Nećemo lako do Evropskog prvenstva

Osvajanje Lige C Lige nacija je vratilo nadu u nacionalni fudbalski tim, ali su nove kvalifikacije opet pokazale da je Srbija daleko od evropske elite.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Utorak, 19.11.2019.

10:40

Nećemo lako do Evropskog prvenstva
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Osam utakmica u Grupi B je otkrilo sve vrline i mane "Orlova" koje nisu mogle potpuno da se istaknu protiv ipak nedoraslih rivala u prethodnom skoro pa egzibicionom takmičenju.

Videli smo da imamo jedan od najboljih napadačkih tandema na kontinentu, Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović su nezaustavljivi, ali savremeni fudbal ne trpi timove koji zavise isključivo od dvojice igrača.

Promena selektora nije mnogo toga promenila u selekciji, kako smo počeli, tako smo i završili kvalifikacije – bez utvrđene startne postave, bez prepoznatljivog sistema, sa mnogo "rupa" u sredini i zadnjoj liniji.

Mladen Krstajić i Ljubiša Tumbaković su koristili ukupno 30 fudbalera, a tek za njih 5-6 se može reći da su nezamenjivi.
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Čak više nemamo ni stabilnost na golu jer Marko Dmitrović je daleko od forme koja ga je krasila prethodnih sezona, što pokazuje i njegova prosečna ocena u kvalifikacijama od 6,37 koja je među najnižima u celom timu.

Meč sa Ukrajinom je verovatno najavio početak ere Predraga Rajkovića, mada se i njegova mreža dva puta zatresla na "Rajku Mitiću", od tima koji je već izborio mesto na EP pa nije imao previše motiva da se nadigrava sa "Orlovima".

Ipak, Rajković je u nekoliko navrata sjajnim intervencijama sprečio goste da preuzmu rezultatsku kontrolu, a u toj situaciji teško da bi se naš tim uspeo vratiti u egal.

Međutim, golmani su najmanja briga ovog tima. Ono što će biti glavni zadatak za selektora u narednih pet meseci jeste odbrana.

Ako treba tražiti razlog u neuspešnim kvalifikacijama to je upravo defanzivna linija. Primili smo čak 17 golova, mreža "Orlova" se tresla na svakoj utakmici.
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Posebno poražavajući podatak je da smo primili čak pet od autsajdera u grupi Luksemburga i Litvaniji, što je podatak koga bi se postidele i ekipe sa mnogo slabijim rejtingom.

Na skoro svakoj utakmici je meč počinjala drugačija defanzivna četvorka, a uporni eksperiment sa kapitenom Aleksandrom Kolarovom na poziciji štopera se pokazao kao potpuni promašaj.

Nikola Maksimović je dobijao najčešće priliku, ali nije bio preterano ubedljiv kao stub odbrane. Uroš Spajić je daleko od prošlosezonske forme, pa bi trebalo možda potražiti durug formulu.

Nažalost, teško je očekivati povratak Matije Nastasića koji je od avgusta odigrao samo dve cele utakmice zbog problema sa povredom.

Štoperski tandem sa Kolarovom je bio "lak zalogaj" za svakog protivnika, a pritom smo potpuno izgubili na probojnosti po bokovima.
Foto by Srdjan Stevanovic/Getty Images
U formaciji koja se forsira u našem nacionalnom timu Nikola Milenković nije najbolje rešenje za bočnu poziciju, verovatno bi mnogo koristniji bio u sredini, a bez Kolarova na levoj strani nemamo ni adekvatnu alternativu na toj poziciji kada je potrebno napasti rivala.

Solidne prosečne ocene su imali bekovi Partizana i Crvene zvezde, Nemanja Miletić i Milan Rodić (po 7), pa nema sumnje da će i u presudnoj borbi za EURO biti u rotaciji. Njihova minutaža će zavisiti od forme i zdravstvenog biltena.

Selektori su dosta "lutali" i kada je u pitanju sredina terena, pre svega tandem centralnih vezista gde je najpouzdaniji bio Nemanja Maksimović, dok su podbacili oni od kojih se najviše očekivalo – Nemanja Matić i Luka Milivojević.

Doduše, nisu ni imali kontinuitet u ovim kvalifikacijama, Nemanja zbog čestih povreda, a Luka jer je bio odstranjen iz selekcije do dolaska Tumbakovića.

Za stabilnost na tom možda i ključnom delu terena potrebni su nam Matić i Milivojević koji su impresionirali premijerligaše. Nadamo se da će do marta da se vrate na prepoznatljiv nivo.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Najmanje briga selektor ima u ofanzivnoj liniji. Ne samo zbog fenomenalnih Tadića i Mitrovića, već i zbog dosta solidnih opcija.

Tu su Sergej Milinković-Savić, Nemanja Radonjić, Filip Kostić, Adem Ljajić, samo je potrebno da se pogodi dobitna kombinacija.

Radonjić se istakao kao sjajno rešenje za agresivnu igru po bokovima, pravi dosta problema protivničkim bekovima, ali problem je što ima vrlo nizak procenat uspešnih dodavanja (72%) i s njim ostaje ogromna "rupa" u defanzivnom bloku, a pritom često "otvara" protivnicima prostor za kontranapade.

Ljajić se ističe kao možda najpouzdaniji partner Tadiću u kreiranju napada, što pokazuju i tri asistencije koje je zabeležio, ali se svakako očekuje njegov mnogo konstantniji doprinos.

Milinković-Savić je ime koje bi moglo da pravi razliku između prosečne i vrhunske Srbije. Sergej još uvek traži formu zbog koje su ga mediji selili u Real, PSŽ i Junajted za 100 miliona evra.

Ako je pronađe tokom ove sezone, najviše će od toga profitirati upravo "Orlovi" jer sa SMS-om od osam nula Evropsko prvenstvo neće izostati.
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Na kraju stižemo do špica napada. Uprkos različitom statovima u javnosti zbog spektakularnih igara Luke Jovića prošle sezone i transfera iz snova u Real Madrid, Mitrović je iz meča u meč potvrđivao da je nezamenjiv kao startni golgeter.

Od 2016. godine "Mitrogol" je na 37 nastupa za Srbiju postigao 32 gola! Ako ovaj podatak nije dovoljan da ućutka sve "neverne Tome", onda nešto nije u redu sa ljudima.

Sa deset golova je bio jedan od najboljih strelaca kvalifikacija. Stigao je do 34 pogotka u dresu reprezentacije, na četiri od rekordera Stjepana Bobeka.

Međutim, forma ostalih napadača bi mogla da bude problem, jer ne možemo da zavisimo samo od jednog centarfora. Jović retko igra u Real Madridu, a zbog reprezentacije se nadamo da će se to uskoro promeniti bar nekom pozajmicom u januaru jer su mu potrebni minuti.

Aleksandar Prijović je verovatno prošlost kada je u pitanju nacionalni tim, a drugu adekvatnu alternativu nemamo. Bar ne na tom kvalitativnom nivou.
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Sve u svemu, ono što smo gledali u prethodne dve godine, uključujući i Ligu nacija, ne ohrabruje previše niti nam daje razlog za preteran optimizam uoči baraža.

Gledajući i rivale, pre svega prvog protivnika selekciju Norveške, bez problema možemo reći da nećemo biti favoriti u Oslu.

Norvežani su izgubili samo jednu od poslednjih 15 utakmica, i to tesno od moćne Španije 2:1.

Nisu poraženi na svom terenu više od tri godine i nikako ne smete dozvoliti da vas zavaraju neatraktivna imena u ovoj selekciji.

Nema nekih velikih zvezda, ali Norvežani imaju sistem koji savršeno funkcioniše. Predvodi ih iskusni stručnjak Lar Lagerbek koji je za kormilom "Vikinga" skoro tri godine.

Srbija gostuje u Oslu 26. marta. Neće biti nimalo lako.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

203 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: