Bundesliga – šampion se već zna, ostali će da se poređaju

Posle Engleza, Francuza, Španaca i Italijana u petak počinje i preostali član "petice" – Bundesliga.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Petak, 24.08.2018.

10:35

Bundesliga – šampion se već zna, ostali će da se poređaju
Foto: Getty images

Ako u preostalim šampionatima, bar u Premijer ligi, LaLigi i donekle Seriji A postoji otvoreno pitanje ko će biti šampion, za Nemačku to teško može da se kaže.

Dovoljna je izjava sportskog direktora Štutgarta Mihaela Reškea da objasni situaciju u BL: "Bajern će biti šampion ove sezone ali i 2019/2020, 2020/2021, 2021/2022 i tako dalje. Samo Bajern odlučuje da li će biti uzbudljivo u vrhu tabele. Dok se ne uvede plej-of dominiraće i kupovati najbolje igrače svojih rivala".

Bajern je šampion Nemačke već šest godina u nizu i to je ostvario sa ukupno 86 bodova razlike, a prosečno osvaja 73 po sezoni.

Iako je tokom leta stigao novi trener Niko Kovač, ekipu jeste napustio Arturo Vidal, ali teško da će se u Minhenu bilo šta promeniti jer je Hrvat savršen tip trenera za Bavarce – disciplina, fizička snaga i naporan rad su njegovi omiljeni aduti.

Kovač je zadržao kičmu tima, a odlazak Vidala je nadoknadio dolazak talentovanog Leona Gorecke, tu je i 17-godišnji vunderkind iz SAD Alfonso Dejvis, dok su se sa pozajmica vratili odlični Serž Gnabri i neiskorišćeni potencijal Renato Sančez.

Na otvaranju Bundeslige - poslastica. Duel možda i dve najbolje ekipe u ligi Bajerna i Hofenhajma. Kvota na keca uz četiri i više goloa (1&4+) je 2,10. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Bajern - Hofenhajm. Međutim, nedodirljivost Bajerna se ne ogleda samo u njegovom sastavu već pre svega u konkurenciji. Šalke, Borusija Dortmund i Lajpcig su mu bili najbliži prošle sezone, ali su bez ikakve sumnje ova tri kluba, kojima će se u borbi za LŠ verovatno priključiti i Bajer, za klasu, a možda i dve ispod Bavaraca.

Šalke (Matija Nastasić) je prošle sezone pod vođstvom Domenika Tedeska osvojio 20 bodova više nego prethodne, ali sa tek prosečnim pojačanjima uz obavezu u Ligi šampiona teško je očekivati od "kraljevsko plavih" da izdrže tempo koji Bajern može da diktira cele sezone.

Borusija će sigurno da opet bude glavni "izazivač", dolazak Lusijena Favra na mesto trenera će sigurno da unapredi igru "milionera" u odnosu na prošlu mučnu sezonu, ali nema sumnje da mu je potrebno znatno više vremena od nekoliko meseci da dovede tim na odgovarajući nivo.

U Dortmund je stiglo nekoliko zanimljivih imena, na čelu sa Akselom Vitselom, ali Borusija još uvek nije dovela čoveka koji može da garantuje bar 15 golova u sezoni, a on je neophodan u takmičenju kakva je Bundesliga.

Što se tiče Lajpciga, tim Ralfa Ragnika, otišao je jedan od nosilaca igre Nabi Keita, dok je pitanje koliko mogu igru da unaprede Nordi Mukieje, Mateuš Kunja i Marselo Saraki plaćeni zajedno 38 miliona evra.

Red Bulov tim je već koliko-toliko u takmičarskoj formi jer je krajem jula počeo kvalifikacije za Ligu Evrope gde je prvo eliminisao švedski Haken (4:0, 1:1), potom rumunsku Univerzitateu (3:1, 1:1), zatim je bio siguran u Kupu na gostovanju Viktoriji Keln (3:1), da bi u četvrtak remizirao bez golvoa u Ukrajini sa Zorjom. Ovo pokazuje da će Lajpcig biti opet u konkurenciji za plasman u Evropu, možda i Ligu šampiona, a da će mu glavni adut biti domaći teren. Koliko možemo očekivati od vicešampion od pre dve sezone videćemo već u prvom kolu jer Red Bul gostuje Borusiji Dortmund.

Pomalo u senci ovih klubova ostao je Bajer koji je bio izuzetno produktivan na tržištu ovog leta. Novac od prodaje golmana Bernda Lena Arsenalu (22,5 miliona) iskoristio za dolazak 18-godišnjeg Paulinja iz Vasko de Game koji bi trebalo da bude znak da "farmaceuti" imaju ambicije za budućnost.

Nema sumnje da će se priča u vrhu tabele ove sezone svesti na to da će se Borusija, Šalke, Lajpcig i Bajer, uz verovatno Hofenhajm i Menhengladbag boriti za mesta koja vode u Ligu šampiona i Ligu Evrope, dok će čekati eventulni raspad sistema u Bajernu kako bi dobili mikronsku šansu da se bore za titulu.

Velika enigma će biti osvajač Kupa iz prošle sezone Ajntraht Frankfurt koji se nije proslavio u Superkupu, a koji će nama posebno biti interesantan jer će njegov napad predvoditi čak trojica srpskih fudbalera – Mijat Gaćinović, Filip Kostić i Luka Jović.

U nekoj "zlatnoj sredini" se očekuju Menhengladbah i Herta, sa tendencijama da se umešaju u borbu za Evropu, dok će Verder (Miloš Veljković), Štutgart i Volfsburg verovatno kao i prethodnih sezona više naginjati iz sredine ka dnu.

Znatno interesantnija bi mogla da bude borba za opstanak u kojoj će učestvovati svi ostali klubovi, ali će posebno morati da "zapnu" da izbegnu eliminaciju morati novi članovi elite Fortuna Diseldorf i Nirnberg, potom Hanover i Frajburg.

Navedeni timovi imali previše malo individualnog kvaliteta, ali nikad nikoga ne treba potpuno otpisati u Bundesligi jer ako su negde iznenađenja moguća, to je Nemačka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: