Da li će Murinjo dobiti svoju "generaciju 92"?

Dok mediji spekulišu koliko će stotina miliona evra Žoze Murinjo potrošiti narednog leta, postavlja se pitanje – zar u omladinskoj školi Mančester Junajteda nema nijedan talenat?

Izvor: B92

Nedelja, 14.05.2017.

09:05

Da li će Murinjo dobiti svoju
Foto: Getty images

Pre nekoliko nedelja jedan njujorški magazin je napravio listu najboljih svetskih fudbalskih akademija, na kojoj se velikan sa Old Traforda našao na šestom mestu.

Klub koji je svojevremeno iznedio generaciju 1992. sa Rajanom Gigsom, Dejvidom Bekamom, Polom Skolsom, Nikijem Batom, braćom Garijem i Filom Nevilom, nekoliko decenija ranije čuvene Bazbijeve bebe, potom šampione sveta Bobija Čarltona i Nobija Stilsa, te jednog od najtalentovanijih legendi "Crvenih đavola" Džordža Besta, stvara i dalje, ali sve ređe njegovi produkti uspevaju da zasijaju na glavnoj sceni.
Foto: Getty images
Poslednjih godina to su uspeli samo Đerar Pike, Dani Velbek i Pol Pogba, koji je bio veliki promašaj menadžmenta kluba pre pet godina, što ih je koštalo rekordnih 105 miliona evra prošlog leta.

Četiri godine po odlasku sera Aleksa Fergusona sa mesta menadžera Junajted se bori da se vrati na engleski tron i krem evropskog fudbala, ali već godinama stotine miliona uloženih evra ne donose željene rezultate.

I pred naredni letnji prelazni rok se spekuliše o "bombama" kao što su Antoan Grizman, Hames Rodriges ili mladi napadač Monaka Kilijan Mbape, ali Murinjo svakako neće zanemariti ni talente koje ima u svom zadnjem dvorištu.

Markus Rašford svakako nije jedini tinejdžer od koga se očekuju blistave uloge na "Teatru snova", tu ih je još nekoliko.

Tait Čong

Foto: Getty images
Mladi Holanđanin je trenutno van akcije zbog teške povrede kolena koju je zaradio u januaru, ali je jedan od momaka o kojem je najviše priča u Karingtonu.

Visok, vitak, izuzetno brz u napadu, Čong se ne ističe samo svojom afro frizurom, nego i sjajnom kontrolom i snažnom levom nogom.

Uglavnom pokriva desnu krilnu poziciju veznog reda, ali trener Junajtedovog U18 tima Kiran Mekena ga često koristi i na levoj strani, gde se podjednako dobro snalazi.

Sposoban je da završi napad, a javnost je oduševio pogotkom protiv Sautemptona na Old Trafordu, u FA Kupu za mlade.

Timoti Fosu-Mensa

Foto: Getty images
Još jedan Holanđanin na Old Trafordu koji se već predstavio navijačima Junajteda na glavnoj sceni, kao neočekivana opcija bivšeg menadžera Luja van Gala na desnom beku i povremeno kao štoper u drugom delu sezone 2015/2016.

Fosu-Mensa je podjednako upotrebljiv kao i centralni vezni igrač, što mu daje dodatnu dimenziju kvaliteta za Murinjove potrebe u već "tankoj" sredini tima.

Štaviše, pre promocije u seniorski tim najveći deo svoje fudbalske karijere je proveo upravo kao čovek od koga su kretali napadi iz sredine.

Iako kod Murinja nije u prvom planu kao kod Van Gala, retko ko sumnja da se neće probiti do prvog tima u jednom trenutku.

Anhel Gomeš

Foto: Getty images
Nova sledeća nada Mančester Junajteda je Englez, ali portugalskog porekla. Tako kažu u Engleskoj. Gomešov otac je bio mladi reprezentativac Portugala, ali se skrasio u centralnoj Engleskoj.

Za Gomeša kažu da ima prirocni instinkt "desetke", pa se od njega očekuju velike stvari, ako se pravilno iskoristi njegova opojna sposobnost kontrole lopte.

Sa lakoćom se probija u prazan prostor između protivničkih linija, a poseduje sjajnu desnu nogu, osećaj za pas, te veliko samopouzdanje ispred samog gola.

Već sa 16 godina je standardni mladi reprezentativac Engleske, prvi napadač U18 tima Junajteda, čiji je prvi strelac ove sezone sa 11 golova u Mekeninoj ekipi.

Kalum Gribin

Foto: Getty images
Veština sa loptom koju poseduje ovaj 18-godišnji vezista je vredna kao zlato za "Crvene đavole". Kada je 2015. produžio ugovor na još četiri godine menadžment tima sa Old Traforda je odahnuo, jer ga je vrbovao najveći rival Liverpul.

Gribina engleski stručnjaci opisuju kao žilavog vezistu koji je poseduje samopouzdanje na nivou arogancije kada uđe u duel sa rivalima. Sposobnost da dobije okršaj brzinom ili trikom ga čine jednim od najatraktivnijih mladih igrača svoje generacije.

Poseduje odličan šut i centaršut iz prekida, pa često kažnjava protivnike za faulove u pozicijama u zoni šuta na gol. Napredan razvoj ga je već doveo do U23 tima Junajteda koji predvodi Niki Bat.

Aksel Taunzebe

Foto: Getty images
Žozeu Murinju nije dugo trebalo da uvidi talenat defanzivca poreklom iz Konga, pa je u tekućoj sezoni dobio dve šanse u prvom timu, jednom i u Premijer ligi.

Već je demonstirao kvalitet prilikom čuvanja rivala i dominaciju u skoku, a "vatreno" krštenje u šampionatu imao je u porazu od Arsenala (2:0) početkom maja.

"Možeš igrati 90 minuta ili samo jedan, ali nekad je taj jedan minut dovoljan. Sa Akselom, deset je dovoljno. Potencijal je tu, može odmah da se vidi", rekao je Murinjo o mladom defanzivcu.

Taunzebe je vođa odbrane i kapiten Batovog mladog tima, a debi kod Murinja je imao u pobedi nad Viganom u FA Kupu u januaru.

Od svih navedenih Junajtedovih nada, Taunzebe ima verovatno najveće šanse da postane standardni prvotimac u skorije vreme kod Murinja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: