L.A. u krvi, Boston u duši – Pol "Istina" Pirs

Potpisao je ugovor i došao u salu za treninge. Ekonom tima mu je dao njegove brendirane, godinama neotpakovane "Najki" patike koje je sačuvao "za svaki slučaj". Vezao je pertle, izašao na parket i postigao poslednji koš kao Seltik.

Izvor: B92

Sreda, 19.07.2017.

09:00

L.A. u krvi, Boston u duši – Pol
Foto: Getty images

Pol Pirs (39) vratio se 17. jula na mesto na kojem je počela magija i stavio tačku na jednu od najlepših košarkaških karijera. Penzionisao se kao igrač Boston Seltiksa.

Bio je najbolji "debeli" košarkaš na svetu, preživeo je višestruko ubadanje nožem u lice, dobio Kobija Brajanta "1 na 1" u finalu plej-ofa, ubacio je 42 poena pored Šekila O'Nila, izazivao vulkanske erupcije u Bostonu, utišavao 20.000 besnih Njujorčana u Medison Skver Gardenu.

Pirsa su Seltiksi draftovali kao desetog pika 1998. godine. Tokom 15 godina u Bostonu postao je sedmi igrač po broju skokova (6.651), peti po broju asistencija (4.305), četvrti u blokadama (668), treći na večnoj listi po broju utakmica (1.102), drugi najbolji strelac franšize (24.021 poena), iza Džona Havličeka, te najbolji kradljivac lopti (1.583) i trojkaš svih vremena Seltiksa (1.823).

"Čast mi je što sam dobio šansu da se još jednom nazove Seltikom. Ova klub i grad su me prihvatili i učinili svojim. Nisam mogao da zamislim da karijeru završim na drugačiji način. Ja sam Seltik do kraja života", rekao je Pirs.

Prošlu sezonu 2016/2017 je završio kao jedni akvitni igrač sa najmanje 25.000 poena, 7.000 skokova i 4.500 asistencija u NBA. Tokom 15 sezona u Seltiksima deset puta ih je dovodio do plej-ofa i osvojio jednu titulu – 2008, prvu za Boston posle 22 godine i za sada poslednju. Prosečno je u zelenom dresu beležio 21,4 poena, 5,9 skokova, 3,8 asistencija, 1,4 ukradene lopte.

Prethodne četiri godine proveo je u Bruklin Netsima, Vašington Vizardsima i Los Anđeles Klipersima. U timu iz grada u kojem je sanjao da će igrati za svoj omiljeni klub Lejkerse, odigrao je poslednji meč u TD Gardenu.

Dok Rivers mu je u februaru ukazao šansu da poslednji put izađe na parket na kojem je stvarao legendu.

Tokom 18 godina NBA karijere Pirs nije napustio TD Garden bez poena, malo je nedostajalo da se 5. februara, na godišnjicu njegovog prvog meča u startnoj postavi, to dogodi prvi put, a onda je 11 sekundi pre kraja meča uradio ono što najbolje zna – ubacio trojku.

Navijači Seltiksa se verovatno nikad u životu nisu obradovali tako jednom košu protivnika na njihovom parketu, a posebno nisu padali u delirijum zbog toga.

Zauvek Seltik

Rođen je u Ouklendu, ali je odrastao u predgrađu Los Anđelesa Inglvudu. Tu je sanjao dres Lejkersa, a veličanstvenu karijeru najavio je 1995. kada je učestvovao na Mekdonaldsovom turniru najboljih srednjoškolaca SAD.

Pored njega su tu bili Kevin Garnet, Vins Karter, Stefon Marberi i Antvan Džejmison. Sa Garnetom će 13 godina kasnije osvojiti jedinu titulu, dok ga je Karter pobedio u takmičenju u zakucavanjima. Logično.

Nakon tri godine na Kanzasu, gde je postao reprezentativac SAD, nije mu se ostvarila želja. Lejkersi su imali tek 26. pika, pa ga je "pokupio" Boston sa desete pozicije. Bila je to sudbina.

Pre njega "otišli" su Majkl Olovokendi u Kliperse, Majk Bibi u Grizlise, Ref Lafrenc u Nagetse, Džejmison u Reptorse, Karter u Voriorse (napravili međusobni trejd), Robert Tejlor u Meverikse, Džejson Vilijams u Kingse, Leri Hjuz u 76erse i Dirk Novicki u Bakse (trejdovan u Dalas).

"Ne sećam se kada sam prvi put obukao dres Seltiksa. Nisam tada znao šta znači biti Seltik. Nisam znao istoriju kluba. Nisam znao šta tim znači gradu Bostonu. Grešio sam u prvih nekoliko godina, na i van terena. Nisam znao kako da budem profesionalac. Bio sam mladić, vremenom sam se spustio na zemlju. Pustio sam korenje u Bostonu. Odrastao sam voleći Seltikse kako nisam mogao ni da zamislim da ću moći. Bila je čast nositi dres Bostona 15 godina. Bez obzira kako sam igrao, imao sam podršku navijača, uvek su me gurali da budem bolji, uvek su me dočekivali kao da sam njihov, iako sam odrastao u Los Anđelesu. Sada znam šta znači biti Seltik. Proživeo sam to", rekao je Pirs.

Rađanje "Istine"

Nije mu trebalo dugo da postane miljenik navijača. Već u ruki sezoni je beležio 16,5 poena i bio treći najbolji početnik lige. Postepeno je podizao statistiku dok nije potpuno eksplodirao u sezoni 2000/2001.

Sa 25,3 poena, 6,4 skokova, 3,1 asistencijom i 1,7 ukradenih lopti postao je Ol-star. Već sledeće godine uveo je Seltikse prvi put u plej-of posle sedam sezona i doveo ih sve do finala Istoka.

U trećoj utakmici protiv Nju Džerzi Netsa režirao je jedan od najvećih preokreta u istoriji NBA plej-ofa. Postigao je 18 od svojih 28 poena uz poslednjih 12 minuta i doneo Bostonu pobedu posle -21 za 2-1 u seriji. Nažalost, Netsi su završili u finalu.

Te sezone dobio je nadimak koji će ga pratiti do kraja karijere, ali i života – Istina. Pirs je imao 23 godine i tek je gradio svoje ime u lošem NBA timu. Samo šest meseci ranije je preživeo skoro fatalan napad nožem.

Ubacio je 42 poena tada dominantnim Los Anđeles Lejkersima, pogodivši 13 od 19 šuteva iz igre, čime je zadivio Šekila O'Nila. Dok je razgovarao sa novinarima posle utakmice Šek je primetio reportera iz Bostona. Eksplozivno je "utekao" ostatku sedme sile i odveo pomenutog novinara u stranu.

"Pol Pirs. Zapiši ovo. Moje ime je Šekil O'Nil, a Pol Pirs je j***na istina. Citiraj me tako, nemoj ništa da izostaviš. Znao sam da može da igra, ali nisam znao da može ovako. Pol Pirs je istina!", vikao je O'Nil.

Velika trojka

Narednih godina Pirs je zacementirao svoj status superstara, konstantno je nastupao na Ol-staru, predvodio ligu po broju poena 2002, igrao za reprezentaciju, ali dok je njegova reputacija rasla, Seltiksi su dalje stagnirali.

Štaviše, krenuli su i silaznom putanjom. Sezonu 2006/2007 su završli sa samo 24 pobede, drugim najgorim skorom u ligi, a Pirs je zbog povrede odigrao manje od 50 mečeva.

Usledilo je ključno leto u njegovoj karijeri, leto koje će mu doneti večnu zaostavštinu u Seltiksima. Boston je uspeo da dovede još dvojicu superstar igrača – Kevina Garneta i Reja Alena.

Nastala je prva "Velika trojka" u ovom veku. Trojka koja će vratiti Seltikse na tron posle više od dve decenije. A nju je poput severenog vladara predvodio upravo Pirs.

"Upoznao sam Garneta, tog visokog mršavka iz Južne Karoline dok smo igrali u srednjoj školi. Pokazivao sam mu Inglvud. Nekako nam je trebalo skoro 20 godina da opet zaigramo zajedno. Prvog dana kada smo postali saigrači Dok nam je prišao i rekao: "Osvojićemo NBA titulu, ali moramo to da uradimo odmah". Svi su govorili ta će nam trebati godine da se uigramo. Mi smo znali da nemamo vremena da čekamo toliko. Izašli smo na parket i odmah počeli da sarađujemo kao da smo zajedno godinama. Mislim da je tajna bila u tome što smo se te godine svi osećali prijatno onim što jesmo. KG i ja smo došli iz gubitničkih timova, Boston nam je bila šansa da uspemo zajedno. Upitali smo se da li su važniji brojevi ili pobede? Do kraja godine bio je važan samo jedan broj – 17. Sedamnaesta titula u istoriji Seltiksa", seća se Pirs.

Niisam uobražen, samo imam mnogo samopouzdanja

Pirs je smršao na težinu koju je imao na koledžu (107kg) i krenuo ka prstenu. Seltiksi su pod vođstvom trija Pirs-Garnet-Alen ostvarili 66 pobeda u regularnom delu sezone, 42 više u odnosu na prethodnu. Ipak, mučili su se na startu plej-ofa, Atlanta Hoksi su ih preznojavali tokom sedam mečeva, kao i Klivlend Kavalirsi sa Lebronom Džejmsom u polufinalu Istoka.

Pirs je u sedmom meču te serije postigao 41 poen i odveo Seltikse u finale konferencije. Tamo su nadigrali Detroit Pistonse u šest mečeva, dobivši dva u Mičigenu.

Usledila je NBA poslastica na koju se čekalo dve decenije, finale Seltiksi – Lejkersi. Pirs, KG i Alen s jedne, a Kobi Brajant, Pau Gasol, Derek Fišer i Lamar Odom s druge.

Iako se povredio već u prvom meču, Pirs je sa 22 poena po utakmici predvodio Seltikse do 4-2 u seriji i toliko željenog broja 17. Posebno je blistao u četvrtom meču kada su Seltiksi preokrenuli deficit od čak 24 poena za 3-1.

"Da li je Kobi Brajant najbolji igrač na svetu", upitali su Pirsa posle ovog meča, a usledio je za mnoge kontroverzan odgovor, "Ne mislim da je Kobi najbolji igrač na svetu. Ja sam najbolji igrač. Postoji linija koja deli samopouzdanje i uobraženost. Ja nisam prešao nikad tu liniju jer imam mnogo samopouzdanja".

Izgubili su titulu 2009, Seltiksi su se vratili u finale NBA plej-ofa godinu kasnije, ali su se Lejkersi revanširali. Pirs je 2010. prešao granicu od 20.000 poena u NBA karijeri, treći u istoriji Seltiksa. Boston je igrao novo finale Istoka, ali je Majami Hit sa Lebronom Džejmsom, Dvejnom Vejdom i Krisom Bošom bio prejak. Još nekoliko godina je popravljao svoju statistiku, a onda 2013. napustio Boston.

Top 5 rivala

Pirs je pre nekoliko godina izdvojio petoricu igrača koje mu je bilo najteže da čuva:

* Kobi Brajant "I dalje se sećam kad je ubacio 81 poen. Igrao sam domine u svom podrumu sa drugarima, kada sam na TV video šta se dešava, rekao sam: "Stanite, ovo moramo da gledamo". Nisam verovao svojim očima".

* Trejsi Mekgrejdi "Trejsi je plejmejker u telu malog niskog krila. Nekim igračima možete ometati šut tako što ste im vrlo blizu, ali kad se on "podigne", skoči toliko visoko da si nemoćan. Protiv takvih igrača samo možete da se nadate da će da promaše".

* Vins Karter "Iako se ovo može reći za većinu NBA igrača, to savršeno odgovara najviše Vinsu – on je atletska nakaza. Niko ne želi da ga čuva kad je na vrhuncu. Pre nego što utakmica počne već razmišljaš da li ćeš se naći u sportskom pregledu jer je zakucao preko tebe".

* Lebron Džejms "Ko je ikad čuo da je neko sa 203 centimetra i 120 kilograma najbrži i najjači u NBA ligi? Ako te obiđe, ne možeš više biti ispred njega, previše je snažan kada ti nabije svoje rame u grudi. Ako si igrač koji mora da čuva Lebrona, narednih dana ćeš sav biti u modricama. A kad ne dominira fizički, razvaljuje ekipe dodavanjem".

* Karmelo Entoni – "Da biram jednog igrača koga je najteže čuvati u ligi, to bi bio Karmelo. Snažan, brz, sjajan šuter, dominantan na obruču. Svaki deo njegove igre je vrhunski. Neki igrači imaju jednu, dve veštine koje ih čine posebnim, ali Melo radi sve. Ne postoji tačka na terenu odakle ne može da konstantno pogađa. Kobe je jedan od najboljih šutera u istoriji, ali nisam imao mnogo problema s njim na postu. Lebron je sjajan na postu, ali možeš da ga usporiš sa skok-šutem. Toga nema kod Mela, ako mu daš prostora, on će pogoditi više puta nego što će da promaši".

3, 2, 1 koš!

Svaki klinac sa košarkaškom loptom u rukama sanja da postigne poslednji, pobedonosni koš na utakmici. Naravno, uz zvuk sirene. Ko god je u svom životu uzeo tu loptu, bez obzira da li je bio na treningu, na igralištu ispred zgrade, ili samo u svojoj mašti, to mu je prvo na pameti.

Puna hala, ukoliko je moguće na gostujućem terenu, svi ti zvižde, vređaju, možda i gađaju novčićima i upaljačima. A ti si hladan kao led na Antarktiku, ništa te ne dotiče, ispred tebe je samo jedan cilj.

Taj san je Pol Pirs dosanjao nebrojeno puta tokom svoje karijere, na više od 1.300 utakmica tokom karijere često je morao da rešava mečeve, a za razliku od mnogih igrača radio je to skoro savršeno.

Tokom 19 godina u NBA više od deset godina je nastupao u plej-ofu, dva puta igrao finale, jednom osvojio, ali mu je omiljeni koš iz jedne "nebitne" utakmice u regularnom delu sezone. Boston Seltiksi su igrali pred prepunim Medison Skver Gardenom protiv najvećeg rivala sa Istoka – Njujork Niksa. Bio je decembar, ali je Pirs istakao da je izgledalo kao da je maj, jer je atmosfera bila kao u plej-ofu.

Niksi su posle dosta godina imali konkurentan tim sa Ol_starom Amareom Stodemajerom, a onda je u MSG došao Boston sa svojom talijom Pirsom.

Kada je zvanično najavljen – zviždali su mu, kada je driblao – zviždali su mu, kada je pogađao koš – zviždali su mu, kada bi trepnuo – zviždali su mu. Spajk Li je naravno imao svoje "metode" pored parketa.

"Obožavam to, podiže me takvo okruženje. Milsio sam samo na to kako slamam srce svakom navijaču Niksa u hali. Mogao sam da osetim koliko me mrze, to mi je davalo energiju. Dobio sam loptu na liniji za tri poena, cela sala je bila na nogama, dobijam blok, preuzima me Stodemajer, on je centar, veći, ali sporiji, znam da ću da šutiram. Puštam da vreme teče, kada je nerešeno želiš da je tvoj šut poslednji. Ceo život sam vežbao ovu situaciju, kao na filmu je – još pet, četiri sekunde, vidim postor za ulazak u reket, ali Amare zatvara, dve, pravim korak unazad, telom bežim od njega i stvaram prostor. Koš, "sviš"", opisao je Pirs taj trenutak o kojem svaki dečak sa košarkaškom loptom sanja.

Poklonio se zaprepašćenom MSG na centru terena. Morao je da mu aplaudira i Spajk Li. Svodovi TD Gardena će za nekoliko meseci dobiti još jednu legendarnu "recku". Broj #34 i ime Pirs na njemu naći će se pored besmrtnika poput Bila Rasela i Lerija Birda.

Pirs je igrač o kojem će se kod Seltiksa prenositi priča sa generacije na generaciju.

"Ovde sam počeo, a sada završavam", stavio je tačku Pol "Istina" Pirs.

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: