaćin finalnog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: