Zapad – jako od samog starta, Jokić na ispitu zrelosti

Posle verovatno najuzbudljivije regularne sezone u poslednjih nekoliko godina vreme je da Zapad pokaže kakvom silom zaista raspolaže.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Subota, 13.04.2019.

09:00

Zapad – jako od samog starta, Jokić na ispitu zrelosti
Foto: Getty Images

Aktuelni šampion i najdominantniji tim lige u poslednjih pet godina Golden Stejt je opet bio broj 1, ali je konkurencija mnogo oštrija i bliža nego prethodnih sezona.

Samo četiri pobede su delile Voriorse i četvrtoplasirani Hjuston, dok je Denver, tim koji nije bio u plej-of od 2013, dugo predvodio konferenciju.

Drugog, trećeg i četvrtog "nosioca" je delila samo jedna pobeda, a petog, šestog, sedmog i osmog samo dve. Dakle, najsitniji detalji su odlučili ko će imati prednost domaćeg terena.

Na kraju se iskristalisalo osam najboljih timova Zapada, a raspored nam je doneo četiri para gde se sa velikom sigurnošću samo za jedan može tvrditi ko će sigurno proći dalje.

Da očekivanja od plej-ofa budu još veća pobrinuo se žreb, jer bi već u drugoj rundi mogli da gledamo međusobni okršaj Golden Stejta i Hjustona.

Nama će u centru pažnje ipak pre svega biti Denver Nagetsi, čiji tim je bukvalno "amaterski" u pogledu plej-of iskustva, a u prvoj rundi ih čekaju specijalisti iz San Antonija.

Konačno ćemo gledati Nikolu Jokića u doigravanju, gde će Srbin dobiti šansu da definitivno pokaže Amerikancima ko je taj "bucko" koga pominju čak i u MVP priči.
Foto: Getty images
Golden Stejt Voriors (1) – Los Anđeles Klipers (8)
Učinak u sezoni: 57/25 (30/11 kod kuće) – 48/34 (26/15)
Međusobni dueli: 3-1

Aktuelni šampion je praktično sa pola gasa obezbedio prednost domaćeg terena na Zapadu. Nisu Voriorsi delovali nepobedivo kao ranijih godina, ali su pokazali dovoljno da budu prvi favorit za osvajanje konferencije.

Stef Kari je i dalje prva violina tima sa prosekom od 27,3 poena po meč uz šut iz igre 47,2% i 43,7%, a kada se tome doda i ipresivni Kevin Durent jasno je koliko su moćni u napadu.

Predvode ligu po ukupnom broju šuteva iz igre (3.612), ali imaju i najbolji procenat pogodaka – 49,1%.

Međutim, to je i očekivano od ekipe koja ima još jednu koš mašinu Kleja Tompsona (21,5p, 40,2% trojke) i koju je letos pojačao i Ol-star centar Demarkus Kazins.

Stoga će ključni faktor biti odbrana koja je, verovali ili ne, bila najjače oružje ove ekipe na putu ka tituli prošle sezone i učinku 12-4 u plej-ofu.
Foto: Getty images
Bitna stvar za Voriorse je što će naredno leto verovatno da okonča ovu eru Golden Stejta, jer Kevin Durent postaje slobodan agent, a ironija je da je jedna od ekipa koja je najbliža njegovom potpisu Klipersi.

To je motivacija više za tim iz Ouklenda da iskoristi aktuelnu moć svog sastava i okiti se još jednim prstenom, jer je pitanje da li će već naredne sezone biti suvereni kao prethodnih godina.

S druge strane, Klipersi su uprkos rekonstrukciji tima ostvarili više nego odličan skor u regularnom delu sezone i najavili svetlu budućnost.

Dobra-stara kombinacija iskustva i mladosti je bila pun pogodak za tim koji je sve karte bacio na naredno leto.

Međutim, Klipersi u svom sastavu nemaju nijednog aktuelnog ili bivšeg Ol-stara, ključni igrač u napadu im je najefikasniji "rezervista" u istoriji Lu Vilijams (20 poena po meču).

Tako uprkos tome što su ostvarili 48 pobeda ove sezone i što su tim koji raste, teško je očekivati od Klipersa da ugroze Voriorsima put ka novom finalu. Još nisu spremni da budu dostojan izazivač "Ratnicima", pa bi sve više od jedne pobede bilo iznenađujuće.

Zanimljivost za kraj – Klipersi su poslednji tim koji je eliminisao Voriorse u plej-ofu Zapada, u prvoj rundi 2014. Međutim, iz te ekipe više niko ne igra za tim iz Los Anđelesa.

Projekcija: Voriors 4-1
Foto: Getty images
Denver Nagets (2) – San Antonio Spars (7)
Učinak u sezoni: 54/28 (34/7 kod kuće) – 48/34 (32/9)
Međusobni dueli: 2-2

Posle šest godina Denver je konačno plej-of tim, ali neće biti samo puki učesnik što bi se očekivalo od tima koji je prethodnih godina redovno ostajao ispod crte.

Sa 54 pobede su bili skoro rame uz rame sa moćnim Voriorsima, a to im je i najbolji učinak otkako je nastala savremana NBA liga spajanjem sa ABA ligom.

Ali dok ulazak u plej-of nije iznenađenje, jeste konstantnost na visokom nivou tokom cele sezone. Majk Meloun je sklopio izuzetnu ekipu u kojoj je važan faktor hemija koja vlada među igračima.

Što se tiče pojedinaca, jasno je da je alfa i omega ovog tima naš Nikola Jokić koji je sa prosekom od 20,1 poena uz 10,8 skokova i 7,3 asistencija među MVP kandidatima.

Međutim, glavno oružje Nagetsa je upravo "tim", jer čak sedmorica igrača imaju prosek od najmanje 10,5 poena po meču.

Iako drugi tim konferencije, problem za Denver je nedostatak iskustva u plej-ofu, pre svega u odnosu na rivala u prvoj rundi.

Dovoljno je reći da su San Antonio Sparsi poslednji put propustili doigravanje kada je Jokić imao dve godine.
Drugi bitan primer – tri najefikasnija igrača Denvera Jokić, Marej i Heris imaju manje od 24 godine i debituju u plej-ofu, dok sami Oldridž i Derozan zajedno imaju 116 plej-of nastupa.

Iako su Sparsi ove sezone daleko od nivoa na koji su nas navikli u proteklih 10-15 godina, ali tim Grega Popoviča 16. godinu u nizu nije tokom sezone imao previše kriznih trenutaka jer je najviše gubio četiri meča u nizu.

Uprkos odlasku Kavaja Lenarda zadržali su nivo igre iz prethodne sezone, jer se kao odlična alternativa i podrška Lamarkusu Oldridžu (21,3 poena po meču) pokazao Demar Derozan.

Ove sezone oba tima su dobila po dva međusobna duela, pa je jasno da bez obzira na stanje na tabeli Denver nije apsolutni favorit.

Imaju kvalitet, mladost, ambiciju, motivaciju, pa će pomenuto neiskustvo biti ključni faktor.

Zbog toga bi ključni faktor za Denver mogao da bude Pol Milsap, igrač koji je 2017. dobio trogodišnji ugovor vredan 61.000.000 dolara upravo zbog ovakvih utakmica.

Ovo će mu biti deseta plej-of sezona u karijeri, u rukama i nogama već ima 87 mečeva u doigravanju, a dosta se od njega očekuje kao konkurencija Oldridžu, koji je u dva međusobna duela šutirao manje od 40% i postigao samo 9 poena iz 38 poseda.

Projekcija: Nagets 4-3
Foto: Getty images
Portland Trejlblejzers (3) – Oklahoma Siti Tander (6)
Učinak u sezoni: 53/29 (32/9) – 49/33 (27/14)
Međusobni dueli: 0-4

Serija u kojoj tim koji je na papiru "autsajder" ipak ima status "favorita". Tander je "počistio" Blejzerse u četiri međusobna duela ove sezone.

Međutim, nije to jedini i glavni faktor zašto je Oklahoma Siti ekipa kojoj se daju veće šanse da prođe u drugu rundu plej-ofa.

Krenućemo od Blejzersa. Tim iz Oregona je imao treći skor u konferenciji, ali je lako mogao biti znatno niže na tabeli.

Osim toga, Portland je i prošle sezone bio treći na Zapadu, a onda ga je u prvoj rundi doigravanja "počistio" Nju Orleans.

Na sve to, Blejzersi u plej-of ulaze oslabljeni za startnog centra Jusufa Nurkića koji je doživeo stravičnu povredu u finišu sezone.

To bi lako mogao biti i ključni faktor jer će bez "Bosanske zveri" teško da uspostave kontrolu u reketu pored centara Tandera.

Jeste Portland bez Nurka ostvario skor 7-2, ali je imao za protivnike daleko slabije rivale od Oklahoma Sitija.
Foto: Getty images
Naravno, ne ide sve ni u korist Tandera. Njihov ukupni skor umnogome je slika lakšeg rasporeda koj isu imali ove sezone, posebno pre Ol-star pauze što su iskoristili za učinak 38-20.

Kada je došao na red na seriju nešto težih mečeva, otkrivene su sve mane Tandera pa su sa 6-13 značajno pali na tabeli. Tek su u finišu sa pet pobeda u nizu izbegli okršaj sa Voriorsima u prvoj rundi.

Ljubitelji košarke najviše se raduju okršaju dva fantastična beka koji su kljulni igrači dva tima. Međutim, koliko god je Demijen Lilard impresivan, iskreno, statistički nije ni do kolena Raselu Vestbruku.

Dovoljan je samo jedan primer, Vestbruk je ostvario tripl-dabl prosek u svakoj od poslednje tri sezone. Lilard nema nijednu takvu sezonu.

I poslednji faktor koji ide u prilog Tandera je što ova ekipa osim Vestbruka ima još jednog igrača koji bez imalo dileme zaslužuje MVP priznanje.

Pol Džordž igra najbolju sezonu u karijeri i uprkos Rasovoj tripl-dabl dominaciji bio je verovatno važniji faktor na putu ka 49 pobeda ove sezone sa prosekom od 28 poena po meču, mada je u padu forme u poslednje vreme.

Projekcija: Tander 4-2
Foto: Getty images
Hjuston Rokits (4) – Juta Džez (5)
Učinak u sezoni: 53/29 (31/10) – 50/32 (29/12)
Međusobni dueli: 2-2

Idealan duel za ljubitelje košarke koji se dele na one koji obožavaju vrhunski napad i one koji više cene kvalitetnu odbranu.

Jer dobili smo već u prvoj rundi plej-ofa Zapada okršaj tima kojem je glavno oružje šut, i to za tri poena i ekipe kojoj je glavni adut defanziva, a posebna specijalnost je, pogađate – odbrana od šuta za tri poena.

Naime, Rokitsi ove sezone prosečno šutiraju 45,4 trojki po meču i pogađaju 16,1, a nedavno su oborili rekord NBA lige sa 26 pogođenih na jednoj utakmici.

S druge strane, Juta je tim koji dozvoljava protivnicima najmanje šuteva za tri poena – 27,7 po meču.

Takođe, Džez je uoči plej-ofa dostigao vrhunac forme jer je dobio 18 od poslednje 24 utakmice.

Međutim, Juta ne sme da potceni ni odbranu rivala, jer malo ko zna, ali je Hjuston bio drugi tim lige u defanzivi u poslednja 24 meča.

U toj seriji je u proseku dozvoljavao rivalima 105,2 poena na 100 poseda. Primera radi, Juta ove sezone dozvoljava 104,1.
Foto: Getty images
Osim toga, obe ekipe imaju izuzetne pojedince, nema ni potrebe pričati o lideru Rokitsa Džejmsu Hardenu, dok su udarne igle Džeza Donovan Mičel i Rudi Gober, koji za odbranu Jute predstavlja ono što je "Brada" za napad Hjustona.

S obzirom da je jasno da će Juta pokloniti maksimalnu pažnju Hardenu, "iks-faktor" za Hjuston bi mogao da bude Kris Pol.

Ništa manje impresivan ove sezone sa prosekom od 15,6 poena, 8,2 asistencija i 4,6 skokova po meču, a posebno inspirisan za plej-of jer ga je propustio prošle sezone zbog povrede.

Rokitsi su imali razočaravajući start sezone (11-14), ali su postepeno napredovali i dolaskom Ostin Riversa, Denjuela Hausa i Keneta Farida u međuvremenu značajno podigli kvalitet igre.

Tako su u finišu sezone pokazali da će verovatno opet biti glavni izazivač Voriorsima za titulu konferencije, ostvarivši 20 pobeda u poslednja 24 meča.

Zbog svega navedenog bi ovaj duel mogao da bude najneizvesniji u prvoj rundi u obe konferencije, ali se u drugom kolu ipak pre očekuju Teksašani.

Projekcija: Rokits 4-2

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: