Nova era Evrolige – korak ka NBA

Posle 16 godina "eksperimentisanja" sa brojem učesnika i sistemom takmičenja, Evroliga ulazi u novu eru. Prvi čovek Žordi Bertomeu kaže da su se ostvarili višedecenijski snovi vlasnika, direktora, trenera, igrača, novinara.

Izvor: B92

Sreda, 12.10.2016.

10:30

Nova era Evrolige – korak ka NBA
Foto: EPA/SOEREN STACHE

Samo 16 ekipa ima tu čast da bude deo početka nove evropske klupske košarkaške priče, u kojoj će kao i u većini stvari u životu najbogatiji imati glavnu reč.

Iako je i dalje apsolutna nepoznanica kako će sve to da izgleda posle dugogodišnjeg igranja kroz 3-4 faze, izvesno je da bi najviše trebalo da profitiraju navijači, jer će od prve do poslednje utakmice imati priliku da uzivaju u konstantnim okršajima najboljih klubova "Starog kontinenta".

Za razliku od prethodnih sezona, žreb više nema bitnu ulogu u raspodeli odnosa snaga, već će isključivo parket presuđivati ko je bolji od koga i na kraju odlučiti ko je baš najbolji.

Čast Srbije će četvrtu godinu u nizu braniti Crvena zvezda, koja ima znatno manje ambicije nego prethodne sezone, ali koja je svakako spremna da priredi spektakl svojim navijačima.

Osim crveno-belih, Srbiju će predstavljati još osmorica naših košarkaša – Miloš Teodosić (CSKA), Bogdan Bogdanović, Nikola Kalinić (obojica Fenerbahče), Milan Mačvan, Miroslav Raduljica (obojica Emporio Armani), Vladimir Micov (Galatasaraj), Nikola Milutinov (Olimpijakos), Stefan Peno (Barselona)

Crvena zvezda (Beograd/Srbija)

Foto: StarSport
Crveno-beli su imali odličnu prošlu sezonu koji su završili sa učinkom 12-5 i porazom od kasnijeg šampiona CSKA u plej-ofu.

Trener Dejan Radonjić je u međuvremenu ostao bez nosilaca igre Kvinsija Milera, Majka Cirbesa, Markusa Vilijamsa i Tarenza Kinzija, a stigli su iskusni Milko Bjelica, povratnik Čarls Dženkins, te za sada glavno pojačanje centar Ognjen Kuzmić.

Finansijski autsajder u odnosu na ostale učesnike EL, glavni adut Zvezde ove sezone biće domaće snage i navijači. Najveće je pitanje koliko će Kuzmić uspeti da nadomesti odlazak prošlosezonskog ključnog igrača u reketu Cirbesa, s obzirom da se nije naigrao u dresu Panatinaikosa.

Početak sezone u ABA ligi je pokazao da će nosilac igre sada biti plejmejker Stefan Jović, dosta toga će zavisiti od doprinosa kapitena Luke Mitroviće, te napretka mladog aduta Marka Gudurića.

Teško je očekivati plasman u plej-of, ali timska igra koji su crveno-beli demonstrirali u prva četiri kola regionalnog takmičenja uvek može da napravi iznenađenje protiv favorita.

“U Evroligi imamo veliki broj ekipa koje najavljuju plasman u završnicu. Iskoristili su svoje ekonomske mogućnosti. Verujem u ono što radimo. Koji god sastav da bude, sve ćemo uraditi da svako ko dođe ovde – ne osvoji lako bodove. Moramo malo realnije da postavimo planove, jer znate kako ide kod nas, svaki poraz može da donese različite procene”, rekao je Radonjić.

CSKA (Moskva/Rusija)

Foto: EPA/SOEREN STACHE
Aktuelni šampion nije mnogo menjao, zadržao je kostur tima koji je trijumfovao prošle sezone, uključujući najbolje pojedince iz Berlina Miloša Teodosića i Nanda de Kola.

"Armejce" je napustio samo Demetris Nikols, a kao zamena su stigli Džejms Avgustin i Semen Antonov, koji su prošle sezone igrali u Rusiji pa im neće biti potrebno prilagođavanje na novu sredinu.

Najveća snaga tima Dimitrisa Itudisa će biti "dubina", veliki broj kvalitetnih igrača koje podjednako doprinose na terenu prilikom rotacije, a dolazak Avgustina je to dodatno pojačao.

Novi format takmičenja je još jedan adut CSKA. Dvokružni sistem kao da je stvoren za ovaj tim upravo zbog te "širine" koju ima Itudis u sastavu, a već godinama unazad "Armejci" su najjači u EL bili upravo u prvim fazama kada se igrao veći broj utakmica, dok su se mučili tek u plej-ofu i na F4.

CSKA sigurno nije već viđen šampion, teže je odbraniti nego osvojiti titulu, a i konkurencija se pojačala, kojoj će novi sistem takođe olakšati put, ali bi ruski velikan opet trebalo da bude na završnom turniru.

Fenerbahče (Istanbul/Turska)

Foto: EPA/SEDAT SUNA
Da li je vreme da Željko Obradović osvoji devetu titulu prvaka Evrope, prvu sa Fenerbahčeom? Turski tim je poslednje dve sezone bio među favoritima, ali nije uspevao da dostigne tron.

Obradović je napravio nekoliko rokada u sastavu, otišli su Riki Hikman, Omer Jurceven i Erkan Bajrak, a stigli Džejms Nanali i Ahmet Duvieroglu.

To neće značajno uticati na konstituciju ekipe s obzirom da je samo Hikman imao važniju ulogu među pomenutim igračima, a i on je češće bio van nego na parketu zbog povreda.

Nosioci igre su i dalje tu, Ekpe Judo bi i ove sezone trebalo da bude igrač oko kojeg će se dosta toga vrtiti, ali se očekuje znatno veći doprinos Jana Veselog i Bogdana Bogdanovića. Srbin je verovatno na prekretnici karijere jer mu dobra sezona u EL može doneti odličan ugovor u NBA, koji je odlučio da "preskoči". ovog leta.

Međutim, "Iks faktor" bi mogao da bude Bobi Dikson. Skoro kompletnu prošlu sezonu se uglavnom prilagođavao na novu ulogu, najveću promenu u svojoj karijeri jer možda prvi put nije bio alfa i omega tima. Sada kada se konačno uklopio u Obradovićev sistem trebalo bi da "eksplodira", uprkos poznim košarkaškim godinama.

Real Madrid (Madrid/Španija)

Foto: EPA/JuanJo Martin
Ovo je jedan od timova koji bi trebalo da predstavljaju užitak za gledanje u predstojećoj sezoni. "Kraljevski klub" je napravio nekoliko važnih izmena u timu, ali je i dalje među favoritima, bar za plasman na F4.

Pablo Laso je ostao bez ključnog organizatora igre Serhija Rodrigesa, pa će mu najveći izazov biti da nadoknadi neizmeran doprinos koji je godinama imao sjajni Ćaćo.

Nema ni mladog centra Vilija Ernangomesa, kao ni Morisa Ndura, a sva trojica su otišla u NBA. Konkurenciju rivala pojačao je samo Kej Si Rivers.

U međuvremenu su stigli plej Dontej Drejper, te Entoni Rendolf i Otelo Hanter, koji bi trebalo da dominiraju u reketu uz Gustava Ajona.

Posebnu pažnju trebalo bi pokloniti mladom Luki Dončiću, momku koji bi u budućnosti mogao da bude jedan od najboljih košarkaša Evrope. Prošle sezone je pokazao da više nije samo mlada senzacija već momak koji će dobijati minute i važnu rolu u timu.

Zabava na parketu naravno nije glavni cilj Madriđana, nisu među glavnim favoritima za titulu, ali su svakako ekipa na koju treba računati u užoj konkurenciji za F4.

Olimpijakos (Pirej/Grčka)

Foto: EPA/ALEXANDROS VLACHOS
Retko se dešavalo da Olimpijakos propusti završnicu borbe za titulu prvaka Evrope, a prošle sezone nije stigao ni do plej-ofa. To je uticalo na mnogo promena u Pireju.

Otišli su Otelo Hander, Darijus Džonson-Odom, Di Džej Stroberi, Mihalis Carelis, a stigli Kem Birč, Erik Grin i Pariz Maragkos. Ova imena jasno govore da se grčki tim odlučio na snagu pre suvog kvaliteta.

Tako je jasno da će najveći teret pasti na poznata imena, Vasilisa Spanulisa, Meta Ložeskog i Jorgosa Printezisa. Iako je u poznim godinama Spanulis i dalje deluje kao čovek koji može da sruši svakog rivala, ali nema sumnje da će često biti na "poštedi" kako bi lako izgurao celu, vrlo napornu sezonu.

Olimpijakos je i prošle sezone imao kvalitet za plej-of, ali je ekipa brzo ostala bez snage i uz nekoliko povreda pala već sredinom Top16 faze. Nije im odgovarao ni prolećni "sprint" u toj rundi, za razliku od sadašnjeg sistema koji bi poput CSKA trebalo savršeno da im legne.

Plej-of je realan domet ovog tima, za F4 već moraju da se slože mnoge stvari, neke i van uticaja samog Olimpijakosa.

“Ovo je novo za sve nas. Nije važno kakvo iskustvo imamo, jer niko nije igrao u ovakvom sistemu. Do sada se u Evroligi uglavnom očekivalo da u najboljoj formi budeš oko Božića, pred Top16, sada ne može tako. Moramo biti spremni od prve utakmice, svaka pobeda je bitna. Možda ćemo u februaru ili martu reći: “Bilo bi dobro da smo dobili onu utakmicu u oktobru”. Svaka pobeda može da znači dalji plasman, moraš osvojiti što više poena”, rekao je Vasilis Spanulis.

Barselona (Barselona/Španija)

Foto: EPA/SPYROS CHORCHOUBAS
Jorgos Barcokas, to će biti glavni adut Katalonaca na putu ka povratku trofeja u Blaugranu. Grčki strateg je pokazao u Rusiji kako zabavan tim može da napravi, a proteklog leta je u Barseloni upravo radio na tome.

Otišli su Aleks Abrines, Tomaš Satoranski, Samardo Samjuels, Musa Dinje, ali su stigla sjana pojačanja Viktor Klaver, Tajriz Rajs i Peteri Koponen, koji se nažalost povredio.

Iako su otišla dva vrlo bitna igrača, Barcokas je u novim pojačanjima dobio upravo ono što je ekipi bilo potrebno. Rajs je tu da drži loptu što je bio veliki problem ranijih sezona, a Klaver, koji je već radio sa trenerom u Lokomotivi Kubanj, bi trebalo da pojača doprinos "reketa".

Povratak Koponena, jednog od najboljih "šestih" igrača na kontinentu, trebalo bi samo da dodatno utiče na kvalitet Katalonaca. Jedan od ključeva uspeha biće Ante Tomić, Hrvat je do sada suviše oscilirao, početak nove sezone i problemi sa slobodnim bacanjima protiv Baskonije ukazuju da bi to opet mogao da bude problem, pa će konačni uspeh tima na kraju umnogome zavisiti i od njegovog doprinosa.

Barselona ima talenat, Barcokas ima i solidnu klupu, plej-of ne bi smeo da izostane, ali je pitanje da li je F4 realan domet.

Panatinaikos (Atina/Grčka)

Foto: EPA/MOSCHANDREOU PANAGIOTIS
Počinje nova era u Atini, era bez Dimitrisa Dijamantidisa. Proteklo leto je proteklo u znaku njegovog oproštaja od zelenog dresa, pa su ambicije u EL bile u drugom planu.

Međutim, ogroman broj promena u rosteru tima Agirisa Pedulakisa govori samo jedno, PAO želi da opet vlada Evropom. Glavni adut na tom putu biće im prošlosezonski MVP španske Endesa lige i jedan od najboljih igrača EL Janis Burusis.

Osim njega, Pedulakis će igru gratiti i oko Majka Džejmsa, a osim njih stigli su još Pet Kalates, Kris Singlton i Kej Si Rivers.

Singlton će tu takođe imati važnu ulogu, dok će biti interesantno gledati dvojicu braće Kalates u istom timu. Ali, igrač koji bi trebalo da bude "Iks faktor" iz senke je svakako Rivers. Amerikanac je tip igrača koji od solidnog tima zna da napravi odličan, a "zeleni" deo Atine bi trebalo da se brzo zaljubi u njegovu igru.

Prošlosezonski centarski tandem Kuzmić-Raduljica nisu doneli ono što se očekivalo, pa je dolazak Burusisa bila logična stvar, dok bi najveći gubitak uz oivlačenje Dijamantidisa trebalo ba bude odlazak Jankovića.

PAO je imao solidnu ekipu prošle sezone, ali je bio suviše predvidljiv na parketu, čak i sa čestim izmenama, što ove sezone ne bi trebalo da bude slučaj. Napad bi svakako trebalo da bude znatno jače oružje, novi igrači su doneli i "snagu", pa je mesto u plej-ofu ono što se očekuje.

“Meni novi system deluje sjajno. Nema više skrivanja, niko više ne može reći da neki tim nije imao pravi test. Mislim da je ovo odlično za takmičenje, ali pre svega za navijače. Moći će da vide sve najbolje i omiljene igrače. Pre ste recimo mogli da igrate protiv Real Madrida ili CSKA tek u plej-ofu, a sada dolaze svi. To je prilika da vidimo ko je stvarno najbolji”, rekao je Džejms Gist.

Darušafaka (Istanbul/Turska)

Foto: EPA/TANNEN MAURY
Malo ime u svetu košarke ima velike ambicije. Novac je učinio svoje, Darušafaka je tim koji može da menja tradiciju. NBA veza je adut turskog tima, koji sa klupe predvodi trofejni Dejvid Blat.

U Istanbul je doveo nekoliko zanimljivih imena, a ključni bi trebalo da budu Vil Klejburn i Bred Vanamejker, uz Džejmsa Andersona i Dairisa Bertansa.

Iako Anderson ima najveći NBA pedigre, uspeh tima će umnogome zavisiti od toga koliko će Vanamejker uspeti da bude na nivou koji se očekivao od Redžija Redinga, a koji je izostao.

Na papiru, Darušafaka bi bez problema trebalo da se domogne plej-of, a na klupi je čovek sposoban da iz rukava izvuče ne jednog, nego dva “asa”.

“Ovo je fantastičan sistem! Sjajno za budućnost Evrolige. Voleo bih da se malo proširi, ali će svakako ovo biti posebno godina za evropsku košarku. Verujem da je EL na najvišem nivou, što se tiče kvaliteta, marketinga, vizije… Jedva čekam da vidim kako će izgledati u budućnosti”, rekao je Dejvid Blat.

Makabi (Tel Aviv/Izrael)

Foto: EPA/SPYROS CHORCHOUBAS
Od Makabija se očekuje samo jedno, pobede. Toga nije bilo mnogo prošle sezone, svega četiri, čak nije bio najbolji ni u Izraelu. Gore od toga sigurno ne može biti sada.

Nešto je moralo da se promeni. Tako su u Tel Aviv stigla čak sedmorica igrača tokom leta, dvojica iz Zvezde Miler i Cirbes, ali se Amerikanac brzo povredio i verovatno će propustiti celu sezonu.

Osim njih, ponos u Izrael bi trebalo da vrate dobro poznata imena Džo Aleksander, Endru Gaudlok, Soni Vims, Di Džej Sili, te Viktor Rud.

Najviše posla trener Erez Edelstajn će imati u pronalaženju prave uloge za svakog igrača, a kada to "provali", tek tada se može pričati o trofejima. Do tada, plej-o je realan cilj, bez obzira da li je to dovoljno za navijače.

Anadolu Efes (Istanbul/Turska)

Foto: EPA/SOEREN STACHE
Još jedan tim koji u svaku sezonu ulazi sa ogromnim ambicijama koje se brzo istope. Prošle sezone mnogo ranije nego ikada pre, pa je leto donelo dosta promena.

Pre svaga stigao je trener Velimir Perasović, koji je priredio veliku senzaciju sa Baskonijom prošle sezonea, a tim su napustili Dario Šarić, Džon Bibler, Nenad Krstić, Aleks Tajus.

Međutim, Perasović je doveo nekoliko interesantnih imena koja bi trebalo da zastraše svakog rivala. Dešon Tomas, Brajs Koton su stigli iz SAD, a Alen Omić i Tajler Hanikat imaju dosta kvalitetnog iskustva u Evropi.

Ključna stvar je koliko su tokom leta u odnosu na prošlu sezonu napredovali Derik Braun, Tomas Ertel, Džejson Grejndžer, Brajant Danston i talentovani Čedi Osman, jer su oni igrači od kojih će sve da zavisi.

Efes ima kvalitet za plej-of, možda čak i za F4, ali duga je sezona.

Galatasaraj (Istanbul/Turska)

Foto: EPA/ABIR SULTAN
Džon Dibler, Aleks Tajus, Ostin Daj, Džastin Dentmon, Tibor Plajs, Emir Preldžić, Ras Smit, Dion Tompson. Šta još reći još?

Galatasaraj ima potencijal da bude "Laboral Kuča" ove sezone, možda i više od toga. Osvajač Evrokupa je svestan šta ga čeka u EL, pa je spremio tešku artiljeriju.

Prethodnih sezona smo videli kako su se Barselona i Darušafaka bukvalno "gušile" zbog rostera sa dosta zvezda bez konkretne uloge za svaku od njih, pa će to biti ključ uspeha za Galatu.

Tu je nekoliko igrača koji su sposobni za 20+ poena, debitant u Evropi Smit zna da postigne i više od 60, pa je pitanje da li oni svi mogu da igraju kao jedan?

Navijači očekuju spektakl, ljubitelji kvalitet i dobru zabavu, plej-of je primarni cilj, ali da li je Ergin Ataman sposoban da napravi skladan tim sposoban za nešto više od toga?

UNIKS (Kazanj/Rusija)

Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV
Dugo godina je UNIKS predstavljao jedan od onih ruskih klubova koji imaju dosta novca, ali ne donose dovoljno zabave na parketu.

Ove sezone to bi se moglo promeniti upravo sa ekipom iza Kazanja koja je pomalo potcenjena u konkurenciji drugih timova.

Jevgenij Pašutin ima izuzetno skladan sastav koji može da se nosi sa svakim rivalom, a tu je nekoliko imena koja bi mogla da naprave pravi šou.

Španac Kvino Kolom se nije mnogo isticao ranijih godina, ali bi jedan od najboljih šestih igrača sada mogao da eksplodira. Tu je i sjajni Amerikanac Latevijus Vilijams, pa uz fantastičnog šutera Kita Lengofda, potom Kostasa Kajmakoglua, Marka Banića i Jevgenija Voronova UNIKS može dostojno da se bori za plej-of.

Naravno, ne mogu svi u drugu fazu takmičenja, ali će biti interesantno videti kako će se rivali snaći u Kazanju.

Baskonija (Vitorija/Španija)

Foto: Getty images/Maddie Meyer
Najveće iznenađenje prošle sezone je preko leta je sada potpuno nov tim. Otišli su Janis Burusis, Majk Džejms, Davis Bertans, Darijus Adams, Fabijen Kozer, skoro svi nosioci igre.

Dolazak Rodriga Bobue, Andree Barnjanija i Šejna Larkina je solidan odgovor na to, ali je teško očekivati da tim iz Baskije ponovi ono što je radio ranije.

Ipak, uz Adama Hangu i Kima Tilija Baskonija će svakako biti težak zalogaj za svakog rivala. Ključna stvar je kako će se Barnjani i Larkin snaći u EL posle nekoliko godina u SAD, pre svega što su često imali epizodne uloge.

Baskonija nema finansijsko zaleđe dostojno glavnih favorita Evrolige, ali je uvek bila sposobna da izbrusi neki dijamant i zamrsi konce velikanima. Nema sumnje da ovaj tim opet ima veliki potencijal, ali će sam plasman u plej-of biti veliki uspeh.

Emporio Armani (Milano/Italija)

Foto: Getty images/Ezra Shaw
Italijanski tim je kasno počeo da igra timski prošle sezone, rano je eliminisan iz Evrolige, a teško je očekivati da bi i sada mogao da prođe među osam.

Jasmin Repeša je doveo nekoliko interesantnih pojačanja, ali bi ključno trebalo da predstavlja Miroslav Raduljica. Milanezi se očajnički nadaju njegovim partijama iz dresa Srbije prethodnih godina.

Zoran Dragić je odličan kalibar za EL uz iskustvo iz NBA, a koliko će doprineti najzvučnije ime Riki Hikman zavisi koliko će biti zdrav.

Ne deluje kao da Repeša ima tim sposoban da se bori za plej-of, pre svega zbog rostera rivala, pa bi borba za beg sa dna pozicije trebalo da predstavlja krajnji domet ove ekipe.

Brose Baskets (Bamberg/Nemačka)

Foto: EPA/NICOLAS ARMER
Nakon najbolje sezone u Evropi u svojoj istoriji i skora 7-7 u Top16 fazi, Bamberg je dodatno proširio roster za još veći izazov.

Dolazak Fabijena Kozera i Maodoa Loa bi uz MVP-ja finala Bundsliga Darijusa Milera trebalo da učine Brose Baskets boljim nego lane, ali je i konkurencija znatno jača.

Veliki udarac za tim je odlazak Vanamejkera, pa je uprkos svom pozitivizmu teško očekivati od Bamberga bolji plasman od 12. pozicije, u najboljem slučaju.

“Kada čuješ himnu Evrolige, ovo je to. Naravno da će biti trenutaka kada ćemo se osećati lose, svi timovi, biće velika borba, mnogo utakmica i putovanja. Ali igrati protiv najboljih klubova, u najboljim arenama, sa najboljim igračima, to je blagoslov”, rekao je Nikos Zizis.

Žalgiris (Kaunas/Litvanija)

Foto: EPA/SPYROS CHORCHOUBAS
Tim čije ime je utkano u istoriju Evrolige, ali tim koji je verovatno najveći autsajder.

Prošle sezone litvanski velikan je stigao do Top16 faze, ali samo dve pobede jasno pokazuju šta ga očekuje ove, u još jačoj konkurenciji.

Dolazak Lea Vestermana, Kevina Pangosa, Avgusta Lime je zanimljiv, ali to nisu igrači koji mogu da potpuno preokrenu situaciju.

Žalgiris je pre svega sastavio ekipu koja bi bez problema trebalo da osvoji Litvaniju, ali u EL će svaka pobeda biti veliki uspeh.

U svakom slučaju, biće interesantno gledati kako se legendarni plejmejker Šarunas Jasikevičus razvija u trenera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: