KK Partizan – kriza je postala srednje ime

Rezultati osciliraju, trener čas fosrira mlade, čas traži pojačanja, navijači „vilene“, a klub je ponovo u finansijskoj blokadi. KK Partizan ni ove sezone nema mira.

Izvor: B92

Nedelja, 26.11.2017.

09:00

KK Partizan – kriza je postala srednje ime
Foto: StarSport

Dolazak novog predsednika trebalo je da konačno donese stabilnost u Humsku 1, nekoliko sponzorskih ugovora i zanimljiva pojačanja su to i najavila, ali manje od dva meseca posle starta nove sezone jasno je da se srpski velikan i dalje nalazi u problemu koji je prisutan već nekoliko godina.

Rezultati su daleko od renomea bivšeg šampiona Evrope, najvažniji igrači stagniraju, a mladi ne uspevaju da se nametnu.

Ne pomažu ni različite izjave trenera Miroslava Nikolića, koji ne može da se dogovori da li su mu prioritet razvoj igrača ili rezultati, a sve to dodatno otežavaju glasine u vezi sa dolaskom Radeta Zagorca te cirkus sa Samardom Semjuelsom.

Muta i dalje traži pojačanja

Foto: StarSport
Amerikanci Patrik Miler i Najdžel Vilijams-Gos su se vremenom nametnuli kao lideri tima, nekoliko sjajnih nastupa je privuklo i velike simpatije navijača, a onda su i oni stali.

Vilijams-Gos je skoro pa redovno na dvocifrenom učinku, ali osetno je da više ne uspeva da "pogura" crno-bele u prelomnim trenucima mečeva.

S druge strane, Miler već nekoliko nedelja konstantno "pada", a nema trećeg čoveka koji sve to može da nadoknadi.

Najviše se očekuje od talentovanih Vanje Marinkovića i Marka Pecarskog, ali pritisak javnosti, navijača i sve veći od trenera im često "veže" ruke.

"Pecarski je mlad igrač, oni moraju da se trpe i moram da im nađem minutažu da igraju. To je koncept naš, mlađi igrači da igraju. Lako sam mogao da ga zakucam za klupu. Neka vežba, neka vidi da je kriv. Biće on dobar igrač, ali mora da preleži dečije boginje. Dečko ne igra odbranu, mora da se natera da igra odbranu", istakao je Nikolić posle poraza od Crvene zvezde.

U sledećem meču u ABA ligi Pecarski nije ni igrao. To sigurno neće pomoći ovom momku da postane "dobar igrač".

Koliko je situacija alarmantna najbolje pokazuje činjenica da je u celom timu najborbeniji kapiten Novica Veličković, iako već u godinama i odavno limitiran brojnim i čestim povredama.

Gore-dole

Foto: StarSport
Četiri uzastopne pobede na startu ABA lige podigle su očekivanja navijača, koja su brzo splasla zbog Evrope.

Nikolić je od početka forsirao priču "razvijamo mlade, nisu bitni rezultati u Evropi", što se ispostavilo kao kontraproduktivno.

Crno-beli su krenuli sa -26 u Berlinu, potom je u Beogradu slavio Lijetuvos Ritas, zatim je bolji bio i Limiž, dok se protiv Lokomotivbe Kubanj nije ni očekivao neki rezultat.

Međutim, svi ti udarci su poremetili već uzdrmane crno-bele, a Nikolić se kasnio setio da mu i u Evropi bude bitan rezultat, pa je usledio nivi debakl protiv Albe na koji se nadovezala pobeda nejake Olimpije usred Pionira.

Samopouzdanje više ne postoji, a stižu Budućnost, gostovanje u Litvaniji, pa Cedevita. Svi na papiru mnogo jači od Partizana. Jedna pobeda bi mogla biti prekretnica, serija poraza nokdaun koji bi mogao biti koban po crno-bele.

Blokada, blokada, blokada...

Foto: StarSport
U jeku svih ovih problema stigao je novi – račun, tačnije svih 11, kluba je opet blokiran, po osnovu prinudne naplate.

Sredinom oktobra Partizan je u roku od tri dana skinuo sličnu blokadu, devetu u poslednje tri godine, nema sumnje da će isti ishod biti i sa jubilarnom desetom, ali jasno je da je to samo privremeno rešenje.

Tim više što klubu preti nova tužba, sa daleke Jamajke, ukoliko pravni tim iz Humske ne uspe da se reši Semjuelsovog ugovora zahvaljujući nekoj od klauzula koje se tiču javnog kritikovanja trenera i kluba.

Sve se manje priča o dolasku Zagorca, koji bi svakako bio ogromna injekcija za ranjene crno-bele, ali se može samo pretpostaviti da to pre svega zavisi od prethodno pomenutog spora sa Semjuelsom.

Pitanje je, međutim, da li je neophodno Partizanu da ulazi u novi siguran trošak, jer košarkaški "superagent" Miodrag Ražnatović neće pustiti svog klijenta u Humsku tek tako na "lepe oči", a osim njega bi morali da dovedu još jednog centra, verovatno internacionalca.

Ovo je pitanje jer je Partizan već eliminisan iz Evrokupa, a i dolaskom Zagorca i još jednog pojačanja šanse za osvajanje ABA lige ne bi preterano porasle, dok crno-beli već imaju tim koji bez većih problema može stići do finala Superlige Srbije, gde je ograničen broj pojačanja.

Časovi ljubavi

Foto: StarSport
Sve u svemu, navijači nemaju mnogo razloga za zadovoljstvo, i teško je da će ga imati u skorije vreme.

Verovatno je to i glavni razlog zbog čega ove sezone "grobari" imaju daleko manje strpljenja i tolerancije prema igračima i pre svega treneru Nikoliću, pa se već sada može čuti "Muto, odlazi".

I oni vide ono što smo mi napisali, da je veteran Veličković taj koji najviše "gine", što posebno iritira jer ako su po nečemu košarkaši Partizana bili prepoznatljivi prethodnih godina, to je bila borbenost svakog pojedinca, bez obzira na godine, poziciju, staž ili boju pasoša.

Partizan je bio najgledaniji klub u ABA ligi prošle sezone, sa prosekom od 4.700 navijača po meču, dok je na startu tekuće taj prosek oko 4.300, ali najviše zahvaljujući punom Pioniru protiv Zvezde.

"Grobari" vole KK Partizan, biće uz njega i u goroj situaciji, ali ljudi iz kluba gube poverenje i pitanje je da li će ga i kako ikad povratiti.

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

154 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: