Povratak F1 – Hamilton i Fetel jure Fanđa

Trkom za Veliku nagradu Australije u nedelju počinje nova sezona Formule 1. Titulu u konkurenciji vozača brani Luis Hamilton, a kod konstruktora Mercedes.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.03.2018.

11:00

Povratak F1 – Hamilton i Fetel jure Fanđa
Foto: Getty images

Britanac bi trebalo da i u novoj sezoni vodi žestoku bitku sa Sebastijanom Fetelom iz Ferarija, obojica imaju po četiri titule pa imaju motiv više, da se izjednače sa legendarnim Huanom Manuelom Fanđom na drugom mestu najtrofejnijih vozača u istoriji F1.

Glavna tehnička promena u novoj sezoni je zaštitni sistem vozača u kokpitu, poznat pod nazivom "oreol". Svrha "oreola" je da zaštiti glavu vozača od otpadaka na stazi, a bez umanjivanja vidljivosti.

Kiša, sneg, sunce – sve je prebrodio “najbrži cirkus” tokom testiranja u Kataloniji, pa kreće na novu svetsku turneju sa tradicionalnog mesta.

Za osam dana tokom dve nedelje u Barseloni vozači F1 prešli su više od 37.000 kilometara na Katalunji, što je skoro obim planete Zemlje. Niko nema pravo da kaže da nije spreman.

Mercedes nije beležio spektakularna vremena, ali je bio dovoljno pouzdan da su vozači Luis Hamilton i Valteri Botas vozili naizmenično dan za danom, pa se nisu preterano umarali.

Napravili su više od 1.000 krugova, prešli skoro 5.000 kilometara, što je tri četvrtine ukupne dužine svih trka u sezoni. Ograničavanje broja komponenti znači da će pouzdanost biti jedan od ključnih faktora tokom sezone, a to bi upravo mogao da bude najveći adut Mercedesa.

Vrlo pouzdani su bili Ferari i Reno, koji su takođe pravili oko 150 krugova dnevno, što su dve i po dužine jedne trke.

Čak je i ozloglašeni Hondin motor skoro sve vreme radio bez problema u bolido Toro Roso. Pozitivno je svojim tempom iznenadio Has, dok se opet po ko zna koju godinu već u nizu mučio Meklaren, ali je Fernando Alonso ipak ostvario drugo najbolje vreme na testovima.

"Neki timovi su dosta napredovali, poput Renoa i Hasa, a mislim da će borbu za vrh voditi Mercedes, Ferari i Red Bul. Grupa iza njih je izjednačena, mislim da smo mi u toj sredni", rekao je direktor Meklarena Erik Bulije.

"Sveto trojstvo" u borbi za titulu

Foto: Getty images
Na novoj podlozi Katalunje, glatkoj, manje abrazivnoj, skoro dve sekunde bržoj nego do sad, sa novim gumama iz Pirelija najbolje vreme zabeležio je Sebastijan Fetel u Ferariju, treći je bio Danijel Rikardo u Red Bulu, a tek sedmi šampion Luis Hamilton.

Ipak, ovi rezultati nisu u direktnoj korelaciji sa kvalitetom timova, pre svega što nisu svi koristili iste pneumatike, a većina timova je i uglavnom kalkulisala sa smešama, broju krugova, količini goriva.

"Mercedes je i dalje veoma brz. Kada bi sad sve bilo izjednačeno, i dalje bi bili ispred ostalih, ali nislim da nismo mnogo daleko od njih", rekao je vozač RB Rikardo.

Opet je Meklaren bio glavna meta ismevanja – otpao je točak, auspuh je istopio zadnji de bolida, curelo je ulje, otkazala je hidraulika, stradala je i turbina.

Sedam dana se prelepi narandžasto-plavi bolid bukvalno vukao po stazi, a onda je poslednjeg Alonso eksplodirao i zabeležio drugo vreme. Ispred je bio samo Kimi Raikonen u Ferariju.

To je vratilo osmeh na lica svima u garaži Meklarena, a i sam Alonso je zračio optimizmom, a nije prošlo ni godinu dana kako je razmišljao o napuštanju F1 frustriran nepouzdanom Hondom.

"Poslednjeg dana smo pojačali performanse automobila i sve je išlo u pravom smeru. I dalje ima dosta posla. Mislim da se svi još uvek skrivaju, kao i mi", rekao je Španac čija je najveća noćna mora završila u drugom timu.

Meklaren je prošle sezone tvrdio da ima najbolju šasiju u karavanu i da mu je potreban samo konkurentan motor. Honda je prošlost, pa se uoči zimskih testova najavljivala borba rame uz rame sa Red Bulom.

Međutim, posle svega što je viđeno u Barseloni, pritisak je opet jak, a ukoliko u prvih nekoliko trka Meklaren ne bude blizu "bika", neko će morati da plati.

U međuvremenu, posebno je impresionirao jedan "autsajder" – Has. Kevin Magnusen je bio vrlo blizu Fetela poslednjeg dana, a upravo je Ferari najzaslužniji za to.

Pojedini timovi sumnjaju da nema granice u njihovoj saradnji, pa će posebno podizati obrve ukoliko Has nastavi da podiže formu. Tu je i Toro Roso sa ove zime impresivnom Hondom koja za razliku od prošle sezone u Meklarenu nijednom nije zakazala.

Ipak, japanski agregat ima slične performanse kao krajem prošle godine, pa je teško očekivati često TR vozače u raspodeli bodova. Na začelju se očekuju pomalo misteriozna i neočekivano spora Fors Indija, te Vilijams i Zauber.

Pitanje svih pitanja – može li Fetel zaustaviti Hamiltona?

Foto: Getty images
Iako je Mercedes bio rezervisan tokom testova u Barseloni, nema sumnje da je Hamilton i ove godine favorit za osvajanje titule.

“Prošle godine nismo imali prostora za opuštanje, Ferari je vršio konstantno pritisak. Nova sezona obećava trostruku borbu nas, Ferarija i Red Bula. Obojica smo (on i Botas) smo zadovoljni bolidima, ali videćemo kako će se ponašati kada budu voženi pod besom”, rekao je Hamilton.

Nemački tim se drži prošlogodišnjeg koncepta i samo je dorađivao uočene slabosti. Nema sumnje, Ferarijev rekord od pet uzastopnih konstruktorskih titula je ugrožen.

Razlog više za ogromno samopouzdanje tima je i Valteri Botas, koji ima još dosta toga da dokaže. Njegov najveći izazov će biti da konačno stavi timskog kolegu pod pritisak.

Ako se izuzme činjenica da će zbog uvođenja zaštite za vozače bolidi bili vizuelno drugačiji nego prošle godine, sve ostaolo na stazi bi trebalo da bude prilično slično.

Sebastijan Fetel je bio blizu Britanca prošle godine u Ferariju, ali je Mercedes ipak bio za nijansu bolji. Slično se očekuje i tokom 2018.

Izuzetno balansiran automobile iz prošle sezone je najjači adut, dok će najveći izazov za Nemca biti psihološki “rat” sa Hamiltonom.

Na njegove rezultate umnogome će uticati i timski kolega. Ako Kimi Raikonen bude konstantniji nego 2017, to će svakako pogurati i Fetela, a zabrinuti Mercedesov tandem.

Navijači mogu unapred da se raduju jer je spektakl zagarantovan. Obojica imaju po četiri titule pa će se tokom narednih osam meseci boriti za "titulu" najboljeg vozača generacije.

Ali ne samo to, titulom bi se jedan od njih dvojice izjednačio sa jednim od najboljih vozača svih vremena – Huanom Manuelom Fanđom.

Argentinca je davno prestigao Mihael Šumaher, ali i dalje zauzaima možda i glavno mesto u istoriji motosporta.

Prošle sezone Fetel je bolje počeo godinu, pobedio u Australiji, pa u Bahreinu, potom i u Monaku i predvodio karavan dok se Mercedes često mučio sa kuntinuitetom, ali se nemački tim konsolidovao u završnici i suruvo kažnjavao svaku grešku rivala iz Maranela, a bilo ih je dosta.

Iz Mercedesa samouvereno najavljuju da će bolid za 2018. "oduvati" prošlogodišnju mašinu, pa očekuju da jedina zabava za gledaoce na stazi budu međusobni okršaji dva Mercedesa. S druge strane, Ferari je pomenutim greškama poništio sve što je mogao da ostvari sa generalno verovatno najboljim bolidom na stazi, koji je konstantno beležio najbrže krugove.

Tokom zime je u Maranelu produženo međuosovinsko rastojanje na SF71H koji bi trebalo da bolje iskombinuje svoj paket brzine i visoke sile prijanjanja sa aerodinamičnom efikasnošću brze staze.

Na testovima je Ferari bio u proseku oko 0,3s sporiji od Mercedesa, pa je još uvek misterija da li su uspeli da izvedu ono što su planirali.

U svakom slučaju, Ferarijev ageregat je sposoban da bude konkurentan Mercedesovom, pa će presudan faktor biti vozači, taktika i naravno doza sreće.

S druge strane, to se ne može reći za Red Bul i njegovu pogonsku jedinicu iz Renoa, koji je i dalje korak iza favorita, pa su ga kladionice već "zakucale" za treće mesto.

Verovatno ćemo se kada je u pitanju Red Bul koncentrisati na unutrašnju borbu za status prvog vozača, jer Rikardu ništa ne garantuje tu poziciju s obzirom na konstantan napredak talentovanog Maksa Ferstapena, a na kraju godine mu ističe ugovor.

Ako se Australijanac malo “sabere” i postane agresivniji, mogao bi da bude I iznenađenje sezone. S druge strane, Ferstapen je sve iskusniji i zreliji, neustrašivost i talenat su neupitni, potreban mu je samo pouzdan bolid.

“Novi bolid je znatno drugačiji od prošlogodišnjeg, teže je ući u kokpit, promenjana je aerodinamika, pravi entuzijasti će to odmah primetiti i uočiti razlike. Novi automobile su veoma brzi, jedva čekam da izađem na stazu”, rekao je Rikardo.

Učesnici i trke

Foto
Što se tiče timova, Meklaren je posle trogodišnje agonije okončao saradnju sa dobavljačem motora Hondom, koju je zamenio Reno. S druge strane, japanska kompanija će svoje agregate imati u Toro Roso timu, koji je do ove sezone sarađivao sa Renoom.
Zauber je obnovio saradnju sa Ferarijem, koji će biti dobavljač i Hasu, dok se Mercedesovi agregati nalaze u Fors Indiji i Vilijamsu.
Bilo je promena i u "rosteru" vozača, ali minimalnih. Videćemo dvojicu debitanata, aktuelni šampion Formule 2 Šarl Lekler je novi vozač Zaubera, zamenio je Paskala Verlajna koji karijeru nastavlja u nemačkoj Turing seriji.

U međuvremenu, Vilijams je umesto drugi put penzionisanog Brazilca Felipea Mase doveo bivšeg test vozača Renoa Rusa Sergeja Sirotkina.

Toro Roso je potpisao trajne ugovore sa Pjerom Gaslijem i dvostrukim šampionom Svetske trke izdržljivosti Brendonom Hartlijem, koji su debitovali u završnici prošle sezone.

Rus Danil Kvjat je napustio Red Bulov program i prešao u razvojni tim Ferarija.

U kalendar koji sadrži 21 trku posle deset godina se vraća Velika nagrada Francuske, na stazi Pol Rikar koja je poslednji put bila domaćin 1990.

Povratnik je i Velika nagrada Nemačke, nakon godinu dana "najbrži cirkus" će opet biti na Hokenhajmu.

Posle 18 godina F1 je napustila Velika nagrada Malezije, a u njenom terminu u septembru sada će se voziti Velika nagrada Rusije.
Za razliku od prošle sezone promenjen je i termin Velike nagrade Azerbejdžana, poremen je sa juna u april kako se trka ne bi poklopila sa obeležavanjem godišnjice ove države.

Promena sportskih pravila

Zbog velikih kritika na sistem kažnjavanja prošle godine, zbog kojeg su vozači često trku počinjali sa drugačije pozicije od one izborene u kvalifikacijama, FIA je uvela set promena za 2018.

Na trcu na kojoj vozač promeni komponentu pogonske jedinice, i dalje će biti kažnjen sa pet ili deset pozicija, u zavisnosti od toga šta je promenjeno, ali, sada će u slučaju druge promene biti vraćen na začelje.

Ukoliko više vozača bude pomereno na začelje, njihov raspored će biti određen na osnovu koje su komponente menjali.

Novina je i što će stjuardi na stazi imati ovlašćenje da kazne vozače za nepravilan start, iako to ne aktivira automatski sistem. Promena je donesena zbog dve prošlogodišnje situacije, kada je bolid Sebastijana Fetela bio predaleko startnog mesta da bi ga sistem detektova u Kini, te Valterija Botasa čiji je start bio sumnjiv zbog vremena reakcije, ali ga sistem nije prepoznao kao iligalan.
FIA je takođe pooštrila sistem dodele vozačkih licenci za vozače koji učestvuju u slobodnim treninzima. Moraju ispuniti određenu kvotu trka u Formuli 2 ili zaraditi 25 poena za superlicencu u periodu od tri godine.

Promenjeni su i termini početka trka, većina trka u Evropi će počinjati jedan sat ranije nego do sada kako bi se privukao veći broj gledalaca. Sve trke će počinjati deset minuta nakon punog sata kako bi vlasnici prava prenosa imali vremena za uvod u trku.

Poslednja promena je preseljenje testova na polovini sezone iz Bahreina u Barselonu.

Tehnička pravila

Svi dobavljači agregata su obavezni da omoguće timovima koji kupuju motore od njih identične specifikacije jedinica. Promena je doneta jer je utvrđeno da je Mercedes imao dodatna podešavanja performansi koja nisu bila dostupna njihovim partnerskim timovima.

Promenjeno je i pravilo o broju motora koje svaki tim ima pravo da koristi tokom sezone, a prošle godine to je bilo četiri. Primenjuje se novi sistem po kom se svaki deo pogonske jedinice smatra odvojenim. Tokom 2018. svaki vozač će imati pravo na korišćenje po tri motora sa unutrašnjim sagorevanjem (ICE), agregate za generisanje toplote (MGU-H) i turboponjače (TC). Po dva generatora kinetičke energije (MGU-K), energetske jedinice (ES) i kontrole elektronike (CE).

Takođe, uvedeno je i ograničenje paljenja motornog ulja zarad povećanja performansi, što je uvedeno u praksu prošle godine, a timovi su palili čak 1,2 litara na 100 kilometara. Za 2018. to je smanjeno na maksimu 0,6l na 100 km.

Osim toga, timovi su ograničeni i na upotrebu ulja istovetne specifikacije tokom trke i moraće da je objave uoči trke. Pravilo je uvedeno kako bi se sprečila upotreba egzotičnih mešavina zarad povećanja performansi. Timovi se obavezuju da prijave stjuardima pred svaku trku količnu ulja u svakom tankeru.

FIA je limitirala i temperaturu vazduha u komori uz turbopunjač na maksimalno 10°C preko temperature vazduha. Tako su timovi sprečeni da veštački zagrevaju ili hlade vazduh zarad mogućih povećanja performansi. Zabranjeni su i aktivni kontrolni ventili kojima je elektronski regulasan tog tečnosti između komponenti pogonske jedinice.

Zabranjeno je i "ajkulsko peraje" koji se nalazilo u produžetku motora u svrhu usmeravanja toka vazduha ka zadnjem krilu, kao i "T krila" instaliranih horizontalno ispred ili zadnjeg krila.

Nevidljivi "oreol"

Glavna novina u ovoj sezoni biće "oreol" (halo), zaštitni uređaj instaliran oko kokpita čija je uloga da zaštiti glavu vozača i spreči tragedije prilikom udesa.

Iako se godinama dosta pričalo o tome, bilo je i žestokih kritika i sukoba interesa, skoro niko nije komentarisao tokom testova u Barseloni. Iako je malo broj vozača bio za uvođenje "Oreola", svi su ga jednostavno prihvatili i koncentrisali se na svoj posao.

"Oreol" ime otežava ulazak i izlazak iz bolida, gledaocima da prepoznaju koji vozač je u pitanju, ali neće direktno uticati na trkanje i rezultate.

Osim toga, nova sigurnosna pravila nalažu i da vozači nose posebne rukavice sa biometrijskim senzorima kako bi se očitavali vitalne funkcije svakog pojedinca, a zbog bolje reakcije i pomoći u slučaju nesreća i fizičkih problema.

Gume

Dobavljač guma za F1 je italijanska kompanija Pireli (Pirelli) koja je za 2018. spremila dve nove mešavine. Svaka mešavina iz 2017. je učinjena mekšom, uz novu "hipermeku" koja je najmekša od devet različitih, te "supertvrdu" koja je najtvrđa u grupi.

Takođe, Pireli je proizveo i dodatnu mešavinu koja nije namenjena za trke, već za javne događaje kako bi se timovi sprečili da ih koriste za neformalna i nedozvoljena testiranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: