Evrokup: Ruska prečica ka EL, Muta čeliči crno-bele

U utorak je počelo novo izdanje Evrokupa, gde su se nakon jednosezonskog egzila vratili klubovi iz Turske, Italije, Francuske i Srbije koju predstavlja bivši prvak "Starog kontinenta" Partizan.

Izvor: B92

Sreda, 11.10.2017.

09:00

Evrokup: Ruska prečica ka EL, Muta čeliči crno-bele
Foto: StarSport

Drugo po rangu evropsko klupsko takmičenje, svojevrsno predvorje Evrolige, i ove sezone će predstavljati pre svega altetnativni put ka mestu u eliti za bogate ruske klubove koji u domaćem prvenstvu ne mogu da pariraju CSKA i Himkiju.

Glavni konkurenti Rusima u poslednjih desetak godine bili su Španci, koji bi ove sezone mogli biti u drugom planu, bar gledajući imena ekipa.

Uoči početka 16. izdanja Evrokupa favorit za osvajanje je ruska Lokomotiva Kubanj, šampion iz 2013, koju predvodi Saša Obradović, a drugi je njen rival iz domovine UNIKS Kazanj, još jedan bivši prvak (2012).

Iz drugog plana će svoju šansu vrebati osetno pojačani minhenski Bajern srpskog selektora Aleksandra Đorđevića, nikad se ne sme otpisati turski Galatasaraj, te Darušaka i Zenit. Aduti Španije biće Gran Kanarija, BIlbao i Andora.

Partizan bez ambicija – sticanje iskustva jedini cilj

Foto: StarSport
Višegodišnja finansijska kriza učinila je svoje, Partizan u novu evropsku sezonu ulazi skoro bez ikakvih ambicija. Trener Miroslav Nikolić je odmah jasno stavio svima do znanja da će nastupe u EK koristiti pre svega sa sticanje iskustva i čeličenje mladih igrača.

Nikolić na raspolaganju ima jednu od najmlađih ekipa u takmičenju, sa prosekom od tek 22,5 godina, koji bi bio i manji da ga ne "vade" 30-godišnji Novica Veličković i 28-godišnji povratnik Marko Čakarević.

"Moja je obaveza da guram ovu decu. Mnogo mi je važno da oni polako ulaze u igru, pa ćemo videti koliku će minutažu da zasluže. Bitno je da steknu što više iskustva za sledeću godinu. To je moj cilj. Dobiće minutažu svi, da se dokažu. Svi su pod dugoročnim ugovorima, čak i stranci", govorio je Nikolić uoči nove sezone.

Osim mladog, bukvalno novog tima, ispred Partizana je i izuzetno teška Grupa C. Rivali su već pomenuti prvi favorit takmičenja Lokomotiva, potom Bilbao, Lijetuvos Ritas, ALBA i Limož. Dalje idu četiri tima, crno-beli će šansu da traže u okršajima sa Nemcima i Francuzima, ali bi plasman u Top 16 predstavljao iznenađenje.

"Navijači i novinari će morati da pokažu strpljenje i da mi svi zajedno veruju. Partizan ima armiju navijača, moraće da me istrpe prvu godinu jer tek u drugoj možemo da jurimo rezultate i uspehe", jasno je trener Parizana najavio šta se može očekivati od crno-belih.

Sudeći po otvaranju sezone u ABA ligi, navijači će zaista morati da budu izuzetno tolerantni, a glavni aduti crno-belih će biti Amerikanci Patrik Miler i Najdžel Vilijams-Gos.

Značajan doprinos očekuje se od talentovanog šutera Vanje Marinkovića, dok će veliki fokus biti na mladim uzdanicama Tadiji Tadiću i Marku Pecarskom. Od njega se posebno očekuje da bude "iks-faktor", a na to će umnogome uticati dolazak nekog iskusnijeg centra koji bi ga rasteretio pritiska uz mentorsku ulogu.

Grupa C: "Lokosi", veterani, klinci i šampioni Evrope

Foto: Getty images
Lokomotiva je preko leta takođe renovirala ekipu, stiglo je osam novih imena, tu su čak sedmorica stranaca, a u cetru pažnje su dolasci pleja Džoa Raglanda, šutera Trevora Lejsija i Krisa Baba, te centra Brajana Kvejla. Obradović je zadržao i najboljeg igrača iz prošle sezone Mardija Kolinsa, pa je cilj u novoj samo jedan – titula.

Lijetuvos Ritas je takođe promenio skoro kompletan roster u odnosu na prošlu sezonu, a u narednoj se za litvanski tim slobodno može reći da je američki. Tu su čak šestorica košarkaša iz SAD, a ključni adut trenera Rimasa Kurtinaitisa biće iskustvo. Njega donose 32-godišnjaci Arturas Jomantas i Ben Magden, potom 33-godišnji Lukas Mavrokefalidis, te 38-godišnji Mindaugas Lakauskis.

Bilbao se takođe uzda u iskustvo, nosioci igre španskog tima biće 34-godišnji Belgijanac Aksel Ervel i 38-godišnji Španac Aleks Mumbru. Ekipa iz Baskije je proteklih godina beležila solidne rezultate u Evropi, dva puta je igrala polufinale i jednom finale EK, pa se i u narednoj sezoni očekuje bar druga faza takmičenja. U dresu Bilbaa videćemo i dvojicu srpskih igrača, Vasilija Vučetića i Dejana Todorovića, koji igra zapaženu rolu na početku sezone.

ALBA je jedna od ekipa kojoj bi Partizan mogao da parira, jer je nemački tim bar na papiru slabiji nego prošle sezone. Iskusni stručnjak Garsija Aito (71) nije doveo dostojne zamene za Dragana Milosavljevića (prvi trojkaš EK prošle sezone) i Elmedina Kikanovića, poput Nikolića se fokusirao na mlade snage predvođene krilom Marijusom Grigonisem i centrom Denisom Klifordom, uz nekoliko iskusnijih igrača bez većeg renomea. To bi trebalo da donese dosta prostora za mladog srpskog plejmejkera Stefana Pena, koji je stigao na pozajmicu iz Barselone.

Najveća nepoznanica biće francuski Limož koji je promenio bukvalno celu ekipu. Iz tima od prošle sezone ostao je samo jedan igrač, Frejus Zerbo. Stiglo je deset novih košarkaša, mahom Amerikanaca, a novi je i trener Kajl Liling. Od bivšeg šampiona Evrope se očekuje pre svega brza, eksplozivna igra bez prevelikog fokusa na odbranu, što je u novijoj istoriji često znalo biti problem za crno-bele. Najzvučnije ime u dresu Limoža biće bek Džoš Karter, koji je svojevremeno igrao za Montepaski. Tu je i nekoliko mlađih aduta, pre svega 23-godišnji centar Mam Žaite, te godinu dana mlađi krilni igrač Aksel Buteje.
Foto: EPA/VALDA KALNINA
Grupa A: Red evroligaša, red debitanata i Cedevita

Od tri prošlosezonske evroligaške ekipe koje su sada u EK, dve su u ovoj grupi – Daršafaka i UNIKS. Iz drugog plana vrh tabele će juriti dobro pojačani Pariz Lavaloa, tu su i dva debitanta Andora i Torino, te zagrebačka Cedevita. Gledaćemo sudare veterana poput Roka Lenija Ukića (Cedevita), Oguza Savaša (Darušafaka), Saše Vujačića (Torino), Borisa Dijaa (Pariz), Florijana Pjetrusa (Pariz) i Stefana Lazmea (UNIKS) s jedne, te talentovanih mladića kao štosu Džanan Musa (Cedevita), Marko Arapović (Cedevita), Emirdžan Košut (Darušafaka), David Okeke (Torino), Petr Kornelije (Pariz), Musa Dinje (Andora). Među glavnim zvezdama ekipa su Vil Čeri (Cedevita), Džahuan Džonson (Darušafaka), Klemen Prepelič (Pariz), Jaka Blažič (Andora) i svojevremeno najbolji strelac EL Kit Lengford, uzdanica Uniksa. Dres ruskog tima nosi i bivši igrač Partizana Danilo Anđušić.

Grupa B: Srpski Bajern kolo vodi

Imena kažu – biće zanimljivo. Đorđevićev Bajern ima velike ambicije posle dolaska vicešampiona Evrope Milana Mačvana, Vladimira Lučića i Stefana Jovića, Galatasaraj je uvek konkurentan, a posebnu pažnju mogao bi da privuče atraktivni sastav Hapoela iz Jerusalima. Ređana je dve godine u nizu vicešampion Italije, Budućnost Aleksandra Džikića uvek ima motiv više u Evropi, a Lietkabelis kao i svaki drugi litvanski tim lako može svakoga da saplete. Stratos Perperoglu (Hapoel), braća Lavrinovič (Lietkabelis), Emir Preldžić (Galatasaraj), Ričard Hendriks (Galatasaraj), Manučar Markoišvili (Ređana), Džerom Dajson (Hapoel), Tarenz Kinzi (Hapoel), Ostin Daj (Hapoel), Anton Gavel (Bajern) i Aleks Renfro (Galatasaraj) su samo neka od imena koja obećavaju sjajnu košarku.

Grupa D: Svi su u igri za Top 16

Možda i najujednačenija grupa na papiru, svih šest ekipa jednako konkuriše za drugu fazu. Gran Kanarija je već godinama sjajna u Španiji, Trento je pretprošle sezone stigao do polufinala, Zenit i ASVEL su se odlično pojačali, Ulm ima izuzetno talentovanu ekipu, a iako ima najmanje iskustva, nijedan turski tim se ne sme potceniti, pa tako ni Tofaš, za koji nastupa naš Ivan Paunić. Videćemo nekoliko nama dobro poznatih lica poput Marka Simonovića (Zenit), Demarkusa Nelsona (ASVEL), Samija Mehiju (Tofaš), Alfu Kabu (ASVEL), te Drua Gordona (Zenit), Kajla Kurika (Zenit), Luka Harangodija (Ulm), Ej Džeja Slotera (ASVEL)...

Iz grupne faze će se po četiri najbolja tima plasirati u Top 16 rundu u kojoj će se formirati nove četiri grupe. Iz njih će po dve najbolje ekipe ići u plej-of gde će se igrati na dva dobijena meča.

Grupna faza će trajati do 27. devembra, Top 16 od 3. januara do 7. februara, termini četvrtfinala su 6, 9. i 12. mart, polufinala 20, 23. i 26. mart, a finalna serija će se igrati 10, 13. i 16. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: