Srbi u NBA: Vođa Jokić, čeka se Bogdan, LA tandem sanja minute

Počela je nova NBA sezona, a naredne večeri na teren izlaze i srpski predstavnici. Petorica "Orlova" brane čast naše košarka u elitnom takmičenju. Šta se od njih očekuje?

Izvor: A. Kovaèeviæ

Sreda, 17.10.2018.

09:00

Srbi u NBA: Vođa Jokić, čeka se Bogdan, LA tandem sanja minute
Foto: Getty images/EPA

Najveća zvezda svakako je Nikola Jokić koji je kamen temeljac igre Denver Nagetsa, a kojima je prioritet plasman u plej-of.

Ostala četvorica nastupaju u Kaliforniji, u timovima kojima stručnjaci predviđaju dno Zapada, pa se nadamo da će to oni iskorisiti pre svega za individualni napredak i bolji status u klubovima i ligi.

U dresu Sakramento Kingsa gledaćemo Bogdana Bogdanovića, koji se oporavlja od povrede, a povratak na teren se očekuje početkom novembra, te novajliju Nemanju Bjelicu koji se zamalo vratio u Evropu.

Nešto južnije u Los Anđelesu se nalaze Miloš Teodosić, koji se pre svega nada sezoni bez povreda, te Boban Marjanović koji se nalazi u poslednjoj godini ugovora pa mora da se dokaže da je dostojan NBA.

Nikola Jokić – zbog njega vide Nagetse među Top 5 na Zapadu

Foto: Getty images
Nakon tri impresivne sezone tokom kojih je zabeležio spektakularan napredak i istakao se kao jedan od najboljih centara lige, Jokić više nije iznenađenje.

Dobio je maksimalan ugovor od skoro 150.000.000 dolara i od njega se sada očekuje da dominira na svakom meču i uvede Nagetse konačno u doigravanje. Prvo od 2013.

Proteklog leta Jokić je opet žrtvovao reprezentaciju i izdržao negativni pritisak srpske javnosti (pre svega navijača) kako bi se dodatno posvetio individualnom napretku.

S obzirom da je jedan od retkih u istoriji NBA lige koji je tri godine u nizu konsantno popravljao statistuku u poenima, skokovima, asistencijama, ukradenim loptama i blokadama, a igra centra, od Jokića se sa individualne strane očekuje da postane Ol-star, a sa timske da se nametne kao istinski vođa Nagetsa.

Bez obzira što se očekuje iskorak od Džamala Mareja i bez obzira na dolazak Ajzee Tomasa, napad Denvera je dizajniran oko Srbina koji će opet da se nameće kao kreator.

Jokić je odavno potvrdio svoj napadački kvalitet, pa će u narednoj sezoni fokus biti na njegovoj najvećoj slabosti – odbrani. Posebno je pik-en-rol bila slaba tačka koja je značajno uticala na ceo tim i samim tim na rezultate ekipe. On je na to i fokusirao letošnje pripreme i sam istakao da očekuje da bude bolji u odbrani, pre svega pokretljiviji u pokrivanju prostora.

Jokić nije miljenik američkih medija, ne izgleda poput najvećih superstarova, spor je, nije savršeni atleta, ali jedno je neosporno – s njim na parketu Nagetsi su značajno bolji tim.

Sjajno se pozicionira, ima savršen pregled igre, visok košarkaški IQ, čak i kada ne poentira nosi njegov tim tako što "hrani" loptama spoljne i krilne igrače, a tu se najbolje ističe kada je na parketu pored njega Pol Milsap.

Dosta se analizirala njihova saradnja prošle sezone, činilo se da iskusno krilo guši Srbina, ali su vremenom počeli odlično da sarađuju.

Međutim, Milsapove povrede su sprečile da ovaj tandem pronađe dobitnu formulu, ali već ove sezone Nagetsi bi trebalo da profitiraju. Stoga analitičari prognoziraju Nagetsima ne samo mesto u plej-ofu, nego i poziciju među prvih pet u konferenciji.

Jokić se tokom predsezone nije posebno isticao, prosečno je beležio 11,2 poena uz 5 skokova i 3,6 asistencija, ali je sa 20 poena uz šest skokova i četiri proigravanja protiv Los Anđeles Lejkersa sa Lebronom Džejmsom pokazao kako će najverovatnije da izgleda naredne sezone.

Koliko analitičari imaju poverenja u Srbina pokazuje primer prestižne kladionice "Viljem Hil" koja ga je procenila kao 15. favorita u MVP trci.

Bogdan Bogdanović – očekuju se poeni

Foto: Getty images
Posle više nego impresivne ruki sezone (11,8p, 3,3as, 2,9sk) sa osam utakmica sa 20+ poena i MVP titulom na Ol-staru, od Bogdana Bogdanovića se u drugoj očekuje prava "eksplozija".

Srbin je bez sumnje bio najbolji ruki Kingsa prošle godine, iako početnik pokazao je da je spreman stigao u NBA, a MVP titula na Ol-star meču početnika je to i potvrdila.

Bogdanović je proteklog leta kombinovao individualni i timski rad u reprezentaciji kako bi brzo podigao nivo svoje igre i smanjio oscilacije.

Njegovi Kingsi ni ove sezone neće predstavljati preterano veliki izazov za ostale timove, ali je to prilika za Bogdana da se nametne kao jedan od nosilaca igre tima kojem mnogi predviđaju lepu budućnost.

U Sakramentu pre svega očekuju da razvijaju krila Herija Džajlsa i rukija Marvina Beglija, kao buduće nosioce igre, što će značajno rasteretiti bekovsku liniju i omogućiti Bogdanoviću dosta prostora.

Iako će deliti minutažu sa Dieronom Foksom, Badijem Hildom, Džastinom Džeksonom, te pridošlicama Imanom Šampertom i Benom Meklemorom, trener Dejv Jerger bi lako mogao Srbinu da omogući 25 minuta po meču ukoliko bude konstantan. Ključni faktor je Bogdanovićeva univerzalnost jer trener osim na poziciji "dvojke" može jednako kvalitetno da ga iskoristi kao organizatora igre, gde se nametnuo u tandemu sa Vilijem Koli-Stajnom, ali i kao nisko krilo, prilikom forsiranja niske petorke gde Bogdanoviću prija brža igra, a što bi Kingsi najviše mogli i da koriste.

Međutim, ono što se posebno od Bogdana u narednoj sezoni očekuje da bude manje stidljiv kada se traži lopta, da se nameće u napadu, traži prostor za šut i potpuno "opusti" ruku.

Američke analitičare je impresionirala njegova efikasnost šuta, sa 9,9 pokušaja po meču on je pogađao 44,6%, između ostalog i 39,2% za tri.

Stoga se očekuje da u narednoj sezoni bude još efikasniji, jer će dobijati, mora dobijati, više lopti, a ovi procenti uspešnosti teško da će značajno pasti.

Mali problem mu predstavlja operacija meniskusa koja ga je odvojila nekoliko nedelja van parketa, a povratak se očekuje u drugoj nedelju novembra.

Međutim, Bogdanović nije gubio vreme, sve vreme radi na svom šutu, samo čeka dozvolu lekara da se vrati timskom radu.

Nemanja Bjelica – ako dobije slobodu u igri...

Foto: StarSport
Nakon što za njega nije bilo mesta u Minesoti, a Filadelfija mu je nudila saradnju samo na godinu dana, Bjelica je odlučio da se vrati u Evropu.

Međutim, "tragediju" su sprečili zemljaci, Predrag Stojaković i Vlade Divac su ga doveli u Sakramento u tim koji je tek počeo da se gradi i razvija.

Bjelica je uprkos limitiranoj minutaži u Vulvsima prošle sezone prosečno beležio 6,8 poena uz 4,1 skokova, a posebno se isticao u procentima šuta sa 41% iz svega tri pokušaja po meču.

Dodatnu pažnju je skrenuo svojim trojkaškim sposobnostima, pogađao je trojke 41,5%, uključujući 6/9 protiv Boston Seltiksa kojima je ubacio 30 poena. Tu je pokazao šta je sposoban da radi u NBA, a u Kingsima bi konačno trebalo da dobije priliku da to radi konstantno.

Bolji procenat šuta od igrača Sakramenta od Bjelice je imao samo Badi Hild, koji ipak nije napredovao koliko se očekuje, a Srbin za razliku od njega može da ponudi još jednu bitnu stvar koju nosioci igre Kingsa nemaju – iskustvo.

Ukoliko mu Jerger ukaže povrenje i dozvoli mu da spusti loptu na parket, te pokaže svoju kreativnost, Nemanja bi lako mogao da bude jedno od otkrovenja sezone.

Naravno, bitan faktor je da ga zaobiđu povrede koje su ga konstnatno mučile u Mineapolisu u prethodne tri godine.

Boban Marjanović – samo da dobije minute

Foto: Getty images
Srpski gorostas ulazi u poslednju godinu ugovora i mora da nadmaši sva očekivanja ako planira da nastavi karijeru u NBA ligi.

Marjanović je zimus stigao u Los Anđeles u "paketu" tokom trejda Blejka Grifina u Pistonse, pa nije bio u glavnim planovima trenera Doka Riversa.

Uprkos odlasku Deandrea Džordana proteklog leta njegova pozicija se nije značajno promenila, jer je stigao Poljak Marčin Gortat koji je "projektovan" kao startni centar, a prednost će imati i Montrezl Herel.

Ipak, Marjanović je u prethodnih nekoliko nedelja sigurno malo poremetio Riversove planove sjajnim nastupima tokom predsezone.

Naime, srpski centar je bio ubedljiv najefektniji igrač u celoj ligi, a prosečno je beležio 12 poena uz 6,6 skokova. Međutim, u mečevima u kojima je imao dvocifrenu minutažu njegov prosek je bio 15,6 poena i 8,6 uhvaćenih lopti.

. U odnosu na broj minuta na parketu, Marjanović je bio daleko najefikasniji igrač lige, efikasniji i od Stefa Karija. U duelima sa timovima koji igru baziraju na centrima, poput Denver Nagetsa, posebno se istakao kao nosilac igre tima.

Protiv zemljaka Jokića i njegove podrške u reketu Mejsona Plamlija je za 15 minuta ostvario učinak od 14 poena i 12 skokova, uz tri blokade.

Boban je bez sumnje pokazao Riversu da može biti od velike pomoći u reketu, bar kada je u pitanju napad, ali i dalje ostaje pitanje njegove upotrebljivosti u odbrani.

Sporost i slabija pokretljivost ga čine vrlo ranjivim delom defanzive Klipersa, koja bi na startu nove ere nakon okončanja "Lob Siti" epizode trebalo da bude oslonac igre tima iz El-Eja. Marjanović je tokom predsezone pokazao napredak u fleksibilnosti i defanzivnim kretanjima, ali je i dalje teško čekivati da može da konstantno parira modernim centrima.

To je ključni faktor pitanja njegove uloge u timu pored Gortata i Herela, pa je razumno očekivati da ima ograničenu minutažu fokusiranu na ofanzivne periode u mečevima koji to dozvole.

Sigurno neće dobijati šansu na svakom meču, ali nema sumnje da će biti dovoljno prilika da se solidno pokaže u narednoj sezoni.

Osim toga, Marjanovića ima još jednu bitnu ulogu u timu, sa saigračem i velikim prijateljem Tobajasom Herisom je i njihovim šouom "Bobi i Tobi" značajno utiču na atmosferu u i oko tima, privlače navijače i stvaraju atraktivan identitet tima, što je u trenutnom tranzicionom periodu izuzetno bitno za Kliperse da ne postanu monotoni u javnosti.

Miloš Teodosić – bežite povrede!

Foto: Getty images
Patrik Beverli, Šej Gildžes-Aleksandar, Ejveri Bredli, Lu Vilijams, Tobajas Heris i Danilo Galinari imaće zagarantovane minute prema rečima trenera Klipersa. Ime Miloša Teodosića nije spomenuto.

Međutim, srpski plejmejker nije otpušten niti trejdovan u poslednjem danu predviđenom za to, pa Dok Rivers očigledno ima planove za Tea, koji je igrao samo dva meča u predsezoni i postigao tek dva poena, ali je u drugom nastupu imao šest skokova i tri asistencije.

Teo bi mogao da bude jedan od najstabilnijih, a istovremeno i najatraktivnijih rezervnih bekova u ligi ove sezone, naravno ukoliko ga zaobiđu povrede.

Prošle sezone je pokazao da ima šta da ponudi u elitnoj konkurenciji sa prosekom od 9,5 poena i 4,6 asistencija, te dobre procente šuta – 41,9% za dva, 37,9% tri i 84,8% slobodna.

Teo je ušao u poslednju od dve godine ugovora sa Klipersima pa poput zemljaka Marjanovića isključivo od njegovih nastupa zavisi mu budućnost NBA.

S obzirom na ono što je prošle sezone nudio kada je bio zdrav – ne treba da brine. Ono što je Rivers od njega očekivao kada ga je koristio u rotaciji, a počeo je 35 od 46 utakmica, Teodosić je i isporučio. U trenutku kada Klipersi počinju izgradnju novog tima i skoro niko nije siguran za narednu sezonu, Teodosić bi mogao da se nametne kao lider ekipe, pre svega svojim iskustvom, ali i lucidnošću na terenu.

Problem su njegova sklonost povredama i krštenica, jer retko koji tim želi da bazira igru ekipe u rekonstrukciji na tridesetogodišnjaku.

Opet, s druge strane, Teo je celo proteklo leto posvetio odmoru, oporavku i pripremi za NBA, za razliku od prethodnih godina "preskočio" je reprezentativne obaveze što je jasan pokazatelj njegovih ambicija u novoj sezoni.

Pre svega i sam je svestan koliko je Rivers limitiran sa opcijama na poziciji plejmejkera, a teško je i u NBA naći igrača koji u rukama ima znanje i kvalitet kakav je Teo sticao tokom decenije u Evroligi u dresovima Olimpijakosa i CSKA, te reprezentacije Srbije.

Važan faktor njegove minutaže biće i upotrebljivost u odbrani jer njegovi konkurenti na poziciji Beverli i Bredli osim što su odlični "spot-ap" šuteri takođe su sposobni da čuvaju protivničke bekove.

Teodosić je prošle sezone svoje dobre igre umnogome bazirao na saradnji sa Deandreom Džordanom, koji je u međuvremenu otišao, pa mu pozicija u timu zavisi i od toga koliko brzo i kvalitetno može da se "poveže" sa novom "peticom" Marčinom Gortatom. Dolazak Poljaka bi trebalo da ima pozitivan efekat na njega jer Teo je u Evropi doveo do savršenstva pik-en-rol, a Gortat je jedan od najboljih centara lige koji to dobro sprovode u delo.

Naravno, kada na parketu bude Marjanović, nema sumnje da će Rivers forsirati i Teodosića s obzirom da se savršeno poznaju, što je još jedan plus za Srbina.

Što se tiče argumenata protiv Teodosićeve minutaže, na nju bi negativno mogla negativno da utiče ranije pomenuta priča o reizgradnji Klipersa i forsiranju mladih snaga.

Tu u jednačinu ulazi talentovani Šej Gildžus-Aleksander koga će Klipersi sigurno pokušati što pre da razviju na prihvatljiv nivo, a on je tokom predsezone pokazao da je spreman za veću minutažu.

S druge strane, Teo može i to da preokrene u svoju korist kao iskusni plej uz koga će Gidžus-Aleksander lakše i brže da se razvija.

Na kraju, Teo bi ukoliko ostane zdrav mogao kao jedan od trojice ključnih rezervista kao podrška startnom pleju Beverliju da dobija 20 minuta po meču, što bi trebalo da bude više nego dovoljno da pokaže svoj raskošan talenat i dodatno se nametne kod Riversa.

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: