Ko je najveći u istoriji – Majkl Džordan ili Tom Brejdi?

Dugo se verovalo da se nikad neće pojaviti sportista dostojan poređenja sa Majklom Džordanom.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Ponedeljak, 11.02.2019.

11:00

Ko je najveći u istoriji – Majkl Džordan ili Tom Brejdi?
Foto: Getty Images

Dok su ljubitelji košarke tražili naslednika njegovov letećeg visočanstva, on se pojavio na potpuno drugačijem mestu.

Došao je kao autsajder, ušao na mala vrata u NFL početkom 21.veka, a danas je najveći igrač koga je američki fudbal ikad video.

Kako Amerikanci vole da kažu – G. O. A. T.

Osvajanjem šestog Superboula sa Nju Ingland Petriotsima Brejdi je pečatirao svoj "G.O.A.T" status u NFL ali i dostigao jedan potpuno drugi nivo.

Zbog broja titula, ali pre svega dominantnom ulogom koju ima u istoriji svog sporta zasluženo se našao u istoj rečenici sa Džordanom.

Koliko god je sumanuto porediti dvojicu igrača iz potpuno različitih sportova i potpuno drugačijih era, uvek se traži najbolji među najboljima, a kada su u pitanju američki profesionalni sportovi, sve se svodi na ova dva imena. "Kada sam bio klinac, Džordan je bio sve. Bio je najneverovatniji sportista, nikad nisam mogao da vidim sebe kao takvog. Imao sam njegove postere na zidu. Imao sam Džoa Montanu i Stiva Janga, ali sam voleo i bejzbol. Dona Matinglija i Vejda Bogsa, ti momci imaju posebno mesto kod mene. Ne mogu nikad da se poredim sa svima njima zbog načina kako gledam na njih", rekao je Brejdi.

Kvorterbek iz Kalifornije koji je postao heroj Bostona. Čovek koji je definicija "američkog sna". Tom Brejdi je ušao u NFL kao autsajder, napustiće ga kao legenda.

To je čovek koji, nakon što je izabran kao 199. pik na draftu 2000, rekao vlasniku Petriotsa Robertu Kraftu rekao da mu je to najbolja odluka koju je mogao da donese.

Mučio se na koledžu Mičigen. Mučio se na startu profesionalne karijere. Nikad nije prvi biran u tim. A onda je procvetao i postao najbolji svih vremena.

"Ne volim kad mi kažu da sam GOAT. Ježim se od toga. Više bih voleo da kažu da sam đubre, da sam previše star, da sam spor, da ne mogu više da igram. A ja bih se zahvalio i dokazao da greše", rekao je Brejdi.

Titule

Foto: Getty Images
Obojica imaju po šest prstenova, s tim što Brejdi još nema nameru da se penzioniše. Džordan ima stoprocentatn uspeh u finalima (6/6), dok je Brejdi izgubio tri (6/9).

Ipak, Brejdi je najtrofejniji igrač u istoriji NFL, dok Džordan deli deseto mesto, daleko od rekordera Bila Rasela (11).

Međutim, zvezda Nju Inglanda ima veći procenat osvojenih titula u odnosu na broj odigranih sezona (9/19) u odnosu na legendu Čikaga (6/15).

MVP

Foto: Getty Images
Što se tiče individualnih priznanja, Džordan je pet puta bio MVP lige – 1988, 1991, 1992, 1996, 1998. Osim toga, bio je MVP u svakom od šest finala u kojima je nastupio sa Čikago Bulsima.

S druge strane, Brejdi ima tri MVP titule igrača sezone – 2007, 2010. 2017, dok je "samo" četiri puta bio najbolji igrač Superboula.

Džordan je u finalima prosečno beležio 33,6 poena uz po 6 poena i skokova i 1,8 ukradenih lopti uz šut za tri poena od 37%, što je bilo daleko iznad proseka karijere (33%).

Brejdi možda nema 6/6 MVP priznanja u finalima, ali je igrao odlično u svakom od njih, čak je i u ovom poslednjem uprkos dosta problema na kraju bacio nekoliko ključnih pasova za pobedonostni TD, ipak Džulijan Edelman mu je "oteo" trofej, kao i Dion Brenč 2005.

"Brejdi nikad neće biti na nivou Džordana ili Bejba Ruta (bejzbol). Razlog zbog čega se Džordan smatra najvećim svih vremena je što kada ga vidite, odmah vam je jasno da je drugačiji. Najveći kvorterbek svih vremena, najveći fudbaler svih vremena, ali on nije fudbalski Majkl Džordan", smatra novinar ESPN Maks Kelerman.

Sezona za pamćenje

Foto: Getty Images
Kada se sagleda generalno cela karijera, Džordanova najbolja sezona bila je 1987/1988.

Tada je Džordan prosečno beležio 35 poena uz 5,9 asistencija i 5,5 skokova po utakmici.

Uz ove sjajne napadačke brojke, njegovo "leteće visočanstvo" je bio i najbolji kradljivac lopte te najbolji defanzivac lige u eri u kojoj je to imalo znatno veću "težinu".

Te sezone Džordan je pobedio i u kultnom takmičenjuj u zakucavanju na Ol-star vikendu u spektakularnom obračunu sa Dominikom Vilkinsom.

S druge strane, Brejdi je individualni vrhunac ostvario 2007. uz pomoć sjajnog tandema risivera Rendija Mosa i Vesa Velkera.

"Gazili" su redom sve rivale, a pobeđivali su prosečnim rezultatom 37:17. Brejdi je bacio 4.806 jardi i 50 tačdaunova uz samo osam presečenih pasova te impresivan pas rejting 117,2.

"Problem je što pojedinac u košarci može da ima mnogo veći uticaj na ishod utakmice nego na fudbalskom terenu. Džordan je mogao da pogodi skok-šut, da zakuca preko nekoga, pogodi slobodna bacanja, a Brejdi ne može da hvata pasove, ne može da trči kao raninbek, iz te perspektive pričamo o različitim sportovima. Da li je Brejdi na nivou Džordana u ključnim potezima? Da", smatra novinar Stiven Ej Smit.

Plej-of

Vrlo bitna kategorija pre svega iz ugla NBA lige gde je regularna sezona često ima skoro pa revijalnu ulogu, dok je u NFL svaki meč od izuzetne važnosti.

Već smo pomenuli Džordanov individualni prosek u plej-of utakmicama, a tačnu na njegovu dominaciju u borbi za titulu stavlja prosek pobeda od 81%.

Naime, Čikago Bulsi su u Džordanovoj eri imali ukupan učinak 30:7 u plej-of serijama.

S druge strane, Nju Ingland Petriotsi pod vođstvom Brejdija imaju skor 30-10 u plej-ofu, odnosno 75% uspešnosti.

Ol-star

Foto: Getty images
Iako je odigrao četiri sezone manje, Džordan ima isti broj nastupa na Ol-star/Proboul mečevima kao i Brejdi.

Jedini Ol-star vikend koji je propustio tokom karijere je bio 1994/1995 kada je propustio veći deo sezone zbog izleta u bejzbol.

Osim toga, Džordan je pobedio dva puta u takmičenju u zakucavanjima, a zauvek će ostati upamćen zakucavanjem odrazom sa linije za slobodna bacanja u pomenutom okršaju sa Vilkinsom 1988.

Što se tiče Brejdija, on je i u tekućoj sezoni izabran na NFL Proboul (jedan od trijice QB iz AFC konferencije), mada je stav stručnjaka da je Endru Lak više zalužio to priznanje.

Brejdi je propustio Proboul u ruki sezoni, potom 2001-2003. i 2008 kada se povredio već u prvoj četvrti prvog meča sezone i pauzirao do kraja.

Poeni

Brejdi je treći po broju tačdaun pasova u istoriji NFL sa 517, ispred njega su samo još uvek aktivni Dru Bris sa 520 i rekorder Pejton Mening sa 539.

S obzirom da ćemo ih gledati i naredne sezone, skoro je izvesno da će i Brejdi i Bris nadmašiti Meninga, samo je pitanje ko će biti novi broj 1.

Brejdi je 16 meseci stariji od Brisa, pa blagu prednost ima igrač Nju Orleansa.

S druge strane, Džordan je sa 32.292 poena četvrti najefikasniji igrač u istoriji NBA lige, ali će ga sigurno nadmašiti Lebron Džejms (31.966).

Šansu da ga prestigne ima i Dirk Novicki (31.289), ali za to ima još 15-ak utakmica.

Kultni mečevi

Foto: Getty Images
Ako bi se birao jedan kultni potez koji zauvek obeležava karijeru, i Džordan i Brejdi imaju takve nezaboravne trenutke.

Nezaboravan je Džordanov skok-šut za pobedu protiv Jute Džez u šestoj utakmici finala 1998. godine.

Jednim "trzajem" je skoro bacio na parket Brajonsa Rasela, a onda hladnokrvno ubacio loptu kroz koš za titulu.

Brejdijev je nešto "mlađi". Nju Ingland je gubio od Atlanta Falkonsa 28:3 u 51. Superboulu, u trećoj četvrtini.

Tada je Brejdi uključio "GOAT" sistem i sa 466 jardi uz dva tačdauna predvodio Petse do preokreta na 34:28 za nezaboravnu petu titulu.

Dugovečnost

Ovo je kategorija u kojoj Džordan ne može ni da prođe Brejdiju. Igrao je MJ sjajno i kada se vratio u svojim kasnim 30-im, imao je nekoliko 40+ utakmica, ali je bio daleko od MVP nivoa.

S druge strane, Brejdi je u 40. godini bio MVP sezone, te u 41. doveo svoj tim do titule, može se skoro reći iz pozicije "autsajdera" jer je pet ekipa imalo bolji učinak i igralo znatno impresivnije tokom cele sezone.

Uprkos godinama i osetljivosti pozicije na kojoj igra, Brejdi je i dalje sposoban da rešava velike mečeve i dobija utakmice.

Pored svega ovoga ne treba zaboraviti ni sociološki i kulturološki uticaj dvojice legendarsnih sportista, gde pobedu odnosi Džordan kao jedan od najporepoznatljivijih likova na celoj planeti. Još se nije rodio sportista koji je stekao takav kult ličnosti da je po njemu nazvan bukvalno poseban sportski brend, a važan faktor je i što Džordan nije imao nijednu mrlju u svojoj karijeri, dok će uz Brejdijevo ime ići nekoliko skandala poput čuvenih "izduvanih" lopti u meču sa Indijanapolisom.

Iz današnje perspektive, svima nama za koje je Džordan nedostižno sportsko "božanstvo" teško ga ćemo ikad priznati da neko može da se poredi s njim.

Međutim, Brejdijeva dvodecenijska dominacija i dinastija koju je stvorio sa Petriotsima ga čine najbližim tome.

Čak ako i Brejdi sledeće sezone ili pre kraja karijere, kad god to bude, ne prestigne Džordana po broju titula, pitanje je kakva će perspektiva na pitanje ko je veći GOAT biti za 10, 20 ili 30 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

242 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: