Majk Tajson – pre 30 godina je ušao u istoriju

Pre tri decenije boks je ušao u jednu od svojih najsjajnijih era, šampion sveta u teškoj kategoriji postao je Majk Tajson.

Izvor: B92

Utorak, 22.11.2016.

17:45

Majk Tajson – pre 30 godina je ušao u istoriju
Foto: Getty images

Tog 22. novembra Tajson je u Las Vegasu nokautirao Trevira Berbika u drugoj rundi i sa tek 20 godina postao najmlađi šampion u istoriji. Danas, 30 godina kasnije, Tajson je obični sredovečni čovek koji ogorčen na život brine za svoju budućnost.

"Trideset godina? Izgleda kao da je prošlo milion. Ceo život mi se promenio od tada. Potpuno sam drugačija osoba. Više ni ne poznajem tu osobu", rekao je Tajson u intervjuu za Vašington Post.

Brutalno krunisanje

Tajson protiv Kevina Mekbrajda (Foto: Getty images)
Tajson je karijeru počeo u amaterskom rangu, bio je dvostruki juniorski olimpijski šampion, a 1984. godine dva puta je gubio od Henrija Tilmana koji je kasnije osvojio Olimpijske igre. Profesionalac je postao već sledeće godine, u martu, u toj godini imao je 15 borbi, ali je sve šokirao kada je posle svega 20 meseci među profesionalcima izazvao svetskog šampiona.

Prvih 19 borbi u karijeri dobio je nokautom, od prvih 28 nokautom je završio 26, od čega 16 u prvoj rundi. Na sličan način je stigao i do prve krune.

Sama borba sa Berbikom imala je zanimljivu predigru. Njegov 12 godina stariji rival pokušao je da se poigra sa Tajsonovim umom, ali je zbog toga verovatno zažalio. Kao šampion je imao pravo prvenstva izbora opreme za borbu, a odlučio se za crni šorts, kakav je nosio i Tajson. Međutim, mladi izazivač iz Bruklina nije ustuknuo, odmah je pokazao zube i izabrao isto, svestan da će biti kažnjen.

Usledila je i sama borba koja je ličila više na brutalno prebijanje nego na duel za titulu šampiona sveta. Tajson je od starta "mlatio" rivala, koji je jedva "preživeo" prvu rundu, što mnogi smatraju čudom.

Iako je glavu državo visoko podignutu, u očima mu se videlo da je prestravljen. Berbik je važio za boksera sa otpornom vilicom, ali mu to nije pomoglo protiv Tajsonovih projektila. Brzo je završio na podu u drugoj rundi, ralativno se brzo i pridigao, ali je usledio novi nokaut. Ovaj put "trostruki". Berbik je posle Tajsonove kombinacije aperkta i levog krošea je naterao rivala da tri puta pada i ustaje. Njegove noge nisu uspevale da ga održe uspravnim. Gledajući Tajsona izgledalo je kao da je sve to lako raditi u ringu, tek tada su svih shvatili da se nije šalio kada je pre borbe najavljivao pobedu.

"Bio sam nervozan, nervozan da ću ga mnogo povrediti. Bacao sam hidrogenske bombe. Ništa nije moglo da me zaustavi te noći. Iskreno, nisam došao da se borim, došao sam da ga povredim, jer sam znao da ću imati bolji život posle te borbe", rekao je Tajson.

I jedno vreme zaistao je imao. Bio je neosporni šampion sveta u WBA, WBC i IBF verzijama sa svega 20 godina, četiri meseca i 22 dana starosti. Bio je prvi bokser koji je objedinio ta tri pojasa. Dve godine kasnije postao je linearni šampion nokautiravši Majkla Spinksa u 91. sekundi prve runde.

Uspešno je branio tron devet puta, uključujući pobede nad Lerijom Holmsom i Frenkom Brunom, ali ga je 1990. iznenadio autsajder Baster Daglas, koji ga je nokautirao u destoj rundi.

Pokušao je da ujedini titule, dobio je dva puta Donovana Radoka 1991. godine, ali se povukao iz borbe sa tadašnjim neospornim šampionom Ivanderom Holifoldom zbog povrede. A onda je usledio pad.

"Used to have a few Bentleys, now I just ride a bike"

Foto: Getty images
Tajson je 1992. osuđen za silovanje na šest godina zatvora, ali je pušten posle tri. Usledio je povratak na tron, osvojio je WBC i WBA titule 1996, ušavši tako u društvo Flojda Petersona, Muhameda Alija, Tima Viterspuna, Ivandera Holifilda i Džordža Formana kao jedini koji je uspeo da vrati titulu nakon što ju je izgubio.

Iste godine mu je oduzet WBC pojas, a potom je poražen od Holifilda u borbi za WBA. Pokušao je da mu se revanšira u čuvenom meču 1997, ali je diskvalifikovan jer je rivala ugrizao za uho.

Usledio je potpuni sunovrat "Čeličnog" Majka, 2002. je pokušao da osvoji titulu ali ga je nokautirao Lenoks Luis. Vratio se i 2006, ali su ga u dva uzastopna meča nokautirali Deni Vilijams i Kevin Mekbrajd. U međuvremenu je proglasio bankrot iako je tokom karijere zaradio više od 300 miliona dolara. Došao je do duga od 23 miliona. Sve to su pratili problemi sa nakroticima i depresija. Tako je jedan od najboljih boksera svih vremena dotakao samo dno.

"Više nemam vere u život. Ogorčen sam na život. Nisam bio dovoljno pametan da budem ogorčen tada. Postoje stvari za koje bih voleo da sam udario drugačije. Jedna od njih je otpuštanje trenera Kevina Runija. Dođavola, da nisam i danas bih bio šampion", rekao je Tajson.

Tajson danas živi sa sedmogodišnjom kćerkom Milan i petogodišnjim sinom Marokom, te trećom suprugom Kiki. Ima još petoro dece iz prethodnih brakova, a troje je diplomiralo na univerzitetima Njujork, Amerika i Dreksel.

"Moja deca su akademski građani, a njihov otac nije išao u školu ni jedan dan. Zamislite to", rekao je to Tajson sa ponosom.

Prati i dalje boks, ali ne tešku kategoriju, a zna ime samo jednog od pet aktuelnih šampiona sveta – Tajsona Fjurija, koji je rođen dve godine nakon što je Majk ušao u istoriju.

"To više nije deo mog života. Sada sam obični starac koji se trudi da brine o svojoj deci. Sve ostale stvari kao da su se dogodile nekom drugom", rekao je Tajson.

Posle 30 godina samo to je ostalo od mladića koji je pobedio aktuelnog šampiona sveta i satima posle meča sedeo sam u tišini zavaljen u stolici hotela u Las Vegasu sa WBC pojasom od zelene kože namenjenog prvaku sveta.

"Stvarno sam šampion sada, zar ne? Stvarno sam šampion. Osećam se dobro. Stvarno dobro", rekao je Tajson ispred novinara koji se pojavio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: