Kevin Durent – novi negativac NBA parketa

Kevin Durent učinio je ono što su mnogi očekivali, ali nisu želeli da poveruju u to. Učinio je ono što je već jednom uradio Lebron Džejms.

Izvor: B92

Sreda, 06.07.2016.

14:30

Kevin Durent – novi negativac NBA parketa
Foto: Getty images

Napustio je tim čiji je bio zaštitni znak, gde je stvarao sopstveno nasleđe i otišao u redove ekipe koja već ima dva superstara.

Voriorsi nisu ni prvi, a svakako ni poslednji "supertim". Imali smo već nekoliko "velikih trojki" i sličnih kombinacija – Bulse, Lejkerse, Seltikse, Hit, pa i sada Kavalirse.

Većinu u ovom veku.

Golden Stejt Voriorsi su bili tim koji je najviše zabavljao ljubitelje košarke poslednjih nekoliko godina.

Stekli su mnogo simpatija i navijača širom sveta. Ali sada kada su postali "tajkuni", da li ćete ih i dalje voleti?

Negativac – ima li pravo da bira svoj put?

Foto: Getty images
Ako niko Durenta nije smatrao skromnim herojem kada je 2010. kao najbolji strelac lige odlučio da ostane u malom "Tanderu" (iako nije imao previše opcija kao ograničen agent, mogao je nešto da izdejstvuje), zašto bi sada bio na stubu srama zbog uobičajene poslovne odluke?

Lebron Džejms je bio negativac 2010. kada je napustio svoj voljeni Klivlend zbog šanse za titulu u Majamiju. Mrzelo ga je pola sveta zbog toga, ali su to brzo zaboravili čim je osvojio prsten.

A Durent je duže bio veran svom prvom timu nego Džejms, i to timu koji se iskreno mnogo manje trudio od Kavsa (doveli Šekila O'Nila) da mu omogući šampionsko okruženje na parketu. Posle devet godina je odlučio da promeni svoj posao, na kojem je davao sve od sebe da donese titulu. Sada je rešio da je vreme za promenu, a svakom je u jednom trenutku potrebna neka promena.

Nije Durent negativac ni što je izabrao Voriorse, skorašnjeg šampiona i tim sa najboljim skorom iz protekle sezone, iako je imao ponude iz još nekoliko veoma interesantnih ekipa.

Stigao je u tim u kojem je siguran da će više od jedne ili dve godine imati društvo Ol-star igrača. Stigao je u tim gde bez obzira na okruženje i dalje može da bude vođa. Stigao je u tim čiji je prosek godina nosilaca igre daleko ispod 30 godina. Dakle, može postati deo velike dinastije. A ko ne želi da se o njemu za nekoliko decenija priča kako je bio deo tog i tog veličanstvenog tima iz tog i tog perioda?

Svi pričamo o Seltiksima ili Lejkersima iz 80-ih, Bulsima iz 90-ih, Lejkersima iz 2000-ih. Zašto ne bismo pričali i o Voriorsima iz 2010-ih? Verovatno jedan od glavnih razloga njegovog dolaska u Ouklend je svakako taj što je tu sigurniji da će duže imati jaku ekipu na nivou, jer pre će Rasel Vestbruk napustiti Oklahoma Siti, nego na primer Kari Voriorse.

Supertim – ništa novo za NBA

Foto: Getty images
Međutim, dolazak u Golden Stejt Voriorse mu neće olakšati život, čak ni karijeru, jer u NBA ligi, ništa nije garantovano.

Istina, Voriorsi sa Durentom, te dvojicom možda najboljih šutera u istoriji lige Karijem i Klejom Tompsonom, se mogu bez problema nazvati najtalentovanijim timom u istoriji lige. Jer ne treba zaboraviti da je tu i Drejmond Grin, čovek koji igra skoro na "tripl-dabl" nivou.

Ne mogu im parirati ni Lejkersi iz 2004. sa Kobijem Brajantom, Gerijem Pejtonom, Karlom Melounom i Šekilom O'Nilom (previše veterana), niti Boston Seltiksi iz 2007. sa Polom Pirsom, Rejom Alenom i Kevinom Garnetom, čak ni Majami Hit od 2010. sa Dvejnom Vejdom, Lebronm Džejmsom i Krisom Bošom, a svakako ne mogu aktelni Klivlend Kavalirsi sa Kajrijem Irvingom, Džejmsom i Kevinom Lavom.

Voriorsi su sada možda ekipa protiv koje će biti skoro nemoguće igrati jer u svakom trenutku trojku mogu da pogode ne dvojica, nego trojica igrača, koje u svakom trenutku u stopu moraju da prate trojica čuvara.

Međutim, ako opet pogledamo u prošlost, "supertimovi" čak i kada su osvajali titule, nisu to radili sa lakoćom i bez prepreka. Džejms je po dolasku u Majami obećao sedam, a osvojio je "samo" dve titule, prvu tek u drugoj sezoni. Boston je sa pomenutom "velikom trojkom" dva puta igrao sedam mečeva u finalima, a na putu ka tituli 2008, Seltiksi su izgubili deset utakmica u plej-ofu.

Čak se ni Lejkersi sa O'Nilom na vrhuncu i jednim od najboljih igrača svih vremena Brajantom nisu "šetali" kroz plej-ofa, dva puta su bili eliminisani pre nego što su stigli do finala.

Ono što je specifično kod Durentovog prelaska u redove Voriorse je što su ga oni eliminisali iz plej-ofa protekle sezone. On je prvi igrač MVP profila koji je došao u tim od kojeg je gubio u doigravanju. To se nije dogodilo ni O'Nilu sa Kavsima, ni Garnetu sa Seltiksima, ni Džejmsu sa Hitom.

Mesto na parketu – poslednji deo slagalice

Foto: Getty images
Durent "upada" na poziciju Harisona Barnsa. A to će doneti mnooooooogo Voriorsima. Prošle sezone je postizao 16 poena više od njega, uz po tri skoka i asistencije više u proseku.

Previše igrača kojma je potrebna lopta? Nije problem. Voriorsi su već pokazali da im nisu potrebne tri lopte da bi svaki igrač bio zadovoljan. Bez obzira ko je MVP, lopta dolazi do svakog igrača, pre svega onoga koji je u tom trenutku najraspoloženiji, bez obzira kako se zove, pa su tako oni tim sa najviše asistencija u ligi.

Osim toga, Durent je navikao da "deli" prostor sa velikim zvezdama, bio je u timu zajedno sa dva igrača sposobna za MVP titulu, Raselom Vestbrukom i Džejmsom Hardenom, pa mu nije bio problem da bude prvi strelac lige, a da saigrači dobiju sasvim dovoljno prostora.

Jedini problem za KD-a biće što će sada on biti na poziciji igrača koga su protivnici Golden Stejta u protekle dve sezone uglavnom puštali da šutira, jer je to bilo "najmanje zlo".

Dolaskom u Golden Stejt rizikuje da mu se u potpunosti ospori ozbiljan doprinos eventualnoj tituli, jer je ova ekipa bez njega već osvajala prsten. Ali, jedna stvar deli prosečne od najboljih igrača, najbolji se ne plaše poraza, neuspeha, izazova.

Taktika – previše varijabli za rivale

Foto: Getty images
Konstantna "kanonada" trojkama će i dalje biti glavno oružje, kao što smo to već naveli sada i jače, jer imaju trojicu igrača koji mogu do iznemoglosti da kruže loptu dok neki defanzivac ne zakasni na preuzimanje.

Ali, napad će ipak i da se promeni. Protekle sezone bili smo svedoci mučenja Voriorsa u pojedinim mečevima kada ih šut ne služi. Sve se svodilo na eventualnu seriju trojki Karija sa više od deset metara, a s njim rovitim to ovaj put nije donelo rezultat.

Sa Durentom, Golden Stejt će dobiti novu dimenziju u napadu. Ne samo što su dobili još jednog odličnog trojkaša, već i igrača koji maksimalno koristi prostor za skok-šut sa poludistance, a odličan je i u "pik-en-rol" situacijama gde je često dominirao sa Vestbrukom.

Odbrane će biti na velikom ispitu, da li će šutirati Kari, Klej ili Kevin, da li će Kari raditi pik-en-rol sa Grinom ili Durentom, da li će se KD zaleteti na koš i samo ukočiti i šutirati, ili će ipak napasti obruč? Previše je varijabli, a premalo opcija da se sve "pokriju".

Osim toga, tu je i odbrana Voriorsa. Lebron Džejms ih je pošteno namučio prošle sezone, a dok se Andre Igudala koncentrisao na njega, to je koristio Irving. Sada sa Durentom, Igudala će dobiti preko potrebni odmor za svoje istrošeno telo, jer je KD mnogo bolji u odbrani jedan-na-jedan nad Džejmsom nego drugi ključni defanzivac na krilu Barns.

Treći problem koji su Voriorsi rešili dolaskom Durenta su povrede. Prošle sezone kada su problema imali Kari, Tompson ili Grin, tim je gubio na ubojitosti i opcijama u napadu, ali su tu sada četvorica fantastičnih igrača koja u svakom trenutku mogu da preuzmu na sebe nešto više odgovornosti.

Durent je svakako mnogo bolja opcija za veću ulogu u igri ukoliko se povredi Kari, nego što su to bili Endru Bogut, Barns ili centar Ezili.

Poslednji "problem" koji im je ostao da reše jeste skok. Visoki igrač je bio najslabija karika Voriorsa u proteklih nekoliko sezona, pa će ovog leta verovatno tražiti i pojačanje na toj poziciji.

Spekuliše se da bi to mogao biti veteran Dejvid Vest, koji se nije naigrao u San Antoniju, a tek neće dolaskom Paua Gasola, pa nije iskoristio opciju da produži ugovor na još jednu sezonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: