Komšije – nije vas za**b'o sudija, nego vaterpolo "drim tim"

"Igrali smo dobro, al' zaj*b'o nas sudija", stih je pesme grupe Dubioza kolektiv koji je svojevrsna mantra balkanskih sportista kada izgube.

Izvor: B92

Petak, 27.07.2018.

11:20

Komšije – nije vas za**b'o sudija, nego vaterpolo
Foto: LEN

Ta ista mantra dominira u hrvatskoj javnosti nakon poraza od Srbije 9:7 u polufinalu Evropskog prvenstva u Barseloni.

"Sudije poluidioti su odlučili", "Igralo se rvanje", "Ovo nema veze sa vaterpolom", nižu se komentari Hrvata nakon poraza od "delfina".

Nažalost, ovakve izjave skreću pažnju sa jedne neosporne činjenice – Srbija je bila bolja. Nije "imala sreće", "bolji dan", "trenutak inspiracije", "nezaustavljivog pojedinca", a ponajmanje pomoć sa strane.

Jednostavno, srpski vaterpolisti su bili bolji od hrvatskih i zasluženo pobedili. Rezultat sugeriše da je bilo neizvesno, i jeste, ali ne toliko rezultatski koliko je naboj podizao tenziju jer nema većeg rivalstva u sportu u ovom delu sveta od srpsko-hrvatskog.

Kada se malo detaljnije pogleda tok meča Hrvati su samo u prvih nekoliko minuta ravnopravno parirali Srbiji. Sve ostalo vreme su jurili zaostatak i u tom jurenju bili bukvalno nemoćni protiv čete Dejana Savića.

Semafor ne laže, a on kaže da od 2:2 u trećem minutu Hrvatska više nije bila izjednačena sa Srbijom. Krajem prvog kvartala Mandić i Ćuk sa dva gola su doneli Srbiji 5:3 i na tom rezultatu uvodne četvrtine "delfini" su izgradili pobedu.

U preostala tri dela meča Srbija je bila dominantna u odbrani, toliko silna da su Hrvati iskoristili samo dva od sedam napada sa igračem više u bazenu.
U jednoj situaciji nisu uspeli da zatresu mrežu čak ni kada je Srbija ostala bez dvojice vaterpolista. U roku od četiri sekunde isključeni su Mitrović i Prlainović, a Hrvati su uspeli samo jednom da šutiraju i to je odbranio naš golman.

Upravo je taj trenutak bio jedan od prelomnih jer su "barakude" propustile priliku da povedu 3:2, a samo četiri minuta kasnije Srbija je vodila 5:3.

Tada kreće hrvatska nervoza i konstantno "maltretiranje" sudija zbog odluka u bazenu, a nisu se bunili kada su Rus i Poljak ignorisali bokserski potez Fatovića koji je krošeom udario Filipa Filipovića iako je lopta bila daleko od njih dvojice.

Samo to je bilo dovoljno da Fatović bude isključen, Srbija dobije peterac, a Hrvati četiri minuta sa igračem manje zbog nasilničkog starta, što je potez Hrvata nesumnjivo bio.

Štaviše, nastavili su da pritiskaju sudije i da se žale na njih iako je Rus Naumov potpuno nelogično isključio u tom trenutku ključnog igrača Srbije Miloša Ćuka.

Ćuk je bio taj "iks-faktor" u seriji Srbije za 5:3, sa tri gola iz tri šuta, ali ni njegovo isključenje ni kasnija serija od četiri isključenja "delfina" u nizu nisu poremetila igru našeg tima.

"Kako jednima, tako i drugima", na kraju se može prokomentarisati suđenje jer ni naši vaterolisti nisu bili pošteđeni u krajnju ruku neobičnog kriterijuma arbitara, ali za razliku od Hrvatske nisu gubili glavu zbog toga, već su igrali svoju igru.
Foto: LEN
A to je čvrsta, disciplinovana, organizovana timska odbrana koja je podizala samopouzdanje i olakšavala igru u napadu.

Pa čak i u trenucima kada "delfini" nisu bili preterano konkretni u napadu, naprotiv, bili su često i bezopasni, ni u jednom trenutku se nije osetila panika i drama u timu niti pad u igri.

"Srbi kada se odvoje na dva razlike kao što su učinili sada, oni znaju da igraju, čuvaju to i privode meč kraju. Bili su bolji i gotovo", savršeno je zaključio ovu priču naturalizovani Hrvat Ćavi Garsija.

Osim toga, ovo nije jedini meč u kojem su sudije bile glavni akteri. Od početka turnira sve ekipe su se žalile na nivo arbitraže, a njihov "nivo" ističu i sami Hrvati.

"Oni kao da ne mogu da prate vrhunski razvoj igrača, trenera i same igre, i zapravo su za ovakve utakmice bili apsolutno nedorasli", prokomentarisao je suđenje Dubravko Šimenc.

Ako ovo nije dovoljno Hrvatima da shvate od koga su izgubili, dovoljno je da pogledaju trofejnu sobu Vaterpolo saveza Srbije.

Šest puta šampioni Evrope (četvrto uzastopno finale), tri titule prvaka sveta, jednom šampion Olimpijskih igara, tri Svetska kupa, 11 Svetskih liga, tri titule Mediteranskih igara.

Jednostavno – Srbija je vaterpolo "tim snova"!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: