Ko je rekao da je precenjen? Luka Dončić je nadmašio i Džordana

Luka Dončić je u prvih sedam utakmica u NBA ligi postigao 143 poena. Čovek poznat kao Lebron Džejms je 2003. u svojoj ruki sezoni u prvih sedam mečeva ubacio 118. Ne poredimo njih dvojicu, ovo je samo činjenica. Inače, timovi obojice igrača su u tom periodu imali učinak 2-5.

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2018.

09:00

Ko je rekao da je precenjen? Luka Dončić je nadmašio i Džordana
Foto: Getty images

Mnogi Evropljani su se dokazali u NBA ligi sjajnim igrama – Dirk Novicki, Pau Gasol, Vlade Divac, Peđa Stojković su rušili predrasude koje su Amerikanci imali o košarkašima s druge strane Atlantika.

Međutim, u SAD i dalje sa ogromnom skepsom dočekuju Evropljane, ali on bi to mogao zauvek da okonča. Iako su i u njega mnogi sumnjali, Luka Dončić je za samo mesec dana zaludeo Amerikance svojim igrama u dresu Dalas Meveriksa.

Ali oni i dalje ne mogu da veruju da je jedan Evropljanin od svega 19 godina sposoban da tako igra košarku.

Poštovanje i cenjenje igrača iz inostranstva ne bi ni trebalo da se dovodi u pitanje s obzirom da skoro četvrtinu od 400 igrača u NBA čine internacionalci, a sličan procenat ih je bio i na poslednjoj Ol-star utakmici (pet od 24). "Veći je rizik dovođenje stranog igrača. Više je varijabli. Mnogo timova želi da izbegne taj rizik. Strani igrač je možda igrao protiv jednog ili dvojice košarkaša koje krase NBA brzina i atleticizam. Kako će se ponašati kada bude okružen njima? Tu je i jezička barijera, hrana. Velikom broju stranaca se ne sviđa život u SAD. Radije bi bili u Evropi", pokušao je da objasni jedan skaut iz Istočne konferencije.

Ali Meveriksima se isplatio rizik, tačnije, tek bi trebalo da se višestruko isplati. Dončić je postao prvi ruki mlađi od 21 godine u istoriji NBA koji je na sedam utakmica ostvario prosek od 20,4 poena, 6,4 skokova i 4 asistencije po meču. Jedini!

Poslednji ruki koji je imao takav prosek je njegovo veličanstvo Majkl Džordan, koji je tada imao 21 godinu, a iza njega su još Leri Bird (23), Karim Abdul-Džabar (22), Oskar Robertson (22), Eldžin Bejlor (24)... Kada vide šta Dončić, radi odmah ga počnu porediti sa drugim rukijima, sa momcima koji su stigli iz NCAA lige, ali nikako da shvate da ono što je Dončić uradio u svojoj dosadašnjoj karijeri klinci sa američkih koledža mogu samo da sanjaju.

MVP Evrolige, MVP F4 EL, šampion Evrope u klupskoj i reprezentativnoj konkurenciji – Dončić je sa 19 godina nadmašio i mnoge evropske "superstar" veterane.

"Konkurencija u Evropi je negde između NCAA i NBA. On je već igrao sa odraslim ljudima, možda nisu bili toliko atletski moćni, ali znaju sve trikove ove igre. To je možda stepenik ispod NBA, ali je nivo iznad koledža"
, objasnio je Dirk Novicki Amerikancima značaj Dončićevog evropskog iskustva.

Dončić je stigao u NBA i tu nastavio u istom ritmu. U ponedeljak uveče postigao je 31 poen uz osam skokova i četiri asistencije uz samo šest izgubljenih lopti u porazu Mevsa od Sparsa u teksaškom derbiju. Jedini preostali tinejdžeri koji su na jednoj NBA utakmici imali učinak 31+8+4 su Lebron Džejms, Kevin Durent, Endru Vigins i Kevin Garnet.

"On je dečak u telu odraslog čoveka, ima iskustvo igranja velikih utakmica. To daje prednost u odnosu na ostale momke koji su tek došli u NBA, jer oni su igrali oko 30 utakmica godišnje, a on skoro 80", dao je svoje viđenje Manu Đinobili.

Dončić je postao treći najmlađi igrač u istoriji NBA koji je imao 30+8 na jednoj utakmici. Preostala dvojica su Džejms i Durent.

Međutim, nije meč sa Sparsima jedini Dončićev nastup zbog koga je zaludeo Amerikance. Osim njega samo je Džejms imao prosek od 18 poena i četiri asistencije u prve tri utakmice od igrača mlađih od 20 godina. U prvih pet mečeva je skupio 98 poena, 31 skok, 19 asistencija i četiri ukradene lopte, a jedini igrač u istoriji NBA kojem je to još uspelo bio je Irvin "Medžik" Džonson 1979.

"Već ima sve neophodne kvalitete. Doveo je svoje ljude sa sobom. Već je živeo daleko od svoje kuće, dok je meni dolazak u NBA bio prvi put da odem od doma. Govori nekoliko jezika, a ja nisam. Igra je, takođe, drugačija. Nije bila toliko otvorena kada sam ja stigao. Igrala se izolacija i post, driblalo se 85 puta. Bilo je teže na Evrobasketu", prokomentariso je Novicki.

A Dončić nije sjajan samo u napadu, ističe se i u odbrani, a na to je pažnju posebno skrenuo protiv Toronta. Čuvao je Kavaja Lenarda, i to perfektno. Dobro ga je "pokrivao", odlično se kretao prilikom Lenardovih finti, bio dovoljno snažan i sjajno čitao namere rivala. Malo se muči sa eksplozivnim, manjim bekovima, ali njih retko ko može da čuva. A ovo je samo početak Dončićeve NBA sage, a s obzirom da smo u prošlosti imali mnogo primera u kojima je taj početak možda i ključan, slovenački reprezentativac je bez sumnje najavio impresivnu karijeru i s one strane Atlantika.

Prvi Evropljanin ruki sezona od Paua Gasola? Prvi Evropljanin MVP sezona posle Dirka Novickog? Ništa od toga nije nedostižno za Dončića. NBA će tek da ga upozna i zahvaljujući njemu verovatno zauvek ukloni sve predrasude o košarkašima sa "Starog kontinenta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: