Viša matematika Lige nacija – možeš da osvojiš, ali i da ispadneš

Posle tri meseca bliži se kraj grupne faze Lige nacija, u narednih šest dana saznaćemo pobednike grupa koji će nastaviti borbu za šampiona takmičenja i olakšati sebi put ka Evropskom prvenstvu.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.11.2018.

10:00

Viša matematika Lige nacija – možeš da osvojiš, ali i da ispadneš
Foto: Getty Images

Poslednji vikend će biti izuzetno zanimljiv jer, primera radi, Nemačka može da ispadne u niži rang, a zameni je Vels, dok Engleska u naredne dve utakmice može od potencijalnog kandidata za osvajanje postane tim koji ispada.

Za sada su rešena samo četiri pitanja – Poljska i Island su ispali iz Lige A, gde će u narednom ciklusu igrati Ukrajina, dok je Gruzija prošla u Ligu C.

Pravila

Finalni turniri po grupama na programu su sledećeg juna, a svih 16 pobednika grupa će obezbediti mesto u plej-ofu kvalifikacija za EURO 2020. koji donosi četiri mesta na turniru.

Umesto onih selekcija koje izbore EP preko normalnih kvalifikacija, u plej-ofu će se naći se sledeći najbolje rangirani timovi u grupama. Preko LN direktno na EP mogu da se plasiraju četiri selekcije šampioni svake od pojedinačnih liga.

Pobednici grupa u Ligi A će se 5-9. juna 2019. na finalnom turniru ćiji će domaćin biti naknadno izabran boriti za konačnog šampiona Lige nacija.

Pobednici grupa u ligama B, C i D će napredovati u viši rang za Ligu nacija 2020/2021 i boriti se na finalnom turniru svojih liga za mesto na EP (osim ako nisu već obezbedili), a poslednjeplasirani timovi iz grupa u ligama A, B i C (tri četvrtoplasirana i najgori trećeplasirani) će biti degradirani za po jedan rang.

Ukoliko su dva tima izjednačena po broju bodova, rangiraće se na osnovu međusobnog skora, pa onda preko gol-razlike.

Liga A

Foto: Getty Images
Za sada su lideri grupa Francuska, Švajcarska, Portugal i Španija, ali niko nije siguran na toj poziciji.

Raspored:
15. 11. Belgija – Island
15. 11. Hrvatska – Španija
16. 11. Holandija – Francuska
17. 11. Italija – Portugal
18. 11. Engleska – Hrvatska
18. 11. Švajcarska – Belgija
19. 11. Nemačka – Holandija
20. 11. Portugal – Poljska

U Grupi 1, Francuzi mogu da završe posao i remijem sa Holandijom, dok Nemačka mora da nadigra otkrivenje takmičenja ukoliko želi da izbegne ispadanje u Ligu B. Ukoliko Holandija savlada prvaka sveta, "Panceri" će 2020. igrati niži rang. Ako "Oranje" slavi u oba meča, biće prvo.
Пласман обезедио Sofascore резултати уживо
U Grupi 2, Belgija i Švajcarska imaju po šest bodova, s tim da "Crveni đavoli" imaju meč manje pa su u boljoj poziciji, a pre gostovanja na Alpima dočekuju Island koji je u prva tri meča zabeležio gol razliku 1:11 i ostao je bez šansi za opstanak.

Ipak, dovoljan će im biti remi sa Švajcarcima za put u finale. Švajcarcima prvo mesto donosi samo pobeda nad "Đavolima" sa dva gola razlike.
Пласман обезедио Sofascore резултати уживо
U Grupi 3, Portugal je na "pol" poziciji sa dva boda ispred Italije uz meč manje, ali gostuje na San Siru u subotu. Remijem će obezbediti finale.

Nakon toga prvak Evrope dočekuje Poljsku koja mora da pobedi ako ne želi da ispadne. Ako Portugal doživi oba poraza, "Azuri" su prvi.
Пласман обезедио Sofascore резултати уживо
U Grupi 4, čeka nas spektakl. Hrvati su žestoko motivisani da se na Maksimiru osvete Špancima za 0:6 na Pirinejima, a potom gostuju Englezima na Vembliju. Sve je otvoreno, jer Hrvatska sa dve pobede osvaja grupu, u suprotnom ide u Ligu B.

"Nakon istorijskog uspeha za nas te utakmice su došle prebrzo. Bili smo ispražnjeni emotivno i fizički. To su glavni razlozi. To je normalno u fudbalu, dodje do malog pražnjenja i opuštanja. Medjutim, sada smo svi u boljoj formi. Istina, otišli su neki važni igrači, ali i njihove zamene su dosta dobre. I u prošlosti se uvek pokazalo da možemo naći nove igrače", rekao je Luka Modrić.
Englezi će prvo navijati za neuspeh Španije u Zagrebu, jer će im onda pobeda nad "Vatrenima" doneti prvo mesto. Ukoliko Hrvati zabeleže dve pobede, "Gordi Albion" ide rang niže. Španija može da reši sve pobedom u Maksimiru.

"Za nas je ovo odlučujuća i ključna utakmica. Za Hrvatsku takođe, jer se još nada pobedama, još veruje da može proći grupu. Ova utakmica će biti drugačija od one u Elčeu, malo toga možemo izvući korisnog iz te utakmice za ovu sutrašnju. Susret iz Elčea nema veze s ovim sada, to je prošlost i više nije relevantno. Siguran sam da će nas Hrvatska napasti jer joj jedino pobeda igra, jedino s njom može proći dalje", rekao je selektor Španije Luis Enrike.
Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Liga B

Foto: EPA/Bo Amstrup
Ukrajina je jedini tim koji je završii posao pa za njega ovaj vikend nema rezultatski značaj, dok su na korak od osvajanjgrupa Rusija i BiH.

Raspored:
15. 11. Austrija – BiH
16. 11. Slovačka – Ukrajina
16. 11. Vels – Danska
17. 11. Turska – Švedska
18. 11. Severna Irska – Austrija
19. 11. Češka – Slovačka
19. 11. Danska – Irska
20. 11. Švedska – Rusija

U Grupi 1, status Ukrajine ostavio je Čehe i Slovake da u međusobnom bratskom duelu u ponedeljak odluče ko će ispasti iz lige. U nezavidnom položaju su Slovaci koji imaju tri boda manje, a pritom gostuju u Pragu. Domaćinu je dovoljan remi da opstane.
Пласман обезедио Sofascore резултати уживо
U Grupi 2, Rusiji će za osvajanje biti dovoljan remi u Švedskoj, ali ne sme da se kocka jer Vikinzima "gori pod nogama" pa će ići na sve ili ništa jer u narednom meču gostuju Turskoj.

Pobeda nad "Zbornajom" bi im omogućila i da remijem u Eskišehiru izbore opstanak. Šveđani mogu čak i do prvog mesta sa dve pobede. Turci ispadaju ako ne pobede Švedsku.
Пласман обезедио Sofascore резултати уживо
U Grupi 3, BiH ima perfektan učinak uoči gostovanja Austriji kojoj odgovara samo pobeda i to od dva gola razlike. U suprotnom, "Zmajevi" će u viši rang i ukoliko samo remiziraju.

Svoju računicu tu ima i Severna Irska, koja će ispasti ukoliko BiH ne pobedi Austrijance, a oni ne slave protiv iste selekcije sa bar 2:0.
Пласман обезедио Sofascore резултати уживо
U Grupi 4, Dan D je petak kada u Vels dočekuje Dansku u Kardifu. Ako pobedi prvi je. "Vikinzi" imaju meč manje pa im odgovara i remi, jer će onda imati šansu da pobedom nad Irskom kod kuće osvoje grupu.

Ako pobede na Ostrvu, odmah će završiti posao. Irci mogu da opstanu samo ako Velšani dobiju Dance, a onda i oni savladaju Skandinavce, na gostovanju u Orhusu.
Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Liga C

Foto: Getty images
Izrael, Finska i Srbija imaju sudbinu u svojim rukama, dok će vikend biti formalnost samo za Litvance, što je dobro za "Orlove".

Raspored:
15. 11. Grčka – Finska
15. 11. Mađarska – Estonija
16. 11. Kipar – Bugarska
16. 11. Slovenija – Norveška
17. 11. Srbija – Crna Gora
17. 11. Albanija – Škotska
17. 11. Rumunija – Litvanija
18. 11. Grčka – Estonija
18. 11. Mađarska – Finska
19. 11. Bugarska – Slovenija
19. 11. Kipar – Norveška
20. 11. Crna Gora – Rumunija
20. 11. Srbija – Litvanija
20. 11. Škotska – Izrael

U Grupi 1, Izrael ima tri boda više od Škotske i Albanije, ali gostuje u Glazgovu u poslednjem kolu. Remijem na Hempdenu će osvojiti grupu. Ukoliko Škoti prethodno ne omanu u Skadru, imaće šansu da osvoje prvo mesto na svom stadionu.
Пласман обезедио Sofascore резултати уживо
U Grupi 2, Finskoj je dovoljan remi u Grčkoj da "overi" prvo mesto, jer ima šest bodova više od Helena pred poslednja dva kola, a i slavili su 2:0 u prvom susretu.

U međuvremenu, Mađarska i Estonija će voditi bitku za opstanak, ali bi naš severni sused sve mogao da završi već u četvrtak u Budimpešti.
Пласман обезедио Sofascore резултати уживо
U Grupi 3, biće žestoko. Norveška i Bugarska su izjednačeni sa po devet bodova i identičnim međusobnim skorom 1:0, 0:1.

Tako da u poslednja dva kola moraju da pobede Sloveniju i Kipar, a u nezavidnijoj poziciji su Skandinavci jer ih čekaju dva gostovanja.

Kipar jedna pobede spasava eliminacije, a dve im daju šansu da osvoje prvo mesto, ukoliko ni Norveška ni Bugarska ne pobede Sloveniju.
Пласман обезедио Sofascore резултати уживо
U Grupi 4, Srbija bi posao mogla da završi u subotu na "Rajku Mitiću" ukoliko savlada Crnu Goru, ali i ako Rumunija izgubi od Litvanija.

"Svaka utakmica je bitna i odlučujuća, pa i ove dve. Crna Gora će igrati koliko joj dozvolimo. Imamo dobru atmosferu, očekujemo dobar rezultat, a poštujemo Crnu Goru. Šali nema mesta, neće je biti na utakmicama. Šalićemo se kada napravimo rezultat", rekao je selektor Srbije Mladen Krstajić.

U suprotnom, moraće u utorak da nadigra baltički tim, kojem su neophodne obe pobede da bi imao šansu da uz odgovarajuću matematiku opstane.

"Idemo u Beograd u sastavu koji je slabiji u odnosu na onaj u Podgorici kada smo poraženi, odnosno kada smo častili Srbiju pobedom. To ne znači da ćemo odigrati slabije. Naprotiv, mislim da će velika želja i glad za uspehom uz pozitvnu energiju koja krasi ovu generaciju uticati na to da budemo daleko bolji u meču koji sledi. Pritisak je na leđima fudbalera Srbije. Oni slove za favorite, od njih se očekuje da pobede oslabljenu Crnu Goru. Mi nemamo šta da izgubimo u meču koji sledi, a možemo mnogo, baš mnogo da dobijemo. To može da bude presudno”, rekao je selektor Crne Gore Ljubiša Tumbaković.

Crna Gora može biti prva samo sa obe pobede, dok Ruminija zavisi od dve bratske zemlje.
Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Liga D

Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI
Iako najslabija, nije ništa manje zanimljiva od viših rangova. Gruzija je obezbedila plasman u C, dok su na dobrom putu da joj se priključe Luksemburg, Kosovo i Makedonija.

Raspored:
15. 11. Kazahstan – Letonija
15. 11. Andora – Gruzija
15. 11. Luksemburg – Belorusija
15. 11. San Marino – Moldavija
16. 11. Gibraltar – Jermenija
16. 11. Lihtenštajn – Makedonija
17. 11. Azerbejdžan – Farska ostrva
17. 11. Malta – Kosovo
18 .11. Moldavija – Luksemburg
18. 11. San Marino – Belorusija
19. 11. Andora – Letonija
19. 11. Gruzija – Kazahstan
19. 11. Lihtenštajn – Jermenija
19. 11. Makedonija – Gibraltar
20. 11. Kosovo – Azerbejdžan
20. 11. Malta – Farska ostrva U Grupi 1, pošto je Gruzija obezbedila prvo mesto, a ne postoji niži rang, očekuju nas revijalni susreti Kazahstana, Letonije i Andore.
Пласман обезедио Sofascore резултати уживо
U Grupi 2, tu je već mnogo zanimljivije, Luksemburg ima bod više od Belorusije koja mu stiže u goste u četvrtak. Pobedom je šampion grupe.

Šansu iz drugog plana vreba Moldavija, koja prvo mora da slavi u San Marinu, ali sve osim pobede bi bilo iznenađenje s obzirom na 0:13 gol razliku tima sa Apenina.
Пласман обезедио Sofascore резултати уживо
U Grupi 3, Kosovo je pod pritiskom uoči gostovanja na Malti, koja iako poslednja nije nimalo naivan rival, a svi očekuju pobedu Azerbejdžana nad Farskim ostrvima.

Ukoliko se ne dogode prevelika iznenađenja, Kosovo i Azerbejdžan bi mogli u poslednjem kolu u utorak da u međusobnom duelu u Prištini sve direktno reše.

Dve pobede vode Azerbejdžan dalje sigurno. Kosovo je prvo ako pobedi Maltu, a Farani odole Azerima.
Пласман обезедио Sofascore резултати уживо
U Grupi 4, Makedoniji su potrebna četiri boda da "overi" prvo mesto, ali bi i samo pobeda u Lihtenštajnu mogla da bude dovoljna.

U međuvremenu, Gibraltar i Jermenija će u međusobnom duelu tražiti priliku da u poslednjem kolu se ipak bore za osvajanje grupe i viši rang.
Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: