Četiri skakaonice – Japanac "sabotira" napad Stoha na rekord

Kvalifikacijama u Oberstdorfu u subotu počinje 67. izdanje tradicionalne novogodišnje turneje Četiri skakaonice u ski skokovima. Treću uzastopnu titulu juri Kamil Stoh, ali će Poljak imati žestoku konkurenciju.

Izvor: B92

Subota, 29.12.2018.

09:00

Četiri skakaonice – Japanac
Foto: Getty images

Stoh je prošle sezone postao tek drugi skakač u istoriji koji je osvojio turneju sa sve četiri pobede, što je pre njemu za rukom pošlo još samo Svenu Hanavaldu.

"Turneja iziskuje veliki mentalni napor. Prošla godina je bila neverovatna, ali to je prošlost. Nova turneja je novi izazov. Moj jedini cilj je da dobro skačem, ne jurim rekorde, ne želim da mi to pokvari uživanje u skakanju. Neće me to uhvatiti u zamku", kaže Stoh.

Pre nego što pokuša da izjedači rekord Bjerna Virkole koji je jedini tri puta uzastopno osvajao turneju, Stoh će napasti drugi rekord – šest uzastopnih pobeda.

"Njega to ne dotiče, ne hvata ga groznica", opisao je "Kralja Kamila" legendarni Hanavald.

Međutim, za razliku od prošle sezone kada je posle Četiri skakaonice osvojio dva olimpijska zlata, a potom i Svetski kup, Stoh ove nije ni približno dominantan.
Foto: Getty images
Zbog toga i on sam kao glavnog favorita za novo izdanje novogodišnje turneje vidi jednog Japanca. U pitanju je senzacija sezone 2-godišnji Rjoju Kobajaši, lider SK.

"On skače neverovatno, u istim uslovima za sve je nedodirljiv. Bar je do sada to bio. Događa se da neko eksplodira tokom sezone i pobeđuje u serijama, pitanje je koliko će uspeti da ostane na tom nivou",
rekao je Stoh.

Kobajaši je na sedam individualnih takmičenja ove sezone pobedio na četiri, a samo jednom nije bio na podijumu.

Osim Japanca, veliki izazivač mu je ove sezone sjajni zemljak Pjotr Zila. Vrlo je konstantan od početka sezone – na svakom takmičenju je bio u prvih šest, četiri puta na podijumu, a formu je posebno podigao u decembru tokom kog je svaki put bio u tri najbolja.

"Ima dvojicu rivala koji će se boriti za titulu. Ali to nije problem za Stoha. Stoji čvrsto na zemlji, vrhunski je profesionalac", kaže selektor Poljske Harngaher i dodaje, "Stoh je trenutno bolji nego prošle sezone u ovo vreme".
Foto: Getty images
Međutim, na poslednjem takmičenju uoči novogodišnje turneje, na tradicionalnom Šampionatu Poljske u Zakopanama, aktuelni šampion Stoh pokazao da je i dalje više nego konkurentan.

Trostruki olimpijski šampion je slavio u velikom stilu sa 140 i 134,5 metara, skočivši svaki put po nekoliko metara više od rivala u borbi za nacionalnu titulu.

"Trudim se da ostanem miran. Srećan sam zbog situacije u kojoj se nalazim. Ja sam svoj najveći rival. U svakom skoku se borim sa svojim slabostima, emocijama, sposobnostima", kaže Poljak.

Naravno, priča o kandidatima za titulu ne staje na ova tri imena. Pre svih, ne sme se otpisati dvostruki svetski šampion Štefan Kraft, uprkos razočaravajućem nastupu na Olimpijskim igrama prošle zime.

Austrijanci su uvek favoriti na turneji, a Kraft se već dokazao trijumfom u sezoni 2014/2015. Trenutno je tek 13. u SK, ali je jedan od specijalista za Četiri skakaonice.
Foto: Getty images
Tu je i olimpijski šampion Andreas Velinger, koji će vrebati iz drugog plana nakon dosta oscilacija ove sezone. Nedostaje mu kontinuitet, što je pokazao sa nekoliko plasmana van Top 10 nakon što je bio drugi u Ruki.

Potencijalno iznenađenje vreba Karl Gajger, trenutno najbolje plasirani Nemac u SK, na odličnom četvrtom mestu, odmah iza Stoha.

Imao je sjajnu najavu turneje pobedom u Engelbergu sredinom decembra, a njegov stil skakanja ga gura u prvi plan na otvaranju turneje u Oberstdorfu. Ključak faktor kod njega biće kolena, zbog kojih nije uvek u mogućnosti da ima savršen telemark, ali ga nisu izdala u Engelbergu.

Ne sme se otpisati ni Johan-Andre Forfang, trenutno peti u SK. Norvežani su ovek posebno motivisani na novogodišnjoj turneji, a pobeda u Nižnjem Tagilu je dovoljno upozorenje za sve rivale.

Iz kvalifikacije dalje prolazi 50 skakača koji se u prvoj rundi dele na 25 parova. Dalje prolazi 25 pobednika put petorica "laki luzera", odnosno poraženih skakača sa najboljim rezultatima. Od prošle sezone najbolji u generalnom plasmanu u elitnom takmičenju ne mogu da propuštaju kvalifikacije.

Novo, 67. izdanje turneje Četiri skakaonice počinje u nedelju u Oberstdorfu. Dan ranije su na programu kvalifikacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: