Razočaranja sezone – Ronaldov "naslednik" i dvojica Srba

Bliži se sredina klupske sezone, u najjačim evropskim ligama su se izdvojili favoriti za titule, u njihovim redovima najbolji igrači, ali istovremeno su neki pojedinci razočarali što se prenelo i na rezultate njihovih timova.

Izvor: B92

Subota, 01.12.2018.

11:00

Razočaranja sezone – Ronaldov
Foto: StarSport

Neki od igrača koji su do pre samo nekoliko meseci važili za najbolje na svetu, koji su godinama bili nosioci igre svojih klubova, sada su slaba tačka svojih ekipa dok se čeka da se razigraju.

Mi smo izdvojili sedam imena koja su razočarala ove jeseni svojim nastupima, među njima su dvojica igrača prvaka Evrope Real Madrida, ali i dvojica srpskih reprezentativaca.

Rafael Varan (Real Madrid/Francuska)

Foto: Getty images
Mnogi smatraju da je Francuz zaslužio da dobije "Zlatnu loptu" za igrača godine nakon impresivnog proleća sa Real Madridom i titule prvaka sveta sa Francuskom. Međutim, Rafael Varan ove sezone ne liči na igrača koji je dominirao.

Do pre nekoliko meseci je bio jedan od najsnažnijih i najpouzdanijih defanzivaca, stup odbrane šampiona Evrope koga niko nije mogao da prođe. Posebno je dominantan bio u nokaut fazi Lige šampiona, a često je znao i da sjajnim uklizavanjem prelomi mečeve u korist Reala, ali i reprezenacije Francuske na SP.

Međutim, Real sada redovno prima golove, prošlog vikenda čak tri od Eibara, pre toga dva od Selte, čak pet u derbiju od Barselone, a jedan od glavnih razloga je slaba forma Varana.

Mišel Platini nije pogrešio kada je rekao da je Varan zaslužio "Zlatnu loptu", ali najbolji fudbaler sveta ne oscilira toliko u formi kao što je to sada slučaj sa štoperom Reala.

Mediji trenutno spekulišu i o interesovanju Mančester junajteda za Francuza, možda bi mu selidba na Old Traford i Premijer ligi prijala, ali pre svega mora da nađe formu zbog koje je privukao pažnju Žozea Murinja.

Sergej Milinković-Savić (Lacio/Srbija)

Foto: Getty images
Srpski reprezentativac je bio potencijalna zvezda letnjeg prelaznog roka, mediji, menadžeri i čelnici Lacija su pričali o 130-150 miliona evra. Međutim, Sergej Milinković-Savić je ostao u Rimu i sada se o tim brojkama više ne priča. Prvo, Sergej nije ispunio očekivanja koja su fudbalski stručnjaci imali o njemu za Svetsko prvenstvo.

Umesto da bude jedna od zvezda, uklupio se u sivilo srpske reprezentacije. Ta loša forma nastavljena je i na startu nove klupske sezone, u kojoj Milinković-Savić ne pokazuje ni deo onoga što ga je isticalo prethodnih godina. Na 16 utakmica postigao je samo jedan gol uz tek jednu asistenciju bez konkretnog doprinosa rezultatima Lacija.

Nema sumnje da je pritisak i očekivanja uticao na njegove igre, ali za igrača koji se procenjuje na 100+ miliona evra suviše dugo je u krizi, a nema naznaka da će uskoro izaći iz nje.

Roberto Firmino (Liverpul/Brazil)

Foto: Getty images
Jedan od ključnih faktora sjajnih rezultata Liverpula prošle sezone bio je Roberto Firminl. Golovima i asistencijama nadopunjavao se sa Mohamedom Salahom što je omogućilo "redsima" da se bore za titulu prvaka Evrope. Liverpul i ove sezone igra dobro, ali još uvek ne deluje kao tim sposoban da osvaja trofeje.

Jedan od razloga je upravo forma Firmina koji je postigao pet golova uz dve asistencije na 19 mečeva, ali je to daleko od nivoa koji se očekuje od njega i koji je neophodan Liverpulu.

S trenutnom formom pitanje je da li će se približiti i polovini učinka iz prošle sezone (27 golova, 17 asistencija), a to će se svakako osetiti na rezultatima engleskog kluba. Već se oseti, jer Liverpul je na korak od eliminacije iz Lige šampiona, a pitanje je koliko će tako moći da prati silni Mančester siti u Premijer ligi.

Diego Kosta (Atletiko Madrid/Španija)

Foto: Getty images
Atletiko Madrid ima ambicije da preuzme tron u Španiji od Barselone, te konačno stigne do krova Evrope. Dijego Čolo Simeone ima iskusnu, talentovanu i uigranu ekipu. Ima i sjajne pojedince koji su sposobni da jednim potezom reše meč.

Ali za razliku od prethodnih sezona, ne može da računa na pouzdanog golgetera. Dijego Kosta nije ni senka igrača koji je postizao redovno 20+ pogodaka u Španiji i Engleskoj.

Povratak iz Čelsija u Madrid prošle sezone mu je prijao, ali od letos ne uspeva da pronađe prepoznatljivu formu. Na to svakako utiču i česte povrede, ali samo četiri gola na 14 utakmica, od čega tek dva od Superkupa Evrope ne je razočaravajući učinak, već i zabrinjavajući.

Već počinje da se spekuliše o odlasku Španca brazilskog porekla u Kinu, a ukoliko do januara ne počne da postiže golove, Čolo će morati da potraži drugog centarfora. Gol protiv Barselone u remiju sa velikim rivalom je najavio njegov povratak, videćemo da li će ga stvarno "pokrenuti".

Nemanja Matić (Mančester junajted/Srbija)

Foto: Getty images
Mančester junajted se iz meča u meč muči, čak i kada pobeđuju "Crveni đavoli" deluju neubedljivo. Svaki deo tima Žozea Murinja igra ispod nivoa velikana sa Old Traforda, ali jedan igrač se posebno ističe u takvoj situaciji.

Nemanja Matić je prošle sezone bio kičma svih Junajtedovih dobrih rezultata, ali ove jeseni je daleko od tog nivoa. Srpski fudbaler ne uspeva da poveže razbijene redove u centralnom delu tima, niti da zaštiti svoju odbranu koja je ionako prepuna rupa.

Usput se zamerio Britancima jer nije nosio cvet maka u čast poginulih vojnika, pa se sada svaki njegov nastup i svaki potez prate sa još većom pažnjom. Murinjo i dalje ima poverenja u Matića, igrao je 90 minuta na svakom od poslednjih devet mečeva na kojima je imao pravo nastupa.

Matiću je sigurno potrebno i da se njegovi saigrači malo razigraju, ali je mnogo potrebnije njegovim saigračima i Junajtedu da se razigra Matić. Dok je on ispod nivoa koji je pokazivao prethodnih sezona, teško da će i "Đavoli" postati dominantniji.

Manuel Nojer (Bajern Minhen/Nemačka)

Teški meseci za jednog od najboljih golmana sveta, Manuel Nojer nikako ne uspeva da dostigne nivo igre koji ga je krasio pre povrede koja ga je odvojila od terena prošle sezone.

Vratio se na Svetskom prvenstvu i to je možda bila i najveća greška. Bez kontinuiteta igara i u neuigranom timu Nojer nije mogao da stekne samopouzdanje neophodno golmanu koji dugo nije branio.

To se prenelo i u Bajern koji još uvek traži dobitnu kombinaciju sa novim trenerom Nikom Kovačem, a svaki primljen gol i loš rezultat dodatno utiču na formu Nojera.

Osam primljenih golova na osam uzastopnih šuteva u novembru su jasan znak da Nojer više ne predstavlja strah i trepet za protivničke napadača, a to svakako dodatno uništava njegovo samopouzdanje.

Marko Asensio (Real Madrid/Španija)

Foto: Getty Images
Najveće razočaranje dosadašnjeg dela sezone svakako je napadač Real Madrida Marko Asensio. Velika nada "kraljevskog" kluba je trebalo da "eksplodira" zahvaljujući odlasku Kristijana Ronalda. Ipak, t očekivanje kao da mu je "odseklo" noge pa je Asensio puki prosek ove jeseni.

Samo dva gola i tri asistencije su, slobodno možemo reći, sramotan učinak za igrača od koga se očekivalo da nasledi Portugalca. Asensio je nevidljiv na terenu, bezopasan po protivničke odbrane i često kontraproduktivan za svoj tim.

Reprezentativac Španije nije dao gol od 22. septembra, a asistirao od početka istog meseca, što se osetilo i na rezultatima Reala koji je u poslednjih osam utakmica doživeo čak pet poraza, između ostalog i od Alavesa, Levantea i Eibara. Mnogi su kritikovali Ronalda da zbog golova u takvim mečevima ima impresivnu statistiku, ali Asensio ne uspeva da se "upiše" ni protiv ovih "malih" klubova.

Novi trener Santjago Solari ima sve manje poverenja u njega, pa tako nije odigrao ceo meč od 29. septembra, a na tri od poslednja četiri je kao rezerva dobijao 13, 14 i 19 minuta na terenu.

Real nije doveo zamenu za Ronalda proteklog leta jer je očekivao da mu je dovoljan Asensio. Nema sumnje da će se to promeniti već u januaru i da će stići neko skupo pojačanje, što će dodatno ugroziti poziciju 22-godišnjeg španskog reprezentativca u timu sa Santjago Bernabeua.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: