Da li je Luka Modrić zaslužio "Zlatnu loptu"?

Izabrali su ga UEFA i FIFA, selektori i kapiteni ali i kolege igrači (FIFPro), bio je najbolji igrač Mundijala, ali da li je Luka Modrić zasluženo dobio "Zlatnu loptu"?

Izvor: B92

Utorak, 04.12.2018.

12:00

Da li je Luka Modrić zaslužio
Foto: Getty images

Kada pogledamo sve prethodno navedeno, bez ikakve sumnje – jeste.

Komandovao je novim šampionskim pohodom Real Madrida, kao i u prethodne tri godine, ali je svoj kvalitet posebno dokazao predvodeći malu Hrvatsku do senzacionalnog plasmana u finale Svetskog prvenstva.

Modrić nikad nije bio statistički dominantan igrač poput drugih plejmejkera i golgetera, tako je prošle sezone postigao samo dva gola uz osam asistencija.

Međutim, Modrić je tip fudbalera čiji se ogroman doprinos nikad ne može pokazati kroz brojeve. Koliko puta tokom meča zaustavi protivničku akciju i koliko je započeo kombinacija svog tima koje su završene pogocima, koliko puta je napravio potez koji je promenio tok duela?

Za razliku od drugih "prosečnih" fudbalera ono što Modrića čini vrhunskim je i to što je najbolje igrao kada je bilo najpotrebnije, u najvažnijim mečevima, protiv najtežih rivala. I bio konstantan. Dok je drugim nosiocima igre Reala forma često oscilirala, Modrić je uz Ronalda bio uvek na najvišem nivou, ne samo 2018, nego i 2017. i 2016. i 2015...

Primera radi, njegov nastup protiv Argentine u Mundijalu je više nego dovoljan da se kaže da je najbolji igrač sveta.
Foto: Getty Images
Godinama unazad dok je Kristijano Ronaldo popunjavao novinske strane zbog svojih brojnih golova, analitičari su postavljali pitanje koliko bi Portugalac bio dominantan da iza njegovih leđa sve konce nije vukao upravo Modrić, povlačeći tu paralelu sa Ćavijem Ernandesom i Andresom Inijestom iza Lionela Mesija u Barseloni.

Naravno, Ronaldo i Mesi su fudbaleri kojima nije potrebno da saigrači serviraju golove i pobede dok oni kupe lovorike, što Portugalac pokazuje ove sezone u Juventusu, iako su mnogi sumnjali da će uspeti da dominira u Torinu kao u Madridu, a Mesi evo već nekoliko godina je i bez pomenutog legendarnog tandema iz veznog reda i dalje čovek ispred čijeg imena uvek ide "jedan od najboljih igrača u istoriji".

Međutim, upravo pominjanje Ćavija i Inijeste opet povlači pitanje koliko je Modrić realno zaslužio sve pomenute nagrade, a posebno "Zlatnu loptu" više od nekih drugih fudbalera, pre svega nosilaca igre reprezentacije Francuske koja je osvojila Mundijal u Rusiji.

Tu se pre svih ističu njegov saigrač iz Reala Rafael Varan koji je poput Modrića odigrao jednu od ključnih uloga iz drugog plana u uspesima "kraljevskog kluba", a potom bio i stub odbrane sada zvanično najboljeg tima na svetu. Međutim, on je štoper, a štoperi ne donose trofeje, bar ne redovno i često.
Foto: Getty Images
Drugi momak koji je možda "oštećen" je Kilijan Mbape, koji sa samo 19 godina dominira u dresu Pari Sen Žermena i što je još važnije blistao je na Mundijalu. Jeste dobio nagradu za najboljeg mladog igrača sveta, ali s obzirom na njegove igre svi se sećaju legendarnog Pelea koji je dominirao fudbalom krajem 50-ih i početkom 60-ih godina, ali su "Zlatnu loptu" osvajali Kopa, Di Stefano, Suares, Sivori, Masupost, Jašin, Lo, Miler. Ali, to je bilo neko drugo vreme s kojim ne možemo porediti sadašnjost.

Pre nekoliko godina javnost i brojni analitičari su često kritikovali dodelu "Zlatne lopte" jer su od 2008. svake godine je delila samo dvojica igrača – Ronaldo i Mesi, bez obzira na igre ostalih fudbalera. Nema sumnje da su 2010. žestoko oštećeni Vesli Snajder i Andres Inijesta na račun Mesija iako su oni lično bili najzaslužniji za Interovo osvajanje Lige šampiona, odnosno titulu prvaka sveta Španije. Međutim, Mesi je te sezone postigao 47 golova uz 11 asistencija i naravno da su svi pričali samo o njegovom učinku.

Ipak, Mesi je prošle sezone imao još bolji statistički učinak sa 45 golova i 18 proigravanja, ništa manje ubitačan nije bio ni Ronaldo sa 44 gola, od čega 15 u Ligi šampiona, mada nije dao nijedan u polufinalima i finalu. Ali zašto je ove godine Modrić bolji od njih dvojice, a to pre nekoliko godina nisu bili Ćavi, Inijesta, Snajder, Rober, Riberi ili neko drugi?

Problem je što jesu i problem je što činjenica da nisu bili nagrađeni značajno umanjuje zasluženu pobedu Modrića, jer ako iko sumnja da je nezasluženo trijumfovao, dovoljno je istaći činjenicu da je u glasanju dobio 300+ poena više od drugoplasiranog Ronalda, te ponoviti da je izabran za najboljeg vezistu sezone od strane UEFA, te da su ga za najboljeg ove godine osim novinara birali i kolege igrači, selektori i kapiteni reprezentacija, opet UEFA, FIFA i na kraju stručni žiri na Mundijalu.
Foto: Getty Images
A zašto od Modrića nisu bolji Varan, Mbape, Salah, Grizman?

Luka Modrić je možda nije bio najbolji igrač na planeti u 2018, ali je zasluženo osvojio "Zlatnu loptu". Jer "Frans fudbal" odluku od najboljem igraču sveta ne bazira isključivo na prethodnih 12 meseci, već na tri kriterijuma – individualnim i timskim rezultatima (nagradama) tokom godine, talentu i fer-pleju igrača i celokupnoj karijeri fudbalera.

A Modrić je bez ikakve sumnje bez konkurencije u sva tri kriterijuma. Već smo pomenuli osvajanje LŠ sa Realom i finale SP sa autsajderom Hrvatskom, njegove maestralne nastupe u veznom redu "kraljevskog" kluba, a ako se neki igrač može opisati kao pravi sportista na i van terena to je upravo momak sa Velebita.

Modrić je imao najviše pokušaja dodavanja, najviše dodira lopte, najviše osvojenih lopti od svih veznih igrača na SP. A na 56 mečeva u celoj sezoni dobio je samo šest žutih kartona, bez ijednog crvenog, koji mu je pokazan samo jednom u celoj karijeri. A igra na poziciji u kojoj je često u situaciji da mora da faulira protivničkog igrača kako bi sprečio gol šansu za rivalski tim.

Na kraju, Modrić je sa Realom osvojio četiri LŠ, tri UEFA Superkupa, tri titule klupskog prvaka sveta, dva Superkupa Španije, uz po jedan Kup kralja i titulu šampiona Španije, a koliko god da je u tome imao "pomoć" saigrača, niko ne može da mu ospori da je bio jedan od nosilaca igre Reala u osvajanju tih trofeja.
Osim što je njegov talenat neosporan, Modrić je uprkos blagoj pojavi i tihom karakteru lider ne samo na terenu već i u svlačionici, igrač koga svaki saigrač ali i protivnik maksimalno poštuje.

Modrić je u 33. godini ostvario sve što jedan fudbaler u njegovoj poziciji može da ostvari, i više od toga s obzirom da nije član neke od najboljih reprezentacije sveta koja se iz ciklusa u ciklus bori za titule prvaka Evrope i sveta.

Hrvat je jedan od najboljih vezista i najkreativnijih igrača svoje generacije koga je uvek zadovoljstvo gledati. Iako je u proteklih 12 meseci verovatno bilo igrača koji su, realno, bili bolji od Modrića, poput recimo Salaha, a dok god je profesionalni fudbaler teško je reći da je bilo ko bolji igrač od Mesija (dva trofeja ove godine, učestvovao kod 61 gola Barselone na 45 utakmica), Hrvat je više nego zasluženo dobio "Zlatnu loptu" kao nagradu za sve ono što je učinio tokom svoje karijere koju je svakako krunisao maestralnim igrama ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

300 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: