Dosadna "petica"

Konkurencija, neizvesnost, napetost, drama do poslednjeg minuta, to se očekuje od najjačih evropskih fudbalskih liga, ali ove sezone od toga nismo dobili ništa.

Izvor: B92

Utorak, 26.12.2017.

09:00

Dosadna
Foto: Getty images

U mnogim od njih nije ni zvanično polusezona, a već je skoro pa izvesno ko će se na proleće radovati titulama u Španiji, Engleskoj, Nemačkoj i Francuskoj.

Barselona, Mančester siti, Bajern i Pari Sen Žermen u ovom trenutku deluju nedostižno za svoje rivale, bez obzira na njihov kvalitet i verovatno velika pojačanja koja spremaju za januarski prelazni rok.

Španija (LaLiga) – Barselona je proteklog vikenda pobedom nad najvećim konkurentom Real Madridom povećala razliku na 14 bodova, dok ispred prvih pratilaca Atletiko Madrida i Valensije ima devet. Već se spekuliše da Real planira veliki "šoping" u januaru i dovođenja bar trojice igrača, ali teško da će to znčajno promeniti odnos snaga.

Engleska (Premijer liga) – Novogodišnji maraton je često bio prelomna tačka u Premijeršipu, ali ove godine nije stigao ni Božić, a slika je postala kristalno jasna. Mančester siti na tačno polovini sezone u prvenstvu ima 13 bodova više od najbližeg pratioca, gradskog rivala Junajteda. PL je teška, naporna, posebno kad krene nokaut faza Lige šampiona, Siti će sigurno gubiti bodove na proleće, ali Pep Gvardiola ima ogroman broj kvalitetnih opcija na klupi da održi visok nivo forme svog tima do kraja sezone.
Foto: Getty images
Nemačka (Bundesliga) – Nije da je iznenađenje, ali su konkurenti proteklih godina bar uspevali do proleća da drže korak za Bajernom. Međutim, Bavarci su na ovu zimsku pauzu otišli sa +11 ispred Šalkea, koji je dobio samo jednu od poslednjih pet utakmica, pa je jasno kakvu konkurenciju ima velikan iz Minhena. Ukoliko se ne dogodi pravo malo čudo, Bajern će slaviti još jednu "salataru".

Francuska (Liga 1) – PSŽ je i prethodnih godina imao najbolji, najjači, najskuplji tim u Francuskoj, ali je zbog fokusa na Ligu šampiona često štucao u prvenstvu. Međutim, ove "sveci" su na +9 ispred Monaka i Olimpika iz Marseja na polusezoni, iako su u elitnom evropskom takmičenju počistili konkurenciju sa gol razlikim 25:4, u grupi u kojoj je bio i Bajern. "Kneževi" su tokom jeseni pokazali previše slabosti da bi se moglo i pomisliti da su sposobni da isprate do kraja PSŽ, dok su dva Olimpika ipak još uvek niža klasa u odnosu na Parižane.

Italija (Serija A) – Italijani ne mogu kao sav normalan svet. Dok je svake sezona drama kod ostalih, u Seriji A je Juventus u ovo vreme bio daleko ispred konkurencije. Sada kada je svugde skoro sve rešeno, u Kalču je neizvesno i dugo će još biti tako. Uoči novogodišnjih praznika lider je Napoli, sa bodom više od Juventusa, a pre samo tri nedelje Inter je predvodio kolo. Biće tu još dosta preokreta, ali sudeći po decembarskoj formi, "Stara dama" bi vrlo brzo mogla da pređe u potpuno kontraofanzivu. Videćemo da li rivali, pre svih Napoli, imaju snage da joj odole.

Ostali

Turska (Superliga) – Već godinama unazad Turci su konstantno dramatični, pa je tako i ove sezone. Neočekivani lider je "mali" Bašakhehir, ali mu za vratom žestoko diši gradski velikani Galatasaraj, Fernerbahče i Bešiktaš. Prvoplasirani i sedmoplasirani tim (slede Kajzeri, Gotepe i Trabzon) deli samo sedam bodova. Nema sumnje, biće ovo jedan od zanimljivijih šampionata u Evropi ove sezone.

Rusija (Premijer liga) – Na višemesečni zimski san u Rusiji, Lokmotiva je otišla kao lider sa "udobnom" prednošću od osam bodova u odnosu na Zenit i branioca titule Spartak. Ništa nije gotovo, ali "Lokosi" su na dobrom putu da osvoje prvu titulu od 2004. godine. Zimska pauza može sve da preokrene, posebno ako se Zenit i CSKA odluče za veća ulaganja u renoviranje tima, pa ni ovde još nema izrazitog favorita.

Portugal (Primeira) – Velika trojka i ove sezone vodi žestoku bitku, posle 15 kola prvo mesto dele Porto i Sporting, dok je Benfika tri boda iza. "Orlovi" su dosta "štucali" tokom jeseni, bili očajni u LŠ, Porto je pokazao najveći nivo stabilnosti, pa bi i ovde moglo da bude jednako dramatično kao u Turskoj.

Holandija (Eredivizija) – PSV je lider, ali daleko od toga da je već viđen šampion. Ajaks je na -5, ali je deklasirao velikog rivala pre nekoliko nedelja i najavio dramatičnu proleće. Naravno, niko ne sme otpisati ni aktuelnog šampiona Fejenord, iako tim iz Roterdama nikako ne uspeva da "poveže" nekoliko mečeva na visokom nivou.

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: